Diferente si Esente – Cum sa prevenim problemele stomatologice
0Diferente si Esente – Cum sa prevenim problemele stomatologice
Realitatea TV, 20 ianuarie 2019, de la ora 10.40.
Invitati: Dr. Ionut Leahu, medic implantolog, dr. Flavia Fugel, medic dentist, si dr. Alexandra Dica, medic dentist.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Pentru a ne mentine sanatatea orala, pentru a preveni problemele stomatologice, trebuie ca, periodic, sa recurgem la o igienizare profesionala, la un air-flow, la un detartraj! In ce constau toate acestea, cand si cum se efectueaza aflam de la specialistii invitati la Diferente si Esente!
Am auzit cu totii ca, periodic, este necesar sa ne facem un detartraj al dintilor, dar haideti sa aflam de ce anume!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Trebuie sa intelegem ca dintii stau in gura cu ajutorul unor ligamente ca niste franghii elastice, care leaga radacina de os, iar deasupra avem gingia. Adica noi, cand ne uitam in oglinda, vedem cum sta coroana dintelui foarte frumos in gingie si singura problema pe care putem sa o avem la acest nivel este data de tartru. Acest tartru este un depozit mineral care se lipeste de dintii naturali si artificiali in momentul in care nu reusim sa mentinem o igiena tocmai impecabila. Cum se formeaza acest tartru? Am mancat ceva, nu ma spal imediat pe dinti, se formeaza o pelicula lipicioasa pe dintii nostri, in care pot sa adere foarte usor bacteriile pe care le avem in mod natural in gura, peste care se depun mineralele pe care le avem iarasi natural in saliva… Acest tartru nu tine de apa pe care o bem, nu tine de zona in care traim, tine doar de cantitatea de minerale pe care o avem noi in saliva natural. Si care este secretul sa nu depunem tartrul? Trebuie sa ma spal dupa fiecare masa, adica daca mananc de trei ori pe zi, sa folosesc periuta de dinti de trei ori pe zi, obligatoriu dimineata si seara. In felul acesta, reusesc, fiind doar o pelicula lipicioasa, fara sa fie si tartru deja, adica fara sa aiba continutul de minerale ridicat, pot sa indepartez cu periuta. In momentul in care deja s-a format un strat mineral acolo, nu mai pot sa il mai indepartez cu periuta singur acasa. Trebuie sa vin la un detartraj, ca sa indepartam acel tartru.
Cum se realizeaza detartrajul? In ce consta?
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Realizam un detartraj cu ultrasunete, in care folosim o ansa care e dintr-un metal mai moale decat smaltul nostru. Sunt multi pacienti care zic: “Nu ma duc la detartraj pentru ca imi sare smaltul de pe dinti!” Este complet fals! Daca ar fi adevarat, noi nu am mai schimba niciodata ansele de detartraj, am folosi anse de detartraj pe care le tot sterilizam sa le folosim si 20 de ani. Dar ele se tocesc dupa un numar de utilizari si de cicluri de sterilizare, acel metal este gandit sa se toceasca de suprafata smaltului si, in momentul in care atingem suprafata smaltului care are tartru pe ea, sare tartrul de pe smalt. Asta e singurul lucru care sare de pe dinti!
Imediat dupa un detartraj, ne simtim dintii fini, curati, dar dupa un timp, detratrajul va fi iarasi necesar!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: In momentul in care observam ca din nou sunt rugosi, trebuie sa incercam sa ii curatam mai insistent acasa, sa folosim si o periuta electrica, sa folosim si o apa de gura. Pentru ca asta este important: odata ce s-a format primul strat mineral, circuitul se reia mult mai aprig. Adica incepe sa se depuna din nou pelicula lipicioasa dupa ce am mancat, dupa care vine iar un strat nou de minerale si tot asa, se depune strat peste strat, pana poate capata dimensiuni extraordinare. Am vazut pacienti, de-a lungul anilor, la care am dat cu ansa de detartraj pe dinte si am crezut ca s-a crapat dintele in doua, dar nu, pur si simplu, jumatate din dinte era tartru, jumatate era dintele natural! Va dati seama ca acest tartru este cumva ca un complex rezidential pentru bacterii si toate acele excretii bacteriene, sa le numim asa, compusii secretati de catre aceste bacterii sunt foarte toxici pentru gingie.
Si care este pericolul la care se expun cei care nu isi fac detartrajul periodic?
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Raman fara dinti fara sa aiba vreo carie. Raman fara dinti pentru ca fac boala parodontala. Intai incepe cu o mica sangerare gingivala, dupa care dintii incep sa se miste si, daca are suficienta rabdare pacientul, cad spontan dintii. Adica nu trebuie sa vina la dentist neaparat pentru extractii. Pentru ca ei cad si in mod natural, dar distrug complet osul din jurul acelui dinte.
Pentru a ne pastra sanatatea orala, nu numai detartrajul este important, ci si respectarea unor recomandari pe care ni le face noua personal medicul stomatolog pentru ca, pana la urma, fiecare dintre noi este diferit!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Fiecare din noi sa fie vazut de un specialist care sa ne spuna: “Mai, tu ai tendinta sa faci mai mult tartru! Vino o data la patru luni! Foloseste pasta aia de dinti, foloseste apa aia de gura, tine igiena asa!” Si pentru fiecare pacient in parte trebuie facut un program personalizat, iar asta se intampla intr-o consultatie obisnuita, normala la medicul stomatolog.
O atentie speciala trebuie acordata eventualelor lucrari protetice pe care le avem!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: Pacientii care prezinta lucrari protetice vor efectua o igiena la domiciliu normala, tot prin periaj, apa de gura, dar vor avea o atentie sporita pentru a reusi sa igienizeze in jurul lucrarii protetice cu anumite mijloace auxiliare cum sunt ata dentara sau dusul bucal. Dusul bucal este mai ales indicat pacientilor cu aparat dentar, pacientilor cu lucrari protetice, pacientilor cu implant.
Este necesar periodic si un periaj profesional, realizat la medicul dentist!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: Periajul profesional este acel periaj executat o data la sase luni, o data la un an, depinde de receptivitatea pacientului sau de lucrarile protetice pe care le are la nivelul cavitatii orale si il vom efectua cu o periuta rotativa setata la o piesa de mana de la nivelul unitului dentar, cu rotatii usor mai mari decat cele de la o periuta rotativa de acasa, proprie pacientului, alaturi de o pasta usor mai abraziva. Vom reusi sa curatam mult mai bine si sa lustruim suprafetele dentare dupa un detartraj in prealabil, daca e cazul, si pentru a curata pigmentii exogeni de la nivelul suprafetelor dentare. Cel mai bine, pentru a scapa de acesti pigmenti care apar la nivelul suprafetelor dentare, ar fi sa folosim, pe langa periajul obisnuit, un air-flow, ii spunem noi. Este un instrument care pulverizeaza apa sub presiune alaturi de aer si o pulbere pe baza de bicarbonat de sodiu. Aceasta are diferite arome, poate fi usor suportata de pacient si curata mult mai eficient decat ar curata periuta noastra profesionala suprafetele dentare si intr-un timp relativ mai scurt.
Totusi, de curatarea cu bicarbonat, de care multa lume a auzit, nu trebuie abuzat, iar aceasta trebuie facuta in cabinetul stomatologic!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: Bicarbonatul, aplicat des, constant, in fiecare zi, de foarte multe ori, ajunge sa abrazeze suprafata smaltului si vom ajunge sa avem sensibilitate dentara marita prin descoperirea dentinei, care se afla sub smalt. Aceasta sensibilitate va duce la un ciclu vicios, prin care pacientul nu isi mai face o igiena corecta si se vor grefa procese carioase in zona respectiva. Deci, avem grija la bicarbonat, sa il folosim cu moderatie si cel mai eficient ar fi cabinetul stomatologic o data la sase luni.
Important este insa sa mergem la controalele stomatologice regulate si atunci cand avem doar o sensibilitate crescuta la rece sau la cald!
Dr. Alexandra Dica, medic dentist: In momentul in care avem o sensibilitate la rece, la cald, chiar si la dulce si, desi ne uitam in oglinda, nu observam sau spunem: “Nu am nicio carie si nu stiu de ce ma doare!”… din pacate, intr-adevar, pacientii tind sa nu se prezinte la stomatolog pentru ca nu vad nimic care sa le traga un semnal de alarma. Sfatul meu este sa se prezinte la un control de rutina, pentru ca sunt anumite afectiuni, cum sunt aceste fisuri care se pot inspecta doar sub control microscopic, eventual, sau radiologic si tratamentul acestor afectiuni poate preveni o eventuala fractura care poate duce la complicatii mult, mult mai mari.
De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata igienizarii speciale, care se impune pentru pacientii cu implanturi!
Dr. Alexandra Dica, medic dentist: Pacientul trebuie sa primeasca o lista de indicatii pe care trebuie sa le faca, inclusiv acasa. Igienizarea implanturilor se face intr-un anumit mod in cabinet, cu ajutorul coroanelor pe implant, care sunt insurubate, mai nou. Putem igieniza inclusiv implantul. Deci: se dau coroanele de pe implant jos in timpul igienizarii, pentru ca acestea sunt insurubate in implant cu ajutorul unui surubel micut, aceste coroane, si, atunci cand pacientul se prezinta, chiar si atunci cand are o coroana aproape definitiva, de o perioada indelungata pe cateva implanturi, aceasta se da jos, se igienizeaza lucrarea, se igienizeaza implanturile si pacientului ii creste, practic, foarte mult succesul tratamentului in timp.
Trebuie inteles, asadar, ca preventia este esentiala, si ca, pe langa masurile preventive generale, exista o serie de masuri preventive diferite de la pacient la pacient!
Dr. Alexandra Dica, medic dentist: Tratamentele protetice, inclusiv fatetele dentare, inclusiv coroanele, pot fi si tratamente preventive. Cum am subliniat mai devreme, sunt tot felul de cazuri in care pacientul acuza sensibilitate la rece, la dulce, dar nu vizibil atunci cand se uita in oglinda. Sau o carie care, desi este punctiforma, pe interior poate fi foarte, foarte mare. Sau un dinte care este mai mult de jumatate distrus poate sa primeasca, la fel, un tratament protetic cu aceste incrustatii facute din ceramica, care sunt mult, mult mai rezistente decat o obturatie clasica. Deci pacientii ar trebui sa nu se sperie atunci cand ajung la un medic dentist si medicii le recomanda niste coroane sau niste fatete, pentru ca asta nu inseamna ca dintii aceia sunt foarte distrusi si se vor pierde, ci, din contra, dintele este distrus, dar cu ajutorul acestor tratamente protetice facem tot ce se poate ca dintii sa ramana cat mai mult pe arcada. Pentru ca dintele este un organ care nu se pierde, asa cum, din pacate, tindem sa credem, ca dupa o anumita varsta pierdem dintii. Ei sunt facuti, ca oricare alt organ, sa ramana pentru totdeauna acolo unde le este locul!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.