Diferente si Esente – Aparatele dentare la copii
0Diferente si Esente – Aparatele dentare la copii
Realitatea TV, 8 septembrie, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna doctor Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala.
(www.drmadalinatrofin.ro, telefon: 0720.27.54.18, www.facebook.com/dr.madalinatrofin)
Cecilia Caragea: Cu totii ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii nostri! Ne dorim sa fie sanatosi si, mai mult, vrem sa avem grija si de imaginea lor viitoare. De multe ori, insa, descoperim ca au nevoie de un tratament ortodontic. Cand si in ce anume consta acesta aflam astazi la Diferente si Esente de la invitata noastra speciala, doctor Madalina Trofin, medic specialist ortodontie.
Inainte de toate, haideti sa aflam cand ar trebui parintii sa se prezinte cu copiii lor la medicul ortodont si la ce obiceiuri ale acestora ar trebui sa fie atenti!
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Parintii ar trebui sa-si puna problema daca copilul lor trebuie sau nu sa poarte un aparat ortodontic in jurul varstei de 7 ani. Pana la acea varsta, parintii ar trebui sa observe daca, de exemplu, copilul are un obicei vicios. Daca, de exemplu, isi suge degetul sau daca, de exemplu, respira pe gura in loc sa respire pe nas… De asemenea, ar putea observa in cazul copiilor lor ca acestia au una dintre bazele scheletale ale craniului, fie maxilarul, fie mandibula, mai iesita in afara. De asemenea, ar putea sa observe ca dintii ies, proemina foarte mult, in special cei de sus, iar acesta este cazul copiilor care se accidenteaza si se prezinta cu fracturi dentare, pierderi dentare de la un accident de joaca, de la o simpla cazatura. Pentru ca, statistic, dintii care proemina, dintii care sunt mai in afara sunt acei dinti care sunt cel mai frecvent accidentati. Atunci, parintii, in jurul varstei de 7 ani, timp in care… au avut timp suficient sa observe fiecare dintre acest detaliu daca exista sau nu, ar trebui sa se prezinte pentru o consultatie in cabinetul de ortodontie.
Cecilia Caragea: Si care ar fi variantele de tratament?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Variantele de tratament la aceasta varsta includ si tratamentul prin aparat mobil. Tratamentul prin aparat mobil este un tratament care ne ajuta nu doar sa modificam pozitia dintilor, dar si sa stimulam, de exemplu, cresterea osoasa, in cazul in care constatam ca una dintre bazele maxilare, fie partea de sus, fie partea de jos, este mult prea ingusta si ar trebui stimulata cresterea pentru a asigura premisele alinierii viitorilor dinti.
Cecilia Caragea: Dar ce inseamna, concret, un aparat mobil?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Un aparat mobil este acel tip de aparat care se poate manipula de catre pacient – de catre parinte sau de catre copil. Acest aparat se pune in gura si se scoate fie de catre parinti, fie de catre copil si trebuie activat acasa, de cele mai multe ori de catre parinti, cam o data pe saptamana. De cele mai multe ori, au in compozitia lor un surub care se invarte pentru a asigura spatiul necesar alinierii dintilor definitivi.
Cecilia Caragea: Adica dumneavoastra ii invatati pe parinti cum sa manipuleze acest aparat pentru copilul lor?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Exact! Parintii sunt instruiti de catre medic cum trebuie sa manipuleze si cum sa activeze aparatul.
Cecilia Caragea: Si, doamna doctor Madalina Trofin, de ce copiii trebuie sa poarte aparate dentare inca de la aceasta varsta, cand parintii trebuie sa ii ajute in purtarea acestor aparate?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Este o varsta extrem de buna pentru purtarea unui aparat dentar, pentru ca oasele copiilor sunt extrem de plastice, sunt extrem de maleabile, sunt extrem de usor de modelat. Sunt cazuri in care, spuneam, oasele trebuie stimulate sa creasca sau, din contra, o crestere excesiva ar trebui stopata. Aceasta este varsta la care oasele permit astfel de manipulari, pentru ca sunt foarte moi. Odata ce se incheie cresterea osoasa, in jurul varstei de 11, 12, 13 ani, din pacate, nu mai putem sa stimulam cresterea sau sa oprim o crestere excesiva. Si, atunci, ne putem intalni cu situatia in care nu mai avem ce face… decat sa extragem niste dinti pentru a crea spatiu. Sau, in cazurile mai grave de crestere excesiva fie a mandibulei, fie a maxilarului, acestea nu se mai pot corecta decat prin intermediul unei interventii chrurgicale de chirurgie ortognata.
Cecilia Caragea: Multi parinti se intreaba daca e nevoie sa astepte sa apara caninii la copii lor ca sa ajunga la un tratament ortodontic… Doamna doctor Madalina Trofin, care este sfatul dumneavoastra pentru acesti parinti?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Acesta este doar un mit. Intr-adevar, caninii sunt niste dinti extrem de importanti, dar nu trebuie asteptata neaparat eruptia lor. Locul in care se formeaza mugurii caninilor este, intr-adevar, foarte sus in cazul maxilarului si foarte jos in cazul mandibulei, drept pentru care, intr-adevar, sunt printre ultimii dinti care erup pe arcada. Si, de cele mai multe ori, nu prea mai gasesc loc unde sa erupa. De aceea, nu trebuie neaparat asteptata eruptia caninilor, care se intampla, cum spuneam, destul de tarziu, in jurul varstei de 11, 12 ani, cand poate cresterea osoasa este deja incheiata. De ce? Pentru ca ne putem intalni cu situatia in care acesti dinti chiar sa nu mai aiba loc pe arcada, dar nici oasele sa nu mai poata fi stimulate sa creasca si sa crestem, astfel, sa marim perimetrul osos. Drept pentru care ne putem intalni cu situatia in care nu avem ce face decat sa scoatem alti dinti. De aceea, este bine ca tratamentul ortodontic sa fie inceput inca de dinainte, nu neaparat sa asteptam eruptia caninilor, pentru a ne asigura ca, atunci cand caninii vor erupe, vor gasi si spatiu sa se alinieze cu ceilalti dinti pe arcada.
Cecilia Caragea: Si, daca copilului i-au aparut toti dintii definitivi, se trece la un tratament ortodontic cu aparate fixe?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: De cele mai multe ori, da. Aparatele mobile sunt indicate in special dentitiei temporare, dar si in cazul dentitiei mixte, adica atunci cand pe arcada exista si dinti din dentitia de lapte, si dinti din dentitia definitiva. Dar, atunci cand avem de-a face numai cu dinti din dentitia definitiva, clar, nici nu se mai pune problema unor aparate mobile. Singura solutie de tratament va fi prin intermediul unor aparate fixe. Adica acele aparate pe care probabil ca le stiti, cu bracket-uri lipite pe fiecare dinte.
Cecilia Caragea: Dar, doamna doctor Madalina Trofin, exista, totusi, si copii care nu sunt foarte atenti atunci cand isi fac igiena orala. Atunci… ce le recomandati?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Aceasta este, intr-adevar, o problema si incerc sa petrec foarte mult timp cu pacientii mei copii pentru a le explica de ce trebuie sa aiba o igiena buna, cu sau fara aparat ortodontic. De cele mai multe ori, pot sa ma bucur de satisfactia de a-i convinge de avantajele periajului acasa. Si marea majoritate a pacientilor mei, chiar si dupa terminarea tratamentului ortodontic, raman cu aceasta deprindere, cu acest obicei de a avea o igiena foarte buna. Dar, in cazul copiilor care nu au o igiena foarte buna, sunt recomandate, totusi, igienizari regulate, poate mai frecvente decat in cazul altor pacienti, sau poate chiar aparate care se pozitioneaza in spatele dintilor, acolo unde saliva umecteaza suprafetele dentare si asigura o protectie si o autocuratire mai buna impotriva cariilor dentare.
Cecilia Caragea: Asadar, in cazul copiilor care nu se spala foarte bine pe dinti inteleg ca sunt recomandate aceste aparate pozitionate pe partea dinspre limba a dintilor pentru ca acolo mancarea retentioneaza mai putin?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Nu neaparat pentru ca mancarea retentioneaza mai putin… Marele avantaj al aparatelor linguale este acela ca vin pozitionate pe fata din spate a dintilor, pe fata care priveste spre limba. Este un aparat mai putin expus mediului extern si beneficiaza de autocuratarea asigurata de prezenta permanenta a salivei. Saliva, prin factorii imunologici, prin compozitia ei, asigura o protectie foarte buna impotriva cariilor dentare. Acesta este si unul dintre motivele pentru care, intr-adevar, foarte, foarte rar ne intalnim cu carii la nivelul acestor suprafete ale dintilor. Cariile apar de obicei pe acele suprafete ale dintilor care sunt retentive. De exemplu, spatiile dintre dinti sau suprafetelor ocluzale, din cauza reliefului, care retentioneaza resturi de mancare. Cariile apar foarte rar pe suprafata dintilor care priveste spre limba. De asemenea, chiar si in cazul pacientilor care respira pe gura, de exemplu, sau petrec foarte mult timp cu gura deschisa (copiii care raman, asa cum spunem noi, gura-casca la televizor), din cauza absentei… a faptului ca dintii se usuca si saliva nu mai este prezenta pe suprafata externa a dintilor, acesti pacienti sunt acei pacienti care vor veni cu carii pe toate suprafetele dinspre exterior ale dintilor.
Exista insa si alte variante de aparate dentare care nu se vad, invizibile?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: O alta varianta recomandata copiilor care nu reusesc sa aiba o igiena corespunzatoare acasa este acel tip de aparat reprezentat de gutierele transparente. Pacientii primesc la fiecare control cate un set de gutiere, pe care le schimba singuri la fiecare saptamana. Aceste gutiere au marele avantaj ca pacientii le pot da jos in momentul in care se spala, dar si in momentul in care mananca, astfel incat isi diminueaza foarte mult riscul de retentie alimentara. De asemenea, aceste gutiere transparente au un marker colorat, special destinat copiilor, astfel incat sa putem verifica daca pacientii poarta gutierele numarul corespunzator de ore sau, avand posibilitatea sa le scoata, nu le poarta conform indicatiilor.
Dupa purtarea aparatului dentar, stim ca se recomanda un aparat de contentie. Cat timp si de ce anume?
Dr. Madalina Trofin, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala: Dupa purtarea aparatului dentar, care este considerata, practic, perioada activa a tratamentului ortodontic, toti pacientii, indiferent ca sunt adulti, indiferent ca sunt copii, primesc indicatia clara de purtare a unei contentii. De ce? Pentru ca exista un risc destul de mare de recidiva, un risc destul de mare ca dintii sa revina pe pozitiile initiale. Si, atunci, ne dorim sa pastram rezultatul, sa ne asiguram de stabilitatea rezultatului in timp. Si pacientii primesc indicatia certa de purtare a unei contentii. Contentia poate fi sub forma unui aparat mobil, sub forma unei gutiere transparente sau sub forma fixa, sub forma unei sarmulite, a unui retainer care se lipeste in spatele dintilor si pe care pacientul nu il poate manipula, nu il poate da jos, ramane fix. Iar aceasta durata a perioadei pasive de tratament ortodontic, a perioadei de contentie variaza in functie de durata tratamentului activ. Sa spunem ca un pacient a purtat un aparat ortodontic un an, cam inca un an va dura perioada de contentie…
In privinta copiilor, trebuie sa intelegem, asadar, ca un rol esential il au parintii, care trebuie sa urmareasca indeaproape sanatatea orala a copilului lor!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!