Diferente si Esente – Dantura fixa in 24 de ore
0Diferente si Esente – Dantura fixa in 24 de ore
Realitatea Plus, 19 ianuarie 2020, de la ora 10.40.
Invitat: Dr. Corrado Cazacu (www.doctorcazacu.ro, www.facebook.com/drcazacu, 0748.875.866), medic specialist chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sustinuta de Clinica STEP Dental Constanta (www.stepdental.ro, www.facebook.com/stepdental, 0735.126.146).
Cecilia Caragea: Noile tehnologii si proceduri utilizate astazi in stomatologie le pot conferi pacientilor zambetul dorit, o dantura fixa in doar 24 de ore, care are un extraordinar impact asupra psihicului si imaginii publice, dar si asupra sanatatii generale. Aflam mai multe despre toate acestea de la domnul doctor Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara.
In ce consta, pe scurt, tehnica de reabilitare orala prin care pacientii pot beneficia de o dantura fixa in doar 24 de ore?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tehnica dantura fixa in 24 de ore presupune reabilitarea unei arcade intregi, la maxilar sau la mandibula, cu ajutorul implanturilor dentare. Adica: in momentul interventiei, inseram 6 implanturi la maxilar si 4 implanturi la mandibula, iar la 24 de ore fixam o lucrare pe aceste implanturi. Ce facem, de fapt? Reabilitam zambetul frumos si reabilitam masticatia. Foarte importante! Masticatia e foarte importanta pentru sanatatea generala, consumand alimentele potrivite, iar zambetul frumos este foarte important pentru integrarea sociala si profesionala.
Cui ii este recomandata aceasta procedura si de ce?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este indicata in primul rand pentru pacientii purtatori de proteze dentare sau pacientii care isi tin placile dentare noaptea in pahar… Fiind inconfortabile si ineficiente din punct de vedere masticator, trebuie inlocuite cu o dantura fixa pentru acea eficienta in masticatie. Alti pacienti pentru care ar fi indicata sunt pacientii cu boala parodontala agresiva, care au trecut peste acel punct in care se mai pot salva dintii. Adica sunt foarte mobili, se misca, se distanteaza, arata si inestetic si nici nu pot fi folositi la mastic atie, pentru ca, atunci cand incercam sa mancam, dor sau apare acea jena… Nu in ultimul rand vorbim despre acei pacienti care au procese carioase destul de agresive, care distrug intreaga dantura, iar acei dinti nu mai pot fi reabilitati.
Care sunt avantajele acestei proceduri?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Folosim un numar redus, dar eficient de implanturi dentare, care, inserate in pozitii-cheie la nivel osos, asigura un sprijin predictibil pentru viitoarea dantura fixa. Adica nu mai trebuie sa reabilitam… pentru fiecare dinte pierdut sa punem cate un implant. Este suficient un numar de 6 la maxilar si 4 la mandibula. Sigur, cu anumite diferente in functie de cazul clinic, in functie de pacient. Folosind un numar redus de implanturi dentare, interventia este mai minim invaziva, ceea ce inseamna si o recuperare mai rapida pentru pacient. De asemenea, acest numar mai redus de implanturi presupune si un cost mai mic pentru pacient. Un alt avantaj al acestei tehnici este ca o putem face si cu sedare intravenoasa. Adica pacientul nu simte nimic, este detasat de tot ce se intampla in timpul operatiei, deoarece este semiadormit. Nu vorbesc despre anestezie generala, cu toate complicatiile sale, vorbesc doar de o simpla adormire de catre medicul anestezist, care si el face parte din echipa operatorie, care linisteste pacientul – pe alocuri, el chiar doarme…
Care sunt etapele acestei proceduri si cum se realizeaza pregatirea pentru o asemenea interventie?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Prima etapa a acestei tehnici este sa facem o consultatie, in care punem un diagnostic. Examinam foarte atent gingia, osul, realizam niste radiografii, dupa caz, si un computer tomograf. Punem un diagnostic corect si discutam si planul de tratament cu pacientul. Adica: cate implanturi punem, daca reparam si osul si alte aspecte pe care trebuie sa le cunoasca pacientul. Dupa caz, se cer si niste analize de sange uzuale, iar daca sunt prezent si anumite boli generale, cum ar fi diabetul, se cere si o scrisoare medicala de la medicul curant al pacientului. Toate acestea insumate ne ajuta sa facem un plan de tratament bine gandit si sa facem si un protocol operator bine gandit. A doua etapa a acestei tehnici este ziua interventiei, in care pacientul vine, i se ia amprenta muscaturii, dupa care incepe interventia. Incepe medicul anestezist, care ii da in vena anumite substante care il adorm. Dupa care medicul incepe procedura, care presupune extractiile dentare ale dintilor care nu mai pot fi salvati, reparatia osului, curatarea infectiilor si inserarea implanturilor dentare. Dupa ce se termina interventia, care dureaza intre o ora si jumatate pentru o singura arcada si trei ore si jumatate, patru pentru ambele arcade in aceeasi sedinta, pentru pacientii care doresc sa scape din prima (dupa caz si daca e posibil). Dupa ce realizam interventia, pacientul isi revine timp de jumatate de ora din acea ameteala. Iar medicul protetician ii ia o amprenta, care ne va ajuta sa realizam acea dantura pe care o fixam a doua zi. Trebuie sa mentionam ca dantura pe care o punem a doua zi este una provizorie, pentru a lasa timp pacientului si implanturilor sa se vindece. Adica: in urmatoarele 4 – 6 luni de la interventie, pacientul purtand acea proteza provizorie, va avea loc vindecarea si integrarea acelor implanturi in os. Rolul acestei proteze este de a-i reda atat functiile pierdute, zambetul si masticatia, cat si sa protejeze acele implanturi dentare.
Dar cand primeste pacientul dantura fixa definitiva?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Dupa aceste 4 – 6 luni de vindecare a implanturilor dentare, timp in care pacientul sta cu o proteza fixa provizorie, pacientul revine pentru reevaluarea clinica si pentru a realiza dantura fixa finala.
De ce este recomandat ca aceasta procedura, in urma careia pacientii pot beneficia de o dantura fixa, sa nu fie amanata mult prea mult timp de catre pacienti?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In cazul purtatorilor de proteze dentare, procedurile de reabilitare devin din ce in ce mai complexe odata cu trecerea timpului, pentru ca acea proteza apasa pe os si duce la topirea acestuia, ceea ce inseamna proceduri de reabilitare mai dificile, mai complexe si mai costisitoare, pentru ca necesita anumite tehnici de reabilitare speciale si implanturi speciale. Putem ajunge pana la extreme, cum ar fi, in cazul in care nu mai avem deloc os la maxilar, sa se ajunga si la acele implanturi zigomatice. Daca vorbim despre pacientii cu boli parodontale, acele infectii active la nivel osos duc la crearea anumitor defecte osoase. Deci, din nou, daca e sa reabilitam mai tardiv pacientul cu aceasta problema, va fi mai dificil si mai complex din punctul de vedere al reconstructiei osului si al inserarii acelor implanturi in pozitiile care sunt favorabile. Cu cat stam mai mult, cu atat va fi mai complexa, mai dificila si mai costisitoare aceasta interventie de a reabilita cu dantura fixa.
Atrageati atentia in special asupra pacientilor care se confrunta cu o parodontoza agresiva. De ce anume?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In cazul pacientilor cu boli parodontale agresive exista si anumite implicatii negative asupra sanatatii generale de sanatate. Acele bacterii care sunt prezente in pungile parodontale, adica in infectiile de la nivelul cavitatii bucale patrund in sange si pot afecta negativ, mai ales in cazul pacientilor cu boli cardiovasculare, starea de sanatate a inimii. Vorbim, de asemenea, de pacientii cu diabet. Este demonstrat stiintific ca pacientii isi regleaza mai dificil glicemia atunci cand au boli parodontale la nivelul cavitatii bucale si nu le trateaza la timp. Vorbesc de acei pacienti care au o boala parodontala atat de agresiva incat dintii nu mai pot fi pastrati, dar continua sa mentina de frica acei dinti in gura si nu iau atitudine corecta.
Dar, dincolo de situatia acestor pacienti care se confrunta cu diferite afectiuni, de ce este in general atat de importanta pentru sanatate o dantura fixa?
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: In cazul purtatorilor de proteze dentare, acele proteze dentare au o eficienta de doar 15% fata de o dantura sanatoasa naturala sau o dantura fixa pe implanturi dentare. Adica eficienta masticatorie, capacitatea de a se alimenta cu fructe si legume, care contin fibre, foarte importante pentru organism, este redusa. Aportul nutritiv necesar pentru organismul fiecaruia, pentru a mentine starea noastra de sanatate in limite normale redus. Prin tehnica dantura fixa in 24 de ore reabilitam si capacitatea pacientului de a se alimenta corect. Adica reabilitam functia masticatorie prin care pacientul, cu ajutorul danturii fixe, se poate alimenta si cu acele alimente bogate in fibre, cum sunt fructele si legumele, bogate si in vitamine, pe care purtatorii de proteze dentare le evita din cauza duritatii acestora si a incapacitatii de a le mesteca.
In plus, stim cu totii ca a putea zambi larg, cu incredere, a te bucura de o dantura fixa si frumoasa are un important impact si asupra psihicului unei persoane, si asupra imaginii sale publice!
Dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Cu siguranta, lipsa dintilor are si implicatii din punct de vedere social. Pacientul este retras, evita sa zambeasca, evita sa interactioneze cu cei din jur… Iar daca vorbim despre un pacient activ din punct de vedere profesional, imaginea sa publica va avea de suferit. Deci succesele sale profesionale vor avea de suferit. Trebuie sa ne gandim ca prin aceasta reabilitare cu dantura fixa in 24 de ore reabilitam si confortul psihologic al pacientului. Este altceva atunci cand zambesti cu gura pana la urechi si altceva cand esti retras si nu afisezi acea incredere in sine zambind larg…
Asadar, noile tehnici si proceduri utilizate astazi in stomatologie iti pot reda zambetul dorit: o dantura fixa, care are un extraordinar impact asupra psihicului si imaginii publice, dar si asupra sanatatii generale!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!
Emisiune sustinuta de Clinica STEP Dental Constanta (www.stepdental.ro, www.facebook.com/stepdental, 0735.126.146).