Diferente si Esente – Cum ne putem apara de virusi
0Diferente si Esente – Cum ne putem apara de virusi
Invitat: domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Problematica actuala ne-a determinat si pe noi sa abordam un subiect de maxim interes: virusii si imunitatea. Ce sunt virusii? Cum apar virusi noi? Cum se modifica acestia in timp? De ce, daca ne vaccinam, trebuie, totusi, sa avem mare grija de imunitatea noastra? Aflam raspunsurile intr-o noua editie Diferente si Esente, in care l-am avut invitat pe domnul dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie. Va invitam, asadar, la o noua editie Diferente si Esente, o editie extrem de sanatoasa!
Pentru a vedea ce putem face ca sa ne protejam de virusi, trebuie sa stim ce sunt acestia, cum isi pot schimba, in timp, structura si cum actioneaza asupra organismului nostru.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Virusii sunt… sa le spunem microorganisme, structuri foarte, foarte mici, care exista pe Pamant de miliarde de ani. Sunt structuri foarte fine, care – si acesta este lucrul cel mai important – se pot schimba in timp. Chiar exista pareri ale unor experti in virusologie care spun ca este bine sa facem vaccinarile si toate celelalte metode, dar, in momentul in care, de exemplu, un virus (la fel ca o bacterie), cand intalneste o bariera, este blocat in inmultire (de exemplu, daca o persoana este perfect imunizata), atunci el se va schimba. Isi schimba structura, pentru ca orice microorganism care exista de miliarde de ani pe planeta doreste sa supravietuiasca. Si are foarte multe mecanisme la dispozitie, moleculare si asa mai departe, prin care sa supravietuiasca. Un exemplu mai simplu, poate, pentru cei care ne vad: bacteriile care sunt atacate de antibiotice sau, in agricultura, insectele care sunt atacate de insecticide gasesc, mai devreme sau mai tarziu, o metoda de a se apara, de a supravietui.
De ce anumite persoane fac forme mai grave ale bolii atunci cand se contamineaza cu un virus?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Daca ne uitam la statistica, la toate datele oficiale, din populatia care este expusa la virus, in cazul de fata la virusul, afectiunea COVID-19, maximum 5% (2, 3, 4, 5%) din populatie face boala la modul mai serios. Printre acestia sunt cei in varsta sau cei care au boli multe adaugate – diabet, boli cardiovasculare, probleme de obezitate si asa mai departe… Acestia sunt cei care sufera.
Dar, pentru a reveni la modul in care ne putem proteja, ce am putea face pentru a nu contracta acesti virusi? Si cum am putea sa ne ajutam organismul sa lupte cu acestia?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mai intai, la nivelul mucoaselor nazala, faringiana, respiratorie, daca exista suficiente substante, nu se permite intrarea virusului in celule. Daca, totusi, virusul reuseste sa intre in celule, el se poate multiplica, dar poate fi blocat de anticorpi, de limfocite… Sistemul imunitar este un organ extrem de complex. Sunt celule care sunt foarte specializate pe actiune antivirala, antibacteriana si asa mai departe… Si sunt cel putin cinci bariere pe care le opune organismul nostru pana cand ajunge virusul sau bacteria sa intre in profunzime si sa faca probleme. Si va dau o comparatie foarte importanta, ca sa avem imaginea de ansamblu. Exista un fel de proverb sau metafora de la orientali care spune ca „decat sa lupt contra tuturor inamicilor facand arme diferite, este mult mai bine sa cresc, sa intaresc cetatea in care locuiesc”, adica organismul, in cazul de fata. Ideea care este: asa cum am spus mai inainte, virusii, bacteriile, parazitii, ciupercile se modifica, sufera mutatii, de miliarde si miliarde de ani, deci sunt enorm de multi ca numar si ca tip si nu am cum sa fac cate o arma impotriva fiecaruia dintre ei. Exemplu concret: se face un vaccin contra unui virus, dar de-abia dupa ce stii ce este acel virus, ce structura are… Dureaza 6 luni, un an, un an si ceva pana se face acel vaccin, iar pana s-a facut vaccinul virusul poate sa sufere o mutatie si iarasi poate sa dea probleme…
Asadar, faptul ca ne-am vaccinat nu inseamna ca nu mai trebuie sa avem grija de imunitatea noastra. Dar, pentru ca vorbim de vaccinuri, cum se realizeaza acestea si cum actioneaza ele pentru a ne ajuta?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Folosesc parti din virus, atenuat sau distrus. Acele componente mai mici din virusul respectiv intra in organismul nostru, sistemul imunitar le recunoaste mai usor si atunci poate sa produca anticorpii necesari sa distruga acel virus. Si, daca avem sistemul imunitar pregatit, boala o facem intr-o forma mai usoara sau nu o facem deloc.
Dar de ce trebuie sa ne intarim in continuare sistemul imunitar? Cum functioneaza el pentru a ne apara de toti acesti virusi, unii dintre ei absolut noi, cum este si acest nou virus COVID-19?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sistemul imunitar are, la randul lui, foarte multe mecanisme de aparare. Cand ajunge la varsta adulta, a trecut deja prin o multime de viroze, de raceli, de gripe si are mecanismele prin care poate sa foloseasca… chiar si anticorpi din cei vechi ii poate folosi pentru a neutraliza virusii noi. Sunt, dupa aceea, alte mecanisme prin care… de exemplu, leucocitele, macrofagele, de exemplu, pot sa inghita direct virusul respectiv, nu neaparat prin anticorpi, ci sa-l inghita respectiv si sa-l distruga ulterior cu radicalii liberi. Sunt mecanisme multiple, multiple. Si aceasta este esenta, de fapt: trebuie sa ne gandim de ce de milioane de ani umanitatea a supravietuit pe pamant, in conditiile in care a fost expusa permanent la microorganisme patogene. Raspunsul este, desigur, foarte scurt: sistemul imunitar si tot ce tine de el – pentru ca sistemul imunitar are nevoie ca toate celelalte organe sa functioneze foarte bine. Este foarte clar ca umanitatea nu o sa fie niciodata libera de virusi, de bacterii patogene si asa mai departe. Un element de care vorbesc climatologii: au inceput acum sa se dezghete calotele glaciare, sa se dezghete, de exemplu, in Siberia permafrostul (permafrostul este acea turba inghetata, care era de milioane de ani acolo inghetat) si, odata cu dezghetarea acestora, ies la suprafata virusi, bacterii cu care noi nu suntem obisnuiti acum, in prezent. Deci vor fi tot timpul asemenea probleme.
Asadar, virusi noi apar si vor mai aparea. Deci este esential ca noi sa ne intarim imunitatea pentru a face fata tuturor acestora.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mai important este sa cresc imunitatea decat sa lupt contra virusului. Lupt si contra virusului, a bacteriilor patogene, dar concentrarea mea trebuie sa fie pe modul in care cresc imunitatea.
Iar pentru intarirea imunitatii este esentiala o alimentatie sanatoasa, miscarea, somnul de calitate, suplimentele naturale. Si atunci cand spunem suplimente naturale ne referim, bineinteles, si la produsele apicole, atat de bogate in principii active, in vitamine, minerale si enzime, intr-o forma usor asimilabila de organismul nostru. Asadar, pentru un stil de viata sanatos, nu uitati de beneficiile acestora pentru sanatate daca le includeti in alimentatia de zi cu zi! Aveti grija de voi si… multa sanatate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).