Diferente si Esente – Cum sa-ti alegi o tinuta adecvata la un pret decent
0Diferente si Esente – Cum sa-ti alegi o tinuta adecvata la un pret decent
Realitatea TV, 19 august 2017, de la ora 10.40
Emisiune sustinuta de MiniPRIX.
Cecilia Caragea: Stim cu totii: imaginea este importanta, este extrem de importanta! Stim ca se spune ca nu trebuie sa judecam dupa aparente, ca aparentele inseala… dar adevarul este ca judecam dupa aparente. Se spune ca prima impresie despre cineva ne-o facem in primele doua secunde de cand intalnim o noua persoana, iar prima impresie se schimba foarte greu si intr-un timp foarte indelungat. Daca se mai schimba!
Pentru imaginea noastra, conteaza cum ne miscam, cum vorbim, cum stam, care este postura noastra, care este atitudinea noastra, cum suntem imbracati. Conteaza, bineinteles, si machiajul, coafura si multe alte lucruri. Dar atitudinea noastra, felul in care suntem imbracati, felul in care ne-am compus o tinuta adecvata, felul in care am combinat culorile, materialele, texturile definesc, in mare masura, prima impresie pe care o facem.
Nu e nevoie, insa, sa distrugem toate economiile pentru a avea tinuta dorita, pentru ca sa facem o buna impresie. E nevoie doar sa stii cum sa te orientezi, ce sa alegi si cum sa combini piesele vestimentare. Dar, bineinteles, depinde si de ceea ce vrei sa comunici, cum anume vrei sa te pozitionezi, pentru ca intr-un fel te imbraci daca lucrezi intr-o banca si altfel te imbraci daca lucrezi in show biz. Intr-un fel se imbraca un profesor sau un avocat si in alt fel un designer sau un creativ dintr-o agentie de publicitate. Si se mai spune ca felul in care te imbraci trebuie sa fie putin (doar putin!) peste nivelul pozitiei tale, pentru a arata ca iti doresti sa avansezi, pentru a arata ca esti pregatit sa faci pasul urmator in cariera. Insa a te imbraca in acord cu pozitia pe care o ai si in acord cu contextul in care te gasesti este esential. Pentru ca nu te duci in frac intr-o excursie la stana si nu te duci in opinci la Ateneu – decat daca esti personaj intr-o piesa!
Dar, daca esti in vacanta, poti sa-ti permiti ceva mai multa libertate, poti sa-ti alegi tinute cu puternice influente exotice. Poti sa alegi, de exemplu, niste rochii indiene, care sunt foarte potrivite de mers la mare, la soare, la plaja si, fiind si din bumbac, te simti foarte confortabil in ele.
In India, bumbacul este folosit de mii de ani, iar europenii au fost incantati de acest material inca de prima data cand au ajuns in India. Si pe buna dreptate! Pentru ca este un material foarte placut. Insa cuultivarea bumbacului necesita o numeroasa mana de lucru – si nu e o munca usoara! Dar fibrele de bumbac de calitate sunt rezistente. La inceputul secolului al XVII-lea, bumbacul a inceput sa fie cultivat si pe continentul american, pe plantatii utilizandu-se forta de munca a sclavilor, pana la Razboiul de Secesiune.
Astazi, insa, recoltarea se poate face si mecanic, nu doar manual. Cererea de bumbac este, insa, mereu in crestere. Acest material, fiind natural, nu provoaca alergii, este placut atat pentru piesele de lenjerie intima, cat si pentru rochii, bluze sau pantaloni, ajutand corpul sa reziste la temperaturi ridicate, in zilele caniculare. Iar faptul ca se preteaza foarte bine si la imprimarea cu modele colorate il face cu atat mai dorit.
Cecilia Caragea: Influentele etnice sunt din ce in ce mai prezente in tinutele de zi. Mai ales ia romaneasca si bluzele de inspiratie traditionala sunt din ce in ce mai prezente in tinutele de zi. Dar, in mod normal, noi, occidentalii, apreciem tinute cu mai putine culori, cu mai putine nuante decat cele orientale, de exemplu. Se spune ca noi, occidentalii, apreciem cel mai mult culoarea albastra, pentru ca transmite stabilitate, liniste, deschidere. Este o culoare austera, dar mai putin dura decat negrul.
Este interesant cum am ajuns noi, occidentalii, sa apreciem albastrul. Se spune ca vechii greci nu diferentiau verdele de albastru, ca pentru ei marea era de un verde special, aparte, diferentierea intre aceste culori aparand mult mai tarziu. Romanii considerau albastrul ca fiind culoarea triburilor germanice, pentru ca nordicii aveau ochi albastri si isi pictau pe corp cu albastru diferite modele care sa le dea curaj in lupta. Lucrurile incep sa se schimbe, conform istoricilor, odata cu reprezentarile Fecioarei Maria in haine de un albastru inchis, iar de aici lucrurile incep sa se generalizeze. Albastrul incepe sa fie receptat ca o culoare sobra, serioasa, demna. Bineinteles, a contribuit la raspandirea acestei culori si descoperirea albastrului de Prusia, in secolul al XVIII-lea si, astfel, un nou mod de a obtine culoarea albastra a facut ca aceasta sa se raspandeasca.
Astazi, albastrul este vazut ca o culoare care transmite liniste, calm, este culoarea pacii si a consensului, reprezentand dialogul, stabilitatea, siguranta. Este ales pentru multe uniforme, dar si pentru tinutele de la birou.
Fiecare culoare are o serie intreaga de semnificatii si e aleasa intr-un anume moment, in functie de incarcatura sa simbolica.
Cecilia Caragea: Albul, rosul, galbenul, negrul, verdele – fiecare culoare, de fapt, transmite ceva anume si o putem prefera intr-un anume moment. Fie pentru ca avem nevoie, de exemplu, de o culoare puternica, pentru a ne schimba starea de spirit, pentru a ne da noua insine forta (intr-o rochie rosie, de exemplu, toate ne simtim puternice, nu-i asa?), fie pentru a respecta traditiile impuse de un anume moment – de exemplu, atunci cand ne casatorim, preferam rochia alba de mireasa, iar atunci cand mergem la o inmormantare este firesc sa ne imbracam in negru. Culorile alese transmit starea noastra de spirit, dar ne-o si schimba, asa cum bine se stie. Si, asa cum ne imbracam pentru cei din jur, ne imbracam si pentru noi insine.
Pentru a ne alege de fiecare data tinuta adecvata nu trebuie sa ne golim contul din banca! Putem sa facem alegeri inteligente, putem sa ne alegem piese de calitate care se gasesc la preturi decente. E important, apoi, sa stim sa le combinam – dar nu este chiar atat de greu! Sa nu uitam, de exemplu, ca o simpla esarfa de matase poate schimba cu totul si cu totul aspectul unei tinute. Si sa nu uitam cat de bine ne simtim cu acest material atat de placut. Dorinta de a-l purta a construit drumuri, ne-a facut sa descoperim lumea si sa inventam o multime de lucruri!
Atunci cand romanii au vazut pentru prima data matasea a fost pe steagurile de lupta ale partilor. Fascinati de acest material, au incercat sa-i descopere sursa, originea, modul de fabricare. Stiau ca vine din indepartatul Orient, dar nimic mai mult. Orientalii fabricau acest material din firele lasate de viermii de matase, acestia fiind hraniti doar cu frunze de dud. Puteau creste, asadar, doar in locurile in care existau culturi suficiente de duzi. Insa aceasta nu era suficient. Cunosteau si indienii secretul fabricarii matasii, insa ei lasau fluturii sa iasa din gogosi si apoi, cu resturile firelor din gogosi, realizau o matase, care, firesc, era de o calitate mai proasta decat cea a chinezilor, care fierbeau gogosile inainte ca fluturii sa iasa si, in acest fel, firul ramanea intreg, de o lungime suficienta cat sa permita apoi realizarea unor minunate si rezistente fire de matase. Cum indienii nu puteau face acest lucru, datorita religiei lor, chinezii erau singurii producatori ai tesaturii mult ravnite.
Primele gogosi cu viermi de matase se pare ca au fost aduse in Europa de misionari crestini, gogosile fiind bine ascunse in interiorul unor bastoane. Insa productia din Europa, din Bizant mai ales, era total insuficienta. Asadar, schimburile comerciale cu China a trebuit sa fie dezvoltate, iar Drumul Matasii, strabatut de caravane si caravane, care sa aduca in Europa pretiosul material. Venetianul Marco Polo, cu a sa Carte a minunilor din Orient, a fascinat Europa, italienii – si nu numai! – onorandu-i memoria. Insa, odata cu cresterea si stabilizarea Imperiului Otoman, a trebuit sa fie gasite alte rute, iar rutele maritime, stabilite de portughezi, spanioli, olandezi, francezi si englezi, mai apoi, au dus la marile descoperiri geografice.
Iata cum matasurile, mirodeniile, portelanurile si dorinta de a ne bucura de ele au contribuit la descoperirea lumii! Dar si la evolutia chimiei, in incercarea de a produce matase sintetica. Si astazi, in continuare, matasea ramane unul dintre cele mai placute si mai deosebite materiale.
Cecilia Caragea: Prin materialele pe care le alegem, prin culorile pe care le preferam si prin combinatiile pe care le realizam spunem ceva despre noi insine, fie ca ne dam seama, fie ca nu. Dar nu trebuie sa ne gandim doar la ceea ce le transmitem celor din jur, ci si la cum ne simtim noi insine in hainele pe care le purtam. E un echilibru pe care trebuie sa-l facem si sa-l mentinem, pentru a ne bucura de fiecare zi si pentru a avea succesul pe care ni-l dorim!
Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de MiniPRIX.