Diferente si Esente – Ce sunt lucrarile mobilizabile pe implanturi
0Diferente si Esente – Ce sunt lucrarile mobilizabile pe implanturi
Realitatea TV, 13 octombrie 2019, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Excellence.
(www.dentalexcellence.ro, www.facebook.com/ClinicileDentalExcellence, 0727.77.35.50).
Cecilia Caragea: Multi pacienti care si-au pierdut complet dintii si sunt purtatori de proteze dentare sunt in cautarea unor solutii mai confortabile si mai accesibile decat lucrarile fixe. O asemenea solutie o reprezinta suprastructurile mobile pe implanturi sau, altfel spus, lucrarile mobilizabile pe implanturi. In ce anume constau acestea aflam astazi la Diferente si Esente!
Multi pacienti purtatori de proteze dentare isi doresc variante mai confortabile, mai stabile. O asemenea varianta o reprezinta si lucrarile mobilizabile pe implanturi, care, spre diferenta de clasicele proteze dentare, ajuta si la o mai mica resorbtie osoasa, la prezervarea volumului osos. Haideti sa aflam caror pacienti li se recomanda, de fapt, acest gen de lucrari!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Pacientii edentati total, purtatori deja de proteza acrilica, clasica, sufera, in timp, de resorbtii osoase accentuate, iar aceasta proteza isi pierde stabilitatea. Acesti pacienti cauta o solutie de a-si stabiliza proteza, astfel incat sa le ofere confort in timpul masticatiei. O alta categorie de pacienti sunt aceia care, pe langa faptul ca urmeaza sa isi piarda dintii, au si resorbtii osoase accentuate, iar in volumul osos care ramane se pot insera un numar mic de implanturi. Iar cea de-a treia categorie sunt pacientii care, din diverse motive (locale, generale), au indicatie medicala pentru acest tip de lucrare mobilizabila. Pacientii care, din pacate, nu realizeaza o igiena riguroasa, au indicatie pentru aceasta lucrare mobilizabila pe implanturi.
Dar care sunt pacientii eligibili pentru un asemenea tip de lucrari dentare?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Ca sa putem realiza acest tip de lucrare, conditia este ca pacientul sa aiba o cantitate minima de os, in care sa putem insera 4 implanturi la maxilar, unde densitatea osului este mai redusa, si 2 implanturi la mandibula. Pentru pacientii in varsta, care de obicei au boli cronice asociate, este foarte important ca acestea sa fie compensate. Adica pacientii cu diabet, cu hipertensiune trebuie sa aiba analizele in limite normale.
Si cum se realizeaza o asemenea lucrare dentara? Care sunt etapele realizarii unei suprastructuri mobilizabile pe implanturi?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Interventia consta in inserarea unui numar minim de implanturi, in cadrul unei sedinte care dureaza o ora, o ora si jumatate. Iar in perioada de vindecare aceste implanturi raman sub gingie. Pe parcursul celor trei luni, cat asteptam osteointegrarea implanturilor, pacientul poarta ca lucrare provizorie o proteza acrilica clasica, iar la final, cand trebuie sa realizam lucrarea, incepem cu descoperirea implanturilor si luarea amprentei pentru realizarea acestei suprastructuri.
Concret, cum sunt prinse aceste lucrari mobilizabile pe implanturi?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Dupa perioada de vindecare, implanturile sunt descoperite si se amprenteaza pentru a se incepe realizarea suprastructurii mobilizabile. In implanturile care s-au osteointegrat, medicul insurubeaza sistemele speciale, iar in interiorul lucrarii exista corespondentul acestor sisteme speciale, astfel incat, cand pacientul aseaza lucrarea pe implanturi, cele doua componente se potrivesc, se unesc si lucrarea sta fixa pe acest sistem. Deci este foarte simplu ca pacientul sa-si potriveasca aceasta lucrare pe implanturi, pentru ca este un zgomot caracteristic de clic.
Si cum trebuie igienizate aceste suprastructuri mobilizabile pe implanturi?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Un avantaj al acestui tip de lucrare este faptul ca, in timpul igienizarii, cand pacientul scoate lucrarea, in cavitatea bucala el vede sistemele si gingia din jurul lor, fapt care ne ajuta sa avem un acces direct la nivelul implanturilor… Si el poate observa singur daca este bine sau este ceva in neregula in jurul implanturilor. De asemenea, interiorul lucrarii poate fi curatat foarte bine, cu ajutorul periutei, fapt care asigura o buna mentenanta pe termen lung. Igiena aceasta a lucrarii pacientul trebuie sa o faca in fiecare seara, singur, acasa. Iar la clinica se prezinta o data pe an, cand verificam radiologic implanturile, verificam lucrarea sa nu prezinte fisuri sau depuneri… Putem schimba garniturile care fac clic-clac si care mentin lucrarea pe sistemele speciale daca este cazul… Dar pacientul trebuie sa inteleaga ca este responsabilitatea lui ca aceasta lucrare sa fie curatata in fiecare seara.
Care sunt pacientii carora li se recomanda un asemenea tip de lucrare, tinand cont ca, totusi, nu este o lucrare care confera dinti ficsi?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Acest tip de lucrare se potriveste foarte bine si pacientilor cu dexteritate redusa, pacienti in varsta sau care au anumite boli sau au suferit anumite accidente. Este o lucrare care este, clar, mult mai buna decat o proteza. Aceasta suprastructura mobilizabila pe implanturi este mai accesibila din punct de vedere financiar comparativ cu sistemul de reabilitare orala rapida, fapt care o face preferata de pacientii purtatori de proteza si care vor sa scape de senzatia de miscare a protezei.
Care sunt avantajele acestor lucrari mobilizabile pe implanturi?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Avantajul acestui tip de lucrare este acela ca are un sprijin mixt, adica se sprijina pe implanturi si pe gingie, fapt care il ajuta pe pacient ca sa pastreze o perioada cat mai lunga de timp osul pe care il are, el resorbindu-se intr-un ritm mai lent fata de varianta clasica, cu proteza acrilica.
In plus, bineinteles, este vorba de faptul ca sunt mai stabile decat clasicele proteze dentare.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Sistemele speciale care fac legatura intre suprastructura si implanturi asigura o stabilitate a lucrarii foarte buna, in special in timpul masticatiei, astfel incat pacientul are confortul de a manca toate tipurile de consistente…
Asadar, una dintre variantele de reabilitare orala o reprezinta aceste lucrari mobilizabile pe implanturi, pe langa clasicele proteze sau lucrarile care-ti confera dinti ficsi. Dar, chiar daca astazi exista asemenea, solutii, este important sa aveti grija de dintii dumneavoastra, ca sa nu ajungeti prea curand sa aveti nevoie de asemenea solutii de reabilitare orala. Sanatate! Si aveti grija de voi si de zambetul vostru!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!