Diferente si Esente – Aparatele dentare linguale
0Diferente si Esente – Aparatele dentare linguale
Realitatea TV, 9 iunie 2018, de la ora 10.40.
Invitati: Domnul dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog, si doamna dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Purtarea aparatelor dentare poate reprezenta, in anumite situatii, o problema de imagine, dar astazi exista o noua solutie: aparatele dentare linguale. Acestea sunt aparate dentare care se monteaza pe partea din spate a dintilor, pe partea dinspre limba. Despre acestea vorbim astazi la Diferente si Esente!
Astazi, copiii si adolescentii nu-si mai fac probleme in a purta un aparat dentar, insa adultiilor li se poate parea dificila purtarea acestuia din punctul de vedere al imaginii, chiar daca acesta le este ferm recomandat de catre medicul ortodont.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Copiii sunt din ce in ce mai deschisi la putrarea unui aparat dentar, ba, mai mult chiar, le face placere si isi doresc sa poarte aparat dentar. Insa acest lucru nu este valabil si in cazul adultilor, care, dupa cum va spuneam, din cauza varstei si a stilului de viata si a nevoilor fiecarei persoane in parte, vor sa poarte, totusi, aparate care sa nu se vada atat de tare.
Iata care sunt categoriile de pacienti adulti care au nevoie de aparat dentar!
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Sunt mai multe categorii de pacienti. Sunt acei pacienti ai caror parinti au insistat sa poarte aparat ortodontic in copilarie sau adolescenta, dar ei nu au vrut, pentru ca, asa cum va spuneam, cu niste ani in urma nu erau atat de la moda aparatele dentare… Si acum regreta, desigur, ca nu si-au pus in tinerete si vor sa isi rezolve, totusi, problemele. Dar mai sunt acei pacienti care nu au avut in copilarie posibilitatea de a-si pune aparat. Fie posibilitatea financiara, fie nu au avut un ortodont caruia sa i se adreseze… Si, atunci, acestia vor sa isi puna aparat si nu sunt atat de tare afectati de aspectul estetic. Insa, per ansamblu, statisticile arata ca pacientii adulti isi doresc tratamente ortodontice si aparate ortodontice care sa se vada cat mai putin.
Aparatele dentare sunt de mai multe categorii, unele dintre acestea fiind mai putin vizibile.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Aparatele standard ortodontice, aparatele ortodontice standard sunt aparatele acelea cu bracketuri de metal. De la acele bracketuri din metal, au tot aparut tot felul de inovatii si tot felul de incercari de a face aparatele ortodontice sa fie cat mai putin vizibile. Astfel au aparut bracketuri din ceramica, bracketuri din safir, aparate dentare sub forma unor gutiere transparente, iar cel mai putin vizibile sunt aparatele linguale, adica aparatele care se pozitioneaza in spatele dintilor, pe fata dintilor care priveste spre limba si, astfel, nu se vad absolut deloc dinspre exterior. Dintre toate aceste aparate pe care vi le-am enumerat, gutierele transparente se pot manipula de catre pacient, adica le poate scoate pacientul, le poate pune… Pe de o parte, este un avantaj, pentru ca pot manca pacientii orice vor fara niciun fel de restrictie alimentara, intrucat isi pot scoate gutiera in timpul meselor, insa dezavantajul consta in faptul ca pacientii nu poarta sau nu toti pacientii poarta corespunzator aceste aparate – avand posibilitatea sa le scoata, se intampla sa le dea jos si in afara meselor, sa zicem la o petrecere sau la o nunta… sau l-au uitat undeva sau l-au pierdut. Sunt mai putin eficiente decat aparatele standard cu bracketuri fixe. Aparatele cu bracketuri fixe, acelea care sunt fixate pe dinti, nu pot fi manipulate decat de catre medic, adica doar medicul activeaza aparatele, doar medicul are posibilitatea de a le da jos, ceea ce le face foarte eficiente.
Exista insa si o alta categorie: aparatele dentare linguale, care nu se vad.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Se numesc aparate dentare linguale pentru ca sunt pozitionate pe fata linguala a dintilor. Fata linguala a dintilor, atat a celor de sus, cat si a celor de jos, este acea fata care priveste spre limba.
Aceste aparate dentare linguale sunt personalizate pentru fiecare pacient, fiind perfect adaptate pe fata dinspre limba a dintilor.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Toate bracketurile care se pun pe exteriorul dintilor, adica cele din metal, cele din ceramica si cele din safir, sunt bracketuri standard, adica au dimensiune standard si se potrivesc oricarui pacient, pe oricare dinte. Bracketurile care se pun pe fata linguala a dintilor, adica pe acea fata care priveste spre limba, sunt niste bracketuri care sunt… se numesc completely customized, adica sunt complet individualizate. Ele se fac dupa forma dintilor a fiecarui pacient in parte, in functie de problema fiecarui pacient in parte si, atunci, sunt foarte bine adaptate pe fata dintilor, astfel incat ele devin foarte comode. Sunt foarte usor de purtat si foarte comode pentru pacient, fiind perfect adaptate pe fata dintilor.
Dar, firesc, si pentru acomodarea cu acestea este nevoie de o scurta perioada de timp.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Intr-adevar, toate aparatele ortodontice necesita o perioada de adaptare, adica aproximativ doua saptamani, trei saptamani de la momentul montarii aparatului. Pacientul trece prin acea perioada de adaptare, in care trebuie sa se obisnuiasca cu bracketurile. In aceasta perioada, este posibil sa simta jena dureroasa, chiar durere, rani la nivelul buzelor sau a obrajilor, respectiv al limbii in cazul aparatelor linguale.
Exista, insa, o serie de avantaje ale acestora.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: In ceea ce priveste durata tratamentului in cazul aparatelor linguale, acesta este scurtat. De ce? Pentru ca, asa cum va spuneam, aceste aparate sunt facute fix individualizat dupa forma dintilor si dupa problema fiecarui pacient, adica se adreseaza exact problemei pacientului. Se realizeaza la inceputul tratamentului, se realizeaza ceea ce noi numim un set up. Acesta este, de fapt, o simulare a rezultatului final, astfel incat pacientul stie de la inceput exact cum vor arata dintii lui la final si exact durata de tratament ortodontic. Tratamentul lingual este un tratament aproape in totalitate digital. Amprentele se iau digital cu ajutorul unui scaner, se trimit in Germania, colegii din Germania, tehnicienii din laborator, ne trimit simularea rezultatului final, ne-o trimit tot digital, pacientul vede digital, pe calculator, rezultatul lui final, dupa care, in functie de eventuale ajustari pe care le mai facem impreuna cu pacientul, se fabrica bracketul si aparatul care se potriveste strict si numai acelui pacient.
Chiar daca dupa aceasta noua tehnologie doar in Germania se realizeaza aparate pentru clinicile stomatologice din intreaga Europa, lucrurile se desfasoara rapid.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Dupa ce dam ok-ul pentru set up-ul respectiv, mai dureaza inca aproximativ doua saptamani pentru a se fabrica bracketurile, care sunt trimise prin curier pana in clinica. Pacientul vine, se monteaza aparatul si incepe tratamentul ortodontic.
Iata si cine isi doreste un asemenea aparat dentar lingual!
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Un pacient care ar opta pentru acest gen de tratament este un pacient care are niste exigente fizionomice foarte mari. De exemplu, un pacient care lucreaza in televiziune sau care are un contact cu publicul foare mare sau care, pur si simplu… pentru propria persoana este important sa nu se vada aparatul ortodontic. De asemenea. se recomanda acest tip de aparat ortodontic pacientilor adolescenti, care nu au o igiena foarte buna. De ce? Pentru ca acest aparat, fiind pozitionat pe fata dintilor orientata spre limba, este mai putin predispus la aparitia cariilor dentare. Fata dintilor care este orientata spre limba este permanent umectata de saliva, care asigura o protectie foarte eficienta impotriva cariilor dentare, spre deosebire de fata externa a dintilor care nu este orientata spre glandele salivare si care este mai uscata, pentru ca este in contact cu aerul.
Diferentierea esentiala a acestui tip de aparat ramane insa aceea ca ofera cu adevarat o personalizare a tratamentului ortodontic.
Dr. Madalina Trofin, medic dentist ortodont: Un alt beneficiu al acestui gen de aparat este faptul ca bracketurile sunt individualizate. Ce se intampla… Cu niste ani in urma, atunci cand s-au stabilit prescriptiile, adica forma arcadelor si pozitia ideala a dintilor, s-a luat un lot foarte mare de persoane, s-au facut masuratori si s-a stabilit ca aceia au forma dintilor, forma arcadelor, estetica ideala… Si s-a stabilit ceea ce noi numim presciptie. Sunt doar cateva prescriptii care sunt folosite uzual in Europa, dar, practic, la finalul unui tratament ortodontic standard, toti pacientii termina cu aceasi forma a arcadei, cu aceasi pozitie a dintilor, cu aproximativ (mai mult sau mai putin) aceeasi estetica a zambetului, ceea ce nu e neaparat un lucru rau, avand in vedere ca ar fi ideal, dar nu se potriveste tot timpul cu zambetul pacientului, cu doleantele, cu fizonomia, cu forma scheletului… Si, atunci, aceste aparate linguale, care sunt individualizate, pastreaza, totusi, o anumita autonomie si independenta a fiecarui tratament in parte. In afara de beneficiile pe care vi le-am enumerat, anume ca acest aparat nu se vede deloc si ca este mai putin predispus la aparitia cariilor dentare, acest aparat pastreaza individualitatea si particularitatiile pacientului, pentru ca este perfect individualizat pe nevoile fiecarui pacient in parte.
Adevarul este ca adultii au alte pretentii in privinta propriei imagini si, atunci, era firesc ca specialistii in stomatologie sa dezvolte solutii si pentru pacientii care au nevoie de tratament ortodontic, dar trebuie sa se simta confortabil si din punctul de vedere al imaginii.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Eu ma ocup in primul rand de pacientii adulti si vad foarte muli adulti in jur de 40 de ani, 50 de ani care au nevoie de aparat dentar. Si ne lovim de acest aspect al aparatului dentar. Adica sunt foarte multi pacienti care nu-si doresc sa aiba “sarme” care sa se vada atunci cand zambesc. Si este cumva… desigur (desi, cand vorbim de adolescenti, este o adevarata moda cu aparatul dentar, adica toata lumea este foarte fericita sa arate aparatul dentar)… sunt foarte multi oameni in pozitii foare importante care nu doresc sa expuna aparatul dentar atunci cand zambesc. Si, atunci, exista aceasta solutie, in care exista un aparat dentar foarte precis, care se poate pune pe interiorul dintilor. Fiind pe interiorul dintilor, automat, nimeni nu o sa isi dea seama ca pacientul are aparat dentar. Si obtinem acelasi rezultat, pentru ca scopul aparatului dentar este sa repuna dintii in pozitia lor cea mai favorabila, pentru ca ei sa isi faca treaba in continuare si sa raman in gura pentru mai multi ani. Pentru ca, desigur, exista intodeauna solutia aceasta: “Pierdem dintii, punem implanturi si s-a rezolvat”, dar, atunci cand avem dintii care sunt cumva deja la limita, adica nu mai sunt in pozitia lor corecta, dar, totusi, sunt suficient de stabili incat sa fie pastrati, dar nu in pozitia aceea, atunci, cea mai buna varianta este cu ajutorul aparatului dentar si chiar a aparatului dentar lingual sa aducem dintii in pozitia lor corecta. Si sa punem implanturi doar in locurile unde lipsesc dintii, fara sa mai scoatem alti dinti suplimentari. In felul acesta, pacientul va avea o dantura cu care acesta isi va face treaba, va zambi, va manca, va vorbi pentru tot restul vietii.
Asadar, solutii exista pentru fiecare situatie in parte, dar, pentru o dantura frumoasa si un zambet fericit, trebuie sa mergeti periodic la medicul dentist si sa urmati recomandarile specialistilor!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.