Diferente si Esente – Daca si cat de tare doare implantul dentar
0Stati acasa! Aveti grija de voi si totul va fi bine!
Ca sa va umpleti timpul intr-un mod constructiv, va invitam sa urmariti emisiunile Diferente si Esente, emisiuni utile, de ajutor dupa ce toate acestea acestea vor trece!
Diferente si Esente – Daca si cat de tare doare implantul dentar
Invitat: Dr. Corrado Cazacu
(www.doctorcazacu.ro, www.facebook.com/drcazacu, 0748.875.866), medic specialist chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de Clinica STEP Dental Constanta
(www.stepdental.ro, www.facebook.com/stepdental, 0735.126.146).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Ne este frica de durere si, in privinta tratamentelor medicale, una dintre primele intrebari pe care le punem specialistilor este in ce masura dor acestea. Asa stau lucrurile si in privinta tratamentelor stomatologice si, bineinteles, si in privinta implanturilor dentare. Doar stim cu totii proverbiala frica de dentist! Ca sa aflam raspunsurile la aceste intrebari, daca si in ce masura doare implantul dentar, am stat de vorba cu dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara.
Frica este un sentiment firesc, care ne ajuta sa supravietuim, dar, atunci cand este exagerata, ne poate face foarte mult rau. Este, asadar, un sentiment pe care trebuie sa-l controlam si sa trecem totul prin filtrul ratiunii. Chiar si frica exagerata de dentist ne poate face foarte mult rau daca ajungem sa nu ne rezolvam problemele stomatologice la timp din cauza fricii.
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Cel mai mare obstacol in calea unui pacient spre o dantura noua si fixa, mai ales atunci cand are unul sau mai multi dinti lipsa, este frica de durere. Frica in sine este un instinct nativ care ne protejeaza de eventualele pericole pentru sanatatea noastra, insa rolul acesta se inverseaza in cazul de fata, pentru ca aceasta frica il determina pe pacient sa amane tratamentele dentare, respectiv inserarea unui implant dentar, ceea ce duce la complicarea lucrurilor. Adica: va trebui, mai tarziu, sa aplicam solutii mai complexe si chiar mai costisitoare pentru pacient.
Dar, concret, in cazul implantului dentar, cum se desfasoara lucrurile si cat de tare doare?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Daca e sa vorbim de durere in cazul implantului dentar (o intrebare la care raspund zilnic), trebuie sa stim ca substantele anestezice moderne sunt foarte eficiente pentru a realiza aceasta anestezie, amortire a locului si sa nu mai simtim nimic. Lidocaina, care se folosea inainte si care nu avea mereu efectele anestezice potrivite, a fost inlocuita de mult cu substante cum este articaina, cu efect anestezic net superior. Cu toate acestea, chiar inainte de injectarea acelei solutii anestezice, aplicam pe suprafata gingiei, in locul in care vom insera implantul, substante anestezice de tipul sprayurilor sau gelurilor locale, care au rolul de a amorti superficial si de a diminua acel disconfort de la aplicarea substantei anestezice.
Doare atunci cand ni se face anestezia? Si, dupa ce efectul acesteia trece, in ce masura simtim durere?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Trebuie sa stim ca acel disconfort din timpul interventiei de inserare a implantului dentar se rezuma la acele fractiuni de secunda cat dureaza injectarea substantei anestezice. In rest, procedura de inserare a implantului dentar nu doare. Dar ce se intampla atunci cand terminam interventia de inserare a implantului? O sa apara dureri dupa? Trebuie sa stim ca anticipam si aceasta situatie si, mai ales in cazurile in care avem interventii mai complexe, cu mai multe implanturi dentare, i se administreaza pacientului o pastila inainte de operatie care va acoperi acel interval de timp de dupa operatie in care dispare efectul anestezic – va intra in actiune aceasta substanta de tipul ibuprofenului sau ketonalului, care ajuta foarte mult la reducerea spre zero a disconfortului postoperator. Tot in cadrul interventiei de inserare a implantului dentar, mai ales atunci cand vorbim despre tehnica dantura fixa in 24 de ore, in care inseram implanturi dentare pentru a reabilita o intreaga arcada, i se administreaza pacientului, pe vena, anumite substante antialgice sau cu efect calmant, pentru a-i diminua acel disconfort intraoperator si postoperator. Dupa terminarea interventiei, se prescrie o reteta cu antibiotice, dupa caz, si pastile antidurere, cum ar fi, cum am si spus, ibuprofen, ketonal, arcoxia, pastile care reduc la maximum disconfortul pe urmatoarea perioada de o saptamana si reduc si acea inflamatie. Dar… atentie: inflamatia va aparea, mai ales in primele trei zile, insotita de disconfort, de o jena locala, pe care, de fapt, trebuie sa o tratam ca atare, ca un prim pas spre vindecarea locului in care s-a inserat implantul.
Asadar, acea inflamatie este normala. Chiar daca e deranjanta, e fireasca. E un semn de vindecare!
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In primele trei zile dupa interventie apare acea inflamatie locala insotita de acea jena, care, pe o scara de la 1 la 10, se situeaza in jurul valorii 3, aproximativ, si care nu neaparat ca ne impiedica sa ne reluam viata sociala de a doua zi, ci prezinta anumite simptome. Cum ar fi: de exemplu, atunci cand mancam, simtim ca ne deranjeaza ceva in gura, pentru ca, desigur, a fost o interventie chirurgicala in acel loc. Si, din puntul acesta de vedere, o sa apelam la o dieta moale, semilichida, la temperatura camerei, care nu va deranja locul operatiei. Trebuie sa subliniem faptul ca dupa a treia zi aceste simptome scad in intensitate, astfel incat la sapte zile, practic, dispar complet, 100%, toate semnele – inflamatia, jena locala… Deci la sapte zile putem vorbi despre o recuperare 100%, exact ca inainte de a insera implantul dentar. Dar trebuie sa stim ca nu trebuie sa fim izolati in aceasta saptamana, in aceste sapte zile in casa. Putem relua, in functie de intensitatea interventiei, chiar si a doua zi jobul sau sa iesim in oras cu prietenii.
Exista insa solutii care sa poata duce la o vindecare mai rapida?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: O alta tehnica pe care o folosim intraoperator atunci cand inseram un implant dentar este tehnologia factorilor de crestere. Adica: inainte de interventie, ii recoltam pacientului sange, iar din acel sange extragem, prin centrifugare, plasma, care este bogata in celule care ne ajuta la vindecare. Deci acele celule care ne ajuta la vindecarea oricarei rani din organism noi le concentram sub forma unor membrane si le aplicam in acea zona in care s-a operat. Care este avantajul acestei tehnici: grabeste vindecarea, scade inflamatia si, implicit, daca scade inflamatia, si durerea se diminueaza si dispare. Vorbim despre o vindecare mult mai rapida comparativ cu tehnica clasica, in care nu folosim tehnologia factorilor de crestere. Interventia de inserare a implantului dentar trebuie tratata ca atare, ca o interventie chirurgicala. Ea nu doare absolut deloc in timpul interventiei, dar apare aceasta vindecare de dupa, care este un pas normal, fiziologic spre recuperarea organismului.
Dar, concret, pentru pacienti ce presupune aceasta tehologie a factorilor de crestere?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnologia factorilor de crestere este o tehnica foarte simpla, care nu implica anumite contraindicatii inainte de interventia de inserare a implantului dentar. Adica pacientul poate sa manance, sa bea fara nicio problema inainte de interventie. Vine la cabinet, i se recolteaza, simplu si rapid, cateva eprubete de sange, pe fotoliul dentar, si incepe imediat si interventia de inserare a implantului dentar. Dupa cum spuneam, este o tehnologie care ne ajuta foarte mult la controlul postoperator al durerii, al disconfortului si accelereaza vindecarea.
Dar ce se intampla in cazul procedurilor Fast and Fixed, care le pot conferi pacientilor o dantura fixa in 24 de ore?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Daca e sa vorbim despre tehnica dantura fixa in 24 de ore din punctul de vedere al disconfortului postoperator, trebuie sa subliniem faptul ca, folosind un numar mai redus de implanturi, suntem mai minim invazivi in osul pacientului, deci producem o agresiune mai redusa, ceea ce, implicit, va determina si o vindecare mai usoara si mai rapida. Deci, daca e sa reabilitam o intreaga arcada dentara prin aceasta tehnica, cu ajutorul implanturilor dentare, un numar de 12 dinti, de exemplu, nu va trebui sa folosim 12 implanturi. Printr-un numar redus, de 6 implanturi la maxilar si 4 la mandibula, putem sa reabilitam toti acesti dinti si, astfel, vom avea si o vindecare mult mai usoara, implicit, si un disconfort si o jena locala mai reduse. Un alt aspect important de mentionat este ca aceasta tehnica dantura fixa in 24 de ore presupune, intr-o singura interventie, un singur timp operator, atat extractiile, cat si aditia si inserarea implanturilor dentare, respectiv o singura recuperare postoperatorie de 3 – 7 zile, implicit, un disconfort mai redus, o jena locala mai redusa si durere spre zero.
Asadar, astazi, chiar si procedurile complexe sunt gandite astfel incat disconfortul pacientilor sa fie minim. Dar, bineinteles, se recomanda rezolvarea problemelor stomatologice din timp, pentru ca acestea sa nu se agraveze si sa ajungeti sa aveti nevoie de tratamente complexe.
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In concluzie, pot sa spun ca fiecare pacient are o frica de o interventie de inserare a implantului dentar, dar aceasta frica este mai degraba o frica de necunoscut. Aici intervine medicul, care va veni si va purta o discutie cu pacientul si ii va explica pacientului, pas cu pas, care sunt pasii interventiei si ce urmeaza dupa. Fiind informat, pacientul va fi constient de ce se va intampla si va diminua si disconfortul acesta psihic preoperator. De asemenea, e important de mentionat ca cu cat se amana mai mult realizarea unei interventii de inserare a implantului dentar si, implicit, rezolvarea problemelor dentare, cu atat lucrurile se complica si interventiile care vor urma dupa ce amanam o perioada mai lunga de timp vor fi mai complexe, implicit, cu o recuperare mai complexa si mai dificila. Sfatul meu este ca pacientii sa vina din timp la medicul stomatolog, sa poarte acea discutie despre pasii inserarii implantului dentar si ce urmeaza dupa, astfel incat sa fie informati si sa fie pregatiti din punct de vedere psihologic sa vina la o astfel de interventie. Majoritatea pacientilor sunt surprinsi la finalul interventiei, pentru ca nu au simtit absolut nimic si constata ca frica aceea mare pe care au avut-o inainte a fost nejustificata! Sa va spun povestea unui domn de 90 si ceva de ani, care, la fel, a avut o frica mare. Am realizat interventia dantura fixa in 24 de ore, iar la sfarsit nu-i venea sa creada ca s-a terminat interventia in 45 de minute si nu a simtit nimic! Deci a fost un pacient suprins placut ca nu a simtit absolut nimic in interventie. Daca domnul de 92 de ani caruia i-am inserat implanturi dentare prin tehnica dantura fixa in 24 de ore a constatat ca a fost mult mai simplu si ca si-a facut griji degeaba, acest lucru poate servi ca exemplu pentru toti pacientii care doresc sa realizeze un implant dentar in scopul reabilitarii danturii.
Asadar, in privinta tratamentelor stomatologice si in special a implanturilor dentare, nu aveti de ce sa va faceti probleme in privinta durerii! Cu noile proceduri si tehnologii moderne, nu mai avem motive sa ne fie frica de dentist!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sustinuta de Clinica STEP Dental Constanta (www.stepdental.ro, www.facebook.com/stepdental, 0735.126.146).