Diferente si Esente – Ce inseamna implanturile dentare zigomatice
0Diferente si Esente – Ce inseamna implanturile dentare zigomatice
Realitatea TV, 5 august 2018, de la ora 10.40.
Invitati: Domnul dr. Ionut Leahu, medic dentist, si domnul doctor Corrado Cazacu, medic dentist.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Exista situatii in care, pentru refacerea danturii, implanturile dentare clasice nu sunt suficiente si atunci se recurge la implanturi zigomatice! Ce sunt acestea si cand sunt, intr-adevar, necesare aflam de la specialisti in stomatologie, invitati astazi la Diferente si Esente!
In anumite situatii, cand e vorba de o resorbtie osoasa majora, in urma unei boli parodontale agresive netratate la timp, de exemplu, in urma unor perioade mult prea lungi in care pacientii au stat fara dinti sau au suferit diferite accidente, se poate recurge la implanturi zigomatice!
Dr. Corrado Cazacu, medic dentist: Vorbim despre implanturi pe care, pentru a evita anumite obstacole sau pentru a evita anumite zone in care osul este resorbit, le punem sub alte angulatii. De ce angulant? Pentru a merge pe langa acel defect, pe langa acea zona in care nu s-ar putea pune implantul… insa il ancoram in zona imediat vecina, unde avem acea oferta osoasa! Cu toate ca il punem inclinat, nu ne pune probleme pe termen lung, pentru ca, chiar daca va fi o parghie asupra lui, fortele masticatorii vor actiona asupra lui fiind inclinat, impactul e diferit fata de dinte si suporta aceste forte. Iar corectia lui se face, la fel, cu anumite componente speciale. Deci e o tehnica speciala, implanturi speciale si anumite accesorii speciale care ne ajuta sa evitam acele zone, cu defecte mari osoase sau cu obstacole anatomice, cum ar fi sinusuri maxilare foarte coborate, in care avem un milimetru de os, adica imposibil sa punem un implant, stiind ca ar trebui sa aiba minim opt milimetri implantul acela! Venim cu aceste accesorii si cu aceste tehnici ca sa putem ulterior sa avem si niste dinti ficsi!
Pacientii ar trebui sa fie foarte atenti sa nu ajunga in asemenea situatii de resorbtie osoasa grava!
Dr. Corrado Cazacu, medic dentist: Cauzele de resorbtie osoasa in care care ajungem la o atrofie osoasa dramatica, cum spunem noi, sunt variate, insa cumva se leaga, pentru ca merg pe acelasi principiu. Vorbim de boala parodontala in forma sa agresiva, incat topeste osul atat de mult incat ajunge sa fie foarte putin, in imposibilitatea de a pune implanturi conventionale. Si trebuie sa explicam si un alt mecanism! Atunci cand se pierde un dinte sau mai multi dinti, osul, asemenea unui muschi, se atrofiaza, pentru ca nu primeste acei stimuli cum au fost de la fortele masticatorii, acei stimuli care ii mentineau vitalitatea! Se topeste si, cu cat e mai indelungata trecerea timpului, acest proces se agraveaza din ce in ce mai mult si, cu cat e lasat mai mult, cu atat si cantitatea de os va fi mai mica. Resorbtiile pot fi atat de spectaculoase incat se ajunge la acele tehnici speciale si implanturi speciale de reabilitare a danturii. Avem cateva implanturi speciale care se folosesc in cazurile cu deficit osos marcant! Vorbim, in primul rand, despre implanturile zigomatice. Denumirea de zigomatic e pentru ca se ancoreaza in oasele zigomatice, oasele pometilor, care sunt deasupra maxilarului. De ce ajungem sa le inseram in acest os? Pentru ca distructia osoasa este atat de mare, ca nu mai avem os la maxilarul de sus. Sunt niste implanturi care ocolesc sinusurile maxilare si se ancoreaza in osul zigomatic, care are vecinatate si cu orbita, o zona anatomica importanta si cu anumite riscuri. Si vorbim, de asemenea, si de implanturile pterigoidiene! De ce pterigoidiene? Pentru ca, la fel ca si cele zigomatice, se ancoreaza in anumite oase, nu in maxilarul pe care il stim noi, ci in oasele pterigoidiene care sunt in spatele oaselor maxilare! De ce le ancoram in acea zona? Pentru ca, la fel, nu mai avem suport osos pentru implanturile conventionale prin tehnicile clasice.
Inserarea acestor implanturi presupune tehnici speciale!
Dr. Corrado Cazacu, medic dentist: Sunt niste implanturi care se insereaza in anumite zone anatomice mai complexe si, din acest motiv, trebuie ca aceasta tehnica chirurgicala sa fie facuta de un specialist de chirurgie maxilo-faciala, care are competenta necesara, si trebuie facuta intr-o sala de operatie cu anestezie generala.
Iata si alte situatii in care se poate ajunge la implanturi zigomatice!
Dr. Corrado Cazacu, medic dentist: Cel mai frecvent, pacientii care ajung la aceste implanturi zigomatice sunt pacientii cu esecuri dupa implanturile conventionale! Adica s-au produs anumite resorbtii in jurul implanturilor conventionale care au dus la o distructie si mai mare a osului, esecuri ale grefelor osoase in care s-a incercat o reconstructie a maxilarului, insa nu s-a reusit cu o calitate de os care ne intereseaza pe noi pentru a putea veni cu niste implanturi conventionale puse corect. Sau sunt purtatorii clasici de proteze, placi protetice, care, cu toate ca ne redau cumva functia masticatorie si estetica, au un efect advers, pentru ca presiunea constanta asupra osului duce la resorbtia acestuia, resorbtie care e atat de marcata, uneori, ca osul ajunge, zicem noi, ca o lama de cutit foarte subtire. Un dezavantaj, mai putin cunoscut, al pacientilor purtatori de placi protetice este ca acea proteza duce la resorbtia prin presiune continua asupra osului, la o resorbtie continua a osului. Comparativ cu un implant conventional, care ar stimula acel os sa ramana la dimensiunile sale, proteza apasa pe os, duce la resorbtia acestuia si trebuie sa ajungem, ulterior, la aceste implanturi zigomatice.
Iata, concret, care sunt solutiile oferite de aceasta tehnica a implanturilor zigomatice!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care trebuie sa inlocuim toata dantura unui pacient care deja nu mai are deloc osul maxilar, solutia de final este sa punem doua implanturi zigomatice pe o parte si doua implanturi zigomatice pe partea celalalta. Avand patru implanturi care se vad la nivelul maxilarului, la nivelul gingiei (pentru ca punctul de sprijin este acolo, dar punctul de ancorare a dintilor este in gura!), aceasta ne permite sa punem o lucrare provizorie fixa de a doua zi. Si ne permite sa ii propunem pacientului o solutie pe care sa o dea jos, care face clic pe aceste implanturi zigomatice sau chiar o solutie fixa, pe care pacientul nu o indeparteaza el singur acasa. Mai este o varianta intermediara! Pana sa ajunga pacientul sa isi piarda complet osul maxilar, de obicei se mareste foarte tare sinusul maxilar, care este cam in zona dintilor din fata. In spate, pacientul de obicei mai are suficient os pana in nas, unde putem sa inseram de la doua pana la patru implanturi conventionale si sa completam cu doua implanturi care se prind de osul zigomatic! Aceasta este doar o alternativa, pentru ca in sinusul maxilar putem sa reparam osul, dar in situatiile in care ne dorim o solutie mai rapida decat a repara osul din sinusul maxilar si in a reveni cu implanturi acolo peste sase luni (si asta ne impinge cumva rezultatul final de la sase luni spre un an de zile), alternativa este sa folosim aceste implanturi zigomatice pentru completare. Deci patru implanturi normale in fata si inca doua implanturi zigomatice in spate! Din nou: solutia aceasta este o solutie extrema, de fiecare data! De aceea, in momentul in care un pacient vine si spune: „Imi doresc dinti imediat!“, ceea ce facem este ca punem cele patru implanturi in zona din fata, recomandam pacientului sa ramana cu lucrare provizorie mai scurta sase luni, timp in care se vindeca implanturile care sunt puse odata cu reparatul osului in sinusurile maxilare. In felul acesta, putem sa evitam implanturile zigomatice si pacientul… singurul lucru pe care trebuie sa il accepte e ca are o provizorie mai scurta pentru o perioada de sase luni de zile!
Asadar, preventia este cea mai importanta, chiar si atunci cand avem implanturi dentare, pentru ca si acestea trebuie ingrijite!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Chestiunea cea mai ciudata cand vine vorba de implanturile dentare, in general, este ca noi, ca purtatori de implanturi dentare, nu simtim daca avem o problema! Un semnal care ar putea sa ne avertizeze ca este o problema acolo este ca, daca atunci cand dam cu periuta pe gingii, sangereaza gingiile! Daca avem cumva o respiratie urat mirositoare, inseamna ca avem deja o infectie in jurul implanturilor dentare! Dar, ca sa nu lasam lucrul acesta la latitudinea pacientului, intotdeauna trebuie ca un pacient care are dinti sau are dinti si implanturi sau are doar implanturi trebuie sa vina la un control regulat, din sase in sase luni. Odata ce pierderea aceasta osoasa s-a instalat si pacientul ramane asa cu ea ani de zile, s-ar putea ca efectul deja sa fie ireversibil, adica s-ar putea ca rezultatul acolo sa fie in asa fel incat sa indepartam implanturile si trebuie sa o luam de la zero. Este si aceasta o solutie! Intotdeauna avem solutii sa reparam, indiferent in ce moment cunoastem pacientul. Dar, daca avem o atitudine preventiva… si asta poata sa vina doar de la fiecare om in parte, adica trebuie ca fiecare pacient sa inteleaga ca, de fapt, nu mai am dintii in gura, eu, de fapt, sunt pacient! Cu siguranta, trebuie sa am si un medic de la caresa pot sa primesc aceste informatii si sa evit, in acest fel, solutia extrema, solutia de implant zigomatic!
Asadar, solutii exista, dar preventia ramane esentiala! Nu amanati, asadar, vizitele periodice la dentist, pentru ca, pana la urma, sanatatea e cea mai importanta!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.