Diferente si Esente – Ce putem face in lupta cu coronavirusul
0Diferente si Esente – Ce putem face in lupta cu coronavirusul
Invitat: domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: In cadrul emisiunilor noastre Diferente si Esente am incercat sa stam de vorba cu specialisti in sanatate, ca sa aflam ce este si cum functioneaza sistemul imunitar, ca sa aflam care ar fi cele mai bune recomandari pentru cresterea imunitatii. Astazi ne-am propus sa aflam care sunt recomandarile alimentare pentru intarirea imunitatii. Altfel spus, ce ar trebui sa mancam pentru o buna imunitate. Dar vrem sa aflam si cat de important este somnul pentru mentinerea imunitatii. Aflam mai multe de la domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie, intr-o noua editie Diferente si Esente!
Pe langa o hidratare adecvata si pe langa miscarea in aer curat, in aer liber, sistemul nostru imunitar are nevoie de hrana sanatoasa. Care sunt insa elementele esentiale de care nevoie? Ce anume ar trebui sa mancam pentru intarirea imunitatii? Si de ce?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: O leucocita, la fel ca un soldat, are nevoie de substante pentru structura lui, pentru partea lui materiala, pentru „scheletul” lui, sa spunem asa, iar aici e nevoie de nutrienti din toata gama, care sa asigure toate acele parti extrem de complexe care sunt la nivelul unei celule. Deci este nevoie si de proteine, si de grasimi, este nevoie si de glucide, de minerale, de oligoelemente, de enizme si asa mai departe. O alimentatie care asigura sistemul imunitar sa poata sa se formeze structural trebuie sa fie o alimentatie diversificata, proaspata si cu alimente care sunt foarte usor de digerat. Fac o mica paranteza: in cazul in care ne-am imbolnavit deja de Covid-19, suntem in faza incipienta sau la mijloc sau chiar mai avansat, hrana trebuie sa fie, practic, „de bebelus”, deci o hrana care se digera foarte usor, care, ideal, este predigerata dinainte si care nu ne fura din energie pentru digestie. Daca mananc, de exemplu, fripturi sau mananc cartofi, mamaliga sau alimente din acestea care sunt mai greoaie, grasimi animale si asa mai departe, le pot digera in tubul digestiv, dar pierd foarte multa energie. Or, aceasta energie trebuie folosita de sistemul imunitar, ca sa lupte cu microorganismele. Si putem face aici o comparatie cu animalele, salbatice si domestice: in momentul in care (cu siguranta, multi dintre noi am vazut asta) un catel, o pisica se imbolnavesc, nu mai mancanca. Deci animalul opreste mancatul, foloseste din resursele proprii, din grasimea proprie, ca sa aiba energie, dar nu mai mananca sau mananca foarte putin. In momentul in care s-a vindecat, a trecut de aceasta perioada dificila, ii revine pofta de mancare.
Dar ce alimente ar trebui sa alegem pentru a ne intari sistemul imunitar?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sunt doua mari categorii de alimente: alimente care se digera foarte usor si alimente care sunt greoaie la digerat. O alta caracteristica: alimentele care se digera usor si care sunt utile sistemului imunitar sunt acele alimente care sunt foarte fluide, ajung usor in corp, foarte rapid, profund, la nivel de celule, si nu alimentele care sunt greoaie, vascoase, lipicioase. La modul concret, sunt asa: iaurtul, kefirul, galbenusul de ou fiert moale sau chiar crud, daca suntem in faza initiala si nu avem probleme… Pentru ca acestea sunt foarte bogate in vitamine, enzime, aminoacizi. Semintele inmuiate sau semintele „trezite”, cum li se mai spune, sau germinate, la fel, sunt foarte incarcate cu substante care se digera extrem de usor. Si oul fiert, se stie din igiena alimentatiei ca ouale fierte, practic, se absorb 100%, deci nu exista reziduuri. Dar ouale fierte tari au o problema in aceea ca galbenusul devine foarte vascos si este mai greu de digerat. Mai bine un ou fiert moale. Omleta se poate face si ea, dar trebuie sa fie de tip scrambled eggs, adica acea omleta semicruda, care nu se lipeste de cratita. Icrele de peste, la fel, intra in categoria aceasta. Dupa aceea, mugurii care sunt comestibili, de anghinare si asa mai departe.. Toate acestea se pot consuma. Nucile, semintele, dar puse in apa – sunt foarte utile. Pestele este si el OK, dar nu peste gras, greoi, cum este somnul sau cum este crapul, ci peste rapitor, care este foarte dinamic. Din gama cerealelor, personal, dar si multi medici din tara care suntem specializati in medicina naturista nu recomandam painea sau cerealele obisnuite, pentru ca painea contine gluten, cerealele care sunt uscate au si ele niste probleme la digestie. In schimb, orezul (care e folosit de asiatici de mii de ani) nu contine gluten, se digera foarte usor, da foarte multa energie. Cel mai bun orez ar fi orezul de tip basmati, adica orezul integral, care are si structura aceea externa, care este utila si sistemului imunitar.
Dar de ce spuneati ca ar trebui evitate alimentele care sunt mai vascoase?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Ideea aceea ca alimentele care sunt vascoase sau care sunt mai aderente sunt daunatoare sistemului imunitar este legata, la modul fizic, este descrisa in medicina orientala de mii de ani. La modul fizic, aceste alimente reduc fluiditatea sangelui si fluiditatea limfei si, automat, reduc accesibilitatea, viteza de deplasare a leucocitelor. Si, atunci, ca sa inteleaga foarte usor telespectatorii: orice aliment care se lipeste de farfurie sau, cand este preparat, se lipeste de oala va avea tendinta sa fie aderent, vascos si in interiorul corpului. Deci grasimile animale, smantana, branza, cascavalul, telemeaua, carnea de porc, seul, urda… Cam tot ce tine de la vaca este aderent, lipicios, are multe substante din acestea seromucoide, acestea trbuie evitate. De la vaca, singurele lucruri care merg sunt iaurtul sau kefirul sau laptele prins, dar cu cat mai multa miere in interior, pentru ca mierea taie legaturile dintre grasimi. Mierea este un pic mai acida si permite fluidizarea acestor produse lactate.
Respectand aceste elemente legate de alimentatie si avand o alimentatie care este usor de digerat, nu vom pierde energie, vom folosi energia in lupta contra microorganismelor patogene si, atunci, avem deja foarte multi pasi castigati in aceasta batalie.
Mai spuneati ca este esential si sa alegem alimente mai proaspete si sa nu mancam, de exemplu, conserve decat atunci cand este absolut necesar. De ce anume?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Hrana, repet, trebuie sa fie foarte proaspata. Deci hrana facuta astazi trebuie consumata astazi. Si cel putin jumatate din hrana sa fie pe baza de cruditati (o sa vedem cand intram la produsele apicole ca polenul este foarte important). De ce? Pentru ca avem nevoie de vitamine, iar majoritatea vitaminelor sunt termolabile, adica se distrug la caldura. Si avem nevoie si de enzime, mai ales de enzimele care sunt la interior, acolo, pentru ca enzimele ne ajuta metabolismul foarte, foarte mult.
Sistemul imunitar, ca sa functioneze foarte bine, are nevoie si de alte categorii. Un element foarte, foarte important este igiena. Igiena externa a corpului (dusuri etc.), dar si igienta interna, care este legata foarte strict de eliminarea toxinelor, a reziduurilor. Deci trebuie sa evit constipatia, problemele renale, problemele cu ficatul, sa nu agresez ficatul, sa nu agresez plamanii, pentru ca si plamanii elimina foarte multe toxine de tip volatil – de exemplu, cand se consuma alcool, la o petrecere, apare mirosul acela de alcool care se expira. La fel, pielea elimina si ea multe toxine. Deci organele care sunt implicate in mod direct in dezintoxicare, in efectul acesta depurativ, de curatare trebuie sa functioneze bine si la fiecare dintre ele in parte trebuie sa vin specific cu actiunea care trebuie facuta. Daca am o constipatie, trebuie sa vin cu remedii (ideal, remedii naturiste) care sunt pentru constipatie: miere de albine, fructe, legume, cu mai multa celuloza si sa evit alimentele care constipa, cum sunt branzeturile, carnea…
Si, pentru ca vorbeam de alimentatia sanatoasa, stim ca nu este indicat sa mancam seara, ca sa nu riscam sa ne ingrasam, dar si pentru a avea grija de somnul nostru, pentru a ne pregati pentru un somn odihnitor. Ce altceva am mai putea face pentru a avea un somn cu adevarat odihnitor?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Daca somnul nu este bine respectat, daca stam in starea aceasta de panica, ne speriem, stam pana noaptea tarziu la televizor, sa vedem ce s-a mai intamplat, eu stiu, intr-o anumita tara, panica, teama, depresia, grijile excesive duc la colapsarea, incet-incet, a sistemului imunitar. Si, de fapt, intram intr-un cerc vicios: incercam sa ne izolam de virus prin aceasta distantare sociala, dar, dupa aceea, prin depresie, ne scade si mai mult imunitatea si suntem foarte usor atacati de alti virusi, de alte bacterii. Sau pur si simplu ne scade oxigenarea, ne scade imunitatea si atunci pot sa apara tumori sau boli degenerative, care sunt mult mai periculoase decat acest Covid-19.
Pe scurt, am putea avea un set de reguli pentru un somn odihnitor?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Regulile somnului… aici sunt multe materiale despre cum anume trebuie sa facem acest lucru. Dar, la modul general, foarte pe scurt, avem nevoie sa ne culcam inainte de ora 10 seara, ideal sa fim in pat la ora 9.45, pentru a adormi inainte de 10 seara. Doua ore inainte de miezul noptii fac cat patru ore dupa miezul noptii. Sa fie un somn de buna calitate, care ne face ca, la trezire, a doua zi, sa ne intindem, sa facem acele miscari pe care le face si un copil care se intinde cand s-a sculat si s-a odihnit suficient. O regula este: intuneric dupa ora 8 seara. De dimineata pana la ora 8 seara, ne putem uita la televizor, sa vedem stirile, sa vedem noutatile, sa vedem ce ne spune guvernul, dar dupa ora 8 seara trebuie stinse toate luminile din casa, trebuie lasat sa se instaleze, incet-incet, intunericul. Chiar este bine sa inchidem perdelele, sa tragem jaluzelele pentru a fi cat mai intuneric, pentru ca la intuneric apare secretia de melatonina, care este si un antioxidant foarte bun pentru sistemul nervos. Melatonina este acel hormon care ne duce la culcare, ne spune „Culca-te, culca-te, culca-te!” Si un sfat foarte bun din apiterapie este acela de a manca seara o masa mai usoara si, chiar inainte de culcare cu 10-15 minute, sa se ia o lingura mai mare, asa, de miere de tei. Teiul este sedativ, iar mierea vine cu energie, care ajunge la nivelul ficatului, ficatul poate sa faca glicogen, iar dupa aceea, toata noaptea, sa dea usor-usor drumul la glucoza si sa ajute la energizarea creierului, care pe timpul noptii continua sa lucreze.
Chiar daca ne trezim pe timpul noptii, o data, de doua ori, este bine, dupa ce am mers la baie, de exemplu, sa bem putina apa calda, la 42 – 44 de grade Celsius. Ideal e ca apa sa fie tinuta intr-un termos sau sa putem sa o incalzim foarte rapid. Si sa punem, si atunci, pe timpul noptii, o lingurita de miere in acea apa calda, pentru a avea aport de energie de buna calitate pentru creier, pentru sistemul nervos.
Asadar, produsele apicole ne pot ajuta si pentru a avea somnul odihnitor pe care ni-l dorim. Nu ne ajuta doar pentru o buna digestie. Si, prin urmare, apicolele de calitate ne ajuta si direct, si indirect sistemul imunitar. Merita, asadar, sa le includem in alimentatia noastra zilnica. Si, cu o alimentatie sanatoasa si cu un somn odihnitor, vom face fata mult mai bine tuturor provocarilor!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).