Diferente si Esente – Cum putem preveni infectiile respiratorii
0Diferente si Esente – Cum putem preveni infectiile respiratorii
Invitat: domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: In cadrul emisiunii noastre Diferente si Esente am incercat sa aflam ce este si cum functioneaza sistemul imunitar, am incercat sa aflam ce am avea de facut ca sa ne intarim imunitatea si ce am putea face ca sa prevenim infectarea cu acest coronavirus care a ingrozit planeta. Astazi ne propunem sa aflam ce ar trebui sa facem daca, din nefericire, sesizam simptomele unei infectii respiratorii. Ne pot ajuta remediile apicole? Ne pot ajuta remediile naturale? In ce masura ne ajuta inhalatiile? Si cu ce anume ar trebui facute? Ne ajuta gargara? Cat, cum si cu ce ar trebui fcuta? Stam de vorba cu domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie, pentru a afla mai multe despre toate aceste remedii apifitoterapeutice. Nu uitati ca toate aceste remedii din medicina complementara vin in completarea tratamentelor din medicina alopata. Tocmai de aceea se si numeste medicina complementara, pentru ca nu o inlocuieste, ci o completeaza. Noi va invitam, asadar, la o emisiune sanatoasa, care speram sa va fie de mare ajutor!
Atunci cand ne confruntam cu o afectiune, cu o infectie, de exemplu, organismul nostru trebuie sa se mobilizeze si sa lupte pentru insanatosire. Capacitatea de regenerare a organismului nostru este esentiala. Dar, pentru aceasta, trebuie sa ne ajutam si noi organismul. Iata cum!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: In momentul in care am o infectie, sunt celule care sunt distruse sau sunt celule care sunt afectate partial (ca si cum as avea o taietura pe piele, asa pot sa fie microleziuni microscopice la nivelul tesuturilor, la nivelul celulelor), daca fac „reparatiile” foarte rapid, ma regenerez foarte rapid, atunci acea celula, acel sistem va continua sa lucreze. Daca nu fac „reparatia” la timp, atunci se va agrava din ce in ce mai mult. Si, aici, organul cel mai important care este pentru regenerarea intregului corp este ficatul. Ficatul este acel organ care preia hrana, elementele utile din hrana, le proceseaza, le schimba, iar dupa aceea creeaza o multitudine de substante care sunt utile in regnerarea oricarei celule. Sunt substante care apartin nutrientilor – aminoacizi esentiali, vitamine si asa mai departe, dar sunt si substante de protectie pe care ficatul le primeste de la tubul digestiv, sunt acei bioflavonoizi sau polifenoli, acele substante care vin din plante medicinale si mai ales din produsele apicole.
Cum ne-am mai putea ajuta noi organismul pentru mentinerea sanatatii si intarirea imunitatii? La ce anume ar trebui sa fim atenti?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Se spune ca, daca seful este in regula, daca creierul este in regula, atunci si coordonarea intregului corp este buna. Si, atunci, trebuie sa fim atenti la regulile somnului si mai ales la evitarea stresului. Deci nu ne bagam unde cineva se cearta, doua persoane, nu trebuie sa ne bagam intre ele ca sa le impacam, decat daca e ceva foarte serios… Deci evitarea stresului pe toate caile si asigurarea functionarii aparatului cardiovascular, a inimii, a vaselor de sange, a circulatiei sangelui la un nivel cat mai inalt posibil. Aceasta inseamna, apropo de stres: cantitatea de informatii care ne vin din exterior sa nu fie excesiva – daca stau toata ziua la televizor si ma uit doar la stiri „rele”, atunci asta imi afecteaza sistemul imunitar. Nici nu trebuie sa fie foarte putine… deci am nevoie de o cantitate armonioasa de informatii si sa asigur aceasta circulatie buna a sangelui si functionarea buna a sistemului nervos. Un element foarte important pentru toate aceste lucruri este cantitatea de energie din corp. Vorbind de energie la modul foarte simplu, daca am cantitate de caldura suficienta, atunci aparatul cardiovascular si creierul vor functiona foarte bine, iar daca imi este foarte frig sau foarte-foarte cald, la fel, nu este bine.
Pe scurt, care ar fi regulile unei vieti sanatoase?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sa am un aer curat, sa respir cat mai bine, sa asigur patrunderea oxigenului, sa ma protejez de un atac excesiv de microorganisme patogene, sa am apa suficient de calda in corp, sa ma hranesc foarte bine, cu alimente care se digera foarte usor, sa ma odihnesc bine de tot, sa am grija ca organele care sunt legate de dezintoxicare, de curatenie interioara sa functioneze bine si ele si sa fiu cat mai linistit, sa nu cedez stresului, panicii, fricii si asa mai departe…
Dar, in aceasta perioada dificila, a pandemiei, cand vrem sa ne protejam de acest coronavirus, ce am putea face pentru preventie, pentru a evita infectarea, pentru a ne mentine sanatatea, pe langa recomandarile autoritatilor, evident?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: De exemplu, in fiecare zi sa evitam frigul excesiv si sa consumam lichide cat mai calde – apa calda, ceaiuri, supe… Sa avem un aport cat mai mare de caldura – aici intra foarte bine, seara, inainte de culcare si vinul rosu fiert, cu putina scortisoara, pentru ca si el vine cu caldura si vine si cu minerale si cu substante care ajuta imunitatea. Deci, o data, aport de caldura, dupa aceea, sa diminuam pierderea de caldura, deci sa avem imbracamintea bine pusa la punct, iar dupa aceea sa producem caldura. Producerea de caldura se face cel mai bine prin miscare, pentru ca musculatura, sistemul muscular produce extrem de multa caldura – stim ca, daca alergam 20 de metri, ne-am incalzit imediat! Deci miscare, gimnastica, facuta acum la nivelul unde suntem, in apartament, de exemplu, in zone izolate. Se face miscare, gimanstica in fiecare zi – poate ati vazut, au aparut si pe internet, sunt zone in Italia, blocuri din acestea cu curte interioara si apare un expert in gimnastica si toata lumea face gimnastica pe balcon!
Deci, daca am caldura suficienta, am fluiditate suficienta in interiorul corpului, am hrana foarte buna, atunci imunitatea va fi la nivel foarte inalt si nu voi face niciun fel de boli de tipul acesta infecto-contagioase.
Dar daca am intrat in contact cu persoane potential infectate? Daca suspicionam ca ne-am fi putut infecta, ce am putea face? De fapt, ce am putea face la primele simptome? Si ma refer in general la primele simptome ale unei probleme respiratorii, de exemplu la primele simptome ale unei raceli sau ale unei gripe, pentru ca stim ca primele simptome pot fi asemanatoare…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Pentru a reduce penetrarea virusului, aici este un lucru foarte important: organismul reactioneaza la modul fiziologic cand este sub atacul acestor microorganisme patogene si, foarte des, el creeaza o inflamatie locala. In cazul de fata, creeaza rinoree, adica nasul incepe sa curga, este mai apos si apar acele secretii mucoase. Secretii mucoase, rinoree si obsructia nazala, adica aerul patrunde ceva mai greu prin nas – toate acestea la un loc sunt un mecanism foarte bun pe care il pune la punct organismul nostru si nu trebuie inhibat. Atentie: nu trebuie inhibat! Pentru ca, daca ne uitam la virus, el, ca sa poata sa intre intr-o celula, trebuie sa treaca intai printr-un lichid, care este mucoasa nazala, si abia dupa aceea se poate atasa si intra in interior. Daca am o secretie nazala, imi curge nasul, acesta e un lucru foarte bun, deci nu trebuie sa iau medicamente care sa deschida la modul brutal nasul. Daca imi curge nasul, pur si simplu ma sterg la nas cu o batistuta din aceea de hartie si nu trebuie sa suflu nasul. Suflu nasul doar daca este foarte, foarte mult mucus, atunci suflu, dar trebuie sa suflu foarte usor, nu prin blocarea ambelor nari, pentru ca, daca fac blocarea narilor, atunci mucusul nu poate sa iasa pe nas si atunci se duce in interior, se duce pe trompa lui Eustachio si poate intra in urechea medie si sa dea otite, mai ales la copii se intampla lucrul acesta frecvent. Ne putem sufla nasul o data o nara, o data o nara sau pur si simplu fara sa facem deloc presiune. Pur si simplu suflam nasul in jos, undeva, eu stiu, la baie, deasupra toaletei, ca sa eliminam. Dar fara obstacol, fara presiune. Ideea este ca mucusul acesta sa nu se intoarca inspre faringe, sa nu se intoarca intre trompele acestea care comunica intre faringe si urechea medie, pentru ca infectia se poate agrava.
Stim ca propolisul este recomandat pentru sanatatea aparatului respirator. In acest caz, in ce masura este recomandat propolisul si cum anume s-ar administra?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: In apiterapie, la modul concret, in faza aceasta initiala, exista multe preparate pe baza de propolis, pe baza de miere care se pot folosi la nivelul narilor, dar si mai bine chiar la nivel intranazal. Sunt picaturi cu extracte de propolis apos, extract de propolis in forma uleioasa, care se pot pune intranazal chiar si inainte de a fi expusi la orice forma de virus. Exista si propolis foarte concentrat care pus si simplu sa de pe la nari, seara, la culcare, la copii, la adulti, la batrani… Daca, totusi, este blocat foarte mult, este foarte inflamat, putem sa inhalam pe nas produse care sunt pe baza de propolis sau produse care sunt pe baza de uleiuri aromatice si care vin cu substante cu actiune direct antivirala sau vin cu substante care ajuta imunitatea locala. Dau un exemplu aici: sunt foarte multe studii care arata ca mierea de albine, in special mierea de mana si mierea de tei, ajuta imunitatea locala. Aici mai exista o componenta: imunitatea este cea generala, care „se plimba” peste tot, dar exista o imunitate chiar imediat sub piele, imediat sub mucoase. Sunt macrofage, sunt neutrofile, care sunt acolo ca un fel de jandarmi de cartier, care stau in permanenta acolo si care intervin imediat. Acesti „jandarmi de cartier” au nevoie de foarte multa energie pentru a lupta cu boala si, din cauza aceasta, cand ajunge miere in zona respectiva, ea, pe de o parte, da energie direct acestor macrofage, dar pe de alta parte ea fluidizeaza. Deci ea are si efect la modul general, pe plamani, pentru expectorare, dar, la modul general, unde ajunge mierea, ea fluidizeaza si atunci le permite acestor macrofage sa se deplaseze mai repede si sa prinda microorganismele care sunt daunatoare.
Atunci cand incepem sa avem si dureri in gat, in ce masura este recomandata gargara? Si cu ce anume?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Daca virusul, cum este cazul coronavirusului, a patruns mai departe, de la nivelul nasului a ajuns la nivelul gatului (si spun expertii ca aici poate sta in jur de 4 zile) si apare acea durere in gat, atunci, la fel, putem sa actionam la modul direct contra virusului, prin gargarisme. Deci se face gargara cu amestec de miere cu propolis, se pot adauga si uleiuri volatile, dupa sfatul medicului specializat in apifitoaromoterapie. Se fac aceste gargarisme, se inghit cat mai des, cantitati mici, dar cat mai des, la fiecare jumatate de ora cate o lingurita in care am pus miere, am pus propolis, am pus o picatura de ulei volatil. In special uleiuri volatile care protejeaza plamanii, care ajuta plamanii – sunt cele care vin de la rasinoase, adica bradul, molidul, pinul; la fel, poate sa fie ulei volatil de eucalipt, de roinita, pentru ca si acestea sunt cu efect antiviral direct sau indirect. Si, atunci, daca eu vin si am actiune antivirala la nivelul faringelui, dupa aceea am actiune de protectie, ca sa nu vina si alti virusi, pentru ca vin cu mierea si propolisul care tapeteaza zona respectiva. Si al treilea efect pe care il am simultan este acela de hranire, de ajutare a functionarii unitatii locale, care se gaseste, de data acesta, nu la nivelul mucoasei nazale, ci la nivelul mucoasei faringiene, adica in spatele acelei mucoase faringiene, in profunzime, exista aceste macrofage care si ele trebuie sa fie activate. Gargara, pe langa faptul ca are aceasta actiune locala de care am spus, de protectie, de stimulare a macrofagelor si o actiune direct antivirala si antiinfectioasa, ajuta, bineinteles, si la spalarea zonei respective de mucozitati, deci are si un efect igienic local. Si permite, dupa aceea, o eliminare mai usoara a mucozitatilor de la nivelul plamanilor si chiar de la nivelul sinusurilor.
Important este, asadar, sa avem grija de noi, sa ne mentinem sanatatea! Importante sunt masurile preventive. Si, daca am inceput sa observam primele simptome ale unei afectiuni, sa luam imediat masuri. Si sa apelam si la ajutorul remediilor naturale, la ajutorul apicolelor de calitate si al plantelor medicinale. Dar, bineinteles, sa ne prezentam si la medic, pentru un tratament adecvat. Toate aceste masuri de care am vorbit sunt complementare, adica vin in completarea tratamentelor specifice prescrise de medicina alopata. Nu le inlocuiesc, ci le completeaza. Asadar, incercati sa va informati corect si aveti grija de sanatatea voastra si a celor dragi!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).