Diferente si Esente – Importanta sanatatii capilarelor
0Diferente si Esente – Importanta sanatatii capilarelor
Realitatea TV, 15 octombrie 2017, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Suntem obisnuiti sa discutam despre importanta circulatiei arteriale si a circulatiei venoase, dar oxigenul si substantele hranitoare ajung la celulele corpului nostru de abia prin intemediul vaselor capilare. Aceste vase sunt atat de subtiri, incat de multe ori celulele rosii trebuie sa-si modifice forma pentru a putea sa se strecoare. Vorbim astazi despre capilarele noastre, care sunt atat de lungi, incat ar putea sa inconjoare Pamantul de doua ori. Si, in plus, ele prezinta o dinamica atat de pronuntata, incat in unele situatii pot prelua, la nivel local, cel putin partial, chiar functia unei artere. Iata de ce este atat de important sa discutam despre sanatatea capilarelor! Vom face astazi acest lucru, discutad cu domnul doctor Iosif Balint!
Atunci cand vorbim despre sistemul cardiovascular, in mod normal nu vorbim si despre capilare, dar si lor trebuie sa le acordam atentia cuvenita!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: În momentul in care vorbim despre sistemul cardiovascular, vorbim de inima, vorbim de circulatie, totodeauna vorbim de arterele mari, vizibile, in care vedem depuneri care pot influenta intr-un fel sau altul circulatia sanguina, dar foarte rar vorbim de acele artere mici, care, de fapt, fac toata legatura intre sistemul arterial si venos. Fiindca pleaca aorta, dupa aceea ea se bifurca, se bifurca, iar se bifurca… E ca un pom tot sistemul de circulatie și, in final, la capat, sunt acele mici artere, numite si capilare, care au, de fapt, un rol important. Sistemul de circulatie are, in primul rand, rolul de a transporta sangele si, prin acesta, oxigenul catre celule. Capilarele deja au si o alta functie, nu numai de transport, ci si de a ceda oxigenul, de a ceda alimentele, de a ceda lichidul din sange catre celulele tesuturilor, de a recupera ce este de recuperat si de a transporta catre venele care strang sangele si transporta inapoi catre inima si plamani.
Iata si care este rolul capilarelor si cum functioneaza ele!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Ele strang undeva la 90% din cantitatea de lichide din organism, 10% din lichid este transportat de sistemul limfatic, deci 90% din lichidele din organism sunt adunate, de fapt, de aceste mici artere capilare. Rolul lor este unul important! Am vazut: atat transport, cat si cedare si adunare a acestor lichide, alimente, oxigen si asa mai departe, elemente necesare esentiale pentru functionarea normala a celulelor si a tesuturilor. Foarte multe capilare sunt inactive. Putem sa spunem ca sunt inactive. Cum ne dam seama ca se activeaza? De ce sunt inactive, de fapt? Putem sa luam, de exemplu, un sportiv care foloseste sistemul de circulatie sanguina intr-o proportie mai mare decat un om care nu face sport. De exemplu, acei alergatori care alearga zeci de kilometri, de exemplu, sau mai multe zile la rand, de foarte multe ori auzim vorbind ca “acum am simtit ca s-au deschis capilarele”! Ce inseamna acest lucru? Sunt foarte multe capilare inactive fiindca noi, de obicei, folosim intr-o proportie mica efortul muscular, muschii… da, toata ziua tinem un pix, mancam, folosim muschii, dar nu intr-un procent mare. In momentul in care trebuie sa depunem un efort mai mare si un efort sustinut, de exemplu incepem sa alergam, la un moment dat necesitatea de energie, de sange, de oxigen creste foarte mult in muschi, fiindca incepem sa depunem efort mult mai mare. Acest lucru inseamna ca avem nevoie de o cantitate mai mare de sange. Incepe sa creasca pulsul, incepe sa creasca ritmul cardiac ca sa pompeze mai mult sange, ca sa avem sursa de energie pentru muschi. In momentul in care ajungem la o limitare, fiindca putem ajunge la o limitare in ceea ce priveste frecventa cardiaca si capacitatea pulmonara de a schimba oxigen, de a preda oxigen, de fapt, in sange, normal ca organismul, daca efortul acesta creste, va trebui sa mai faca ceva si aici intervin capilarele, functiile capilarelor. In momentul acesta, de obicei, se activeaza capilarele. Se deschid capilarele si atunci deja avem un sistem, o retea mult mai mare de distributie a sangelui si a oxigenului catre muschi decat in mod normal. Asta inseamna ca deja am antrenat aceste capilare, ajungem aproape de capacitatea maxima a muschilor. Normal ca aceste capilare, daca depunem un efort sustinut, atunci raman deschise pana cand efortul incepe sa scada si muschii nu mai au nevoie de o suplimentare a transportului de oxigen si de sange.
Uneori, capilarele pot suplini functionarea deficitara a unei artere!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Putem vorbi de o situatie, sa zicem, fericita, in care necesitatea si activarea acestora a fost una benefica, nu din cauza unor probleme de sanatate, ci din cauza cresterii efortului depus a fost nevoie de aceasta activare. Dar sunt cazuri in care, de exemplu, avem o problema deficitara de circulatie. Avem, de exemplu, o depunere de colesterol in peretele unei artere, scade foarte mult fluxul de sange, este obstructionata artera respectiva, nu mai ajunge o cantitate destul de mare de sange in zona care este irigata de partea aceea a arterei. In momentul acesta, organismul activeaza cai colaterale. E ca o circulatie intr-un oras mare: se inchide un bulevard sau se restrictioneaza traficul pe un bulevard, imediat acele stradute mici se aglomereaza, altfel abia vezi o masina, doua trecand pe acolo. In momentul in care bulevardul mare sau artera mare sufera, este un blocaj, ceva, imediat aceste artere mici, aceste stradute mici se aglomereaza. Acest lucru se intampla si cu circulatia sanguina: in momentul in care o artera mare sau mai mica sufera din anumite cauze, imediat acele artere, chiar la nivelul capilarelor se activeaza si incep incet-incet sa preia din circulatia obstructionata si atunci avem o circulatie colaterala care, de fapt, ocoleste zona cu probleme si poate sa ajute la suplimentarea alimentarii cu sange a zonei care normal ar trebui sa fie alimentata de artera care este blocata.
Si sanatatea capilarelor este, asadar, esentiala! Tocmai de aceea trebuie sa fim atenti la mentinerea elasticitatii si bunei functionari a capilarelor si a vaselor de sange!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Procesul de imbatranire atinge si capilarele cum atinge tot sistemul cardiovascular. Si, in primul rand, schimbarile sunt in elasticitate, de fapt, in pierderea elasticitatii peretilor. Si am vazut ca, la nivelul capilarelor, e o functie importanta capacitatea de a se dilata, de a fi elastic, fiindca in momentul in care organismul are nevoie de capilare, acestea se pot dilata, pot permite o circulatie sanguina prin ele. In momentul in care devin rigide, nu mai fac fata deja la aceste necesitati, aceste schimbari si, de aceea, putem sa spunem ca si zona aceasta, nevazuta, a sistemului cardiovascular, sufera in momentul in care incepem sa imbatranim si incep sa devina rigide aceste capilare.
Printr-o alimentatie echilibrata, prin suplimente nutritive, prin sport si miscare, printr-un stil de viata adecvat, putem sa ne ingrijim de sanatatea vaselor de sange si a capilarelor, de elasticitatea si flexibilitatea lor!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Sa redam pe cat se poate elasticitatea acestor capilare! Avem o problema la o artera mai mare sau o artera principala si vedem ca, daca nici capilarele nu functioneaza, atunci si problemele se agraveaza!
In ultima vreme, s-au dezvoltat tehnici operatorii in care se recurge la embolizarea unei artere, tehnici care se bazeaza chiar pe faptul ca in aceste situatii, in anumita masura, capilarele pot prelua in parte functia arterei respective. Constientizand toate aceste aspecte, vom recunoaste importanta sanatatii capilarelor si ne vom adecva stilul de viata de care depinde sanatatea noastra!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.