Diferente si Esente – Calitatile mierii romanesti
0Diferente si Esente – Calitatile mierii romanesti
Invitate: doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA, si doamna ing. industrie alimentara Simona Bisboaca, cercetator si inventator Phenalex. Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro,
www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Suntem atrasi de lucruri exotice de peste mari si tari! Intr-o oarecare masura, este firesc sa fie asa. Dar nu trebuie sa uitam sa descoperim si sa apreciem si lucrurile bune de langa noi! Va invitam astazi sa aflam mai multe despre mierea romaneasca, despre calitatile ei de exceptie, dovedite in laboratoare de prestigiu. Va invitam, asadar, la o discutie sanatoasa despre mierea romaneasca, dar va invitam sa aflam impreuna si de ce merita sa alegem produsele romanesti!
In ultima vreme, din ce in ce mai multi consumatori au inceput sa redescopere produsele locale, sa inteleaga importanta alegerii acestora.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Exista un trend ascendent spre a se cauta produsele locale de catre consumatori. Partea de descoperire a produselor locale, chiar daca uneori ne ia mai mult timp, ne face sa apreciem mai mult si tara noastra, si oamenii care lucreaza ca sa faca acel produs… Si de multe ori descoperim cu placere ca aceste produse locale, chiar daca au fost mai scumpe, sunt mai bune, sunt mai gustoase, sunt mai aromate, sunt ceea ce stiam noi la parintii si bunicii nostri. Este normal ca un produs romanesc (marea majoritatea a produselor) sa fie mai scump la raft decat un produs de import. Insa de multe ori produsele de import sunt datorate cererii de preturi mici. Si atunci trebuie sa constientizam ca produsele de calitate sunt mai scumpe. Nu este normal sa nu citim etichetele – trebuie sa le citim, trebuie sa ne informam, trebuie sa intrebam producatorii ce contine, ce ingrediente are un produs. Si, de foarte multe ori, la targurile apicole ni se pun astfel de intrebari: „Din ce zona este facut un sortiment de miere? Dar din ce zona ati cupajat aici? De unde vin apicultorii bio, de unde aveti miere bio?” Sunt normale astfel de intrebari si mie mi se pare mult mai usor pentru un consumator sa-si obtina informatiile legate de ingrediente de la un producator roman. Nu cred ca este foarte greu sa obtii informatii de la niciun producator local – despre zona in care isi tine stupii, cati stupi are, de cat timp face aceasta meserie… Sunt lucruri care te apropie de om si ii dau satisfactie acelui producator ca are cui sa-si vanda produsele. Si chiar daca, poate, i se cumpara doar un sfert din productie, restul el poate, in timp, sa si-o valorifice si in alte moduri. Dar este important sa simta ca exista clientela pentru productia lui, pentru ca altfel va renunta…
Merita, asadar, sa sprijinim apicultura romaneasca alegand produse apicole romanesti. Cu atat mai mult cu cat sunt produse de calitate, care sunt apreciate peste tot in lume.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Mierea romaneasca este un produs foarte apreciat la degustarile internationale, a fost premiata de mai multe ori la competitii internationale, atat pentru partea senzoriala, gust si aroma, dar si pe baza unor buletine de analize care-i aratau proprietatile deosebite fata de alte mieri. Iar in ultima vreme exista si cateva studii care compara mierea romaneasca cu mierea de manuka din punct de vedere al activitatii antibacteriene a mierii romanesti versus mierea de manuka. Mierea in general poate fi verificata si urmarita din mai multe puncte de vedere, ea avand multe proprietati. Aceste studii recente comparative intre proprietatile mierii romanesti si ale mierii de manuka s-au axat exclusiv pe activitatea bacteriana a acestor sorturi de miere si doar pe anumiti agenti patogeni. Se pot studia multe in domeniul efectelor mierii si ale produselor apicole, de aceea este important sa punctam care a fost scopul acestui studiu: de a compara care miere sau care amestec de miere cu alte ingrediente apicole este cel mai bun in a inhiba activitatea unor bacterii. Aceste studii nu fac decat sa ne demonstreze, inca o data, si noua, romanilor, si celor din strainatate, ca, intr-adevar, proprietatile mierii romanesti, a unor sortimente de miere, sunt deosebite. Si putem avea incredere ca aceste beneficii ale mierii romanesti, deosebite, le putem promova la nivel international. Este bine pentru noi sa consumam astfel de produse si sa incurajam productia romaneasca de sorturi deosebite si care se pot utiliza si in apiterapie.
Dar haideti sa aflam concret care sunt rezultatele studiilor comparative despre mierea romaneasca!
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Am ales cateva sortimente de miere romaneasca, dar si vestita miere de manuka, de diferiti factori de calitate. Astfel, am inceput un studiu la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, unde am studiat efectul antibacterian al catorva sortimente de miere – miere romaneasca, miere de manuka… Si am avut niste rezultate foarte surprinzatoare! Am incercat sa mergem mai departe cu studiul si am abordat doi specialisti de la Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea. Am continuat studiul, am testat pe cateva bacterii patogene care sunt cele mai raspandite in cadrul infectiilor bacteriene. Din nou, rezultatele au fost extraordinare! ca sa avemo confirmare ca rezultatele dovedesc ca mierea romaneasca are un efect antibacterian similar cu mierea de manuka, am cautat un institut de cercetare dintr-o tara neutra. Si un institut… de fapt, un laborator care ofera un buletin de analiza. Si, in baza unui buletin de analiza care demonstreaza un anumit aspect, poti sa spui ca produsele respective au proprietatea respectiva. Astfel am ajuns in Elvetia. Am cautat un institut, un laborator care sa poata sa faca testari acreditate. Si am incercat prin mai multe metode, si la ei, tocmai pentru a nu fi influentati de faptul ca unele metode pot sa dea un rezultat pozitiv, iar altele, negativ. Din fericire, toate metodele pe care le-am folosit pentru analiza mierii au dat acelasi rezultat. Putem sa spunem ca mierea romaneasca are o calitate foarte buna in comparatie cu mierea de manuka!
Dar cum a fost colaborarea cu laboratorul elvetian care a realizat efectiv acest studiu?
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Colaborarea cu insitutul elvetian a fost un pic greoaie la inceput, pana cand am reusit sa vorbesc chiar cu CEO-ul acestui institut… Ei detin si colectia de microorganisme din Elvetia. Adica orice microorganism care a fost sau este pe teritoriul Elvetiei… ei au o colectie, ca o baza de date cu microorganisme. Am reusit sa vorbesc cu CEO-ul acestui institut si i-am explicat ce doresc sa fac prin acest studiu… A acceptat sa ne faca studiul, am discutat cu el exact ce metode sa folosim ca sa nu fim influentati de rezultatele unei anumite metode… Si a fost foarte impresionat de rezultate, avand in vedere ca au testat si mierea elvetiana! Si rezultatele pe mierea romaneasca, pe mierea de mana romaneasca au fost extraordinare. Ce a fost cel mai interesant a fost faptul ca am ales si bacterii patogene rezistente la antibiotice. Activitatea antibacteriana a sortimentelor de miere studiate a fost extraordinara, in sensul ca au reactionat ca bactericid pe bacterii rezistente la antibiotice, ceea ce este o descoperire foarte importanta, pentru ca, din pacate, sunt tot mai multe bacterii rezistente la antibiotice si nu exista tratamente cu antibiotice care sa faca fata acestor bacterii. Din fericire, albinele reusesc sa dezvolte produse apicole (cum este si propolisul) care au actiune antibacteriana foarte puternica si care nu permit bacteriilor sa creeze rezistenta la compusii polifenolici (din propolis, miere si asa mai departe)…
Iar rezistenta la antibiotice este, conform studiilor, din ce in ce mai crescuta, din pacate. Pentru ca multa lume consuma antibiotice fara a avea o prescriptie medicala clara. Si se trateaza dupa ureche, cum se spune…
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Din pacate, la nivel mondial, este o problema consumul excesiv de antibiotice… si luate fara prescriptia medicului. De aceea, este foarte important ca antibioticele sa le prescrie un medic, nu sa le luam dupa capul nostru. Din aceasta cauza, bacteriile incep sa dea rezistenta la antibiotice, ceea ce este in detrimentul nostru, al tuturor. Poate ca la primele simptome ar fi bine sa consumam produse apicole. Daca vedem ca nu reusim sa stimulam imunitatea sa lupte cu infectia pe care o avem, atunci este obligatoriu sa mergem la medic si sa luam un tratament prescris de un medic, nu de capul nostru!
Dar, pentru a reveni la calitatile mierii romanesti, cred ca trebuie sa le si promovam!
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Ar trebui sa luam exemplul neo-zeelandezilor, care isi promoveaza mierea de manuka. Ei recunosc: este unul dintre cele mai contrafacute alimente din lume, dupa uleiul de masline. Dar nu spun ca mierea cutare sau cutare nu este buna. Din punctul lor de vedere, mierea este buna!
Asadar, unitatea si viziunea comuna sunt esentiale, chiar daca mai apar si diferite probleme, chiar si atunci cand ai deja un produs extrem de cunoscut.
Ing. Simona Bisboaca, cercetator si inventator: Ar trebui sa luam cu totii exemplul neo-zeelandezilor, care sunt foarte uniti si promoveaza mierea neo-zeelandeza in toata lumea. La noi, din pacate, nu este o cooperare intre apicultor, procesator, chiar si distribuitor si magazinele din tara, care sa promoveze mierea romaneasca. Avem o miere extraordinara! Avem, din fericire, cele mai multe produse apicole, produse ale stupului – o varietate foarte mare fata de alte tari. Avem apiterapeuti, medici care practica apiterapia si suntem recunoscuti in lume pentru tratamentele apiterapeutice. Colaborarea este esentiala si sper ca pe viitor, inclusiv consumatorul sa aprecieze calitatile mierii romanesti.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).