Dialoguri pentru Sanatate – Preparate apicole pentru imunitate
0Preparate apicole pentru imunitate
Invitata: Doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri companiei APIDAVA pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, stim ca in aceasta perioada sunteti interesati de intarirea sistemului imunitar si va intrebati cum v-ar putea ajuta apicolele in acest sens. Pentru a raspunde la aceste intrebari am venit la Blaj, in vizita la Apidava. Stam de vorba cu doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava. Stim ca aveti pregatite o serie de cocktailuri apicole pe care consumatorii le pot alege ca atare din magazine, pentru intarirea imunitatii. As vrea sa luam pe rand toate aceste cocktailuri apicole si sa vedem care sunt beneficiile fiecaruia!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Intr-adevar, exista gata preparate amestecuri de miere cu diferite fructe sau cu ingrediente apicole pentru imunitate, dar si o miere mai speciala. Oamenii intreaba care este cea mai potrivita miere pentru imunitate, iar noi consideram, dupa studiile facute si dupa cartile de apiterapie, ca mierea de mana de padure este cea mai bogata in minerale si in valoare enzimatica, avand o activitate antibacteriana mai puternica. Fiind si o miere mai inchisa la culoare, este mai bogata in antioxidanti si in flavonoizi si este preferata de toti medicii apiterapeuti atunci cand recomanda diferite cocktailuri, amestecuri diferite pentru imunitate. Deci trebuie sa cautati mierea de mana in magazinele naturiste sau online. Cu cat este mai inchisa la culoare, cu atat are o calitate mai buna, este o miere mai groasa si este considerata de 20 de ori mai bogata in minerale decat oricare alt sortiment.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, mierea de mana este o miere cu totul si cu totul speciala si sper din tot sufletul sa ajunga cat mai multi oameni sa o cunoasca si sa o aprecieze, pentru ca merita din plin si vor face acest lucru pentru sanatatea lor! Dar noi stim, in mod traditional, ca mierea in general este buna si mai ales mierea cu fagure.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Intr-adevar, in perioada aceasta poate este mai greu sa gasim fagure, dar il putem gasi gata amestecat in borcanul cu miere, pentru ca se pastreaza mai usor. Fagurele in miere are aceasta proprietate ca vom mesteca si ceara aferenta fagurelui, ceara fiind un alt ingredient apicol care ajuta si la digestie. Trebuie sa intelegem ca ceara din stup este creata de albine din glandele lor proprii si, atunci, vorbim de un produs natural 100%. Si este stiut: ceara este recomandata si de medicii stomatologi, deoarece, daca mestecam acest fagure de miere, ceara respectiva ne va curata dantura si ne va intari gingiile, pe langa efectul antibacterian.
Cecilia Caragea: Din pacate, nu multe lume este familiarizata cu beneficiile acestui produs, ceara de albine. Dar iata ca si ceara are o recomandare precisa in privinta sanatatii noastre! Insa noi… suntem oameni comozi. Stim ca, in principiu, ne face bine mierea, ne fac bine polenul, propolisul, laptisorul de matca si asa mai departe, dar ne este dificil sa ne preparam noi, singuri acasa, tot felul de retete cu aceste ingrediente. Si suntem in cautarea unor cocktailuri care sa includa miere, laptisor de matca, polen, propolis… Si, bineinteles, vrem sa fie si bune la gust.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Da, este foarte important sa cautam si astfel de amestecuri gata preparate. Produsul nostru Royale Cocktail este un amestec de miere de albine cu polen crud, nu uscat si cu laptisor de matca in concentratie de 2,5%. Clientul nu mai trebuie sa-si faca griji ca trebuie sa pastreze laptisorul de matca la frigider, polenul crud la congelator si nici cat anume sa consume pe zi. Acest amestec Royale Cocktail este gata preparat dupa reteta unui medic apiterapeut si este gandit ca un tratament preventiv si de intarire a sistemului imunitar. Se recomanda a se consuma intre 3 si 5 lingurite pe zi, in special in prima parte a zilei, pana dupa-amiaza la ora 17.00, deoarece polenul este proteina vegetala a albinelor si este recomandat a se consuma mai ales in primele ore ale diminetii, pana la ora 11.00 – 12.00. Polenul ajuta foarte mult si ficatul si activitatea hepatica.
Cecilia Caragea: In plus, este un cocktail apicol care este ca o pasta – iei o lingurita din aceasta pasta si pur si simplu ai un desert delicios, este a o caramea naturala, cumva…
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Copiii carora le-am dat spre testare acest amestec ne-au trimis un filmulet in care, efectiv, doi fratiori se certau pe borcanul de Royale Cocktail, care sa mai puna inca o data lingurita si sa mai ia inca o lingura, nu doar cele doua recomandate de mama lor, pentru ca era foarte gustos! Folosim un polen floral din zona Salajului, un polen crud care efectiv ti se topeste in gura!
Cecilia Caragea: Si, pe langa toate aceste combinatii cu ingrediente apicole, suntem in cautarea si a unor cocktailuri care, pe langa produsele apicole, sa aiba si alte ingrediente care ne pot face bine sanatatii, pentru ca stim ca exista si alte extrase din plante care ne fac bine.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Da, noi am gasit o combinatie inedita de miere cu extract din samburi si pielita de struguri rosii. Antioxivita se numeste acest produs, care este brevetat si medaliat la Salonul de Inventica din Polonia ca fiind unul dintre cele mai bogate produse in antioxidanti naturali si in flavonoizi. Acest produs, in sine, singur, aproape ca nu poate fi consumat ca atare, ci doar diluat, fiind foarte amar. Este stiut ca taninul din strugurii rosii este amar, dar este si foarte bogat in antioxidanti. Si, atunci, noi am facut un amestec intre acest extract si mierea de salcam. Este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si persoanelor care vor sa-si intareasca sistemul imunitar, tocmai datorita acestui continut bogat de antioxidanti. Mierea de salcam este stiut ca se recomandat tuturor persoanelor care au nevoie de un aport de oligozaharide si de aminoacizi, fiind considerata mierea cea mai buna, miere superioara, pe care o exportam si in Japonia. Chiar si partenerii nostri din Franta au fost interesati de acest amestec natural de miere cu antioxivita, tocmai pentru a-l promova pentru intarirea sistemului imunitar.
Cecilia Caragea: Deci Antioxivita, acest nume vine de la antioxidanti, de la antioxidantii care sunt extrasi din samburii de streuguri si din pielita de struguri rosii. Si ati combinat acest extract din samburi si pielita de struguri cu miere de salcam (mierea pe care o prefera toata lumea, ca sa fim sinceri!). Si acest produs are un gust bun, nu mai este amar… Cum se consuma, cate lingurite pe zi?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Se consuma in functie de kilogram corp, intre 3 si 10 lingurite pe zi, depinde de greutatea noastra corporala. Este recomandat in special adultilor, este important sa spunem. Pot sa consume si copiii, dar el este un produs pentru intarirea sistemului imunitar al adultilor, pentru a ajuta sistemul cardiovascular al adultilor, in special al persoanelor mai in varsta, care au nevoie de acest produs, care este dovedit ca ajuta si la micsorarea colesterolului. Acest extract din samburi de struguri are studii care arata ca poate sa scada nivelul de colesterol din sange.
Cecilia Caragea: Si, daca e sa fim sinceri, in Romania, colesterolul marit il are o foarte mare parte din populatie, din pacate, si ar trebui sa recurga si la un asemenea remediu natural.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Cu siguranta, si doamnele il vor aprecia foarte mult, fiind cu un continut foarte bogat in resveratrol, care este cunsocut drept cel mai bun remediu impotriva imbatranirii celulelor.
Cecilia Caragea: Deci ne ajuta si sa ne pastram sanatatea, si sa ne pastram frumusetea!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Cu siguranta! Daca vrem sa avem si un ten luminos, este bine sa consumam si produse de acest gen si chiar sa ne facem masti de frumusete cu acest amestec.
Cecilia Caragea: Da, bineinteles, si noi ne putem prepara acasa foarte multe lucruri, fie masti cosmetice cu asemenea ingrediente, fie diferite smoothie-uri, cu sucuri de legume, cu sucuri de fructe, mai ales ca toti suntem in cautare de surse de vitamina C, convinsi fiind ca vitamina C ne face foarte bine sanatatii si imunitatii.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Da, amestecul de miere de salcam cu fructe de goji este ideal a se consuma mai ales atunci cand dorim sa venim cu un aport si de oligozaharide, dar si de vitamina C. Aceste fructe, care sunt deshidratate, se pastreaza mai bine in timp si, in momentul in care dorim sa le consumam, amestecul de miere permite acestor fructe sa ia din umiditatea mierii si sa se hidrateze, astfel ca sunt mai usor asimilabile de catre organism. Sigur ca, pe langa goji, putem face si amestecuri cu catina, cu macese, care, iarasi, sunt produse naturale cu continut ridicat de vitamina C. Dar este important sa le amestecam cu miere, fie ca sunt siropuri de catina sau macese cu miere, fie care sunt fructe uscate, pe care le rehidratam in miere, pentru a obtine aceasta activitate si la nivelul digestiei. Ajutam si digestia cu mierea si, in acelasi timp, oferim si aportul de vitamina C necesar pentru imunizare.
Cecilia Caragea: Si pentru sanatatea noastra generala! Sanatatea sistemului digestiv este esentiala, pentru ca stim ca se spune ca totul pleaca de la o buna digestie. Sanatatea noastra depinde de o buna digestie.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Cu siguranta, cel mai important rol al mierii este acest rol de a ajuta digestia. Sigur ca mierea are si rol antibacterian, ajuta si tractul cailor respiratorii, dar rolul digestiv, daca consumam miere zi de zi, este unul dintre cele mai importante, fiind un produs cu enzime naturale. Sa nu uitam ca vorbim de un produs viu, care lucreaza in organism. Vitaminele si mineralele sunt ceva extra, pe care reusim sa le preluam si din fructe, dar valoarea enzimatica a mierii este deosebita si trebuie sa o apreciem.
Cecilia Caragea: Asadar, toate aceste produse ale stupului sunt alimente vii, care ne pot sustine digestia, dupa cum spuneati, dar sunt recomandate si pentru preventia diferitelor afectiuni. Si atunci cand chiar ne confruntam cu afectiuni, dar si in perioadele de convalescenta, pentru ca ne ajuta sa ne revenim mult mai usor.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Bineinteles, tot ce am prezentat noi aici sunt produse care trebuie consumate zilnic. Sigur, exista si retete speciale, facute de medici apiterapeuti atunci cand avem cu adevarat nevoie de un tratament pentru o anumita afectiune, insa este important sa ne obisnuim sa consumam produse apicole in dieta noastra zilnica, mai ales in aceasta perioada in care sistemul imunitar este slabit – venim dupa trei, patru luni de iarna, o lipsa de legume, de fructe, de vitamine… Si e bine sa repetam aceasta cura in toamna. O cura de imunizare trebuie sa dureze intre o luna si doua luni.
Cecilia Caragea: Da, bineinteles, nimeni nu poate sa aiba pretentia ca a luat o lingurita, doua de miere si, gata, a facut ceva fabulos pentru propria sanatate! Este vorba de un regim de viata, de o alimentatie sanatoasa, zi de zi, de minimum o luna, doua, trei ca sa incepi sa simti ceva…
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Este exact ca mersul la sala: daca vom merge de doua ori, nu va avea niciun efect; daca vom merge o luna, abia in a doua luna organismul va capata vitalitatea si energia despre care auzim mereu ca ni le ofera sportul. La fel si consumul de produse apicole: abia dupa cele 30 de zile vom resimti cu adevarat aportul de minerale, vitamine, enzime din miere si, daca continuam timp de doua luni aceasta, sa spunem, apiterapie, vom simti cu adevarat ca sistemul nostru imunitar este intarit. Nu vom mai raci la fel de usor, nu vom mai fi atat de obositi!
Cecilia Caragea: Da, pentru ca mierea este si un energizant natural fabulos!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Exact!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru toate aceste sfaturi! Si nu uitati ca, pentru a va sustine sanatatea si a va intari imunitatea, in portofoliul companiei Apidava gasiti o serie intreaga de cocktailuri apicole delicioase si sanatoase!