Diferente si Esente – Ce inseamna tratamentul de canal
0Diferente si Esente – Ce inseamna tratamentul de canal
Realitatea TV, 23 februarie 2019, de la ora 10.40.
Invitati: Dr. Ionut Leahu, medic implantolog, si dr, Ana Flaugiu, medic dentist.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: In urma unor carii mai mari, se poate intampla sa avem nevoie de un tratament de canal! In ce consta astazi un asemenea tratament, cand este necesar si daca este dureros aflam la Diferente si Esente!
La tratamentul endodontic sau la tratamentul de canal se ajunge atunci cand este afectata camera nervului dintelui, iar acesta trebuie devitalizat sau, popular spus, nervul trebuie scos!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: Tratament de canal inseamna ca vom scoate nervul dintelui, inseamna devitalizarea dintelui. In aceste situatii se ajunge in momentul in care avem o carie foarte profunda si se deschide camera pulpara, adica acea camaruta unde sta nervul dintelui. In momentul in care aceasta carie este foarte profunda, bineinteles ca pacientul vine pentru ca il supara! Aceasta durere poate fi de mai multe feluri: poate fi continua si sa nu cedeze la antiinflamator, la analgezice si, atunci, cu siguranta, pacientul se va prezenta cat mai repede. In general, in momentul in care pacientul observa ca exista o carie de mici dimensiuni, o cam lasa in pace, ceea ce este foarte gresit, pentru ca ea va evolua si va ajunge la acest tratament de canal. Cu cat observam mai repede aceste carii, e bine sa venim sa le tratam!
Uneori, la suprafata dintelui, observam o carie foarte mica, dar care se dovedeste a fi profunda si extinsa in interiorul dintelui!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: La exterior este smaltul, care este cea mai dura substanta din corp, iar bacteriile bineinteles ca vor cauta calea cea mai usoara. In smalt este posibil sa nu se dezvolte atat de mult caria, insa in dentina, stratul ce se afla sub smalt, fiind mai putin dur decat smaltul, acolo bacteriile isi vor face de cap si, cu siguranta, vor ajunge si la nerv.
Iata ce se intampla atunci cand o asemenea carie profunda ajunge la camera nervului!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: Cel mai frecvent este pulpita, adica in momentul in care nervul se inflameaza, incepe sa supere. Aceasta durere poate veni in diferite momente ale zilei sau poate fi o durere continua. In acest caz, primul lucru pe care il va face pacientul va fi sa ia antiinflamatoare. In momentul in care va ceda durerea, sa zicem ca o mai duce asa cateva zile, insa in momentul in care nu va mai ceda durerea, deja am trecut de momentul de pulpita si atunci se va prezenta la medicul dentist. In momentul in care avem o pulpita, nu inseamna ca avem infectie. Deci infectia este diferita de inflamatie. Trebuie sa facem diferenta! In infectie, dam antibiotic, in inflamatie, dam antiinflamatoare.
Se ajunge, astfel, la necesitatea unui tratament de canal!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: In momentul in care camera pulpara se deschide si nerevul este atins, din pacate, nu mai avem alta solutie decat sa il scoatem, ceea ce nu inseamna ca pierdem dintele, inseamna ca o sa avem un dinte devitalizat, un dinte fara nerv, insa un dinte functional, cu ajutorul tratamentului de canal. Pacientul trebuie sa stie ca in momentul in care camera pulpara se deschide, ca se poate deschide si accidental, de exemplu… Lucram la o cariuta, ea fiind profunda, dar nu ajunge la camera pulpara, noi, in momentul in care lucram acolo, trebuie sa intelegem ca sunt de ordinul micronilor acele astrayuri pe care noi trebuie sa le indepartam. Se intampla sa se deschida – daca totul este curat acolo, cu atat mai bine, tratamentul de canal va fi cu atat mai usor de efectuat si, bineinteles, cu mult mai multe sanse de reusita. Dar, daca avem alte diagnostice, daca avem cangrena sau necroza (nervul a murit din diferite cauze), atunci acolo este o acumulare de bacterii si atunci noi trebuie sa diminuam numarul acela de bacterii. Orice diagnostic am pune noi, ca act medical, pacientul trebuie sa stie ca tratamentul de canal se face in momentul in care camera pulpara este deschisa. Camera pulpara este, sa zicem, locul de siguranta al nervului. In momentul in care ea se deschide, asta e, se efectueaza tratamentul de canal!
Tratamentul, facandu-se sub anestezie locala, nu este dureros. Iata in ce consta!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: Totul se face sub anestezie. Este foarte important lucrul acesta – chiar daca nervul a murit, tot se face anestezie. Avem niste instrumente populare, se numesc ace! Inainte se foloseau acele manuale, insa acum avem si sisteme rotative, care ne ajuta sa ne miscam mult mai repede si sa curatam mult mai bine ceea ce se intampla in interiorul dintelui si, implicit, in canal, care este foarte mic, de ordinul milimetrilor. Ideal ar fi ca un dinte, in momentul in care este deschisa camera pulpara sau in momentul in care vine pacientul cu nefericitul accident, dintele sa se deschida si sa se inchida intr-o singura sedinta. Cu cat deschidem de mai putine ori dintele respectiv, cu atat sansele de reusita ale tratamentului de canal sunt mai mari. Avem niste solutii cu care spalam, sunt niste solutii foarte concentrate. Solutia de baza, solutia principala este hipocloritul, adica un clor mai diminuat, mai slab, dar s-a dovedit stiintific ca acest hipoclorit este cea mai buna substanta pentru efectuarea tratamentului de canal. Pe langa acest hipoclorit, mai avem si alte substante cu care irigam in interiorul dintelui si asa ajutam, practic, sa curatam si sa diminuam numarul de bacterii din interior.
In plus, astazi se foloseste diga dentara, un element extrem de util, care confera siguranta pentru ca, datorita acesteia, se pot utiliza solutii mai concentrate in cadrul tratamentului!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: Diga dentara este un sistem de izolare ce ne ajuta sa folosim acest hipoclorit in concentratie mare. Aceasta diga dentara ne ajuta sa izolam dintele pe care il lucram de restul cavitatii bucale, astfel incat solutiile pe care le folosim noi sa nu ajunga in cavitatea bucala a pacientului, dar nici saliva de la pacient, care contine bacterii, sa nu ajunga acolo unde lucram noi.
Iata si cum se finalizeaza aceste tratamente de canal!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: In interiroul canalelor, cele pe care le-am preparat cu diferite ace si instrumente rotative, se va pune un material termoplastic, se numeste gutaperca. Acest material gutaperca se foloseste de foarte mult timp, adica aici, pe domeniul acesta, nu s-a schimbat nimic de atatia ani. S-au schimbat tehnicile de obturare, intr-adevar, adica tehnica prin care umplem acel canal si, bineinteles, deasupra, coronar, se pune compozit sau, daca nu mai avem pereti, daca dintele este foarte distrus coronar, atunci se pune pivot, de fibra de sticla sau de metal, si se reconstruieste, practic, ca sa avem o baza pentru viitoarea coroana. Orice dinte devitalizat este recomandat sa se acopere cu o corana, pentru ca orice dinte devitalizat este, automat, un dinte mai friabil si se va sparge mult mai repede, fiind mult mai expus accidentului de fractura.
Dupa acest tratament de canal, este firesc ca pacientul sa simta un mic disconfort!
Dr. Ana Flaugiu, medic dentist: Dupa tratamentul de canal, este normal sa avem un mic disconfort! Cam 10-14 zile de la tratamentul de canal nu trebuie sa ne speriem daca se intampla sa apara aceste mici dureri. Solutiile pe care le folosim, dupa cum am zis, sunt foarte concentrate si ele, fiind concentrate, automat, mai irita. Nu se intampla lucrul acesta la fiecare pacient in parte, insa noi spunem, la fiecare pacient in parte, ca se poate intampla lucrul acesta, sa nu se sperie si, daca se intampla, sa ia antiinflamatoare. Daca dintele de la tratamentul de canal tot supara in decurs de 2-3 luni, inseamna ca ceva nu este in regula si atunci vom face niste investigatii.
Iata de ce acest tratament de canal este atat de delicat, necesitand o minutiozitate deosebita!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Provocarea cea mai mare pentru echipa de medici care fac tratamente de canal este sa curete acel canal pe toata lungimea radacinii, pentru ca obiectivul este sa omoram bacteriile. Odata, pe exterior, curatam caria, dar cel mai important lucru este sa omoram bacteriile din interior, pentru ca cea mai mare problema apare atunci cand, din orice motiv, nu se omoara suficiente bacterii din interiorul dintelui si acele bacterii primesc apoi un capac deasupra lor, printr-o coroana ori printr-o plomba, si ele nu mai au alta cale de evacuare decat sa se duca infectia in os… Iar organismul, desigur, are o imunitate si lupta cu infectia intr-un fel foarte ciudat: pur si simplu, creeaza un tesut in jurul radacinii, sa izoleze osul sanatos de bacteriile din interiorul dintelui si atunci vedem acel numit granulom de radiografie. Adica vedem ca la varful radacinii apare o gaura in osul pacientului. De multe ori, chestia aceasta nu doare, asta trebuie inteles! Vedem foarte multe cazuri cu tratamente care nu au fost facute complet sau nu au fost folosite tehnologiile pe care le avem in ziua de astazi si, implicit, riscul de esec este inspre 50 si 90% la un tratament de canal care e facut necorespunzator. Iar esecul inseamna tocmai asta: facem o radiografie si vedem pe radiografie ca osul din jurul radacinii, de la varful radacinii este distrus, este macinat. Acele bacterii care nu dor sunt foarte agresive. Ce simte pacientul in momentul in care raceste, face o gripa? Se umfla! De ce se umfla? Pentru ca organismul si-a epuizat din resursele de a lupta cu infectia si atunci pierde batalia si pacientul face o punga de puroi si aceea doare si acolo se umfla pacientul si acolo vine pacientul si spune: “Am problema asta, ajutati-ma!” Dar, de cele mai multe ori, tocmai de asta facem o radiografie digitala la fiecare prezentare a pacientului. Ca sa vedem toata gura pacientului, pentru ca sunt foarte multe probleme care lucreaza in timp fara durere. Adica sunt niste afectiuni cronice de care pacientul nu este constient. Va deveni constient de ele cand are o problema de sanatate. Daca deja ai o problema de sanatate generala si mai ai si problemele acestea cu dintii cu acele infectii care, cumva, dorm, esti in situatia in care esti si racit sau bolnav sau, Doamne fereste, esti prin spital si mai faci o infectie foarte mare!
Si, trebuie precizat ca astazi, tratamentul de canal se face sub microscop!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Trebuie inteles ca dintele, in interior, este extrem de mic. Adica acele canale sunt foarte, foarte subtiri si cu ochiul liber sau doar asa sa inchizi ochii si sa palpezi pe acolo, de multe ori, nu le gasesti. Si atunci trebuie sa ai posibilitatea sa maresti de cateva ori si sa vezi in interiorul dintelui…
Asadar, astazi, tratamentele de canal se realizeaza sub microscop, cu ajutorul digii dentare si se verifica printr-o radiografie de control, iar toate acestea confera siguranta! Totul este sa renuntati la temeri, pana la urma, la clasica frica de dentist, si sa mergeti periodic la medicul stomatolog!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.