Dialoguri pentru Sanatate – Apicole romanesti de exceptie: mierea de mana (mierea de padure)
1Apicole romanesti de exceptie: mierea de mana (mierea de padure)
Invitata: Doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Din ce in ce mai multi dintre noi suntem interesati de un stil de viata sanatos. Cautam din ce in ce mai mult produse naturale pe care sa le includem in alimentatia noastra de zi cu zi si, in acest fel, sa ne sustinem sanatatea. Noi ne-am propus sa vizitam cat mai multe targuri apicole si sa va prezentam apicolele sanatoase! Astazi stam de vorba cu doamna Alina Mates-Ochis, pe care o rugam sa ne vorbeasca despre mierea de padure romaneasca, despre mierea de mana, despre care stim ca este foarte, foarte buna, dar, din pacate, foarte putin cunoscuta.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Mierea de mana este mai putin cunoscuta, desi se produce in Romania, in zona muntoasa si in zona forestiera. Albinele, in perioada sfarsit de august, inceput de septembrie, nu mai au de unde sa culeaga suficient polen. Si nici nu mai au atata nevoie, pentru ca ele au nevoie de proteina in general primavara. Dar, dupa ce deja si-au umplut magazia cu diferite sorturi de miere (si salcam, si poliflora, si floarea-soarelui), in aceasta perioada, ele, nemaigasind atatea flori inflorite, cauta secretii de la alte plante. Si aici apare mierea de mana. Este o secretie a arborilor, in general foioase, dar pot fi si conifere, unde anumiti paduchi ai plantelor inteapa arborele si frunzele, in special, iar frunzele, ca un sistem de aparare, secreta aceasta secretie sau nectar care nu este floral. Albinele culeg acest nectar si din el produc mierea de mana, care, este stiut, se recomanda si persoanelor alergice la polen.
Cecilia Caragea: Asadar, mierea pe care o cunoastem cu totii si cu care suntem foarte familiarizati, cum ar fi mierea poliflora, de salcam, de tei si asa mai departe, este o miere pe care albinutele o fac dupa ce viziteaza florile, iar mierea de mana nu este florala, ci este o miere pe care albinele o fac… nu mai culeg ele nectar, ci culeg secretiile unor mici insecte, afide, acesti paduchi, sa le spunem asa, aceste secretii dulci. Si, tocmai de aceea, aceasta miere poate fi consumata de foarte multa lume care poate sa aiba diferite alergii.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Corect!
Cecilia Caragea: Si prin ce se diferentiaza aceasta miere de mana, aceasta miere de padure de mierea pe care o cunoastem cu totii?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Principala diferenta intre mierea de mana si celelalte sortimente este continutul foarte bogat in vitamine si minerale, de 20 de ori mai bogat decat in oricare alt sortiment. Acest lucru este usor explicabil, tinand cont ca aceasta seva pe care albina o culege de pe arbori este secretata de arborele care isi ia seva din pamant de peste 20 de ani. Or, o floare traieste, poate, 45 de zile, infloreste anul acesta, poate la anul nici nu mai are puterea de a inflori din nou si, atunci, floricica nu poate sa culeaga aceeasi concentratie de nutrienti, de vitamine, de minerale ca un arbore.
Cecilia Caragea: Si aceasta bogatie a acestei mieri o face si sa fie foarte inchisa la culoare. Se si spune despre mierea de mana, mierea de padure ca este o miere neagra.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Mierea de mana are o culoare inchisa si, de la o poliflora bruna poate sa ajunga sa fie chiar si opaca. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat putem sa ne dam seama ca este o miere pura de mana. Si, atunci, putem sti ca are un continut ridicat de minerale si de vitamine, pe care dorim sa le asimilam. Si este cea mai deosebita miere romaneasca pe care o avem!
Cecilia Caragea: Daca este sa vorbim de mierile inchise la culoare, stim ca mierea de manuka este foarte inchisa la culoare si este recunoscuta de public ca fiind o miere foarte buna tocmai pentru ca este foarte bogata in principii active, in vitamine si in minerale. Cum ati compara mierea de manuka cu mierea noastra de mana, romaneasca?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Mierea de mana este similara in proprietati cu mierea de manuka din foarte multe puncte de vedere. Chiar si din punct de vedere antimicrobian este foarte buna. S-a dovedit, prin diferite studii stiintifice, ca mierea de mana are un puternic rol antibacterian. Dar, bineinteles, studiile care s-au facut pe mierea de mana nu au fost niste studii internationale si, atunci, notorietatea mierii de mana nu este similara cu a mierii de manuka. Dar putem spune ca majoritatea apinutritionistilor, atunci cand dau retete de imunitate, le dau ca baza amestecuri, cocktailuri apicole cu miere de mana, nu cu alta miere. Deci, atunci cand avem deficit de calciu, magneziu, fier, cand avem anemii, cand avem un copil care raceste foarte des, baza de la care se pleaca este mierea de mana.
Cecilia Caragea: Asadar, intelegem ca mierea de manuka este atat de celebra pentru ca asupra ei au fost facute anumite cercetari, anumite studii, care apoi au fost popularizate. Mierea de manuka intelegem ca este o miere din Noua Zeelanda pe care albinutele o extrag dintr-o planta…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Dintr-o planta care se gaseste doar in Noua Zeelanda! In Europa nu exista aceasta planta. Nicaieri in lume.. Si, atunci, sigur ca nu are termen de comparatie – este ca si cand maslinele ar creste numai in Grecia! Nu cresc numai in Grecia… Dar trebuie sa stim ca mierea romaneasca de mana este o miere deosebita. Si apinutritionistii, care fac, de foarte multe ori, cercetari impreuna cu doctorii, au constatat proprietatile mierii de mana nu doar ca nutrienti, dar si ca agent antimicrobian. Si, de foarte multe ori, la concursurile internationale de miere, care au loc din doi in doi ani, la renumita Apimondia, mierea romaneasca de mana a castigat medalii. Chiar si noi am avut, acum 6 ani, la Kiev, o medalie pentru o miere poliflora de munte. Trebuie sa stim ca, de foarte multe ori, mierea poliflora de munte poate contine si miere de mana, dar si nectar floral. Nu putem noi sa comandam intotdeauna albinutelor de unde sa culeaga! Si, atunci cand flora si fauna sunt suficient de bogate in zona respectiva, albina poate sa culeaga si flora spontana de munte, dar si mana. Si atunci poate sa faca o miere de munte poliflora care nu are toate proprietatile mierii de mana. Dar, in general, eu le recomand consumatorilor de miere sa caute mierea pe a carei eticheta sa scrie ca e miere de mana de padure. Si, cu cat e mai inchisa la culoare, cu atat calitatea ei e mai buna.
Cecilia Caragea: Intelegem, asadar, ca medicii apifitoterapeuti romani au inceput si ei sa faca studii, sa faca cercetari asupra mierii de mana romanesti si, in timp, speram ca toate aceste cercetari vor avea rezultate care vor fi comunicate si pe plan international. Si, atunci, si mierea noastra de padure va ajunge sa fie cunoscuta, tot atat de cunoscuta ca mierea de manuka. Pentru ca inteleg ca in privinta calitatilor sunt similare. Atata doar ca mierea de manuka are in spate niste studii care au fost communicate publicului larg, dar acest lucru nu s-a intamplat si in cazul mierii de padure romanesti. Dar urmeaza sa se intample!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta ca da! Tot timpul exista astfel de studii, dar este important ca in primul rand noi, romanii, sa stim care este cea mai buna miere din Romania. Si cea mai deosebita! Pentru ca pana acum s-a dus, in toata lumea, renumele doar pentru mierea de salcam romaneasca. Daca ar fi sa facem un brand de tara, n-am avea succes decat cu mierea de salcam…
Cecilia Caragea: In acest moment! Dar in viitor?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da! Pentru ca romanii nu stiu, multi dintre ei, ca mierea de mana este net superioara calitativ fata de mierea de salcam din punctul de vedere al nutrientilor si al sarurilor minerale si al activitatii antibacteriene, de care am vorbit. Si este, intr-adevar, similara cu mierea de manuka, o putem compara, chiar daca nu este identica – niciun sortiment nu este identic cu altul.
Cecilia Caragea: Da, lumea prefera mierea de salcam pentru ca este o miere luminoasa, frumoasa, curge…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Si cu un gust foarte fin! Trebuie sa spunem ca mierea de mana are un gust foarte pregnant, usor caramelizat, care le deranjeaza pe unele persoane… Daca ar fi sa consideram care este cea mai buna miere din Romania din punctul de vedere al efectelor asupra sanatatii noastre, cu siguranta mierea de mana ar fi pe primul loc. Si ar fi premiata la orice congres international. Dar noi, romanii, trebuie sa fim primii care sa o consumam!
Cecilia Caragea: Dar, ca sa alegem mierea de padure, mierea de mana si ca sa alegem in general produsele sanatoase, cele mai sanatoase, ar trebui sa fim informati, ar trebui sa se faca, dupa parerea mea, mai multe campanii pentru educarea si pentru informarea publicului… Sa facem o educatie pentru sanatate, sa spunem! Ca sa intelegem exact care sunt cele mai bune alegeri pe care le avem de facut!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Eu cred ca este important sa facem aceasta educare mai ales pentru sanatatea copiilor nostri. Pentru ca, intr-adevar, foarte multa lume doreste sa consume produse naturale, dar intrebarea este ce vor consuma peste 20 de ani copiii nostri si cum va fi sanatatea lor. Si, atunci, trebuie sa ne indreptam spre produse care nu sunt procesate si despre care putem sa spunem ca au cu adevarat nutrienti, vitamine, saruri minerale, valoare enzimatica reala.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru toate aceste informatii si ne bucuram ca am aflat impreuna atatea lucruri despre mierea de mana romaneasca, pe care merita sa o incercati!
Foarte interesant. Multumesc pentru postare.