Diferente si Esente – Cum sa-ti mentii sanatatea odata cu inaintarea in varsta
0Diferente si Esente – Cum sa-ti mentii sanatatea odata cu inaintarea in varsta
Realitatea TV, 29 septembrie 2018, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna doctor Cristina Tomescu, medic cardiolog.
Emisiune sustinuta de Pharma Nord.
Cecilia Caragea: Cu totii ne dorim sa ne mentinem sanatatea si la varste inaintate, sa fim in forma si atunci cand ajungem bunici, dar, odata cu inaintarea in varsta, simtim ca nu mai avem suficienta energie! Ce putem face pentru a ne ajuta organismul si a ne imbunatati stilul de viata, aflam de la invitata noastra de astazi, doamna doctor Cristina Tomescu, medic cardiolog!
Atunci cand vorbim despre varsta si despre inaintarea in varsta, trebuie sa luam in considerare mai multi factori!
Dr. Cristina Tomescu, medic cardiolog: Exista trei tipuri de varsta, si anume varsta cronologica, care este reprezentata de varsta din pasaport si care nu poate fi modificata; nimeni nu isi poate modifica anul si luna in care s-a nascut. Varsta biologica, care se refera la varsta celulelor, poate fi modificata, intr-o anumita masura, prin corectarea anumitor factori care au dus la dezechilibre. Deci, ea este o varsta corectabila prin interventii in stilul de viata, interventii de lifestyle. A treia categorie de varsta este varsta sociala. Varsta sociala este un concept sociocultural si reprezinta perceptia societatii asupra unei persoane prin prisma inserarii ei in societate. Varsta sociala variaza foarte mult de la o cultura la alta. Conceptul de varsta sociala este un concept fluid, in sensul ca ceea ce acum o suta de ani era considerat varstnic in momentul de fata este considerat matur, adult aflat la mijlocul vietii, activ in societate si cu o vasta experienta acumulata, ceea ce este foarte bine, iar persoanele de 90 de ani sau 90+ sunt persoane longevive, nu mai sunt batrane, ceea ce este imbucurator!
Odata cu inaintarea in varsta, in corpul nostru au loc o serie de procese care ne fac parca sa simtim ca avem mai putina energie, ca ne miscam ceva mai lent si nu ne mai simtim ca in tinerete!
Dr. Cristina Tomescu, medic cardiolog: Inaintarea in varsta este indisolubil legata de incetinirea tuturor proceselor desfasurate la nivel celular. Productia de energie necesara supravieturii noastre are loc preponderent la nivelul mitocondriei sub forma moleculei de adenozin trifosfat, ATP. Deci, practic, prin aceasta molecula de ATP este livrata intreaga energie necesara functionarii noastre zilnice. 95% din energia necesara vietii este produsa in conditii de repaus sau cu efort fizic mic, moderat sau chiar intens la nivelul mitocondriei. Restul de 5%, daca ar fi sa vorbim strict in procente, se produce in afara mitocondriei, extramitocondrial. Aceasta cale extramitocondriala apare in special in conditii de efort fizic scurt intens, exploziv. Ori, viata noastra nu este constituita din eforturi scurte, intense, explozive!
Iata ce elemente sunt necesare pentru producerea energiei noastre!
Dr. Cristina Tomescu, medic cardiolog: La nivelul mitocondriei, din substantele nutritionale provenite din alimentatie si ma refer la macro si microelemente, in prezenta oxigenului si a altor co-factori, ca de exemplu coenzima Q10, are loc productia de energie. In absenta coenzimei Q10, productia de energie nu are loc. Suplimentar, coenzima Q10 este un puternic antioxidant celular capabil sa curete, sa mature radicalii liberi care pot produce leziuni celulelor sanatoase. In plus, gratie coenzimei Q10, antioxidantii care sunt utilizati in timpul altor procese chimice din organism, de exemplu vitamina C sau E, acesti antioxidanti pot fi reutilizati, reciclati, astfel incat sa ii utilizam la alte procese chimice care au loc in organism!
Coenzima Q10 este, asadar, un element esential!
Dr. Cristina Tomescu, medic cardiolog: Coenzima Q10 se gaseste in toate organismele animale si umane. Chiar si denumirea ei de ubiquinona, ca forma oxidata, sau ubiquinol, ca forma redusa, reflecta in traducere prezenta ei pretutindeni, peste tot. Termenul latinesc ubi inseamna, in traducere, pretutindeni. Termenul quinona face referire la compusii organici cu legaturi quinonice. Coenzima Q10 poate fi gasita in produsele alimentare, in special, in produsele animale. Produse relativ bogate in coenzima Q10 sunt organele de animale, inima si ficatul. De altfel, coenzima Q10 a fost descoperita si izolata, de fapt, din mitocondriile unui corp bovin de catre profesorul Fred Crane de la Universitatea Wisconsin din Statele Unite ale Americii in anul 1957. Practic, alimentatia poate aduce mici cantitati de coenzima Q10, aproximativ 3-5 mg pe zi.
Insa, odata cu inaintarea in varsta, corpul nostru produce o cantitate din ce in ce mai mica de coenzima Q10!
Dr. Cristina Tomescu, medic cardiolog: Trebuie tinut cont de faptul ca, pe masura ce inaintam in varsta biologica, productia interna, endogena de coenzima Q10 scade, astfel incat in jurul varstei de 40 de ani se observa cea mai mare scadere a concentratiei de coenzima Q10. Exista o variatie a numarului de mitocondrii in care se produce coenzima Q10 in functie de necesarul energetic al fiecarui tesut, organ. Tesuturile cu o nevoie extraordinar de mare in energie sunt tesutul muscular striat neted cardiac, sistemul nervos autonom, ficatul, pancreasul, rinichii. Deci, aceste organe care sunt dependente de energie sunt si cele mai sensibile la orice deficit energetic. In conditii normale, un organism tanar, sanatos este capabil sa produca el singur intreaga cantitate de energie de coenzima Q10, capabila sa acopere tot necesarul energetic al organelor, insa in conditii de boala, in conditii de fumat, supraponderabilitate, consum exagerat de alcool, utilizarea anumitor medicamente care interfereaza cu sinteza de coenzima Q10 sau in cazul unor anomalii mitocondriale innascute sinteza de Q10 scade, de fapt, scade concentratia de coenzima Q10.
Un studiu recent cu rezultate notabile in acest sens…
Dr. Cristina Tomescu, medic cardiolog: A fost condus de medicul cardiolog danez Sven Mortensen de la centrul cardiac al Spitalului Universitar din Copenhaga si s-a desfasurat in spitale din noua tari. Studiul s-a adresat pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica, moderat si severa, la care s-a administrat coenzima Q10 ca tratament adjuvant, tratament concomitent cu tratamentul standard al insuficientei cardiace cronice. S-a urmarit imbunatatirea simptomatologiei la efort a acestor pacienti, precum si nivelul seric al biomarkerului specific insuficientei cardiace, NT-proBNP. In grupul de pacienti care a primit ca terapie adjuvanta coenzima Q10, pe langa tratamentul standard al insuficientei cardiace, s-a observat o imbunatatire a simptomatologiei la testul de efort de sase minute, precum si o scadere a evenimentelor majore cardiovasculare.
Asadar, un aport suplimentar de coenzima Q10 poate fi util odata cu inaintarea in varsta si in cazul unor afectiuni, dar important este sa avem grija de noi inca din tinerete, sa alegem un stil de viata sanatos daca ne dorim sa fim in forma si pe masura ce inaintam in varsta!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Pharma Nord.