Dialoguri pentru Sanatate – Sanatate din natura
1Sanatate din natura
Invitata: doamna ing. industrie alimentara Simona Bisboaca, cercetator si inventator Phenalex.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, ne dorim, bineinteles, sa fim sanatosi. Si stim ca, pentru aceasta, trebuie sa ne intarim imunitatea. Cum anume ne pot ajuta apicolele in sustinerea sanatatii si in cresterea imunitatii vom afla astazi intr-un nou Dialog pentru Sanatate. Stam de vorba cu doamna Simona Bisboaca, cercetator si inventator. Stiu ca sunteti inginer de Chimie Alimentara, dar ati avut o serie intreaga de cercetari si chiar aveti o serie de brevete de inventie referitoare la tot felul de combinatii de produse apicole, care ne pot ajuta sanatatea foarte mult. Si toate aceste lucruri sunt dovedite prin studii stiintifice. As vrea, astazi, sa luam pe rand toate produsele apicole si sa vedem cum ne pot ajuta sanatatea acestea!
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Intr-adevar, produsele apicole pot avea un rol important in mentinerea starii de sanatate a tuturor, incepand de la copii pana la persoane in varsta. Produsele apicole sunt bogate atat in enzime, cat si in microelemente. Aceste microelemente fac parte din flora spontana. Sunt recoltate de albine in procesul de colectare de polen si au un aport benefic sanatatii noastre. Sunt studiate mai ales in ultimii ani, de cand s-au putut dezvolta metode de detectie a acestor microelemente. Si s-au studiat atat in vivo, sa se poate observa direct pe persoane cum actioneaza aceste elemente din natura.
Cecilia Caragea: Am putea sa luam pe rand produsele apicole si sa vedem exact cu ne sustin ele sanatatea si cum ne intaresc imunitatea? De exemplu mierea, pentru ca mierea o cunoastem cu totii – cum ne sustine mierea sanatatea, cum ne intareste mierea imunitatea?
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Mierea este, in primul rand, un aliment… pot sa spun de baza. Este foarte sanatoasa si este foarte usor digerabila. Organismul nu depune un efort mare pentru a digera mierea; de aceea, este recomandata inclusiv persoanelor in varsta sau care sufera de o anumita afectiune. Este usor asimilata de organism, aduce un aport enzimatic foarte mare, aduce un aport de glucide, de care organismul are nevoie, fata de zahar, de exemplu, care se digera mai greu si nu da o stare de bine, sa zic, dupa ce este asimilat.
Cecilia Caragea: Dar, dincolo de faptul ca mierea se digera mult mai usor, cum ne ajuta ea imunitatea? Ce contine mierea de ne intareste imunitatea?
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Raspunsul este foarte simplu: antioxidanti! Sun metode de analiza a mierii… se fac analize de polifenoli sau flavonoide. Flavonoidele sunt de culoare galbena-portocalie si, cu cat este mierea mai inchisa la culoare, cu atat are o gama mai mare de antioxidanti, inclusiv antociani, care sunt cei inchisi la culoare.
Cecilia Caragea: Mierea de mana, care este inchisa la culoare, contine antociani, sa inteleg…
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Contine antociani, taninuri, pentru ca albinele colecteaza de pe arbori (si de pe foioase, si de pe conifere)… Intr-adevar, contine antociani si taninuri, care dau culoarea inchisa.
Cecilia Caragea: Asadar, publicul ar trebui sa stie ca merita sa aleaga miere de mana (chiar daca nu prea este obisnuit cu acest sortiment de miere), si nu doar miere de salcam, miere de salcam… pentru ca stim ca majoritatea asta isi doreste: miere de salcam!
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Mierea de salcam, da, are o aroma aparte si este, din punctul meu de vedere, mai dulce, o simt mai dulce decat mierea de mana sau mierea de castan, care si ea este inchisa la culoare… Dar din punct de vedere al efectelor benefice asupra sanatatii, este de preferat o miere mai inchisa la culoare, tocmai datorita acestor fitonutrienti, care sunt de origine vegetale, iar albinele ii preiau din flora spontana, in mare parte.
Cecilia Caragea: Asadar, mierea, prin continutul ei de vitamine, minerale, enzime, ne sustine sanatatea, ne intareste imunitatea. Dar stiu ca ati elaborat o serie de combinatii intre miere si alte produse, care sunt mult mai puternice pentru imunitatea noastra! Si stiu ca ati realizat o combinatie de miere cu extract din samburi de struguri.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Intr-adevar, extractul din samburi de struguri are o cantitate foarte mare de antioxidanti. Noi facem un extract dupa o metoda pe care am brevetat-o. Contine si flavonoide, si antociani, si taninuri, deci e un extract complex, caci folosim mai multe soiuri de struguri.
Cecilia Caragea: Este vestitul resveratrol, nu?
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Contine si resveratrol, dar, din studiile care s-au facut de-a lungul timpului, s-a demonstrat ca, daca luam ca atare anumiti compusi si ii utilizam in a stimula imunitatea, sa zic, nu au acelasi efect ca atunci cand este o combinatie de polifenoli, de antioxidanti. Deci resveratrolul, doar el, ca atare, da, are un efect, dar, impreuna cu alti polifenoli… au un efect sinergic cumulat!
Cecilia Caragea: Asadar, publicul nu ar trebui sa alerge doar dupa resveratrol, ci dupa un complex de substante antioxidante, care exista in acest extract de samburi de struguri. Deci publicul ar trebui sa caute, de fapt, un extract din samburi de struguri, care are o formula mai complexa!
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Exact! La fel cum nutritionistii recomanda sa mancam fructe si legume crude, cat mai variate – ideal ar fi sa fie de diferite culori, pentru ca toate contin acesti minunati polifenoli, antioxidanti, sa le spunem pe intelesul tuturor… Acestia dau culoarea fructelor si legumelor din natura si, cu cat sunt mai variati, cu atat eficienta lor este mai mare.
Cecilia Caragea: Si acest extract complex din samburi de struguri nu-l prea putem lua ca atare. Am incercat, nu are un gust placut, asadar, ati venit cu propunerea sa il inglobati in miere. Presupun ca si mierea vine cu propria ei putere si potenteaza efectele acestui produs final.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Intr-adevar, sunt persoane care apreciaza gustul astringent-amarui al extractului, dar in general lumea prefera ceva dulce. Si cea mai buna combinatie era cu miere! Intr-adevar, si mierea are un aport. Cum spuneam mai devreme, pentru ca ea se digera foarte bine, acest amestec este foarte bine suportat de organism. Si are o biodisponibilitate foarte mare, in sensul ca ajunge in organism. Iar, pe langa actiunea directa, in tractul digestiv, ajunge si in circulatia sanguina si acesti antioxidanti ajung in tot organismul, unde are nevoie… Organismul stie foarte bine unde sa-i dirijeze si in ce zone are nevoie de acesti antioxidanti!
Cecilia Caragea: Totul este sa ii dam noi organismului ceea ce are el nevoie, pentru ca el are o inteligenta si stie cum sa coorodoneze toate aceste principii active. Observ ca aceasta combinatie are o culoare foarte inchisa, un rosu foarte inchis, un rosu bordeaux…
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Intr-adevar, cum spuneam mai devreme, antioxidantii sunt cei care dau culorile. Iar amestecul de miere… este o miere poliflora, care si ea are o culoare chihlimbarie, iar extractul din struguri, fiind inclusiv din struguri rosii, negri, este foarte inchis la culoare. Avem nevoie de antioxidanti. Din pacate, ei nu se acumuleaza in organism. Sunt substante solubile in apa si toti acesti fitonutrienti din alimentatia noastra, care exista in toate legumele si fructele, nu se asimileaza in organism. 24 de ore, cam acesta este timpul de tranzit prin organism, dupa care se elimina prin excretie.
Cecilia Caragea: La fel ca vitamina C, pentru ca stim ca si vitamina C trebuie sa luam zilnic, pentru ca nu se acumuleaza in organism.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Da! Doar substantele care sunt solubile in grasimi se acumuleaza in organism. Cum este si vitamina D. Dar compusii fitoterapeutici din plante nu se acumuleaza si, atunci, trebuie sa-i luam zi de zi. Daca nu reusim sa avem o alimentatie echilibrata si sa avem un aport suficient de legume si fructe proaspete, neprocesate termic, pentru ca acesti compusi tind sa se degradeze odata cu temperatura la care sunt expusi. Atunci, avem nevoie de a suplini acest deficit in organism… si cel mai la indemana este tot ceva natural.
Cecilia Caragea: Dar, concret, aceasta combinatie de miere poliflora cu extract de samburi de struguri… cam cum ar trebui sa o luam? Cate lingurite pe zi ar trebui sa luam dintr-un asemenea produs?
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Fiind un produs natural, fara absolut nicio substanta chimica in compozitie, se pot lua intre 1 – 4 lingurite pe zi, nu este o problema. Cum spuneam mai devreme, ce este in plus organismul elimina…
Cecilia Caragea: Si, pe langa aceasta combinatie de miere cu extract din samburi de struguri, ce alte combinatii ne-ar fi recomandate pentru imunitate? Stiam de o combinatie pe care o foloseau si bunicii nostri, de miere cu propolis. Miere cu tinctura de propolis foloseam cand eram mici. Dar stiu ca dumneavoastra ati perfectionat, sa spun asa, aceasta combinatie si ati elaborat in locul tincturii de propolis pe care o stiam o esenta de propolis. As vrea sa ne explicati ce este aceasta esenta de propolis si cum anume actioneaza combinatia dintre miere si esenta de propolis!
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Propolisul este o substanta pe care albinele o fac inclusiv pentru sanatatea lor si pentru sanatatea stupului. O folosesc in foarte multe situatii, inclusiv sa anihileze potentiali invadatori ai stupului. Isi captusesc stupul, ca sa nu fie curenti de aer. Si, in primul rand, cum spuneam, il folosesc pentru sanatatea lor. Propolisul contine o varietate foarte mare de antioxidanti, polifenoli. In general, sunt de tipul flavonoidelor, care se pot determina prin metode de laborator. Sunt si in Romania multe laboratoare care determina acest continut de flavonoide. Si acestea dau gradul de puritate a propolisului si de activitate antibacteriana, antivirala, antifungica.
Mi-a placut clipul, multumesc mult pentru sfaturi!