Diferente si Esente – Despre turismul medical
0Diferente si Esente – Despre turismul medical.
Realitatea TV, 14 noiembrie 2015, de la ora 10.40
Invitat: Domnul Doctor Ionut Leahu – Clinicile Doctor Leahu.
Cecilia Caragea: Romania este o tara cu un extraordinar potential turistic, ale carei frumuseti, valori si traditii au fascinat nenumarate personalitati, precum Printul Charles, iar astazi a ajuns sa se numere printre primele recomandari ale reputatului ghid turistic Lonely Planet. Dar nu numai traditiile inca vii si frumusetea peisajelor noastre au fascinat intreaga lume. Romania s-a impus peste tot si prin calitatea, profesionalismul si pregatirea medicilor sai.
Brandul de tara nu este o abstractiune, o imagine falsa, rupta de realitate, pe care sa te straduiesti sa o impui. Brandul de tara rezulta din realizarile nationale, e alcatuit din valori, personalitati din diferite domenii, traditii, natura, cultura, branduri ale unor produse si servicii care au reusit sa se impuna si dincolo de granite. Faptul ca Romania este apreciata astazi peste tot in lume pentru medicii sai de exceptie nu e o directie de neglijat atunci cand vorbim despre brandul de tara.
Cecilia Caragea: Valoarea scolii romanesti de medicina, frecventata de nenumarati studenti straini, dar si medici de prestigiu, precum Ana Aslan, la care au venit sa se trateze presedinti de stat, membri ai unor familii regale si vedete internationale, a impus Romania in peisajul medicinei mondiale. Astazi, din ce in ce mai multi straini vin sa se trateze in clinicile medicale romanesti, mai ales in cele stomatologice, ce poseda o dotare la cel mai inalt nivel si cadre medicale de exceptie. Iar atunci cand oferta medicala se imbina in mod inteligent cu cea turistica succesul este deplin. Turismul medical reprezinta o idee excelenta, ce merita intreaga noastra atentie.
Domnule doctor Ionut Leahu, de ce considerati dumneavoastra ca in constructia brandului de tara ar trebui sa punem accentul pe turismul medical?
Dr. Ionut Leahu: Cred ca, in prezent, Romania are un avantaj major fata de alte tari din regiune, fata de alte tari din Comunitatea Europeana, pentru ca putem sa prestam servicii medicale de ultima generatie la niste costuri mult mai scazute decat cele din Comunitatea Europeana. Astfel, se creeaza un avantaj competitiv, care este, practic, o resursa a tarii. In prezent, Romania creeaza niste tineri medici foarte bine pregatiti, care sunt apreciati in afara, si are nevoie de posibilitatea de a pastra acesti tineri in tara, astfel incat sa fim pregatiti, sa putem sa tratam populatia din Romania. Desigur, toate aceste lucruri costa. Si atunci trebuie sa ne gandim cum putem sa generam o sursa suplimentara de venit, astfel incat sa putem sa ne pastram capitalul uman medical in tara. Cea mai buna cale ar fi sa ne atragem pacientii din afara, adica in loc sa lasam alte tari sa ne atraga medicii, tot timpul sa plece medicii, personalul medical auxiliar, asistentele, infirmierele sa tot plece din tara, in momentul in care am reusit sa cream un canal de comunicare cu tari cum este Germania, cum este Italia, cum sunt Franta, Anglia, am putea face in asa fel incat pacientii sa vina din afara si sa primeasca tratamente medicale la noi. In felul acesta, s-ar crea o sursa suplimentara de venit si, astfel, cu siguranta am reusi sa ne pastram capitalul uman in tara.
Potentialul pe care-l reprezinta turistii straini care vin sa se trateze in Romania, mai ales in clinicile stomatologice de la noi, a determinat deschiderea unor clinici in cadrul unor hoteluri, turistilor oferindu-li-se astfel posibilitatea de a-si efectua tratamentele cat mai confortabil si, in plus, de a beneficia si de o oferta turistica. Conceptul de turism si sanatate prinde astfel contur in Romania la initiativa privata.
Dr. Ionut Leahu: Tocmai in ideea de a imbina partea de turism cu sanatatea, am decis sa deschidem una din clinicile noastre in cadrul unui hotel de patru stele – este cel mai mare hotel din Europa ca numar de camere. Automat, avem facilitatea aceasta: pacientul poate sa vina sa se cazeze in hotel, la parterul hotelului ne gaseste pe noi, unde primeste tratamente stomatologice de ultima generatie, de foarte buna calitate, iar in timpul dintre tratamente, daca are cumva doua-trei zile de asteptat pana ii sunt gata lucrarile sau pana cand trebuie sa stea pentru urmatorul control, putem sa-i organizam inclusiv excursii, astfel incat sa vada si frumusetile tarii, sa imbine in felul acesta si partea de turism, si partea de sanatate.
Cecilia Caragea: Ce face diferenta? De ce aleg turistii straini sa isi repare dantura in Romania? Pe langa diferenta de pret mai exista vreo diferenta?
Dr. Ionut Leahu: Sunt cateva diferente majore. Prima diferenta este diferenta de calitate, pentru ca, in prezent, Romania, ca dotari ale clinicilor stomatologice, este la nivel mondial, mai ales pentru simplul fapt ca noi am inceput sa ne dotam cam ultimii. Adica putem compara cu viteza la Internet: in prezent, Romania este in Top 3 in lume ca viteza a Internetului. Acelasi principiu s-a aplicat si in stomatologie, pentru ca am beneficiat de ultima generatie de tehnologie la un pret mult mai scazut decat era acum zece-cincisprezece ani, cand s-a facut ultima retehnologizare la nivel european. Si atunci exista aceasta diferenta de calitate. Tocmai din aceasta diferenta de calitate rezulta si o diferenta de timp. Adica noi, avand tehnologia necesara, putem sa tratam pacientii din afara intr-un timp mult mai scurt si mult mai eficient decat ar putea sa fie tratati la ei in tara. Mi s-a intamplat de multe ori sa imi zica pacientii, cand veneau la tratament la noi, in Romania… de exemplu, o pacienta din Italia imi povestea… Aaa, pai medicul meu mi-a zis ca dureaza un an de zile! Iar la noi a stat la prima vizita patru zile, apoi a revenit peste doua saptamani si a mai stat trei zile si a fost gata tot planul ei de tratament. Pentru ei este un factor foarte important… si cred ca orice pacient care are probleme dentare isi doreste sa si le rezolve intr-un timp cat mai scurt. Desigur, nu trebuie sa uitam nici de partea de costuri. Adica in Romania, in prezent, aceste servicii inalt calificate sunt mult mai ieftine decat in afara. Diferentele de cost merg undeva pana la de doua ori mai mici, iar unele servicii chiar de trei ori mai mici… Si, iarasi, daca ne raportam la acelasi nivel de calitate… pentru ca, in prezent, tari precum Italia au inceput sa contraatace, sa spunem asa, adica au inceput sa reduca preturile in incercarea de a ne ajunge pe noi din urma. Dar, automat, ei ce au facut? Au scazut foarte mult calitatea, iar asta a dus la un exod si mai mare al pacientilor din Italia catre serviciile noastre din Romania.
Desi stomatologii romani sunt recunoscuti in Europa pentru calitatea serviciilor lor, romanii stau, totusi, foarte prost cu dantura. Pe langa necesitatea derularii unor campanii de educare si de preventie, este vorba, bineinteles, si de bani, de fondurile alocate stomatologiei de Casa Nationala de Sanatate si de cele pe care fiecare persoana isi permite sa le aloce.
Dr. Ionut Leahu: Cand vine vorba de a creste adresabilitatea serviciilor noastre, aici ar trebui sa fie mai implicata Casa Nationala de Sanatate, pentru ca de foarte multe ori pacientii vin si-mi spun, si-mi povestesc cum atatia ani ei au platit contributiile de sanatate, nu au beneficiat niciodata de niciun serviciu, iar acum cand au mari probleme cu dantura si, automat, si bugetul creste, s-ar bucura sa primeasca un sprijin din partea contributiilor pe care le-au achitat deja. Si atunci vine problema catre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, in care politica pentru partea de stomatologie a fost intotdeauna una foarte deficitara, adica bugetul alocat pentru stomatologie a variat intre 0,3-0,4 la suta din toti banii alocati pentru nevoile de sanatate ale populatiei. Totusi, daca este sa ne uitam si pe strada, o sa vedem ca sunt foarte multi oameni stirbi in Romania. Deci este clar ca aceasta problema dentara este o problema nationala. Deci nu mai este o chestie de frumusete sau o chestie de estetica. Intotdeauna un pacient fara dinti o sa aiba si alte probleme de sanatate generala, care, chiar daca nu apar imediat, intotdeauna apar mai tarziu si tot cu cheltuieli catre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate ajung. Bugetul alocat pentru un medic stomatolog este extrem de mic, adica plafonul variaza intre 1.200 de lei – 1.800 de lei pe luna, pentru medic, pentru toti pacientii pe care ii are in grija. Va imaginati ca acest buget l-am cheltui in prima zi in care am reusi sa semnam acest contract si am reusi sa tratam poate unu, doi pacienti, sa rezolvam niste cariute… Si oricum sunt niste probleme minore care sunt decontate in acest pachet cu Casa.
O alta masura pentru sporirea accesibilitatii ar fi ca pentru consumabilele din domeniul stomatologic, pentru produsele necesare pentru realizarea unui implant dentar, de exemplu, TVA-ul, care in prezent este de 24%, sa scada la 9%.
Dr. Ionut Leahu: Implantul dentar are, in prezent, un TVA de 24%, in schimb implantul de sold, care se pune pentru a inlocui un sold defect, vine cu un TVA de 9%. Este o legislatie tot romaneasca, dar s-a creat aceasta diferenta, care nu este o diferenta corecta, pentru ca, in cele din urma, la fel cum ai nevoie de implantul de sold sa poti sa mergi, la fel cum el ramane acolo, si cand vine vorba de dinti, implantul dentar ramane acolo, ramane in corpul omului, deci automat ar trebui sa fie incadrat la fel. Eu impreuna cu mai multi colegi de-ai mei chiar ne-am gandit sa initiem o campanie, sa militam pentru reducerea acestui TVA pentru tot ce inseamna consumabile din domeniul stomatologic, dar mai ales pentru implanturile dentare, sa-l reducem tot la 9%, asa cum sunt si medicamentele.
Initiativa privata semnaleaza, asadar, nu numai o serie de propuneri care ar creste accesibilitatea serviciilor stomatologice pentru romani, ci si o directie importanta pentru brandul de tara, turismul medical, conceptul de turism si sanatate fiind deja implementat cu succes de clinici private romanesti.
Dr. Ionut Leahu: Cred cu tarie in promovarea brandului Romania – Turism si Sanatate. Cred ca aceasta directie ar aduce mult mai multe rezultate Romaniei, prin simplul fapt ca ar creste numarul de turisti care, de asemenea, ar beneficia si de servicii medicale. In felul acesta ne-am promova si personalul medical, am reusi sa-i tinem mai bine in tara, sa beneficiem mai departe de serviciile lor si, de asemenea, ar aduce incasari suplimentare la bugetul statului, fata de alte campanii care au mai fost incercate in trecut.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.