Diferente si Esente – Diagnosticarea si tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice obstructive
0Diferente si Esente – Diagnosticarea si tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice obstructive
Realitatea TV, 10 noiembrie 2018, de la ora 10.40.
Invitat: Domnul doctor Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara.
Emisiune sustinuta de Spitalul Monza.
Cecilia Caragea: Unele afectiuni cardiovasculare se diagnosticheaza tardiv si dificil! Una dintre acestea este cardiomiopatia hipertrofica, cea mai frecventa afectiune genetica a inimii. Despre toate acestea stam de vorba cu invitatul nostru special, domnul doctor Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara!
Cardiopatia hipertrofica obstructiva este o afectiune genetica a inimii!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Boala consta in ingrosarea muschilor inimii, care vin si ingusteaza foarte mult cavitatea cardiaca. Daca suntem intr-o camera si ne inchipuim ca se ingroasa peretii, nu mai avem aer sa respiram. Acelasi lucru se intampla si cu inima cand nu mai are sange pe care sa il pompeze mai departe si se creeaza un obstacol numit in limbaj medical gradient.
Din pacate, este o afectiune care se diagnosticheaza greu si, de multe ori, tardiv!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Se depisteaza in urma unui consult cardiologic, la un medic cardiolog, dupa care pacientul trebuie indreptat catre un centru specializat. Toate ghidurile, si americane, si europene, insista asupra faptului ca diagnosticul si tratamentul trebuie facute intr-un centru specializat, datorita faptului ca un centru specializat are rezultate de sase ori mai bune decat un centru nespecializat in aceasta boala. De cele mai multe ori, apare in tinerete sau in perioada adulta. Poate aparea si la copii foarte tineri.
Exista mai multe variante de tratament!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Exista mai multe linii de tratament. Exista tratament medical, la care raspund foarte multi oameni. In caz ca pacientul nu raspunde la tratament medical si obstacolul acesta nu se indeparateaza cu tratament medical, trebuie trecut la tratamentul chirurgical. Si, daca tratamentul chirurgical nu se poate efectua din cauza altor boli sau e boala foarte avansata, atunci se poate lua in discutie tratamentul interventional sau ceea ce se numeste ablatia alcoolica. Dar, in cazul esecului tratamentului medical, tratamentul indicat de toate societatile de profil este tratamentul chirurgical.
Iata in ce consta tratamentul chirurgical actual al cardiomiopatiei hipertrofice!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Procedeul pe care noi il facem este procedeul inventat de profesorul Ferazzi, care consta in scoaterea unei parti din muschiul cardiac (pe care noi il documentam foarte corect inainte de operatie, ca dimensiuni, pe baza ecografiei transofagiene si a RMN-ului cardiac) si repararea valvei mitrale. Este o valva cardiaca, care, de cele mai multe ori, este afectata si prinsa in aceasta boala. Iar noi aceasta valva o reparam, nu o inlocuim, ceea ce intoarce omul intr-o viata normala si cu speranta de viata absolut normala, superpozabila peste a populatiei generale. Practic, este ca si cum nu ar fi avut niciodata aceasta boala!
Operatia chirurgicala trebuie pregatita cu foarte mare atentie si precizie!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Se taie o parte din muschi, dar trebuie foarte mare experienta, pentru ca se taie prin valva aortica, printr-o alta valva. Si ea trebuie sa aiba fix dimensiunile pe care noi le-am imaginat inainte, pentru ca exista pacienti cu septul interventricular gros si, atunci, parte din muschi… poate de sase milimetri grosime, dar exista cazuri in care sunt doar doi milimetri grosime si, atunci, trebuie foarte bine masurata inainte de operatie…
Este o interventie care se face prin abordul clasic, prin taierea sternului!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Se poate face prin acest procedeu doar prin ceea ce se numeste abord clasic, prin sternotomie. Nu se poate face minim invaziv. Sunt foarte multe boli ale valvelor cardiace si ale arterelor coronare care se pot rezolva prin procedee minim invazive, adica fara taierea sternului – se intra printre coaste, de exemplu, pentru reparatiile de valva mitrala, pentru inlocuirile de valva aortica. Pentru inlocuirile de valva mitrala, la acest moment, nu se mai taie sternul. Sunt procedee minim invazive, pe care noi le facem de foarte multa vreme, cu foarte bune rezultate, dar in cazul cardiopatiei hipertrofice obstructive nu se poate opta pentru un procedeu minim invaziv, din cauza faptului ca se intra prin valva aortica, care are un diamentru de 20 de mm. Este un procedeu minim invaziv. Se lucreaza printr-o gaura cu un diamtru de 20 de mm, numai ca, pentru a lucra prin acea gaura, trebuie sa ai un abord mai larg si nu se poate altfel.
Chiar daca o operatie pe inima sperie, de regula, pacientii, astazi, rezultatele din chirurgia cardiovasculara sunt cu adevarat extraordinare!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Rezultatele in chirurgia cardiopatiei hipertrofice sunt absolut spectaculoase. Oameni care nu mai pot sa se miste pana la baie pleaca dupa o saptamana urcand sapte etaje! Dar sunt si alte patologii, de exemplu, reparatiile de valva. Ca sunt reparatii de valva mitrala sau reparatii de valva aortica, faptul ca se repara valva si nu se pune o proteza… omul se intoarce la o viata absolut normala cu a unui om care are o valva normala, pentru ca o reparatie de valva inseamna ca ne intoarcem intr-o situatie in care valvele noastre cardiace functioneaza corect. Si, atunci, practic, redevenim un om sanatos care a fost operat pe inima.
Cardiomiopatia hipertrofica este, dupa cum spuneam, greu de diagnosticat si important este ca pacientii sa mearga la medicul cardiolog inca de la primele semne, cand sesizeaza o oboseala a inimii, de exemplu!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Simptomele acopera o paleta extrem de diversa! De la o simpla oboseala de efort pana la moarte subita sau o sincopa, cand pacientul cade brusc jos fara sa-si dea seama. De aceea, cel mai important este ca, in momentul in care nu ne simtim bine, sa ne ducem la medic. Nu trebuie sa avem frica de acest pas si trebuie sa intelegm ca medicul este prietenul nostru si ca, daca noi ne ascundem ca strutul, nu rezolvam nimic. Peste 30% din mortile subite de origine cardiaca din Statele Unite se datoreaza acestei boli, pentru ca aceasta boala este o boala care la sportivi este extraordinar de greu de diagnosticat. Inima sportivului se ingroasa oricum datorita efortului. Dar este o boala greu de diagnosticat in general, nu numai la sportivi. Trebuie sa intelegeti ca in Statele Unite, care au unul din cele mai avansate sisteme medicale din lume, se estimeaza la un milion de pacienti nediagnosticati cu aceasta boala…
Evident, dupa diagnosticare urmeaza tratamentul medicamentos!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Tratamentul medicamentos are o rata de succes undeva spre 50% din pacienti. Dupa aceea, urmatoarea jumatate trebuie sa ajunga la chirurgie. Problema este ca, foarte multa vreme, aceasta boala nu s-a operat, s-a incercat un procedeu minim invaziv, asa-numita ablatie alcoolica, care a esuat. Rezultatele pe termen lung au aratat ca nu este o metoda valida si atunci s-a revenit spre chirurgie.
Dar ce inseamna ablatia alcoolica?
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Se injecteaza alcool in arterele coronare si se produce un infarct, care inlatura… ca si cum am taia bucata respectiva de muschi si doar o infarctizam, adica o omoram, dar asta e din conceptie. Producem un infarct unui om tanar si este absolut incontrolabil.
Pare foarte riscant!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Pai sunt foarte multe incidente si accidente, iar rezultatele sunt absolut aleatorii in cele mai multe centre. Exista unul sau doua centre care au reusit sa faca o metoda standardizata in ablatia alcoolica, dar sunt doar exceptiile si nu se recomanda aceasta meotda.
Dar, astazi, tehnicile moderne din centrele specializate ofera solutii bine documentate. Insa totul incepe cu primul pas, acela al constientizarii importantei consultului de specialitate cat mai din timp!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Daca stim si suntem constienti ca peste 30% din mortile subite cardiace la sportivi se datoreaza acestei boli, ne dam seama de ce este extrem de important ca sportivii de perfomanta sa se adreseze si sa vina intr-un centru specializat pentru aceasta boala. Noi am incurajat intotdeauna toate cluburile si sportivii sa vina sa se adreseze pentru screening. Si mai ales sportivii care sunt simptomatici, nu-si pot desfasura activitatea. Asta tine foarte mult de medicina sportiva si de medicul lotului, dar noi suntem extrem de deschisi pentru orice problema de diagnostic diferential.
Dupa un asemenea diagnostic, trebuie renuntat la activitatea sportiva de performanta!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Activitatea de performanta trebuie oprita. Este o mare diferenta intre o activitate fizica normala, pe care o facem toti – mergem la sala, alergam in parc… si activitatea fizica de performanta. Activitatea fizica de performanta trebuie facuta cu un corp perfect. Dintr-o situatie amenintatoare de viata – moartea subita este o situatie amenintatoare – trecem intr-o viata in care putem face inclusiv activitati fizice normale. Adica, o activitate fizica chiar sustinuta, dar nu de performanta. Asta e diferenta!
Important este ca solutii exista. Si exista in Romania!
Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculara: Lumea trebuie sa inteleaga ca aceasta boala se trateaza si se trateaza in Romania si ca centrul din Romania este un centru mai important decat centrele care sunt in Germania sau Austria in acest moment. Si ca avem pacienti din strainatate care s-au operat in centrul nostru datorita rezultatelor si metodelor folosite!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Spitalul Monza.