Diferente si Esente – De ce si cum trebuie sa avem grija de dintii de lapte ai copiilor
0Diferente si Esente – De ce si cum trebuie sa avem grija de dintii de lapte ai copiilor
Invitat: doctor Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic dentist pedodont in cadrul DentalMed Luxury Dental Clinic
Cecilia Caragea: Ma bucur sa ne intalnim din nou la Diferente si Esente si sa discutam pe larg despre diferentele specifice in cazul anumitor produse, servicii sau branduri! Diferente prin care acestea se pozitioneaza si se definesc. In cadrul emisiunii noastre Diferente si Esente, asa cum stiti, am discutat de multe ori despre diferite tratamente, proceduri si materiale din medicina. Si am realizat si multe emisiuni de stomatologie. Este si cazul acestei editii Diferente si Esente, in care ne-am propus sa aflam mai multe despre coroanele dentare in cazul copiilor. Pentru ca, da, uneori si copiii au nevoie de coroane dentare! Cand anume? Cand au carii profunde? Cat de profunde? Ce coroane dentare li s-ar recomanda copiilor: coroane metalo-ceramice sau coroane de zirconiu? Despre toate acestea am stat de vorba cu domnul doctor Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic dentist pedodont in cadrul DentalMed Luxury Dental Clinic. Va invitam, asadar, sa urmariti o noua editie Diferente si Esente! Puteti sa urmariti emisiunea noastra online, pe diferentesiesente.ro, si pe pagina noastra de Facebook! Si nu uitati ca Diferente si Esente este un proiect tare drag noua, pe care il gasiti si pe platforma ACC Media Channel. Este o platforma cu emisiuni pentru sanatatea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra. Emisiuni bine documentate, cu informatii validate de specialisti de top. Va dorim multa sanatate si… aveti grija de zambetul vostru si de zambetul copiilor vostri!
Nu intotdeauna dintii copiilor sunt albi, frumosi si sanatosi. Uneori, cei mici se confrunta cu probleme stomatologice care necesita tratamente specifice si complexe. Uneori, dintii copiilor sunt galbeni, extrem de galbeni. De ce anume si ce se poate face in aceste situatii?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: Dintii foarte colorati, foarte negri, foarte maronii, nu inseamna intotdeauna carie! Sunt situatii in care acesti dinti prezinta coloratii, la fel ca la adulti. Sigur ca motivele sunt altele. In general, la copii exista anumite specii bacteriene in cavitatea orala care fixeaza colorantii alimentari si, sigur, din cauza igienei discutabile pe care ei o au, pe alocuri, aceste coloratii pot fi si un indicator al periajului dentar. De multe ori, pe suprafata externa a dintilor, care sunt si vizibili, se vad curatati si frumosi, iar pe interior, unde periajul se face mai greu, pot sa apara… Sigur ca, atunci cand exista si lipsa de substanta, adica parte din dinte nu exista, leziuni carioase cavitare, vizibil, sigur ca acolo e o problema carioasa si cauza, implicit, si tratamentul sunt altele.
Dar si dintii de lapte ai copiilor se trateaza! Nu se scot asa, pur si simplu, fara a sta prea mult pe ganduri, in ideea ca oricum sunt dinti de lapte, oricum vor cadea si oricum vor creste altii. In privinta tratamentelor stomatologice pentru copii, care este specificul acestora? Cum trebuie explicat parintilor faptul ca acestea sunt necesare? Si ce pot presupune aceste tratamente pedodontice?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: Un examen obiectiv, precum radiografia dentara, ne releva faptul ca acel dinte poate fi sau nu tratat. Fie ca li se face un tratament de canal sau nu acestor dinti foarte afectati, ei pot fi, mai departe, restaurati folosind coroane dentare.
Asadar, exista coroane dentare si pentru copii! Dar de ce trebuie recurs si la copii la coroane dentare, dat fiind faptul ca, totusi, ei urmeaza sa-si schimbe dintii de lapte si sa aiba dinti definitivi?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: Coroane dentare sunt disponibile pentru toti dintii de lapte. Sigur ca, cel mai frecvent, intorcandu-ne putin la discutia despre caria aceasta severa, a copilariei, au adresabilitate catre dintii frontali inferiori, dar nu de putine ori catre zona laterala. Si acolo este foarte important ca un dinte care a suferit o distructie coronara mare, fie ca este tratat sau nu pulpar, sa fie acoperit cu o coroana, datorita faptului ca acel dinte se va schimba mult mai tarziu, respectiv in 9 si in 12 ani, dar si datorita faptului ca acolo, mai ales dupa varsta de 6 ani, cand erupe si molarul definitiv, fortele de masticatie sunt foarte mari si o obturatie, o plomba intinsa s-ar fractura. Ori de cate ori distructia coronara este mare sau exista un tratament pulpar al nervului, este recomandat ca acel dinte, la fel ca la adult, sa fie acoperit cu o coroana de invelis. Si ele pot fi, pentru zona laterala, foarte eficiente cele metalice si foarte usor de utilizat sau, la fel ca in zona laterala, coroanele de zirconiu, fizionomice.
Cand recomandati, concret, sa se recurga la coroanele dentare in cazul copiilor? Vorbeati de coroanele metalo-ceramice si de coroanele de zirconiu. Cand se recurge la un tip si cand la celalalt?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: Ori de cate ori situatia o impune, respectiv distructie coronara foarte mare a dintilor, traumatisme sau carii profunde care au afectat nervul (si se face un tratament pulpar), dintele este recomandabil sa fie restaurat printr-o coroana de invelis. In stomatologia pediatrica, aceste coroane sunt de doua feluri: cele metalice, care sunt foarte vechi, au trecut proba timpului si sunt foarte eficiente, simplu de utilizat, usor de aplicat si au un cost relativ rezonabil, si, cumva, mai nou, coroanele de zirconiu, care se adreseaza atat molarilor, cat si dintilor frontali si care pot fi aplicate pentru restaurari estetice, in zona frontala, la copii cu afectari multiple. Un exemplu de coroana dentara este pe acest model, pe care-l folosim de obicei in discutia cu pacientii, in care sunt exemplificate doua coroane de invelis pentru zona molara, pentru zona laterala, respectiv coroanele metalice, care au culoarea instrumentarului, formate din aliaje metalice, si cele din zirconiu, care necesita o tehnica mai speciala de aplicare, o grosime mai mare si sunt situatii in care nu pot fi aplicate. Sunt coroane dentare care au aparut ca o necesitate, undeva in anii 60, in America, si care au fost, sigur, perfectionate de-a lungul timpului si care se folosesc astazi pe scara foarte, foarte larga. Sunt foarte raspandite. De fapt, coroanele metalice, mai ales pentru molari temporari, sunt cele mai raspandite coroane pedodontice.
Iar coroanele din zirconiu se aplica pe zona din fata?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: Pentru zona anterioara, exista doua metode de restaurare. Prima dintre ele este o metoda relativ clasica, prin care… acelasi dinte, cu aceeasi distructie, asta vreau sa subliniez, poate fi restaurat fie prin acele coroane din compozit, extemporaneu, adica facute de medicul respectiv, cu anumite cape, fie se aplica aceste coroane de invelis. Si intr-un caz, si in celalalt, rezultatele sunt similare. Exista o oarecare reticenta vis-a-vis de fizionomie. In general, coroanele de zirconiu se aplica pe dintii frontali, care de cele mai multe ori sunt afectati de cariile acestea severe ale copilariei, precoce ale copilariei, la varste foarte, foarte mici, unde copiii sunt tratati cu anestezie generala. Atunci, exista posibilitatea clinica sa aplicam aceste coroane. In cabinet, de obicei este mult mai greu. Iar pentru zona frontala, in jurul varstei de 7-8 ani incep si se schimba acesti dinti, mai ales cei superiori, iar atunci timpul… daca un copil vine la 6 ani, nu putem sa-i punem coroana pentru inca un an…
Dar de ce nu se folosesc coroanele de zirconiu si in partile laterale? Pentru faptul ca, acei dinti nevazandu-se, pretentiile estetice sunt mai mici?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: In zona laterala, coroanele metalice sunt cele mai utilizate pentru ca ele necesita un sacrificiu mai mic… Tehnic, practic, sunt mai usor de aplicat. Si, atunci, sunt foarte uzuale pentru noi.
Intelegem, prin urmare, ca si copiii pot avea nevoie de coroane dentare. Sunt situatii in care chiar trebuie recurs la acestea!
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: Atunci cand situatia clinica o impune – distructii coronare mari, intinse, traumatisme, dinti cu carii profunde… este nevoie (si, sigur, se pot salva acesti dinti) ca la final acesti dinti sa poata fi restaurati, sa-si reia functia in cavitatea orala si sa se exfolieze, adica sa se piarda la varsta la care ei se pierd in mod normal. De aceea, atunci cand distructia este foarte mare, de multe ori, indicatia, la fel ca la adulti, in cazul dintilor tratati pulpar, este de a se aplica o coroana dentara. Coroanele dentare pe care noi le folosim si care se folosesc la ora actuala sunt, in mare, de doua feluri, in functie de materialul din care sunt realizate. Exista coroane metalice si exista coroane fizionomice din zirconiu. Coroanele metalice sunt aparute primele, au aparut ca o necesitate acum mult timp, sunt foarte usor de utilizat, au un cost relativ decent si reusesc sa confere un confort masticator si restaurator pacientului pana la schimbarea acestor dinti, care de multe ori se intampla in jurul varstei de 11-12 ani.
Am inteles, asadar, care sunt diferentele si recomandarile in cazul coroanelor metalo-ceramice si in cazul coroanelor din zirconiu pentru copii. Dar ce este de preferat sau, mai bine spus, ce prefera parintii: coroanele de zirconiu?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: In ultima vreme, pentru ca cerintele estetice sunt in crestere, atat la adulti, cat si la copii, au aparut acest coroane de zirconiu, care sunt in uz de aproximativ 10 ani si care sunt foarte estetice. Sigur, au limitarile lor in utilizare, au un cost relativ mai mare si, da, se pot folosi si la copii. Exista coroane de zirconiu atat pentru zona anterioara, si ele se folosesc de foarte multe ori in restaurarile cariilor severe precoce ale copilariei, cati si coroane pentru molari, care se folosesc in zona laterala si, acolo unde exista, eu stiu, exigente fizionomice si, sigur, si posibilitati clinice, se aplica aceste coroane din zirconiu si pe zone laterale.
Parintilor care nu sunt convinsi ca trebuie tratati si dintii de lapte ai copiilor lor ce le-ati spune? Cum le-ati explica faptul ca, uneori, copiii pot avea nevoie chiar si de coroane dentare?
Dr. Mirel Toma, doctor in stiinte medicale, medic specialist pedodontie: Una din problemele cu care ne intalnim destul de des este atitudinea veche si inca perpetuata… “Gata, s-a cariat dintele respectiv, il scoatem! Mai ales ca e un dinte de lapte!” Parintii trebuie sa inteleaga ca aici exista consecinte imediate, precum masticatia, migrarea celorlalti dinti, pe care, sigur, le putem controla prin tehnicile pe care le avem, respectiv mentinatoare de spatiu, coroane si asa mai departe… Insa, mai departe, daca aceste probleme nu sunt controlate si tratate, ajung sa fie o probleme ortodontica greu si foarte dificil de rezolvat. Mai ales ca varsta la care este recomandabil sa se mearga la ortodont este de 8-9 ani, varsta preadolescentei, la care necesitatea purtarii unui aparat pe perioade lungi de timp poate sa faca din varsta asta… sa aduca o pata, o amintire neplacuta… Si in trecut era vazuta ca un handicap sau ca o problema purtarea unui aparat si se mai pastreaza si astazi atitudinea aceasta. In general, tinerii din ziua de astazi accepta purtarea unui aparat si… e cumva la moda. Unii dintre ei chiar solicita, chiar si cand nu e nevoie. Sigur ca aceste recomandari sunt facute de catre un medic ortodont.
Asadar, pentru a evita diferitele probleme stomatologice cu care copilul dumneavoastra ar putea sa se confrunte in viitor, probleme a caror rezolvare ar putea presupune un timp mai lung si costuri mai mari, ar trebui sa urmati sfaturile medicilor pedodonti!
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult pentru ca urmariti emisiunile noastre! Si, daca doriti, va invitam sa dati like paginii noastre de Facebook si sa va abonati la canalul nostru de YouTube! Si nu uitati ca Diferente si Esente este un proiect ACC Media Channel! Iar ACC asta inseamna: ARENA Content Communications, comunicare prin continut de calitate. Pentru ca noi ne dorim sa oferim publicului emisiuni bine documentate, cu informatii validate de cei mai buni specialisti din domeniile lor de activitate. Va multumim ca ne urmariti si va dorim multa sanatate! Aveti grija de voi si de zambetul celor dragi!
Emisiune sustinuta de DentalMed Luxury Dental Clinic
www.dental-med.ro
www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic
www.facebook.com/DentalMedPrimaverii
DentalMed MARRIOTT
Calea 13 Septembrie, nr. 102, bl. 48A
Bucuresti, Sector 5
Telefon: 0730 081 575
DentalMed PRIMAVERII
Piata Charles de Gaulle, nr. 4-6
Bucuresti, Sector 1
Telefon: 021 402 87 35