Diferente si Esente – Conditiile de pastrare a apei
0Diferente si Esente – Conditiile de pastrare a apei
Realitatea TV, 25 iunie 2016
Invitat: Alina-Claudia Suciu, director general Cumpana
Cecilia Caragea: Iti doresti o apa naturala, proaspata si buna… Dar stii in ce conditii trebuie pastrata ca sa-si mentina calitatile? Haideti sa aflam impreuna!
Pentru a ne bucura de gustul placut al apei cat mai mult timp, trebuie respectate o serie de recomandari in privinta conditiilor de pastrare.
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Noi recomandam consumatorilor nostri sa pastreze bidoanele de apa in camere la temperatura echilibrata, sa fie ferite de inghet, sa fie ferite de razele soarelui, deoarece, in momentul in care apa este expusa razelor solare, diverse particule din apa incep sa altereze culoarea apei, ea devenind usor verzuie, pentru ca, dupa cum stiti, in apa naturala exista alga verde. Este un lucru bun, daca ne gandim, pentru ca alga verde nu traieste decat intr-un mediu natural, nu traieste intr-o apa tratata chimic… Daca ati fost vreodata la izvoarele de la munte si ati vazut unde curg izvoarele, intotdeauna pe pietre exista o tenta usor verzuie. Este aceasta alga verde, care nu este nesanatoasa, ci chiar este un marker pentru noi… ca apa nu este tratata chimic.
Iata ce se intampla atunci cand apa nu este pastrata conform recomandarilor!
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Se dezvolta intr-un mod mai pronuntat alga respectiva si ea, practic, prin fotosinteza, isi arata culoarea. Ea exista in toate apele, numai ca, in apa tratata chimic, de exemplu, cum este apa din retelele municipale, ea este omorata de catre clorul sau de catre fluorul adaugate in apa. Ea exista in toate apele minerale naturale sau in apele de izvor.
Daca apa nu este pastrata corespunzator, se intampla sa-si piarda gustul placut. Mai mult: si apa are o perioada de valabilitate!
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Apa, fiind un aliment, ca orice aliment, are si ea un anumit termen de valabilitate. Noi, de exemplu, le oferim consumatorilor ca recomandare de consum un an de zile, daca aceasta apa este tinuta in conditiile pe care le recomandam. Respectiv sa fie ferita de inghet, pentru ca, in momentul in care apa ingheata, marindu-si volumul, e posibil sa sparga bidonul; daca este expusa razelor solare, isi schimba gustul, datorita faptului ca anumite minerale sau anumite substante din continutul apei, in situatia in care ea este expusa la razele solare, incep sa aiba diverse reactii chimice.
Trebuie sa stim, asadar, ca si in cazul apei se poate vorbi de o perioada de valabilitate si de respectarea conditiilor optime de pastrare.
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Si apa expira, asa cum expira orice aliment. N-as spune ca este vorba chiar de o expirare, cum vorbim, de exemplu, despre produsele lactate, care, intr-un termen de valabilitate foarte scurt, isi pierd calitatile si devin nocive pentru consum. Totusi, apa, chiar daca nu devine nociva pentru consum, isi pierde aceste calitati, respectiv culoarea, continutul fizico-chimic si gustul. Mai ales gustul. Desi noi nu valorizam foarte mult acest lucru, apa tinuta in soare isi pierde calitatile.
Tinand cont de toate acestea, puteti opta pentru livrarea apei acasa sau la birou, dupa un anumit program, intr-un anumit ritm, in functie de consumul pe care-l aveti, producatorii livrand o apa proaspat imbuteliata. Evitati astfel eventualele dificultati in privinta conditiilor de pastrare a apei.
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Vorbind de apa si de modul ei de depozitare, insist pe aceasta depozitare in conditii optime, deoarece, apa fiind un aliment, ea trebuie pastrata in conditiile pe care producatorii le recomanda, respectiv ferita de inghet, ferita de expunerea directa in razele solare. De aceea, noi oferim partenerilor nostri posibilitatea livrarii la domiciliu, cu o anumita periodicitate (la domiciliu sau la sediul companiei), astfel incat apa sa poata fi depozitata doar in perioade scurte de timp pana la consum, pentru a-i ajuta pe consumatori sa mentina apa in conditii bune de consum.
Daca nu este pastrata in conditii optime, apa isi poate pierde gustul bun si placut.
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Apa nu se strica! Apa isi schimba doar aspectul si caracteristicile pe care le are la momentul imbutelierii. N-am putea sa spunem ca o apa se strica, dar o apa naturala, tinuta la soare, de exemplu daca-mi pun paharul de apa pe pervazul ferestrei si plec doua zile sau trei zile in concediu, cand ma intorc, as putea sa beau apa, dar s-ar putea sa nu-mi mai placa la gust sau s-ar putea sa apara acea alga verde despre care va spuneam… Alga face fotosinteza si ii putem vedea, practic, culoarea in continutul apei. Asta nu inseamna ca apa nu mai este buna pentru consum. Noi am facut analize acestor ape care si-au schimbat aspectul – din punct de vedere microbiologic, apele raman pure, pentru ca ele nu sunt contaminate, insa exista prezenta (vizual) a acestei plantute in ea.
Cecilia Caragea: Adica nu ne face rau, dar nu ne mai place!
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Exact! Nu ne face rau, dar, din punct de vedere estetic sau chiar si al gustului – pentru ca, aceasta planta dezvoltandu-se, apa isi schimba gustul, devine usor salcie –, n-o sa ne mai faca placere sa o bem asa cum o bem in momentul in care are toate calitatile de la imbuteliere.
Iata cum poti proteja bidoanele cu apa imbuteliata astfel incat sa te poti bucura de gustul bun al apei cat mai mult timp!
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Unora dintre partenerii nostri care au sediul in cladirile acestea de sticla le recomandam sa le tina pe holuri, adica in interiorul cladirii. De obicei, in mijlocul cladirii sunt holurile de acces. Daca totusi nu este posibil si isi doresc sa tina dozatorul intr-o incapere foarte luminata sau intr-o incapere in care soarele bate toata ziua, noi le putem recomanda sa puna pe bidonul de apa niste huse. Husele pot fi de carton sau… noi avem niste huse speciale din plastic. Punand huse peste bidon, razele solare nu mai actioneaza in mod direct asupra apei si apa nu-si mai schimba nici culoarea, nici gustul.
De asemenea, dozatoarele de apa trebuie plasate la distanta fata de florile cu care ne infrumusetam biroul sau casa. Iata de ce!
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Pe masura ce bidonul se goleste, dozatorul trage din camera in care se afla aer si, odata cu aerul, dozatorul poate sa traga praf sau poate sa traga sporii plantelor, in cazul in care in camera respectiva exista foarte multe plante. In acel moment, sporii ajungand in apa, incep sa se dezvolte si pot schimba calitatea apei, pot schimba aspectul apei si uneori si gustul. De aceea, noi le recomandam consumatorilor sa evite sa puna dozatorul si bidonul de apa in apropierea plantelor sau in camere in care exista foarte multe plante.
Pentru a ne bucura, asadar, de o apa de calitate, trebuie sa stim sa o pastram in conditii optime.
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Ce as vreau eu sa ii asigur pe toti consumatorii de apa este faptul ca apa, odata ce a iesit pe poarta fabricii, daca este depozitata in conditiile pe care le recomanda producatorul, cu siguranta ca ea este un produs sigur pentru consum.
Nu doar producatorii sunt responsabili de calitatea apei, ci si noi, consumatorii. Trebuie sa respectam conditiile care ne sunt explicate de catre producatorii de apa daca vrem sa ne bucuram de gustul ei placut. Si nu uitati ca hidratarea este esentiala pentru sanatatea noastra.
Alina-Claudia Suciu, director general companie apa: Trebuie sa tinem cont de faptul ca noi suntem un organism viu si numai prin hidratare organismul va functiona in mod optim.
Multe lucruri pe care le consideram simple sunt esentiale si trebuie sa le acordam atentia cuvenita!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Cumpana.