Diferente si Esente – Diagnosticarea si tratamentul endometriozei
0Diferente si Esente – Diagnosticarea si tratamentul endometriozei
Realitatea TV, 3 noiembrie 2018, de la ora 10.40.
Invitata: Prof. dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie.
Emisiune sustinuta de Endomedicare Academy.
Cecilia Caragea: Conform statisticilor, una din zece femei sufera de endometrioza si aproape jumatate dintre femeile care se confrunta cu aceasta afectiune ajung sa aiba probleme de fertilitate. Despre diagnosticarea si tratamentul endometriozei, vorbim cu doamna doctor Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie!
Endometrioza apare atunci cand celulele mucoasei uterului, celulele endometriale, incep sa creasca anormal in afara uterului. Nu se poate spune ca se cunosc cauzele acestei afectiuni si, din pacate, este o afectiune progresiva, care poate duce la infertilitate. De aceea, este extrem de importanta diagnosticarea ei la timp si aplicarea tratamentelor adecvate!
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Ca mijloace terapeutice avem trei linii. Tratamentul medical, unde avem o multitudine de medicamente, insa, din pacate, putine pe care sa le administram pe termen lung. Sunt apoi tratamentul chirurgical, care presupune excizii ale leziunilor de endometrioza, si tratamentul homeopat, care nu este de neglijat – dupa parerea mea, ar trebui sa mearga mana in mana cu celelalte doua forme de tratament, respectiv tratamentul medical si tratamentul chirurgical. Dar, bineinteles, tratamentul homeopatic facut bine, bine gandita terapia, nu luata de pe forumuri sau internet, unde isi impartasesc pacientele: “Eu iau asta sau asta, hai sa incercam sa vedem ce merge!”
Endometrioza poate avea diferite localizari si, bineinteles, diferite stadii!
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Conform Asociatiei Americane de Fertilitate, exista patru stadii, in functie de dispozitia leziunilor de endometrioza la nivelul ovarelor, la nivelul trompelor, la nivelul peritoneului, la nivelul fundului de sac posterior, adica locul dintre rect si uter. Pe baza mapping-ului intraoperator al acestor leziuni, se realizeaza stadializarea. Endometrioza profunda ce inseamna? O leziune care se implanteaza pe peritoneu, este camasa care captuseste cavitatea abdominala, peritoneul, se implanteaza pe peritoneu si are o profunzime de peste 5 mm. De aici, spui endometrioza profunda. Poate sa aiba diverse localizari, la nivelul vezicii, la nivelul peritoneului dintre vezica si uter, la nivelul fundului de sac posterior, la nivelul rectului sau pe alte segmente intestinale. Cert este ca orice leziune care are peste 5 mm profunzime este endometrioza profunda.
Atunci cand e vorba de endometrioza profunda, recomandarea de tratament ar fi cea chirurgicala!
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Practic, tratamentul corect al leziunilor de endometrioza profunda, indiferent de localizarea lor, este excizia chirurgicala, prin indepartarea leziunii in profunzime, pana in tesutul sanatos!
Dar, bineinteles, lucrurile trebuie vazute in particularitatea lor!
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Toate formele de tratament trebuie combinate. Trebuie combinate in functie de leziunile pe care le are pacienta, de varsta, de ce isi doreste ea, sa faca copii pe termen scurt sau lung, de rezerva ovariana… Practic, este o intreaga gandire a cazului respectiv. Nu e foarte simplu… “gata, te operez, ti-am scos chistul si cu asta am rezolvat”… Nu, pentru ca, din pacate, chistul este doar varful icebergului, el arata doar o parte din leziunile care exista. Intraoperator, de cele mai multe ori, gasesti si alte leziuni de endometrioza si, daca te apuci, trebuie sa le rezolvi pe toate, ca de aceea ai operat pacienta, iar apoi trebuie sa ii oferi un suport, ca sa preintampini reaparitia bolii. Pentru ca este o boala cronica, care recidiveaza. De aceea, daca ai excizat leziunile de endometrioza, trebuie sa gandesti in functie de pacienta, de cazul respectiv… Si, cand spun caz, te gandesti la ea ca la un caz personalizat, sa-i oferi un tratament si sa-i oferi o atitudine corecta postoperatorie… Sau poate ca nu are nevoie de tratament chirurgical, daca ii prinzi boala din timp si ii oferi un tratament medical – in felul acesta, nu o sa obtii disparitia leziunilor, dar macar sa le tii pe loc pana cand pacienta doreste sa procreeze si poate are norocul sa obtina un copil pe cale naturala sau aplicand diverse metode de reproducere umana asistata…
De ce poate duce la infertilitate aceasta boala?
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Pentru ca afecteaza ovarele, determinand aparitia chisturilor endometriozice, determina o inflamatie cronica intraabdominala, care face ca organele sa adere, sa se lipeasca intre ele si, in felul acesta, distorsioneaza anatomia trompelor, a ovarelor si, astfel, trompa nu mai e capabila sa capteze ovocitul la ovulatie. Pe de alta parte, din cauza interventiilor chirurgicale repetate – sa scoti un chist anul asta, sa scoti altul peste doi ani, sa mai scoti unul peste trei ani… Ovarele au si ele o rezerva, dar, pana la urma, interventiile chirurgicale repetate diminueaza semnificativ rezerva ovariana si duc la infertilitate, la forme severe de infertilitate, cand pacienta nu mai poate sa procreeze cu propria ei rezerva ovariana. De aceea, trebuie foarte bine gandit tratamentul – la ce varsta ai diagnosticat-o, ce rezerva ovariana are… Practic, trebuie calauzita pe termen lung o astfel de pacienta, inclusiv tratamentul chirurgical. Nu am operat-o si cu asta am terminat! Pacienta cu endometrioza este o pacienta care a suferit foarte multi ani, din pacate, pana sa fie diagnosticata. Poate ca are probleme ca nu concepe, poate ca are probleme de cuplu, nu este inteleasa in viata de familie si, atunci, vine cu toata incarcatura ei emotionala, cu toate problemele fizice… Si, dupa interventia chirurgicala, in care ai excizat toate leziunile, sunt foarte atente la ceea ce simt. Poate, comparativ cu o alta pacienta care a suferit o interventie chirurgicala, la cel mai mic simptom se sperie: Daca, totusi, e dat de leziune? Daca a mai ramas ceva? Pentru ca pot sa apara tot felul de simptome postoperator si in special la o luna, doua, trei, pana cand organsimul isi revine, mai ales dupa operatiile complicate, cu rezectii intestinale.
Important este ca medicul sa inteleaga pacienta, cu toate intrebarile pe care aceasta si le pune, si sa fie foarte atent la toata simptomatologia acesteia!
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Multe din pacientele cu endometrioza au atacuri de panica din cauza durerii cronice, a bolii, a tratamentului medical pe care il urmeaza. Drept urmare, o astfel de pacienta trebuie calauzita pe termen lung. Din momentul diagnosticului, la controale periodice, trebuie intrebata foarte atent ce simptome noi au aparut, daca s-a schimbat ceva in simptomatologie… Pentru ca si tratamentul medical pe care i-l dai, o perioada, poate sa mearga foarte bine, pacienta sa se simta bine, sa n-o mai doara nimic si, la un moment dat, simptomele sa reapara. Pentru ca spuneam ca populatia de leziuni de endometrioza este extrem de eterogena. Chiar la aceeasi femeie, doua leziuni nu sunt identice din punct de vedere al receptorilor hormonali, din punctul de vedere al cantitatii de glande si mucoasei endometriale care o contin si, in felul acesta, de activitate la nivelul leziunii respective. Unele pot sa fie mai active, sa creeze o inflamatie mult mai zgomotoasa intr-un loc, altele sunt deja in stadiul de fibroza si, atunci, automat, trebuie sa fii foarte atent la evolutia pacientei… Trebuie sa te apleci foarte mult spre aceste paciente. In primul rand, sa le intelegi din punct de vedere medical si sa le intelegi ca om.
In plus, este important de inteles faptul ca exista afectiuni cu simptome asemanatoare. De aceea, ar trebui apelat la un medic specialist in domeniu!
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Pe langa endometrioza, exista mucoase endometriale implantate la nivelul peretelui uterin si o sa vedeti paciente care, poate, la un moment dat, in tinerete, sufereau zgomotos de leziunile acestea de endometrioza, deci mucoasa uterina implantata in cavitatea abdominala, iar in perioada de premenopauza sau dupa 40-45 de ani incep sa aiba sangerari neregulate, determinate de aparitia sau extinderea leziunilor de adenomioza. Adica mucoasa uterina implantata in peretele uterin, care face un uter neprietenos, determina sangerari menstruale intense si, de cele mai multe ori, foarte mari, mai mari decat in cazul fibromatozei uterine… si sunt operate pentru adenomioza. Pentru ca nu raspund la tratament, nu raspund la tratamentul progesteronic, nici oral, nici local, si, atunci, alegi atitudinea chirurgicala si constati intraoperator ca gasesti si leziuni vechi de endometrioza, leziuni care s-au fibrozat. Prin urmare, sunt doua boli care, teoretic, sunt tratate diferit, dar care merg mana in mana si undeva s-ar putea ca patogenia lor sa fie comuna.
In privinta interventiei chirurgicale, trebuie mentionat faptul ca, astazi, aceste operatii se pot face prin chirurgie robotica!
Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie: Robotul este, intr-adevar, o tehnologie care iti ofera avantaj in chirurgia pelvica. Este o bijuterie tehnologica, care te ajuta in anumite tipuri de interventii chirurgicale, fie ele oncologice si endometrioza. Practic, se adreseaza tuturor formelor de patologie ginecologica, fie ea benigna sau maligna. Chirurgia robotica este un tip de chirurgie pe care poti sa o duci la un anumit standard in momentul in care ai o baza de chirurgie pelvica, fie ea deschisa, laparoscopica, chirurgie vaginala… pentru ca toate tipurile de chirurgie se imbina. Daca ajungi sa le stii pe toate, ele se imbina si inveti sa le completezi una pe alta. Nu exista “Stiu doar chirurgie deschisa, o sa fiu extraordinar in chirurgie robotica!” Nu, daca stii chirurgie laparoscopica, te ajuta chirurgia robotica. Si, tot asa, se completeaza fiecare forma terapeutica si se completeaza in interesul pacientului, pentru ca medicul evolueaza si, automat, este in interesul pacientului!
Asadar, solutii exista! Insa important este, o spunem inca o data, sa va adresati din timp medicilor specialisti pentru sanatatea dumneavoastra!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Endomedicare Academy.