Diferente si Esente – Cum sa facem fata caniculei
0Diferente si Esente – Cum sa facem fata caniculei
Realitatea TV, 2 iulie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Cu totii asteptam vara cu placere, dar ea vine si cu acele zile caniculare, cu stari de slabiciune, de epuizare, de deshidratare… Ce putem face pentru sanatatea noastra, ca sa putem suporta mai bine acele zile caniculare, ce putem face ca sa reducem riscul accidentelor vasculare cerebrale si al celor cardiace aflam astazi de la domnul doctor Iosif Balint.
Atunci cand temperaturile sunt mult prea ridicate, devenim mai obositi, ne simtim mai slabiti, dar in acelasi timp suntem mai iritati, mai nervosi. Iata ce ar trebui sa facem ca sa suportam mai bine zilele fierbinti!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Intotdeauna, cand temperaturile cresc brusc (si nu numai, fiindca vara stim ca putem avea perioade destul de lungi cu temperaturi destul de ridicate), mai ales oamenii mai in varsta, chiar daca sunt sanatosi, sunt predispusi la anumite efecte negative ale caldurii. Si atunci intotdeauna trebuie in primul rand sa ne hidratam, deci sa introducem in organism lichide, mai ales apa plata, ceaiuri, dar mai putin, apa minerala necarbocazificata, ca sa introducem in organism minerale, sa purtam palarii, sa evitam, de fapt, plimbarea in aer liber intre orele 11 si 15, fiindca atunci, in aceasta perioada a zilei, de obicei temperaturile sunt la maxim. Daca simtim ca incepe sa ne fie rau sau chiar sa avem caldura, atunci putem sa ne spalam cu apa rece, sa punem comprese cu apa rece pe cap, pe gat, in spate, ca sa incepem sa racorim, de fapt, organismul, mai ales circulatia si creierul sa le protejam prin astfel de metode.
Prin transpiratie, corpul nostru se racoreste, dar prin transpiratie eliminam si o serie intreaga de elemente de care corpul nostru are neaparata nevoie pentru o buna functionare.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Prin eliminarea de lichide, prin transpiratie, se elimina foarte multe minerale, saruri din organism, care sunt necesare unei functionari normale. Atunci, putem sa ajungem pana la momentul in care sa lesinam. Mai ales cardiacii, cei care sufera de boli cardiace, au aceasta tendinta, pot ajunge la aceasta faza mult mai repede, deoarece organismul este setat la o anumita temperatura, adica undeva la 36 de grade. La caldura mare, temperatura creste. Organismul este nevoit sa mentina temperatura corpului la 36 de grade sau aproape de 36 de grade. Fiind canicula, fiind caldura mare, temperatura organismului creste, iar organismul trebuie sa cedeze caldura. Cum face acest lucru? Prin dilatarea arterelor, prin dilatarea venelor… Ideea este ca, de fapt, creste fluxul de sange, care, prin aceasta, reda temperatura si, normal, creste si cantitatea de transpiratie, eliminarea de lichide din organism, care duce, de fapt, la pierderea caldurii, la scaderea temperaturii organismului. Acesta este, de fapt, metoda prin care organismul incearca sa scada temperatura corpului. In momentul in care pierdem foarte multe lichide, prin transpiratie, pierdem si acele minerale si saruri, poate sa scada brusc tensiunea arteriala. Arterele se dilata si tensiunea scade foarte mult. De aceea, lesinul se poate instala destul de repede, mai ales la cardiaci, fiindca acesti pacienti fac mult mai greu fata la aceste schimbari mari de tensiune arteriala.
Deshidratarea duce, asadar, la scaderea tensiunii, lucru pe care, in verile toride, il resimtim majoritatea dintre noi. Dar in aceste zile cu temperaturi ridicate cei care sufera de hipertensiune sunt mult mai afectati.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Ei sunt, de fapt, setati la o tensiune crescuta. Cand vine caldura, se intampla exact acest lucru: dilatare de artere si scade foarte mult tensiunea arteriala. Ei nu sunt obisnuiti cu aceasta tensiune scazuta, fiindca tot organismul, tot sistemul cardiovascular este adaptat pentru o tensiune crescuta. Cand vin caldurile, scade foarte mult. Atunci, aceasta diferenta foarte mare de tensiune arteriala ii afecteaza foarte mult mai ales pe acei pacienti care sufera de tensiune crescuta.
In plus, vara, simtim cum ni se umfla picioarele si avem un puternic disconfort.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: La un moment dat, apar, putem sa spunem, si inflamatii in corp, fiindca corpul incepe si incearca prin toate metodele sa se mentina la o anumita temperatura. Pot sa ne doara nu doar picioarele, ci si mainile, deoarece, cu pierderea de lichide si cu pierderea de saruri, si muschii sufera. Nu mai avem magneziu – de aceea, de exemplu, daca transpiram foarte mult sau daca un individ este expus unei calduri mari un timp mai indelungat, atunci deja capacitatea de concentrare scade, deja incepe sa devina irascibil omul… Aceste lucruri sunt foarte importante – in momentul in care introducem lichide in organism sa introducem si minerale cu aceste lichide, sa suplimentam tot ce am pierdut prin transpiratie.
Atunci cand transpiram, pierdem, evident, diferite minerale esentiale pentru sanatatea noastra si trebuie sa avem grija ca in aceste perioade sa suplimentam aportul acestora, cu atat mai mult cei care stiu ca au o serie de afectiuni.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Pierderea este, dintr-o data, uriasa, mare si trebuie sa suplimentam. Si, in perioada aceasta, mai ales daca trecerea de la o temperatura la alta este brusca, intr-un timp foarte scurt, atunci si pierderea aceasta de minerale, de vitamine este una brusca. Si atunci organismul poate sa sufere. Mai ales daca vorbim de oameni care oricum au anumite probleme de circulatie, fiindca aceasta vasodilatiatie este influentata, de exemplu, de varsta. Daca nu mai sunt atat de elastice, nu se dilata atat de bine, nu ajung atat de repede sa-si racoreasca organismul. Deci arterele nu se pot dilata, nu creste fluxul de sange si, atunci, si acest proces de racorire la un pacient sau la un individ mai in varsta este mai lent decat la un tanar, care are inca artere elastice, functionale.
Primele simptome, atunci cand corpul nostru trebuie sa faca fata unor temperaturi excesiv de ridicate, sunt extrem de suparatoare. Dar trebuie sa stim sa ne protejam.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Apare durerea de cap, dupa aceea slabiciunea… Chiar putem, asa cum am amintit, sa ajungem la momentul sa ne pierdem cunostinta. Ideea este ca aceasta vasodilatatie si aceste schimbari bruste de tensiune arteriala normal ca afecteaza inima. Este ca si un motor supus unei turatii mari, imediat unei turatii mici, iarasi turatie mare, apoi turatie mica… Acest lucru se intampla si cu inima. De aceea, este recomandat sa ne pregatim de vara. Asa cum primvara punem cauciucuri de vara pe masini, asa ar trebui sa ne pregatim, mai ales cei care stiu ca sufera de anumite boli cardiovasculare… incet-incet, sa se pregateasca pentru perioada de vara. SI de aceea recomandam aceste tablete care contin vitamine, minerale si extracte din plante, ca sa tonifice, ca sa reintinereasca sistemul cardiovascular, ca sa curatam vasele, ca sa le redam, cat de cat, elasticitatea, pentru ca acesti pacienti sa poata rezista mult mai bine caniculei decat in mod normal, daca n-ar avea acest ajutor.
Din pacate, vara sunt mai frecvente si accidentele vasculare cerebrale.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Nu numai din cauza aterosclerozei care exista, ci si din cauza acestor fluctuatii, acestor situatii extreme la care este expus organismul. Daca, de exemplu, vorbim de un anevrism, undeva pe o artera, care deja inseamna ca unul, doua sau trei straturi din peretele vascular deja sunt crapate si deja s-a format un anevrism, normal ca, in aceste conditii, in care se schimba foarte repede presiunea arteriala, acea artera se poate rupe si putem sa ajungem chiar si la accident vascular cerebral hemoragic.
Pentru a face fata temperaturilor ridicate, pe langa hidratarea corespunzatoare si alimentatia adecvata, putem sa apelam si la ajutorul suplimentelor nutritive.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Putem sa accesam aceste tablete, care contin vitamina A, vitamina C, fier, magneziu, mangan, cupru, potasiu, calciu, extracte din plante, cum ar fi hibiscus, maces, vita-de-vie, floare de soc, coaja de portocala si mar. Ele ne ajuta in primul rand sa intarim peretele vascular si, prin aceasta, sa facem fata acestor dilatari si reveniri la diametrul normal bruste, care se instaleaza impreuna cu canicula si sa curatam aceste artere, ca sa avem un flux de sange cat mai bun, pentru ca organismul nostru sa poata sa mentina temperatura corpului la niste valori la care sa nu avem probleme.
Nu uitati, asadar, sa va intariti organismul si sa va hidratati suficient! Si nu iesiti din casa la orele amiezii, atunci cand soarele este cel mai puternic! Sanatate si o vara frumoasa!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.