Diferente si Esente – Ce se intampla daca amani refacerea danturii
0Diferente si Esente – Ce se intampla daca amani refacerea danturii
Realitatea TV, 12 august 2018, de la ora 10.40.
Invitate: Doamna dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog, si doamna dr. Andreea Negru, medic dentist ortodont.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Excellence.
Cecilia Caragea: De foarte multe ori, gasim tot felul de motive pentru a amana refacerea danturii, de care am avea nevoie! Dar aceasta conduce la situatii medicale complexe, pentru rezolvarea carora este nevoie de o durata de timp mult mai mare si de costuri mult mai mari! Haideti sa aflam ce se intampla daca amanam prea mult refacerea danturii!
Dupa ce am pierdut unul sau mai multi dinti si nu-i inlocuim imediat, dintii ramasi migreaza, se deplaseaza, isi modifica pozitia!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: In cazul pacientilor adulti care se prezinta la cabinetul stomatologic pentru inlocuirea dintilor care le lipsesc la momentul respectiv, se constata situatia ca dintii care au ramas pe arcada sunt intr-o pozitie modificata! Lucrul acesta se intampla pentru ca, la momentul la care s-a facut extractia unuia sau mai multor dinti, pacientul nu a avut posibilitatea inlocuirii dintelui la momentul potrivit. Fie nu a avut medic, fie sunt plecati in strainatate… sunt nenumarate motive pentru care oamenii nu au posibilitatea sa isi inlocuiasca dintele!
Intr-o asemenea situatie, refacerea danturii devine mai complexa si e nevoie de mai multe tratamente stomatologice!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Pacientul face mai multe tipuri de investigatii – radiografii, computer tomograf, un dosar ortodontic, apoi este analizata fiecare tip de investigatie de medicul specialist, ortodont, implantolog, protetician, parodontolog acolo unde este cazul si se face un plan de tratament! Planul de tratament este urmarit de medicul coordonator al echipei medicale, astfel incat pacientul sa urmeze pasii in ordinea corecta!
Iata ce se intampla atunci cand trebuie inserat un implant la un timp mai indelungat dupa pierderea dintelui natural!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: De multe ori, atunci cand vrem sa punem un implant in locul unui dinte lipsa, constatam ca dintii vecini s-au opus spatiului edentat, s-au deplasat. Este o tendinta naturala a dintilor, ca ei sa isi modifice pozitia in cautarea unui punct de sprijin. In aceasta situatie, medicul implantolog constata ca spatiul pe care il are disponibil pentru a pune coroana pe implant este insuficient. In aceasta situatie, este foarte important ca dintii naturali ai pacientului sa fie repozitionati! Adica, cu ajutorul unui aparat ortodontic, pozitia dintilor este redresata, dintii care sunt pe aceeasi arcada si care s-au inclinat sunt adusi inapoi intr-o pozitie verticala, iar dintii care sunt pe arcada opusa si care au migrat in directie verticala, adica au iesit din alveola, din os sunt introdusi inapoi.
Iata de ce este absolut necesara corectia acestor dinti care au migrat!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Lucrul acesta este benefic pentru dintii naturali ai pacientului, pentru ca, atunci cand pozitia lor este una corecta, fortele masticatorii sunt transmise in axul dintelui! Dintii fiind cei care s-au inclinat, daca sunt adusi inapoi in pozitie verticala, se evita o zona care retentioneaza alimente si care creeaza probleme parodontale. In plus, obtinem si un punct de contact bun, atat intre coroanele dintilor naturali, cat si intre dintii naturali si viitoarele coroane pe implant!
Si ce se intampla daca nu se realizeaza o corectie adecvata a acestor dinti care au migrat?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Exista riscuri mari pentru evolutia in timp a coroanei pe implant si a implantului in sine, pentru ca in spatiile acestea se creeaza tot felul de spatii retentive, de forma triunghiulara. Intre coroana pe implant si dintii naturali, acolo retentioneaza foarte multe alimente, care creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea infectiilor, ducand la aparitia diverselor inflamatii si uneori chiar la compromiterea implantului. De aceea, pentru a asigura un rezultat predictibil tratamentului cu implanturi, avem nevoie ca pozitiile dintilor naturali sa fie corectate cu ajutorul unui aparat ortodontic!
Iata si cum se corecteaza aceste deplasari ale dintilor alaturati care au migrat de la locul lor!
Dr. Andreea Negru, medic dentist ortodont: Pentru a corecta aceste migrari dentare, frecvent in ortodontie se foloseste ortoimplantul – a nu se confunda cu implantul dentar! Ortoimplantul este un dispozitiv folosit ca ancoraj scheletar temporar, adica, in momentul in care noi ne-am facut treaba, acesta se indeparteaza. Este un dispozitiv ca diametru intre 1 si 2 milimetri, ca lungime intre 6 si 10 milimetri, deci este foarte mic. Pentru inserarea lui este nevoie de o usoara anestezie locala, inserarea este rapida, facila, fara disconfort pentru pacient!
Iata cum functioneaza acest ortoimplant!
Dr. Andreea Negru, medic dentist ortodont: Rolul lui este de ancoraj scheletal, adica pentru a reintroduce un dinte care a migrat in plan vertical inapoi in alveola lui, deci pentru a realiza aceasta miscare de intruzie, de a-l reintroduce in alveola, noi trebuie sa ne folosim de acest ancoraj la nivelul scheletului, tragand dintele de ceva fixat in os. Acesta este un caz clinic cu un molar care a migrat in plan vertical, iar ortodontul trebuie sa il reintroduca in alveola pentru a permite proteticianului sa puna ulterior o coroana protetica, o coroana. Aceasta miscare un plan vertical de a reintroduce dintisorul in alveola se realizeaza cu ajutorul ortoimplantului. Mai concret, se va plasa acest surubel – se vede ce dimensiuni mici are – undeva in aceasta zona, la nivelul osului, corticalei osoase si inca unul la nivelul palatului. Dintr-o parte in alta se trece o catena elastica, iar presiunea exercitata de aceasta catena va reimpinge molarul in alveola, va realiza miscarea de intruzie ortodontica. Inserarea a doua implanturi ortodontice cu tot cu anestezia locala, dureaza undeva la maxim cinci minute. Procedeul este rapid, usor, minim invaziv, fara disconfort pentru pacienti!
Nu migreaza insa doar dintii de pe arcada opusa, ci si dintii alaturati!
Dr. Andreea Negru, medic dentist ortodont: Cand pacientul a pierdut un dinte in urma cu ceva timp, pe langa miscarile verticale care apar si dintii vecini bresei edentate se inclina si, practic, ingusteaza locul plasarii unui implant dentar. Medicul ortodont trebuie sa faca loc si, atunci, el trebuie sa modifice axul dintilor care s-au inclinat. De ce? Pentru a face spatiul ca implantologul sa poata insera un implant dentar. Mai mult decat atat, corectand axul dintelui, evitam sa fie si o zona retentiva ulterioara la nivelul molarului inclinat. Cum facem acest lucru? Folosind un aparat ortodontic fix cu bracketuri sau ajutandu-ne, tot asa, de un ortoimplant, pe care il plasam undeva in zona posterioara molarului sau dintelui care este inclinat si vom trage acel molar inclinat la ortoimplantul plasat posterior!
Asadar, solutii exista si pentru cei care au amanat prea mult inlocuirea dintilor pierduti, dar, bineinteles cel mai bine este ca acest lucru sa nu se amane prea mult!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Exista situatii pentru care implantul poate fi pus imediat postextractional, de asemenea, sunt si situatii in care trebuie sa asteptam pana la momentul de inserare a implantului, insa recomandarea ar fi sa nu amanam acest moment foarte mult, pentru ca dintii vecini si opusi spatiului care ramane liber se deplaseaza si, atunci, avem nevoie ca ei sa fie adusi in pozitia initiala, pentru a crea spatiul pentru implant si coroana. In cazul in care este nevoie de aceast repozitionare a dintilor cu ajutorul aparatului ortodontic, momentul in care sepune implantul este acela in care tratamentul ortodontic a ajuns la final. Adica pacientul si-a scos aparatul ortodontic, poarta contentia de care este nevoie pentru a-si pastra dintii in pozitie obtinuta in urma tratamentului si medicul implantolog poate insera implantul. Se asteapta osteointegrarea implantului, urmand ca in etapa ulterioara, proteticianul sa ii puna coroana pe implant si sa se restabileasca integritatea arcadei.
Este importanta, asadar, inlocuirea dintilor lipsa cat mai repede dupa pierderea lor!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Ar fi bine ca pacientii sa isi inlocuiasca dintii lipsa la momentul potrivit, pentru ca asa se evita aparitia situatiilor complexe, care presupun un tratament pe termen lung si destul de costisitor!
Aveti grija de sanatatea dumneavoastra, pentru ca, daca amanati prea mult rezolvarea unor probleme, lucrurile pot sa devina mai complicate, iar pentru rezolvarea lor va fi nevoie de echipe medicale complexe care sa colaboreze, de un timp mai indelungat, de costuri mai mari! Nu amanati, asadar, rezolvarea problemelor de sanatate! Aveti grija de voi!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Excellence.