Dialoguri pentru Sanatate – Sfaturi pentru mentinerea greutatii ideale
0Sfaturi pentru mentinerea greutatii ideale
Invitata: Doamna Gabriela Ganta, nutritionist.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, stim cu totii ca daca ne dorim sa fim sanatosi trebuie sa fim foarte atenti la ce si cat mancam! Suntem, asadar, din ce in ce mai interesati de domeniul nutritiei! Asa ca, in seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate, va invitam sa descoperim impreuna acest subiect! Stam de vorba cu doamna Gabriela Ganta, care este nutritionista si ne va raspunde la multe intrebari din acest domeniu. Insa, inainte de toate, as vrea sa va intreb: cum de ati ales acest domeniu?
Gabriela Ganta, nutritionist: Buna ziua! Am ales acest domeniu dupa ce am parcurs o facultate de farmacie, la Cluj-Napoca, am lucrat in domeniul farmaceuticii o perioada de timp, iar pe urma, din cauza sistemului, am trecut pe nutritie si dietetica, un domeniu in dezvoltare inca in tara noastra si… un domeniu frumos! Cunosti oameni, cunosti povestea fiecarui om… Fiecare om are o poveste, fiecare isi doreste ceva, isi doreste sa slabeasca, isi doreste sa se ingrase… Sunt boli metabolice, cum este diabetul, este obezitatea, in cazul copiilor, care este tot mai raspandita in ziua de azi…
Cecilia Caragea: Stiu ca ati urmat un masterat de specialitate la Cluj si ca profesati in Blaj. Aveti pacienti in Blaj?
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, surprinzator! La inceput, nu am fost atat de deschisa pentru Blaj, am crezut ca nu sunt atatia pacienti, dar este surprinzator cat de multa lume doreste o schimbare! Se doreste un stil de viata sanatos. Foarte, foarte multi am, atat din Blaj, cat si din imprejurimile Blajului, cum sunt satele alaturate Blajului.
Cecilia Caragea: Asadar, inclusiv in mediul rural, oamenii au inceput sa constientizeze faptul ca trebuie sa fie foarte atenti sa-si mentina greutatea sub control?
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, foarte multi din zona rurala! Am foarte multi pacienti din zona rurala si sunt deschisi ascultatori si am rezultate foarte bune cu ei!
Cecilia Caragea: E foarte interesant! Inseamna ca se mai schimba putin mentalitatile, pentru ca, mai demult, era „grasa, alba si frumoasa“ idealul de frumusete!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, acum nu este asa! Lumea tine la sanatate, a inceput sa inteleaga ca nutritia si ca a avea un stil de viata sanatos inseamna foarte mult pentru sanatate. O sanatate de durata, nu ceva pe termen scurt – ceva pe termen lung. Vorbim de un stil de viata sanatos pe termen lung, care sa dureze, sa iti fie un stil de viata!
Cecilia Caragea: Asadar, inteleg ca faceti o analiza a fiecarui pacient si ii faceti niste prescriptii, niste recomandari personalizate.
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, in functie de analize! Prima data doresc sa stiu colesterolul, trigliceridele, acidul uric, creatinina, vitamine, minerale, glicemie… Apoi incepem cu planul, iar planul se face in functie de orarul fiecaruia, pentru ca nu toata lumea se trezeste dimineata la 8, nu toata lumea se pune seara sa doarma la ora 9-10. Sunt persoane care lucreaza pe timpul noptii, iar atunci orarul este total diferit. Micul dejun la o persoana care lucreaza de noapte incepe la 1-2 la ora prazului.
Cecilia Caragea: Si le spuneti si cand anume sa ia aceste mese, in functie de programul lor de la serviciu?
Gabriela Ganta, nutritionist: Da! Planurile de nutritie sunt cu intervale orare. Au o ora la mic-dejun, o ora la pranz si o ora la cina… si o ora la gustari. Au gustari cate un fruct, cate o lingurita de miere, cate o lingurita de propolis, in functie de dorintele pacientilor!
Cecilia Caragea: Deci ei trebuie sa respecte si intervalul orar, si ceea ce le recomandati dumneavoastra sa consume la fiecare masa!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da!
Cecilia Caragea: Si spuneati foarte bine ca plecati de la un set de analize, unde vedeti si vitaminele, si mineralele… Asta este, intr-adevar, ceva mai deosebit, pentru ca, in mod normal, oamenii nu stau sa isi faca analize sa vada ce vitamine ar avea nevoie, ce minerale ar avea nevoie! Isi fac si ei glicemia, colesterolul, dar in domeniul vitaminelor si mineralelor… parca mai putin isi fac analizele.
Gabriela Ganta, nutritionist: Intr-adevar, asa este, dar, daca nu avem o analiza fixa pe vitamine si pe minerale, putem, printr-o dieta, sa cream o carenta pe vitamine si minerale!
Cecilia Caragea: Sau un surplus!
Gabriela Ganta, nutritionist: Intr-adevar, sunt foarte importante analizele pe vitamine si minerale, ca sa nu fie carente de supradoze de vitamine si minerale.
Cecilia Caragea: Si inteleg ca dumneavoastra incercati sa corectati nivelul acestora prin alimentatie si le recomandati diferite produse, inclusiv produse apicole, pentru ca ei sa fie OK si cu vitaminele, si cu mineralele, si cu toate celelalte analize!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da. Si mierea o recomand, in special mierea poliflora, copiilor care sunt subponderali. Din pacate, sunt putini, dar sunt! Pentru ca le creste apetitul, le creste pofta de mancare!
Cecilia Caragea: Da, pentru ca mananca ceva dulce, ceva care le place si atunci vor incepe, incet-incet, sa manance si altceva! Si spuneati ca sunt, totusi, putini copii mai slabuti, majoritatea sunt, din pacate, supraponderali. Ce recomandari aveti in cazul acestor copii?
Gabriela Ganta, nutritionist: In cazul copiilor supraponderali, nu le recomand doar copiilor, ci parintilor, pentru ca educatia vine din familie. Cum da exemplu un parinte, asa va urma copilul. Eu recomand inlocuirea dulciurilor care contin zahar cu dulciuri care contin miere. In ziua de azi, gasim destul de multe. Gasim bomboane cu miere, gasim caramele cu miere, gasim ciocolata cu miere… Si recomand sa se puna accent pe aceste dulciuri, sa inlocuim zaharul pentru ca sunt produse rafinate, produse procesate care nu contin vitamine, nu contin minerale, contin doar calorii false.
Cecilia Caragea: Da, si aici am ajuns la un punct foarte sensibil! De ce sa renuntam la zahar si sa alegem mierea?
Gabriela Ganta, nutritionist: In cazul copiilor, problema este si mai delicata, pentru ca dintr-un copil linistit si calm… consumul de zahar provoaca dependenta, dulciurile provoaca dependenta, iar el poate sa devina un copil nervos si agitat.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, zaharul ii face foarte agitati pe copii…
Gabriela Ganta, nutritionist: Asa este! Si povoaca dependenta in cazul copiilor!
Cecilia Caragea: Ca sa nu mai vorbim ca excesul de zahar pe termen lung poate sa duca la prediabet…
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, la diabet juvenil de-a dreptul. Si la obezitate!
Cecilia Caragea: Si, asa cum bine stim, diabetul, obezitatea si toate aceste probleme fac ca si imunitatea sa devina mult mai scazuta… si in cazul adultilor, si in cazul copiilor!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, asa este! In cazul copiilor, si nu doar in cazul copiilor, ci si al adultilor, recomandam din luna septembrie pana in luna mai o reteta cu miere, propolis si polen crud pentru intarirea imunitatii! Aceasta reteta se va face acasa, se va tine la frigider, iar in fiecare zi copiii vor consuma o lingurita de miere, iar adultii intre o lingurita si cinci lingurite!
Cecilia Caragea: Si, in acest fel, isi vor intari imunitatea in acele luni care contin litera R, din septembrie pana in aprilie!
Gabriela Ganta, nutritionist: Intr-adevar, asa este! Copiii carora parintii le-au administrat cate o lingurita nu au fost raciti, acum, cand gripa ne da tarcoale, sa zic asa!
Cecilia Caragea: Bineinteles, daca iti intaresti imunitatea si ai grija sa fii sanatos si ai grija de corpul tau, cu siguranta vei face mult mai bine fata tuturor bolilor, tuturor afectiunilor care ne pandesc la tot pasul. Important este sa fim puternici si putem fi puternici consumand alimente de calitate si alegand dulciuri sanatoase, pentru ca la dulciuri nu putem renunta, totusi!
Gabriela Ganta, nutritionist: Nu putem renunta, dar le putem inlocui cu dulciuri mai sanatoase!
Cecilia Caragea: Si spuneati ca recomandati consumul de produse apicole si celor care nu doresc sa se ingrase, ci sa isi mentina greutatea normala dupa ce au ajuns la numarul de kilograme dorit! Cum ne pot ajuta apicolele, care stim ca sunt dulci, sa ne mentinem greutatea?
Gabriela Ganta, nutritionist: Intr-adevar, recomand miere, polen si pastura dimineata pacientilor! Cantitatea de miere si polen se va calcula in functie de greutatea fiecarui pacient, deoarece sunt puternic antioxidante si ajuta la eliminarea grasimilor, la eliminarea toxinelor din corp!
Cecilia Caragea: Pot sa spun ca am incercat si eu si, intr-adevar, sunt foarte satioase si dupa o lingurita, doua nu mai ai nevoied e nimic si ai si energia de care ai nevoie!
Gabriela Ganta, nutritionist: Asa este si contine si foarte multe enzime digestive! Noi, in ziua de zi, nu ne mai hranim cu enzime digestive, pentru ca consuma foarte multa mancare fast-food, foarte multa mancare gatita. Odata ce mancarea este gatita si este gatita la peste 100 de grade Celsius, enzimele digestive se distrug. Atunci, ne luam enzime digestive din miere, din polen, din propolis!
Cecilia Caragea: Si, atunci, inteleg ca ati recomanda un pahar cu putina miere dupa masa?
Gabriela Ganta, nutritionist: Da. Si mai recomand, la persoanele care au aciditate gastrica, dimineata, pe stomacul gol, toata lumea zice ca mierea cu lamaie dimineata este acida – nu, culmea, mierea si lamaia alcalinizeaza acidul gastric si, pe termen lung, nu o sa mai avem dureri de stomac, nu o sa mai avem aciditate la stomac! Un pahar de apa calduta cu miere si cu zeama de lamaie face foarte bine in cazul aciditatii gastrice!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, lamaia este acida, dar, odata ce o luam intr-un pahar cu apa si miere si o bem, ea devine in corpul nostru alcalina!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da… si mierea este acida! Are un pH intre 3 si 5! Odata consumata, ea nu mai lasa bacteriile sa se inmulteasca, distruge bacteriile!
Cecilia Caragea: Stim ca mierea, pe langa toate calitatile pe care le are, are si aceasta calitate de a fi antibactericida!
Gabriela Ganta, nutritionist: Intr-adevar, mierea este antibactericida si este si cicatrizanta, de aceea se foloseste atat in interior, cat si in exterior! Sunt creme, lotiuni care sunt des intalnite si foarte folosite. Am pacienti care folosesc des lotiuni, creme pe baza de miere si sunt foarte multumiti. Atenueaza acneea, in mod special!
Cecilia Caragea: Da, iar in cazul acneei, asa cum stim foarte bine, trebuie sa ne ajutam corpul si din interior, si din exterior, pentru ca trebuie sa fim atenti si la ce mancam si iarasi, aici se spune ca nu este bine sa faci exces de dulciuri, de zahar, de ciocolata. Daca vrei dulce, sa iei miere, de exemplu si sa ne ajutam pielea, tenul si din exterior!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, asa este! Am adolescenti care au probleme cu acneea si le-am inlocuit zaharul cu miere. Se vede cum acneea dispare si este foarte important sa inlocuim zaharul, care ne provoaca acnee, dureri de stomac, dependenta, cu mierea, care contine vitamine, minerale, enzime acizi si ne acopera un necesar energetic zi intreaga!
Cecilia Caragea: Si, intr-adevar, putem sa ne indulcim ceaiul sau cafeaua cu miere si vor avea un gust foarte placut si, in plus, dupa cum bine spuneati, dupa fiecare masa, eventual, sa luam un pahar de apa cu o lingurita de miere!
Gabriela Ganta, nutritionist: Dupa fiecare masa, eu recomand persoanelor care au probleme cu balonarea o lingurita de miere, dar o lingurita de miere sublingual, miere de menta!
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Inteleg, atunci, ca persoanele care au probleme cu balonarea, dupa fiecare masa, ar trebui sa ia o lingurita de miere de menta si sa tina aceasta miere sub limba!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da, asa este! Sunt persoane care nu accepta gustul si, atunci, lor le spun sa o dizolve intr-un paharel de apa, apoi, dupa fiecare masa, cate o lingurita, chiar doua daca este dizolvata in apa. Persoanelor care accepta mierea sublingual, le-o recomand cu mare drag!
Cecilia Caragea: Dar presupun ca, oricum, sunt foarte putine persoanele care au o problema cu gustul mierii de menta, pentru ca este, totusi, un gust placut, dulce!
Gabriela Ganta, nutritionist: Racoritor! Putine persoane care nu accepta menta nu accepta si mierea de menta. In rest, nu am avut probleme si persoanele sunt foarte multumite, se simt foarte bine. Mai folosesc, iarasi, si o recomand cu mare caldura, mierea de mana. O recomand in cazul persoanelor diabetice, o lingurita de miere pe zi! Am facut un studiu pe persoane cu diabet care au atat diabet insulino-dependent si non insulino-dependent, iar o lingurita de miere de mana nu le creste glicemia.
Cecilia Caragea: Probabil renunta la alte lucruri pe parcursul acelei zile!
Gabriela Ganta, nutritionist: Avand o dieta personalizata pentru ei, ei au dieta mai putin placuta, deoarece totul este la gramaj. Ei au totul cantarit.
Cecilia Caragea: Da, aceasta miere de mana, aceasta miere de padure, intr-adevar, am inteles ca are proprietati cu totul si cu totul formidabile!
Gabriela Ganta, nutritionist: Are proprietati cu totul diferite fata de mierea normala. Eu o recomand cu mare drag si persoanelor care nu au nicio afectiune, sa o foloseasca preventiv!
Cecilia Caragea: Da, este foarte interesant si mai trebuie sa spunem ca mierea de mana este o miere neflorala pe care albinele o fac culegand sevele de pe conifere sau de pe foioase si nu culegand polenul din floare in floare!
Gabriela Ganta, nutritionist: Da! Si, in plus, mierea de mana este foarte bogata in minerale, contine mai multe minerale decat mierea obisnuita. Si, revenind la copii, in cazul copiilor, contine mai mult calciu si magneziu, care ajuta in cresterea osoasa foarte mult.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, avand si magneziu, face foarte bine si celor care practica sport de perfomanta sau celor care sunt supusi unor perioade indelungate de stres!
Gabriela Ganta, nutritionist: In cazul sportivilor, dimineata, recomand ca mierea sa fie adaugata in shake-uri care se fac in blender… si se fac cu legume si cu fructe!
Cecilia Caragea: Si cu legume, si cu fructe?
Gabriela Ganta, nutritionist: Da! Si legume, si fructe, dar, in principiu, dimineata pun accent pe fructe, pentru ca ne trebuie energie, iar seara, pe legume, pentru ca fructele ne provoaca aciditate. Atunci, prefer ca dimineata sa fie fructe, iar dupa-amiaza sa fie shake-uri din legume. Dimineata, avem nevoie de energie, mai adaugam si miere, care este un energizant, iar seara, pentru ca avem nevoie de liniste, shake-uri din legume, desi si seara putem adauga un pic de miere, pentru a da un gust si o savoare placuta!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare, tare mult pentru toate aceste sfaturi sanatoase si, la final, haideti sa spunem, pe scurt, de ce ar trebui sa includa oamenii produsele apicole in alimentatia lor zilnica!
Gabriela Ganta, nutritionist: Am sa va spun de ce trebuie sa folosim produsele apicole: combat diabetul, combat obezitatea, constipatia, combat formarea radicalilor liberi si sa nu uitam ca sunt puternic detoxifiante, ajuta la eliminarea tesutului adipos si la eliminarea toxinelor din organism, de aceea le recomand cu mare drag in curele de detoxifiere!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si sunt convinsa ca din ce in ce mai multi vor incerca sa reduca consumul de zahar si sa aleaga, in schimb, mierea atat de sanatoasa!
Gabriela Ganta, nutritionist: Si eu sunt foarte bucuroasa pentru invitatie si va multumesc ca m-ati invitat la emisiunea dumneavoastra si as fi tare mandra si bucuroasa ca oamenii sa imi asculte sfatul si sa inlocuiasca zaharul cu produse apicole!
Cecilia Caragea: Va multumim!
Gabriela Ganta, nutritionist: Va multumesc si eu!