Diferente si Esente – Apiterapia romaneasca
0Diferente si Esente – Apiterapia romaneasca
Realitatea TV, 30 martie 2019, de la ora 10.40.
Invitati: Doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava, si domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sustinuta de Apidava.
Cecilia Caragea: Valoarea apiterapiei romanesti este recunoscuta peste tot in lume, dar ce si cum putem face pentru dezvoltarea apiterapiei si chiar pentru includerea ei in strategia pentru brandul nostru de tara vorbim in aceasta editie a emisiunii noastre Diferente si Esente, in care vorbim, din nou, bineinteles, si despre beneficiile produselor apicole!
Romania are o lunga traditie in domeniul apifitoterapiei, iar specialistii romani sunt invitati la congresele din toata lumea!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Putem spune ca Romania, in prezent, este recunoscuta la nivel international prin faptul ca are medici apiterapeuti cu experienta vasta. Pentru ca, inca din vremea comunismului, in Romania a existat cel mai important centru de cercetare, Institutul de Cercetare de la Bucuresti, care a avut si o sectiune dedicata apiterapiei si produselor apicole si a avut medici cu specializare in apinutritie si apiterapie, care au promovat produsele apicole la toate congresele internationale. Atunci cand se organizeaza un congres international, primii pe lista de lectori sunt medicii apiterapeuti din Romania. In prezent, si alte tari din Europe si nu numai, cum este Ucraina, Turcia, au inceput sa investeasca in apiterapie si in centre de cercetare… Ar fi pacat sa pierdem toate cunostintele si valorile pe care Romania le-a avut…
Romania este recunoscuta pentru apicolele de calitate si pentru diversitatea acestora, date fiind conditiile naturale de care ne bucuram si profesionalismul apicultorilor romani!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: In prezent, in Romania se gasesc toate produsele stupului si calitatea lor este una deosebita, astfel ca romanii pot consuma produse apicole in mod constant. Atunci cand consumi in fiecare zi o lingurita de miere, vei constata, dupa cateva luni, ca te vei simti mult mai bine, ca sistemul tau imunitar va fi mult mai puternic… Si, dupa un an, poate vei constata ca nici macar nu ai racit in perioada respectiva… daca ai consumat in mod constant produse apicole. Efectul produselor apicole pentru sanatatea noastra se vede doar atunci cand consumam zi de zi. Daca noi consumam miere doar o data la trei, patru luni, atunci cand ne aducem aminte, cu siguranta nu vom beneficia de toate proprietatile mierii. Si, cu atat mai mult atunci cand facem consum de produse apicole diferite – polen cu miere, miere cu laptisor de matca, miere cu propolis – si ne facem o cura de o luna, doua, trei cu astfel de produse apicole, vom vedea beneficiile atat pentru sistemul digestiv, cat si pentru sistemul imunitar, dar, nu in ultimul rand, si pentru starea noastra de bine.
Apiterapia romaneasca merita, asadar, sustinuta. Iar apicolele romanesti merita promovate oriunde in lume!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Pentru a promova apiterapia romaneasca, este important sa fim prezenti, ca tara, la toate congresele internationale, cu studii clinice facute de medici apiterapeuti din Romania, pentru a dovedi ca noi continuam traditia apiterapiei in Romania. In Romania, datorita faptului ca exista foarte multi medici cu competente in apiterapie, care practica acest lucru, trebuie incurajati si, in viitor, cu siguranta, vor aparea centre de apiterapie si apinutritie, in diferite localitati din Romania. Noi dorim sa incurajam astfel de locatii, unde oamenii pot merge sa ceara retete de specialitate, pentru diferite afectiuni, cu produse apicole.
Asadar, apiterapia romaneasca are datele necesare pentru o dezvoltare sustinuta si chiar ar merita sa fie inclusa intr-o strategie pentru constructia brandului nostru de tara!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Asa cum apicultura romaneasca poate fi un brand de tara si ne putem mandri la nivel international cu traditie si cu produse apicole de calitate, putem sa iesim in fata si cu apiterapia romaneasca, si cu medicii cu competente in apiterapie… Speram ca acesta sa devina un brand de tara!
Astfel, ne putem dezvolta si putem valoriza o traditie milenara!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Putem spune fara a gresi ca apiterapia are bazele in Romania inca de pe vremea dacilor, pentru ca apiterapia nu poate sa existe fara albine… Si, este foarte interesant, chiar Herodot spunea in scrierile lui, facea o recomandare… spunea asa: „Sa nu treceti de Istru (Dunare) la nord, pentru ca acel teritoriu este ocupat de albine…” Dacii au fost foarte buni apicultori. Deci avem apicultura de foarte, foarte multi ani, de peste doua mii de ani… Iar in ultimii 100 de ani, la noi in tara au inceput sa se dezvolte cercetarile legate inclusiv de produsele apicole si s-a observat, prin studii foarte minutioase, ca ele sunt cu efect antibacterian, antiviral si asa mai departe… Produsele apicole sunt nutrienti extraordinari… Ulterior, faptul ca s-au schimbat informatii intre toate tarile Pactului fost comunist i-a ajutat si pe medici sa inteleaga mai bine mecanismele de actiune. Cum anume actioneaza propolisul, de exemplu, asupra bacteriilor. Pentru ca, daca nu intelegi, ca medic, care e mecanismul de actiune, nu ai tendinta sa favorizezi, sa ajuti favorizarea acelui remediu.
Deci a fost un salt extraordinar in momentul in care l-am avut pe domnul profesor Veaceslav Harnaj, care a fost ales presedintele Apimondiei inca din anul 1965, a fost timp de 20 de ani presedintele Apimondiei, director executiv, dupa aceea onorific… El a adus la Bucuresti cea mai mare biblioteca de apicultura din lume. Toate congresele Apimodiei s-au tradus si s-au publicat aici, la Bucuresti. Practic, in aceste carti sunt enorm de multe informatii legate si de apiterapie – cum folosesc produsele apicole pentru sanatate.
Am avut, tot in perioada comunista, am avut foarte multi medici, din toate specialitatile medicale – erau si medici de familie, dar si medici din specialitati medicale, de exemplu in oftalmologie, in ORL, in stomatologie, in boli interne, pneumatologie, reumatologie… foarte multe tipuri de specialitati. Medicii respectivi puneau perfect diagnosticul, ca specialisti (in cardiologie de exemplu), dadeau remediile pe care le considerau cele mai utile din farmaciile clasice, dar dadeau si remedii din stupul de albine. Si tintit, local, dar si, intotdeauna, pe gura, sistemic. Deci procedura, metoda era… din doua cai, asa, adica sa prinzi boala din mai multe directii, atat local, cat si general. Si acesti medici au scris, la finalul carierei lor, un fel de sinteza, despre cum anume produsele apicole sunt cel mai bine de utilizat in bolile specialitatii dansilor. Si toate aceste lucruri s-au adunat intr-o carte, care este „Apiterapia in Romania”.
Dar cum au evoluat lucrurile in ultimii ani?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Dupa Revolutie, s-a intamplat un alt fenomen. Faptul ca ne-am eliberat granitele… am inceput si noi, medicii din Romania care eram practicanti de apiterapie, sa iesim si in afara, sa spunem ce stim, sa schimbam experienta cu cei de acolo… Si s-a produs aceasta conexiune. Iar in ultimii zece ani schimbul de informatii este urias. Va dau un singur exemplu, cu propolisul. Daca intru in cea mai mare baza de date medicale sin Statele Unite (este o baza de date cu articole in format electronic), sunt la ora actuala peste 2.800 de studii stiintifice legate de propolis! 2.800! Iar un studiu stiintific inseamna o echipa de cercetatori care lucreaza un an, doi, trei… Fondurile pentru a face aceasta cercetare trecu cu mult de 50.000 de euro… Si avem 2.800 de asemenea studii! Nu poti sa explici asa ceva decat prin faptul ca produsele apicole sunt extraordinare!
Revenind la Romania, avem conditiile acestea foarte bune, apicultori foarte bine antrenati, foarte bine specializati, avem o flora melifera formidabila, pentru ca avem toate formele de relief, de la munte pana la campie, pana la mare… avem foarte multe plante medicinale diferite, cu substante foarte, foarte diferite… si aceasta traditie care s-a mentinut… Acum sunt in Romania peste 500 de medici care au patalamaua la mana, au certificatul de apifitoaromoterapeut si pot sa practice. Majoritatea (sa zicem 80%) sunt medici specialisti in medicina de familie, dar toti ceilalti sunt din diverse specialitati medicale, de la chirurgie plastica pana la dermatologie.
Asadar, apiterapia romaneasca, recunoscuta peste tot in lume, merita sustinuta, iar produsele apicole romanesti ne pot ajuta sanatatea. Merita sa le includem, asadar, intr-un stil de viata sanatos, mai ales in preventie!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Apidava.