Diferente si Esente – Despre sanatatea ochilor
0Diferente si Esente – Despre sanatatea ochilor
Realitatea TV, 7 aprilie 2019, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna dr. Oana Nemes, medic.
Emisiune sustinuta de Gold Lutein (Darmaplant).
Cecilia Caragea: Stim cu totii: sanatatea ochilor este esentiala! Cu toate acestea, ne obosim ochii de mult prea multe ori! Stam cu ochii atintiti ore si ore in ecranul ecranele computerelor si nici nu prea purtam ochelarii care ne sunt recomandati, iar, pe masura ce inaintam in varsta, privirea noastra nu mai e ata de agera! Ce putem face pentru a ne mentine sanatatea ochilor, aflam in aceasta editie a emisiunii noastre Diferente si Esente!
Pentru a avea grija de ochii nostri, trebuie sa adoptam obiceiuri sanatoase, care, de fapt, ne fac bine sanatatii in general!
Dr. Oana Nemes, medic de medicina generala: Renuntarea la fumat ne ajuta foarte mult sa ne mentinem ochii sanatosi, deoarece fumatul determina o afectare a nervului optic. Atunci, renuntarea la fumat ne mentine ochii sanatosi, ne protejeaza si nervul optic. Pe langa aceasta, iarasi, protejarea de lumina solara puternica cu ajutorul ochelarilor de soare. Este util nu doar pe perioada verii, ci pe intreaga perioada a anului sa incercam sa purtam o pereche de ochelari care sa ne asigure protectie impotriva radiatiilor ultraviolete, sa fie o protectie de 99, chiar 100%. In cazul in care suntem persoane active si petrecem foarte mult timp in fata calculatorului sau in fata televizorului, s-ar putea sa manifestam anumite simptome, cum ar fi o senzatie de ochi uscat, oboseala, o culoare accentuata… iarasi, dureri de cap… Toate acestea pot fi prevenite. Sa incercam, de exemplu, sa ne mutam privirea macar o data la 20 de minute, o data la doua ore sa incercam sa ne ridicam de pe scaun. Cred ca, daca reusim sa urmam cativa pasi simpli, reusim sa ne mentinem o vedere buna si normala pentru o perioada cat mai lunga de timp. Un aspect extrem de important ar fi alimentatia! Pentru o vedere normala si buna pentru o perioada cat mai lunga de timp, este util sa introducem in alimentatie luteina, zeaxantină, vitamina A, vitamina E, minerale precum zincul… Toate acestea le putem lua din legumele verzi, din peste, din nuci, din alune. Deci este util sa introducem aceste alimente in meniul nostru zilnic, pentru a ne ajuta sa aducem aceste substante extrem de nutritive. E util sa stim ca un aport de luteina de cea mai buna calitate, de vitamine, de vitamina A, de vitamina E, de zinc, putem aduce si prin intermediul remediilor naturale. Gasim, la ora actuala, o multitudine de formule de cea mai buna calitate, care ne ajuta sa ne protejam structurile oculare odata cu inaintarea in varsta.
Bineinteles, periodic, este necesar un consult oftalmologic!
Dr. Oana Nemes, medic de medicina generala: Ce este iarasi important sa stim: ca dupa varsta de 40 de ani este util sa facem macar un consult oftalmologic pe an, tocmai pentru a vedea care este starea de sanatate a ochilor nostri. In acelasi timp, sa consumam, asa cum am spus la inceput, alimente care sa contina vitamine si minerale cu importanta pentru sanatatea oculara.
Asadar, pe masura ce inaintam in varsta, privirea naostra nu mai este parca atat de agera! Ce se intampla, de fapt?
Dr. Oana Nemes, medic de medicina generala: Degenerescenta maculara este, de fapt, una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare care apare odata cu inaintarea in varsta. Ce se intampla? Se produce o distrugere a zonei centrale a retinei, si anume a maculei. Macula aceasta este responsabila de vederea noastra centrala, de ceea ce inseamna citit, gatit, condusul autovehiculelor, toate aceste lucruri le putem realiza datorita unei vederi centrale bune. In momentul in care se instaleaza aceasta afectiune, degenrescenta, se produce o pierdere treptata a vederii centrale. Aceasta afectiune nu duce la o orbire totala, dar, in momentul in care nu mai putem desfasura aceste actiuni, devine o afectiune destul de debilitanata, pentru ca nu mai avem posibilitatea de a face lucruri de rutina.
Vorbeati de degenerescenta maculara? Ce este macula?
Dr. Oana Nemes, medic de medicina generala: Macula este aceasta parte a retinei… retina este structura noastra interna, din globul ocular, este partea din spate a ochiului, iar aceasta parte, ca structura, este formata dintr-o cantitate foarte mare din pigmenti carotenoizi, cum sunt luteina si zeaxantina. Si, tocmai,de aceea, pentru a mentine macula si retina sanatoase, este util ca, dupa varsta aceasta de 40 de ani, cam asa, sa incercam sa ne aducem un aport suplimentar din aceste substante nutritive.
De ce sunt atat de importante aceste substante?
Dr. Oana Nemes, medic de medicina generala: Acesti pigmenti se transforma in organism, daca ii aducem din alimentatie, in vitamina A, o vitamina extrem de importanta pentru structurile oculare. Deci si luteina, si zeaxantina determina sintetizarea de vitamina A in organismul nostru. Asa cum se spunea pe vremuri, este important sa mancam morcovi, de exemplu. Morcovii contin acesti carotenoizi, cum sunt luteina si vitamina A.
Dar de ce este atat de grava aceasta afectiune?
Dr. Oana Nemes, medic de medicina generala: Degenerescenta evolueaza diferit de la o persoana la alta. Sunt persoane la care evolutia se produce foarte rapid, pe cand la alte persoane evolutia se produce lent. Sunt persoane diagnosticate cu degenerescenta si nu au neaparat o simptomatologie agresiva. Dar, ca simptomatologie, este important sa stim ca transformarea liniilor drepte in linii curbe ar trebui sa ne atraga un semn de intrebare si sa ne trimita catre medicul oftalmolog pentru un consult. De asemenea, in momentul in care avem nevoie de o cantitate mai mare de lumina pentru scris, pentru citit, pentru activitatile zilnice, la fel, ar trebui sa fie un semnal de alarma care ar trebui sa ne trimita la medic. Si, la fel, cum am spus, pe langa luteina, zeaxantina, care ne ajuta, este util sa aducem si un aport suplimentar de vitamina E, de zinc. Zincul este un mineral foarte important pentru sanatatea oculara. Un nutrient foarte important pentru luteina si zeaxantina este si acidul gras de asha. Acesta este o componenta structurala majora din compozitia retinei, care am spus ca este stratul intern al ochiului, si, atunci, ne protejeaza foarte mult. Este util sa aducem si un aport suplimentar de acizi grasi asha. Iarasi, zincul, cum am spus, este un mineral care regleaza cantitatea de vitamina A din organismul nostru. Vitamina A, vitamina E sunt vitamine importante, cu un puternic efect antioxidant. Ele, impreuna cu carotenoizii, luteina si zeaxantina, actioneaza ca un filtru optic. In primul rand, protejeaza celulele de la nivelul optic de factorii nocivi, cum ar fi radiatiile solare, si, in acelasi timp, au si efect antioxidant. Protejeaza celulele de radicalii liberi si previn aparitia acestei afectiuni debilitante care este degenerescenta maculara.
Asadar, controalele oftalmologice periodice si grija pentru sanatatea ochilor nostri sunt esentiale. Si nu uitati: sa previi e mai usor!
Dr. Oana Nemes, medic de medicina generala: Preventia ar trebui sa fie un pas extrem, extrem de important, indiferent de afectiunea de care suferim… Dar mai ales in cazul afectiunilor oculare, pentru ca vederea este extrem, extrem de importanta pentru activitatea noastra de zi cu zi!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Gold Lutein (Darmaplant).