Diferente si Esente – Despre sanatatea articulatiilor
0Diferente si Esente – Despre sanatatea articulatiilor
Realitatea TV, 19 noiembrie 2016, ora 10.40
Invitat: Domnul Adrian Mihai Mirza, fiziokinetoterapeut
Emisiune sustinuta de Movial Plus, solutia pentru sanatatea articulatiilor.
Cecilia Caragea: Pentru fiecare dintre noi este esentiala capacitatea de miscare. Iar aceasta este conditionata, inainte de toate, de articulatii, pe care in tinerete le fortam mult prea mult, iar la maturitate le neglijam, fiind mult prea sedentari. Incet-incet, apar durerile, inflamatiile, afectiunile degenerative. Dar avem la indemana suplimente alimentare naturale care ne pot ajuta sa ne pastram sanatatea articulatiilor.
Sanatatea articulatiilor este esentiala. Datorita bunei lor functionari ne putem misca, desfasura activitatile zilnice, bucura de viata… Pentru a intelege cum trebuie sa ne protejam sanatatea articulatiilor, trebuie sa stim cum functioneaza acestea.
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Articulatiile reprezinta niste formatiuni anatomice la nivelul carora se desfasoara miscarea. Ele sunt alcatuite prin unirea a doua sau mai multe capete osoase, alaturi de alte structuri specifice, precum tendoane, ligamente, capsula articulara, cartilaj… toate acestea functionand ca un ansamblu si asigurand mobilitatea.
Articulatiile pot fi mobile sau fixe.
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Articulatiile le putem clasifica in doua categorii: mobile sau sinoviale si fixe sau fibroase. Articulatiile mobile sau sinoviale permit o gama larga de miscari. Ele sunt limitate de un invelis numit sinoviala. In aceasta categorie putem incadra majoritatea articulatiilor corpului, articulatiile mari, de exemplu articulatia genunchiului, articulatia soldului, articulatia umarului… In schimb, cealalta categorie, articulatiiile fibroase… ele sunt limitate de tesut fibros. In aceasta categorie intalnim articulatiile coloanei vertebrale, articulatiile craniului, articulatiile pelvisului… Ele sunt unite, practic, printr-un tesut dens, fibros, care nu permite miscare la acest nivel sau permite doar miscari limitate.
Trebuie sa ne ingrijim articulatiile inca din tinerete, nu doar atunci cand incep sa ne doara. Nu trebuie sa le supunem, asadar, unor suprasolicitari exagerate!
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Putem face referinta la sportivii de performanta, care aduc asupra lor o suprasolicitare “cronica”, putem spune, datorita antrenamentelor zilnice pe care ei le fac – si vorbim aici deja de o uzura articulara destul de timpurie. Lucrez cu sportivi de performanta si am observat efectele suprasolicitarii si ale acestor antrenamente zilnice asupra articulatiilor lor. Toate acestea duc la o uzura articulara si predispun la viitoare afectiuni la nivelul articulatiilor.
Dar nici nu trebuie sa fim mult prea sedentari, sa nu ne miscam aproape deloc din fata biroului. Echilibrul si masura in toate sunt esentiale si pentru sanatatea articulatiilor!
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Putem face referinta la persoanele tinere sedentare, care duc o viata sedentara atat prin natura serviciului lor, cat si prin stilul de viata pe care il adopta. Aceasta lipsa de miscare afecteaza in egala masura articulatiile, apare acea rigiditate articulara, slabiciune musculara, care ne duce pe un drum sigur spre viitoare afectiuni articulare.
Pe masura ce trec anii, incepem sa avem probleme cu articulatiile si trebuie sa avem din ce in ce mai mare grija de sanatatea lor.
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Odata cu inaintarea in varsta, intervine acest proces de imbatranire, unde apare deteriorarea tuturor functiilor organismului, care afecteaza si acest sistem locomotor.
Iata care sunt primele semne ale afectiunilor articulare!
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Primul si cel mai des intalnit semn este durerea. Alaturi de senzatii de rigiditate, apare acea redoare articulara, caracterizata de limitarea miscarilor si care este cauzata de modificarile ce intervin la nivelul tesuturilor moi periarticulare. Sa nu uitam insa nici de inflamatie, care poate sa apara atat in afectiuni acute, cat si in stadiile avansate ale bolii artrozice si care poate deveni dureroasa chiar si in timpul noptii.
Exista insa solutii naturale care ne pot ajuta!
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Exista mai multe directii spre care ne putem indrepta atunci cand vorbim de a mentine o articulatie intr-o forma optima, care sa ne ofere posibilitatea sa executam orice fel de activitate fizica. In primul rand, mentinerea unui stil de viata cat mai sanatos, ceea ce presupune o dieta corespunzatoare, mentinerea unei greutati optime, efectuarea celor 30 de minute de activitate fizica zilnica… toate acestea sustinute de utilizarea unor suplimente alimentare cu rol in protectia articulara, care sa ne asigure toate substantele necesare unei functionalitati optime la nivel articular, substante care, dupa cum stim, odata cu inaintarea in varsta sau din cauza suprasolicitarii isi pierd din caracteristicile lor specifice.
Atunci cand alegem suplimentele alimentare, trebuie sa fim atenti la urmatoarele aspecte!
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Trebuie sa ne asiguram ca efectele lor au fost studiate, sunt cat mai aproape de realitate si de ceea ce ne promit ele. Sa fie usor de administrat, sa nu interactioneze cu efectele altor medicamente sau sa nu compromita efectele acestora si, bineintlees, sa nu avem efecte secundare.
Pentru sanatatea articulariilor putem alege suplimente cu ingrediente care se remarca prin efectele lor!
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Un supliment alimentar ce contine un principiu unic, numit Fluidart, care este o combinatie unica de colagen hidrolizat de tip II, acid hialuronic cu masa moleculara mare, extract uscat de rodie si vitamina C. Colagenul hidrolizat de tip II este o substanta care se gaseste in mod natural la nivelul lichidului sinovial, iar acidul hialuronic cu masa moleculara mare reprezinta un puternic antiinflamator…
Extractul uscat de rodie si vitamina C au un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii articulatiilor.
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Ceea ce-l face diferit este ca, pe langa cele doua substante, exista si acest extract uscat de rodie, precum si vitamina C. Extractul de rodie este, de asemenea, un antiinflamator, cu rol antioxidant, care reduce stresul oxidativ la nivel intramolecular, dar care stimuleaza si osteogeneza. Vitamina C asigura suportul necesar producerii de colagen endogen. Vitamina C inhiba hialuronidaza, substanta care degradeaza acidul hialuronic.
Bineinteles, de sanatatea articulatiilor trebuie sa avem grija cu totii, atat in tinerete si la maturitate, cat si pe masura ce inaintam in varsta.
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: Acest produs se adreseaza oricarei persoane, fie ca vorbim de persoane varstnice, de persoane adulte sedentare sau de sportivi de performanta. El poate fi utilizat si ca tratament adjuvant dupa imobilizari prelungite. De asemenea, are ca tinta toate aceste modificari care apar la nivel articular, fie pe un fond artrozic, fie pe un fond inflamator sau pur si simplu pe baza suprasolicitarii sau uzurii articulare. Preventiv, el poate fi utilizat de oricine, atat de varstnici, de persoane adulte sedentare sau de sportivi de performanta. Se administreaza in doze de una, doua capsule pe zi, in functie de afectarea articulara, iar efectele lui pot fi vizibile dupa trei, patru saptamani. Se recomanda, bineinteles, o utilizare indelungata a acestui produs, pentru a avea efecte cat mai vizibile si care sa se mentina.
Indiferent daca am facut sport de performanta sau am avut perioade mult prea sedentare sau daca avem deja afectiuni articulare, exista suplimente articulare care ne pot ajuta!
Adrian Mihai Mirza, fiziokinoterapeut: In ceea ce priveste beneficiile aduse de acest produs, s-a putut observa imbunatatirea calitatii lichidului sinovial si cresterea gradului de lubrifiere, diminuand, astfel, progresiv durerea. El reduce progresiv inflamatia, asigurand protectie articulara si eliminarea stresului oxidativ intraarticular. Un alt beneficiu pe care il aduce este faptul ca asigura aportul nutrientilor necesari sintezei de colagen endogen, avand ca scop refacerea matricei celulare.
Pentru sanatatea articulatiilor, nu uitati cat de importante sunt miscarea, alimentatia, suplimentele nutritive – pe scurt, un stil de viata adecvat. Si asta… din tinerete!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Movial Plus, supliment nutritiv impotriva imbatranirii fiecarei celule.