Diferente si Esente – Ce este si cum functioneaza sistemul imunitar
0Diferente si Esente – Ce este si cum functioneaza sistemul imunitar
Invitat: domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: In aceasta perioada se vorbeste, in mod firesc, mult despre sistemul imunitar. Ce este, cum functioneaza si ce am putea face noi pentru cresterea imunitatii? Vom afla astazi mai multe in aceasta privinta de la domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie, intr-o noua editie Diferente si Esente. O editie dedicata sanatatii, in aceasta perioada de izolare cauzata de coronavirusul aparut la sfarsitul anului 2019. Stati acasa, respectati sfaturile specialistilor si urmariti emisiuni de calitate, emisiuni de sanatate, utile atat acum, cat si dupa ce trece aceasta perioada de criza.
Sistemul imunitar este numele unui intreg ansamblu de mecanisme de aparare ale organismului nostru, care ne pot ajuta sa luptam impotriva microbilor, bacteriilor, virusilor, diferitelor microorganisme care ne pot imbolnavi. Este esentiala buna lui functionare si modul in care noi ni-l intarim.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa cum avem inima, ficat, rinichi, creier si asa mai departe, sistemul imunitar poate fi considerat ca un fel de organ, care este extrem de complex, dar care este un organ imprastiat in zeci de milioane, miliarde chiar de unitati, care sunt libere si care se plimba prin corp. Sistemul imunitar inseamna, in cea mai mare parte, leucocite, acele globule albe din sange, care sunt produse in maduva rosie osoasa. De acolo, din aceasta „fabrica” a sistemului imunitar… imaginati-va, cum ar fi, liceele militare, unde se formeaza soldatii, sau liceele, scolile de politie sau ale jandarmilor, unde sunt formati aparatorii unei tari. Deci acolo sunt produsi acesti „militari”, acesti „soldati de aparare” ai corpului nostru, care pleaca de acolo si intra in sistemul limfatic, in special. Acolo este un fel de garnizoana, daca vreti, in care continua specializarea, prin expunere la tot soiul de inamici. Leucocitele sau globulele albe sunt de mai multe clase, asa cum si in armata exista mai multe tipuri de arme – sunt infanteristi, piloti, submarinisti… La fel, in politie sunt grade diferite. Prin aceasta specializare a lor, actiunea lor e mai rapida. Adica sunt celule specializate in a recunoaste inamicii, care transmit informatia la ceilalti, care sunt in urma… Cum sunt spionii, de exemplu, se duc initial si vad cum este inamicul, ce caracteristici are. Dupa aceea se intorc si dau informatia la cei care fac strategia, fac planul de lupta. Cel mai important lucru: pe langa aceste celule albe, mai exista o aparare chiar la nivelul celulelor, la nivelul fiecarei celule in parte. Ea poate sa secrete anticorpi sub forma (este o denumire cunoscuta de populatie) de interferon. Deci chair fiecare celula se poate apara singura.
Dar cum lupta organismul nostru impotriva acestor microorganisme care ne pot ataca din exterior? Stim ca pielea ne protejeaza, ca trebuie, de exemplu, sa fim atenti sa nu ducem mana la nas, la gura sau la ochi, pentru a nu ne contamina cu anumiti virusi. Dar, in acelasi timp, stim ca si mucoasele au un rol in a ne proteja. Daca, totusi, contaminarea s-a produs, cum lupta organismul nostru?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Febra este un lucru fizic foarte simplu, care poate sa distruga foarte multe din aceste microorganisme. Caldura poate sa distruga foarte multe microorganisme patogene, pentru ca ele nu supravietuiesc decat in conditii de temperatura medie sau joasa, deci 35 – 36 de grade sau chiar mai jos, de la 25 in sus. Este temperatura care le convine. Cand am urcat peste 39, 40, chiar 42 de grade Celsius, la modul fizic, incepe destructurarea, incet-incet, a acestor organisme si mai ales, mult mai important decat aceasta, la caldura, toate lichidele corpului, toate fluidele din corp (sangele, limfa, secretiile etc.) devin mai fluide si permit miscarea mult mai rapida a sistemului imunitar, a acelor „soldati de lupta”. Aici dau exemplul cu armata americana. Ne aducem aminte de la televizor, cand au invadat, de exemplu, Irakul: initial, inainte sa porneasca cu militarii direct in lupta concreta, si-au asigurat calea de acces catre inamicii pe care ii aveau atunci, credeau ei ca sunt inamici la vremea respectiva. Deci caile de acces sunt foarte, foarte importante. La fel si in sistemul imunitar – trebuie ca lichidele sa fie fluide. Daca am un exces de mucozitati, imi blocheaza avansarea leucocitelor si atunci normal ca nu ajung la timp la virus, sa-l blochez chiar inainte de a intra in celule sau de a se multiplica mai mult.
Dar cand ajunge sistemul nostru imunitar sa fie la capacitatea lui maxima, ca sa zicem asa?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Imunitatea se formeaza inca din primele luni de viata. Cel mai bine protejati sunt copiii care se nasc prin nastere normala, naturala, pentru ca ei trec prin canalul vaginal, iar acolo, la nivelul vaginului, exista o flora cu lactobacili, cu elemente care sunt utile. Iar, pe de alta parte, dupa ce s-a nascut copilul, daca suge normal lapte de la mama, deci suge la san, laptele de mama contine si el anticorpi si alte elemente, care, la fel, ii ajuta imunitatea. Ulterior, este foarte bine ca copiii sa fie lasati (cand sunt sanatosi, bineinteles), sa fie lasati sa se joace – in iarba, in parcuri, cu nisip, vara, cand e foarte cald, chiar cu noroi… Pentru ca, in acest fel, usor-usor, organismul lor este expus microorganismelor din mediul ambiant si se adapteaza la ele. Si va dau aici un exemplu la modul statistic, foarte simplu: acei copii care sunt extrem de mult protejati contra microorganismelor din exterior, prin igiena excesiva, fac mult mai des boli, racesc mai des sau fac alergii sau fac psoriazis si asa mai departe, fata de copiii care se expun la natura si nu au niciun fel de probleme cu acest lucru. Deci nu trebuie exagerat cu igiena. Acum, da, avem nevoie, dar nu trebuie sa stam in permanenta ca intr-un cristal, ca intr-o sticla, sa stam complet izolati, pentru ca aceasta ar fi cea mai mare greseala. Se stie ca cei care au imunitatea foarte joasa, in spitale specializate, sunt inchisi perfect intr-un mediu steril, pentru ca au imunitatea joasa. Dar, daca am iesit in exterior si am imunitatea buna, atunci pot sa rezista si trebuie sa invat sa ma apar. Lupta cu inamicii este, daca vreti, o continua lupta de invatare a caracteristicilor inamicilor. Trebuie sa-mi cunosc foarte bine inamicii inainte de a-mi face temele si de a ma pregati de lupta cu ei. Deci nu pot sa stau undeva izolat si sa cred ca un inamic… nu ma ataca.
Asadar, sistemul imunitar al copiilor trebuie sa invete sa faca fata agresorilor din exterior. Dar cum poate fi ajutat acesta?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Cand copiii ajung la varsta gradinitei, sigur ca sunt expusi acolo la virusi, bacterii de la ceilalti copii, de la mediul care este in afara casei lor. Si, atunci, apar mai frecvent, in primele saptamani, raceli, racelile tipice, clasice. Dar aici este si o alta explicatie foarte, foarte buna: este rolul emotiilor pozitive (sau al celor negative) in aparitia racelilor, gripelor si evolutia lor. Un copil care se duce pentru prima data la gradinita (nu are, sa spunem 3 ani), in mod normal, va plange. Foarte multi dintre acesti copii plang, plang de dimineata, cand s-au dus, pana la pranz, cand vine mama sa-i ia, pentru ca nu inteleg de ce i-a lasat mama acolo, de ce trebuie sa stea in alt mediu, ce sunt acesti copii,paote sunt rai, poate nu sunt buni, doamna educatoare este buna sau nu este buna… Si atunci ei fac depresii. Deci cuvantul-cheie aici este depresie. In momentul in care fac depresie, intra in tristete, melancolie, le scade capacitatea imunitara. Aproape toti fac o raceala. Dar, in momentul in care isi dau seama, dupa doua-trei zile, ca acei copii, colegii lor, sunt foarte simpatici, se joaca, rad, ca doamna educatoare este in regula, este prietenoasa, ca mamica vine si-i ia in fiecare zi, la pranz, inapoi acasa, atunci se linistesc, trece depresia… Trecand depresia, se amelioreaza respiratia – se amelioreaza respiratia, creste imunitatea… Si, atunci, automat, dispare raceala, gripa sau ce este acolo ca afectiune infectioasa. Lucrul este valabil la orice alta persoana, de-a lungul vietii. Daca intra in depresie, daca intra in emotii negative, in teama, in griji excesive, atunci si sistemul imunitar sufera.
Asadar, gandurile pozitive, increderea, optimismul sunt esentiale si pentru un sistem imunitar puternic. Noi am vorbit de multe ori despre importanta acestora, dar si despre importanta alimentatiei si a miscarii asupra starii psihice. Pentru ca stim ca alimentatia si miscarea actioneaza nu doar asupra starii fizice, ci si asupra starii psihice, care influenteaza foarte mult starea fizica. Pentru ca, pana la urma, am ajuns sa intelegem ca suntem un intreg, ca lucrurile sunt legate intre ele, ca se influenteaza reciproc. Mai mult, am putea spune chiar ca se conditioneaza reciproc. Asadar, putem sa ne intarim imunitatea avand grija de gandurile noastre, de starile noastre sufletesti, facand miscare, alegand o alimentatie sanatoasa… De toate acestea trebuie sa tinem cont pentru a avea sanatatea pe care ne-o dorim!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).