Dialoguri pentru Sanatate – Sistemul imunitar si bolile autoimune
0Dialoguri pentru Sanatate – Sistemul imunitar si bolile autoimune
Invitata: doamna dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar si creatoarea produselor Ovoimuno (www.ovoimuno.ro, www.facebook.com/ovoimuno, 0726.936.392 / 031.421.3745)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Asa cum stiti, din pacate, incidenta bolilor autoimune este in continua crestere. De ce anume? Si ce am putea face daca am ajunge sa ne confruntam cu o asemenea boala? Stam de vorba cu doamna doctor Marinela Ivanescu, cea care a creat produsele Ovoimuno, care pot fi utile chiar si in asemenea situatii. Dar, inainte de toate, haideti sa aflam ce sunt bolile autoimune!
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Bolile autoimune sunt acele dereglari cu care ajunge sa se confrunte organismul nostru ca urmare a disfunctiei functiei imunitare, in sensul accentuarii, accelerarii acestei functii. Sistemul imunitar ajunge sa genereze anticorpi contra propriului organism, contra propriilor tesuturi si anumitor celule. In principiu, orice parte a corpului nostru poate fi atacata, pornind de la piele, oase, musculatura, organe interne, glande precum tiroida… Orice parte poate fi atacata. Intr-o tulburare autoimuna, poate fi atacat tot corpul, cum este cazul lupusului eritematos sistemic.
Cecilia Caragea: As vrea sa dam cateva exemple de boli autoimune.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Complicat… Trebuie sa stiti ca exista peste 100 de tipuri de boli autoimune. Si, din pacate, in momentul in care s-a declansat un sindrom, o anumita boala, dupa un timp, apar si altele. Sistemul e atat de pornit, de „turat”, incat el tot incearca, incearca sa rezolve anumite probleme, este hiperactiv, dar, din pacate, la un moment dat incepe sa atace propriul organism, sa genereze acei anticorpi contra corpului nostru si incepe sa ne distruga.
Cecilia Caragea: Intelesesem ca psoriazisul este boala autoimuna, poliartrita reumatoida este boala autoimuna. Asadar, din diferite zone…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da. Asa cum am spus, orice parte a corpului poate fi atacata, intr-o boala autoimuna. Pornind de la piele, asa cum este psoriazisul, pana la oase, articulatii, cum este poliartrita reumatoida… Lupusul eritematos sistemic… acolo putem sa gasim toate aceste deviatii, putem sa gasim si tiroidita, si poliartrita reumatoida, si psoriazis, si multe alte dereglari autoimune, pe diferite segmente. Inclusiv nervii. Si creierul, in scleroza multipla, poate fi atacat. Consecintele sunt dezastruoase. Sistemul nostru imunitar, care, de fapt, ar trebui sa ne apere, sa ne protejeze, se intoarce impotriva noastra. De unde era gardianul nostru, devine inamicul nostru si ne distruge sistematic, zi de zi, an de an.
Cecilia Caragea: Dar de ce se intampla acest lucru? Care sunt, de fapt, cauzele bolilor autoimune?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Cauzele bolilor autoimune nu sunt bine cunoscute. Sunt anumiti factori care pot declansa sau care pot favoriza bolile autoimune. Dintre factorii frecvent incriminati in declansarea bolilor autoimune sunt bolile infectioase, deci infectiile, si stresul. Stresul emotional. Si am intalnit foarte multe cazuri in situatii de soc emotional, de fapt. Cand persoana a pierdut pe cineva drag, s-a intamplat o nenorocire, o tragedie intr-o familie sau a trecut printr-un divort sau exista un stres sau un soc profesional, ca se intampla si asa, acela a fost factorul determinant declansator pentru boala autoimuna.
Cecilia Caragea: Deci pot avea un debut brusc!
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da! Socul acesta emotional. Si am intalnit, asa cum am spus, foarte multe situatii cand… intrebam, in consiliere: „Dom’le, dar, totusi, ce s-a intamplat?” „Pai, a fost acest necaz…” Si, atunci, la ceva vreme, o luna, doua, trei, a aparut boala autoimuna. Un factor foarte important este trecerea prin infectii. Si, la fel, in ultima perioada, am vazut ce amploare a luat, ca ati spus la inceput ca sunt, asa, pe val, din pacate… aceasta expansiune a bolilor autoimune. Trecerea prin Covid, ca, de altfel, orice trecere printr-o infectie, poate declansa o boala autoimuna. De aceea, este foarte important cum gestionam trecerea prin infectii, cum ne protejam de infectii, astfel incat sa nu suprasolicitam imunitatea. Daca va mai aduceti aminte, cand a debutat Covidul, toata lumea vorbea… lumea medicala era speriata de reactia sistemului nostru imunitar. Se declansa un proces inflamator urias, acea furtuna de citokine, pe care nu aveau cum sa o tina sub control, sa o stapaneasca. Si erau foarte greu de gestionat pacientii care intrau intr-un puseu de Covid la modul acesta.
Cecilia Caragea: Asadar, un puseu inflamator in organism pune la foarte grea incercare sistemul imunitar. Acesta incearca sa faca fata, dar s-ar putea sa nu reuseasca si sa se deregleze, cumva.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Exact. Deci aceasta suprasolicitare intensa a sistemului imunitar il duce si il tine acolo in hiperactivitate, iar el nu reuseste sa revina la parametrii normali. Sa intelegem: imunitatea functioneaza in doua sensuri, dual, ca orice functie din organism, plus si minus, hipo- si hiper-. In momentul in care am de-a face cu un factor stresor, si acesta nu este doar infectia, este infectia, socul, substantele chimice la care sunt expus… tutunul este un factor stresor, pentru ca organismul il percepe ca pe o spina iritativa si lupta impotriva lui, atunci sistemul imunitar declanseaza procesul inflamator. Inflamatia este reactia prin care sistemul imunitar incepe sa lupte. In momentul in care a rezolvat problema, prin inflamatie, tot sistemul imunitar, daca este echilibrat, vine si spune: „Stop! Am rezolvat problema! Dam inapoi inflamatia, revenim la punctul de echilibru, de buna functionare si ne-am revenit.” Daca nu am capacitatea de a porni acea reactie inflamatorie, ma imbolnavesc, cum e cazul infectiilor si al altor afectiuni, daca raman cu el pe hiperactivitate, am ajuns in domeniul hiperimun si apare tulburarea autoimuna.
Cecilia Caragea: Deci, in prima faza, inflamatia e necesara, ne face bine, este reactia organismului, normala, atunci cand incepe sa se confrunte cu o infectie. Este o reactie de lupta. Duce acolo organismul tot felul de substante care lupta impotriva infectiei.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Sa rezolve problema! Haideti sa facem, asa, un exercitiu de imaginatie, ma gandesc de mult la el. Inflamatia, ca sa o pot vizualiza, haideti sa ne inchipuim o julitura, o zgarietura, o taietura pe piele. Ce se intampla acolo? Se inroseste, se incalzeste, se umfla si doare. Corpul nostru, prin sistemul imunitar, declanseaza reactia de aparare. Si ce face? Trimite sange, trimite celule, leucocite, combate microbii, se umfla, crescand volumul de sange, roseata, fierbinteala si, producand acel edem, acea umflatura, preseaza pe zona si produce durere. Deci acestea sunt semnele inflamatiei. In momentul in care a rezolvat problema, toate aceste semne se retrag, dar tot la semnalul si tot in activitatea sistemului imunitar se intampla acest proces. Initial, trimite factori proinflamatori, cand a rezolvat problema, trimite factori antiinflamatori si regleaza lucrurile, s-a incheiat procesul. Sa revenim la boala autoimuna. Ganditi-va, in interior, caci nu vedem. In boala autoimuna avem stare inflamatorie maxima. Si incearca sa rezolve, sa rezolve si nu reuseste. Daca sistemul imunitar ar functiona optim, corect, atunci lucrurile s-ar echilibra si nu s-ar intampla derapajul autoimun.
Cecilia Caragea: Asadar, sistemul imunitar functioneaza ca un conducator de osti, de armata, trimite soldatii sa lupte si apoi ii retrage. Dar exista situatii in care nu-i mai retrage.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, tocmai din aceasta cauza, pentru ca este foarte solicitat, ajunge sa nu mai functioneze corect…
Cecilia Caragea: Se deregleaza comanda!
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Se deregleaza si, atunci, nu mai reuseste sa regleze lucrurile. Iar, vizavi de inflamatie, pentru ca prin inflamatie lucreaza, inflamatia ne poate fi prieten, pana la un moment dat, dupa aceea, devine inamicul nostru. Inflamatia trebuie sa stim ca este la baza oricarei imbolnaviri. Daca sistemul imunitar nu reuseste sa controleze acel proces inflamator, de acolo porneste boala.
Cecilia Caragea: De exemplu, poliartrita reumatoida. Este o inflamatie a mai multor articulatii.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, asa este, dar este o boala autoimuna si acolo avem de-a face cu distrugerea articulatiilor, tendoanelor. Articulatiile devin dureroase, ca am spus ca inflamatia creeaza acea durere, si organismul lupta, lupta, dar degeaba, pentru ca nu reuseste. Si ajungem sa traim cu ea si solutiile sunt de moment. Bolile autoimune, din pacate, nu se vindeca si ne chinuim, incercam sa gasim solutiile de a le tine sub control, cat de cat, si sa avem o viata normala.
Cecilia Caragea: Aceasta era urmatoarea intrebare: ce am putea face ca sa tinem, totusi, in frau aceste afectiuni?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Medicatia alopata se refera clar la controlul inflamatiei, deci la reducerea procesului inflamator. Si se administreaza antiinflamatorii, analgezice pentru durere si imunosupresoare pentru a potoli atacul hiperimun. Din pacate, toate aceste medicamente se administreaza pe perioade lungi de timp, au efecte secundare foarte grave, pot duce la disfunctii renale, hepatice, disfunctii si mai mari ale sistemului imunitar, ma aduc in sfera de hipoactivitate si, atunci, apar infectarile frecvente, se creeaza alte probleme. De multe ori, efectele secundare, efectele adverse sunt foarte greu de suportat, pacientii, de multe ori, ajung sa nu mai raspunda la medicatia respectiva, deci corpul, efectiv… le administreaza degeaba. Sau renunta la ele, pentru ca nu mai suporta efectele adverse. Sunt greu, greu de gestionat, greu de suportat si, atunci, renunta la medicatie.
CecilIa Caragea: Da, din pacate, efectele adverse, in aceste situatii…
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Sunt devastatoare. Este foarte delicat, foarte complicat de gestionat subiectul.
Cecilia Caragea: Si, in privinta suplimentelor nutritive, care ar putea fi de ajutor pentru aceste persoane care se confrunta cu bolile autoimune?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Aici este un subiect… la fel de delicat ca tot subiectul in sine. Pentru ca medicina alopata spune ca nu trebuie sa umblam la imunitate in momentul in care ma confrunt cu o boala autoimuna, desi se intervine imunosupresor in boala autoimuna. Pot sa vorbesc… avem exemple si cazuistica bogata. In ultimii 2 ani am inceput sa observam rezultatele pe boli autoimune dupa administrarea produselor Ovoimuno, care contin imunoglobulinele Y. Acestea actioneaza imunomodulator si, in cazul bolilor autoimune, in mod natural, realizeaza acea parte de imunosupresare si organismul raspunde intr-un mod fantastic la ele. Avem, pe langa rezultatele transmise clinic: „Ma simt mai bine”, „Nu ma mai doare”, Nu mai arde”, „Nu mai este rosu” si asa mai departe, avem rezultatele paraclinice, de laborator, care ne spun ca proteina C reactiva, care este parametrul care ne arata ca avem inflamatie in corp, factorul reumatoid, anticorpii anti- (tiroida, ANA si asa mai departe) au dat inapoi. Avem o multitudine de elemente care ne spun ca imunoglobulinele Y pot realiza aceasta imunomodulare si pot aduce, usor-usor, pe calea cea buna sistemul imunitar. Nu spunem ca vindecam bolile autoimune, dar le putem aduce in remisie si le putem pastra in remisie.
Cecilia Caragea: Deci este vorba de o ameliorare.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Da, este vorba de o ameliorare pana la disparitia simptomatologiei. Deci nu se mai manifesta boala. Nu ma mai doare, devin functional, imi pot trai viata ca un om normal. Dintre primele cazuri pe care le-am monitorizat, iar rezultatele au venit de la medicul reumatolog si medicul de urgenta, cazul unei tinere de 26 de ani cu poliartrita reumatoida debilitanta, care nu mai raspundea la tratament. Dupa 9 luni de administrare de Ovoimuno, sub observatie medicala, parametrii au revenit la normal, proteina C reactiva, factorul reumatoid, anticorpii ANA, si a intrat in remisie, remisie care a durat, din datele noastre, din ce stim noi, 3 ani.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Si, in cazul persoanelor cu psoriazis, cu tiroida autoimuna, aveti o cazuistica?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Avem cazuistica bogata. Observatiile au inceput cu cazurile de psoriazis, tiroidite, poliartrite reumatoide, scleroza multipla, miastenie gravis (foarte multe cazuri vin in ultimul timp), pemfigus vulgar, boli intestinale, Crohn… In principiu, imunoglobulinele pot regla raspunsul hiperimun in orice boala autoimuna, pentru ca mecanismul este acelasi. Ce nu se stie in boala autoimuna, in declansare, cum de corpul nostru selecteaza acel anticorp care sa se duca pe pancreas, sa distruga pancreasul sau sa distruga tiroida… In rest, ca principiu, actioneaza la fel. Acel factor declansator al starii inflamatorii si controlul acesteia sunt in aceeasi linie. Acum, rezultatele pot veni in functie de individ, de afectiune… Dar factorul esential este individul. Avem remisii dupa 2 luni, avem remisii dupa 4 luni, dupa 6 luni, dupa 9 luni, dupa un an. Depinde de caz. Am obtinut remisia, deci nu ma mai deranjeaza, nu ma mai doare, nu se mai manifesta in niciun fel acel derapaj autoimun. Ce trebuie facut? Suntem in acel moment in care, da, am vazut remisiile, si am avut remisii de 3 ani, tot poliartrita reumatoida, iar in mai, anul acesta, a reaparut poliartrita. Dar in cei 3 ani nu a mai facut nimic… In opinia mea si a medicilor colaboratori, acum stam si reconsideram putin protocolul, ce avem de facut dupa ce am obtinut remisia. Studiile ne spun ca imunoglobulinele sunt active inca 2 luni de la intreruperea administrarii. Cred ca asa vom proceda de acum inainte, sa recomandam cure alternative dupa ce am intrat in remisie, astfel incat sa mentinem remisia obtinuta.
Cecilia Caragea: Asadar, persoanele care se confrunta cu boli autoimune ar trebui sa faca periodic cure cu Ovoimuno, pentru a mentine boala sub control.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Pentru a mentine echilibrul pe care l-am castigat ajungand la remisie, pentru a-si mentine sistemul imunitar in echilibru, balansat si sa nu se duca din nou sa-si ia iarasi avant.
Cecilia Caragea: Si ce inseamna cure periodice?
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Cure de 2 luni. Echilibrarea imunitara se face prin cure de 2 luni. Si putem sa lasam pauza inca 2 luni, pentru ca stim ca imunoglobulinele inca sunt active 2 luni dupa ce am terminat administrarea. Mai mult de-atat, este foarte importanta, si tot timpul am spus, monitorizarea. Adica merg si ma controlez si vad cum stau, periodic, la medicul curant. Pentru ca, daca testele de laborator imi arata ca am din nou proteina C reactiva depasita sau factorul reumatoid… Pentru ca se poate intampla ca laboratorul sa ne indice, iar noi inca sa ne simtim bine. Dar, daca am aceste semnale, atunci trebuie sa intervin. Si, de aceea, atat administarea curelor de Ovoimuno pana la obtinerea remisiei, cat si dupa aceea, e bine sa o facem cu monitorizare si sa fim in atentia medicului curant.
Cecilia Caragea: Asadar, persoanele care se confrunta cu boli autoimune pot sa stie ca exista solutii care le pot veni in ajutor. Nu solutii care vindeca, pentru ca nu se poate, dar solutii care pot ameliora starea in care se gasesc. Si, pentru acest lucru, pot sa va contacteze pentru consiliere, pot sa tina legatura si ar trebui sa tina legatura, periodic, cu medicul curant, iar din aceasta colaborare sa reuseasca sa isi faca viata mai frumoasa, mai sanatoasa.
Dr. Marinela Ivanescu, medic veterinar, creatoarea produselor Ovoimuno: Cu siguranta! Avem solutii!
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult! Si nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook, unde veti gasi emisiuni de calitate, cu specialisti de top din domeniile lor de activitate. Va multumim tare mult si nu uitati sa va informati adecvat daca va doriti cu adevarat sa fiti mai sanatosi!