Diferente si Esente – Chirurgia robotica in ginecologie
0Diferente si Esente – Chirurgia robotica in ginecologie
Realitatea TV, 17 decembrie 2017, de la ora 10.40.
Invitat: Doamna doctor Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie.
Emisiune sustinuta de Spitalul Monza.
Cecilia Caragea: Astazi vorbim de chirurgia robotica in ginecologie! Aflam ce afectiuni pot fi tratate astfel si care sunt diferentele fata de chirurgia clasica si fata de chirurgia laparoscopica de la doamna profesor doctor Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie!
Spre diferenta de chirurgia clasica si de cea laparoscopica, chirurgia robotica are o serie intreaga de avantaje pentru pacient si pentru medic!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Chirurgia robotica este ultima achizitie in materie de tehnologie in ceea ce priveste chirurgia minim invaziva! Spunem minim invaziva deoarece accesul la nivelul anatomiei target se produce prin niste incizii foarte mici, 3-4 incizii de un centimetru, si prin aceste incizii, practic, se introduc instrumentele de lucru si chirurgul poate sa opereze sa-si faca intreaga interventie chirurgicala! Robotul, fata de alte tehnici de chirurgie minim invaziva, cum este chirurgia laparoscopica, ofera avantajul ca, practic, usureaza manevrele chirurgicale si, in felul acesta, se scurteaza timpul operator. Scurtandu-se timpul operator, automat, recuperarea pacientului este mult mai buna. Practic, sta mai putin in sala de operatie, se recupereaza in 12 ore postoperator, practic, ar fi capabil sa mearga acasa!
Iata si care sunt diferentele fata de chirurgia clasica si fata de cea laparoscopica!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Chirurgul vede 3D si, automat, este mult mai simplu sa operezi vazand in spatiu decat avand o vizibilitate 2D, cum iti ofera laparoscopia. Cu camera poti sa te duci in spatii care sunt greu accesibile si laparoscopiei, si chirurgiei deschise! Automat, in chirurgia deschisa, chiar daca ai o incizie larga si o privire de ansamblu asupra abdomenului, in spatiile profunde din pelvis nu poti sa patrunzi atat de usor. Chiar sunt spatii in care, in chirurgia deschisa, in chirugia clasica, prin incizie mare pe abdomen, nu ai acces la aceste spatii decat digital. Nu ai acelasi acces vizual pe care ti-l ofera chirurgia robotica. De asemenea, chirurgul poate sa-si duca camera unde vrea, sa faca zoom, adica sa-si mareasca imaginea si, in felul acesta, gesturile sunt mult mai sigure si mult mai delicate… Pentru ca in aceste spatii ai structuri nervoase, structuri vasculare pe care trebuie sa le protejezi si, in felul acesta, poti sa faci o chirurgie radicala, asa cum o cere patologia oncologica, dar pastrand structuri nervoase care sunt foarte importante pentru calitatea vietii de dupa operatie a pacientului.
Robotul chirurgical are mai multe brate si pe oricare dintre acestea se poate monta o camera video de dimensiuni foarte mici!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Acum, noua tehnologie robotica ofera o camera foarte usoara si din punct de vedere al manevrarii de catre chirurg sau de catre asistentul care il ajuta pe chirurg in chirurgia robotica. Si ofera avantajul ca se poate pune pe oricare din bratele robotului. Deci, practic, daca vrei sa ajungi in dreapta sau in stanga abdomenului mult mai usor si sa ai accesibilitate mult mai buna pentru instrumentele robotice, poti sa iti muti camera pe oricare din bratele robotului si, in felul acesta, sa desfasori mult mai usor actul chirurgical. Desfasurand usor actul chirurgical, automat, se scurteaza timpul operatiei, pacientul sta mult mai putin sub anestezie si se recupereaza mai repede!
Iata si de ce acest nou tip de chirurgie este mai comod si mai sigur atat pentru pacient, cat si pentru medic!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Ofera posibilitatea unor miscari precise, a unui act chirurgical precis si in timp mult mai scurt. Si, daca faci un act chirurgical precis in timp mai scurt, este, automat, un beneficiu pentru pacient… Pentru ca, daca actul chirurgical iti este ingreunat, indiferent de motiv, in chirurgia clasica nu ai acces la locul unde vrei sa ajungi, in chirurgia laparoscopica, pentru ca nu ai o expunere foarte buna a campului operator, toate acestea ingreuneaza actul chirurgical si prelungesc timpul operator! In chirurgia robotica, toate aceste neajunsuri sunt minimizate. Mai au un avantaj instrumentele robotice: sunt in asa fel construite incat cu un instrument poti sa faci mai multe acte chirurgicale! Spre exemplu, poti sa coagulezi, deci poti sa iti securizezi vasele sa nu sangereze, poti sa prinzi tesuturi, poti sa departezi si, in felul acesta, nu trebuie sa folosesti multe instrumente, sa pierzi timpul scotand sau punand instrumentele in bratele robotului, lucru pe care chirurgia laparoscopica nu il are! Practic, trebuie sa folosesti mai multe instrumente pentru a efectua un act chirurgical!
Iata si cazuri concrete in care chirurgia robotica isi dovedeste eficienta!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Exista forme extinse de endometrioza in care se produce un bloc aderential – intestinele, uterul, ovarele, trompele sunt lipite intr-un bloc aderential si atunci nu este foarte usor de operat! Exista riscul de lezare a intestinului sau poate forma de endometrioza necesita rezectii intestinale, iar robotul, prin avantajele pe care le ofera de a oferi chirurgului o imagine tridimensionala, de a te duce cu camera in zonele foarte adanci in pelvis si a efectua o disectie minutioasa, usureaza foarte mult actul chirurgical. In felul acesta, poti sa decolezi si sa realizezi o adezioliza, deci, practic, sa desfaci aderentele dintre organe mult mai usor si cu o afectare mult mai mica a tesutului ovarian… Pentru ca la pacientele cu infertilitate asta trebuie sa ai grija, sa prezervi cat poti de mult tesutul ovarian, ca ea, dupa inteventia chirurgicala, sa poata sa fie fertila, indiferent la ce metoda apeleaza, ca apeleaza la fertilizare in vitro sau ramane pe cale naturala!
Chirurgia robotica se aplica cu succes si in patologia oncologica!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: In oncologie trebuie sa respecti principiul radicalitatii, deci sa scoti toata zona afectata, organul afectat, cu tesuturile din jur, tesuturile de sustinere ale organului respectiv si zonele limfoganglionare, deci ganglionii unde pot sa existe celule tumorale. Obiectivul trebuie sa ti-l indeplinesti indiferent de calea de abordare pe care o realizezi, ca e chirurgie clasica, ca e laparoscopica, ca e robotica, insa e foarte importanta recuperarea pacientului. In cat timp se recupereaza pacientul! Pentru ca un pacient operat clasic, deci cu taietura clasica pe burta, se recupereaza mult mai greu, dupa trei zile se mobilizeaza, tranzitul intestinal se reia mai greu, integrarea sociala se face mult mai dificil… Pe cand in chirurgia robotica, in 24 de ore, maximum 48 de ore, ii dai drumul acasa, cu tranzit reluat, pacientul se hraneste si se hidrateaza, se mobilizeaza foarte bine! La 12 ore, pacientul se mobilizeaza, deci poate sa mearga, sa-si efectueze singur toaleta, deci nu este absolut nicio problema. Asta este important! In chirurgia robotica nu exista o incizie a abdomenului, pe cand in chirurgia clasica abdomenul este incizat, practic, se repara complet un abdomen incizat dupa un an de zile. In chirurgia robotica sunt niste incizii de un centimentru, care nu afecteaza deloc statica peretelui abdominal. De asemenea, se recupereaza repede pentru ca se mobilizeaza repede, isi reia viata sociala si se reintegreaza in familie mult mai repede decat dupa o chirurgie clasica. Pleaca acasa dupa 24-48 de ore, pe cand dupa chirurgie clasica, dupa minimum trei zile poti sa pleci acasa… Sunt avantaje nete, in primul rand pentru pacient… Sunt avantaje atat pentru chirurg, cat si pentru pacient, iar avantajele oferite de chirurgia robotica pentru chirurg se rasfrang automat asupra pacientului.
Dar, probabil, cel mai mare impact al chirurgiei robotice se vede in cazul diferitelor afectiuni asociate cu obezitatea!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Sunt cazuri in care, din cauza obezitatii, nu poti sa faci operatia radical, asa cum trebuie. Sunt cazuri de obezitate care nu pot beneficia nici de radioterapie postoperatorie, din cauza obezitatii si a stratului adipos, care nu poate fi penetrat asa cum trebuie de catre raze. Si, atunci, chirurgia este, practic, singurul lucru pe care i-l poti oferi pacientului, iar daca poti sa o faci robotic ii oferi si o chirurgie radicala, si de calitate. In America, unde obezitatea este o problema de sanatate publica, chirurgia robotica de aceea a si castigat atat de mult teren, pentru ca ofera un avantaj in toate tipurile de chirurgie, in toate patologiile care afecteaza un pacient obez. Din pacate, si la noi obezitatea este din ce in ce mai frecventa… Inca din copilarie a inceput sa creasca incidenta obezitatii la copii, la adolescenti si, automat, ingreuneaza. Daca ajung sa aiba o patologie, ingreuneaza actul chirurgical, ingreuneaza recuperarea postoperatorie, au riscuri mult mai mari postoperator pacientii obezi.
Chirurgia robotica aduce, asadar, multe avantaje si in cazul afectiunilor ginecologice!
Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Chirurgia robotica este chirurgia viitorului, pentru ca este mult mai sigura atat pentru chirurg, cat si pentru pacient, ofera o recuperare mult mai rapida a pacientului, scurteaza timpul operator, instrumentele s-au perfectionat si robotii s-au perfectionat de-a lungul timpului, incat poti sa abordezi prin chirurgie robotica, practic, intreaga patologie ginecologica: fibromul uterin, tumorile de ovar, patologia tubara, tumorile maligne de col… Practic, iti ofer avantaje net considerabile in primul rand pentru pacient si in al doilea rand pentru chirurg si ofera avantajul de a prelua de la chirurg toate abilitatile chirurgului, ma refer la manualitatea chirurgului, care este preluata de robot si transpusa in actul chirurgical.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Spitalul Monza.