Diferente si Esente – Ingrijire cu… grija
0Diferente si Esente – Ingrijire cu… grija
Realitatea TV, 2 iunie 2019, de la ora 12.30 (Emisiunea a fost difuzata la ora 12.30 in loc de ora 10.40, fiind reprogramata tinandu-se cont de transmisiunile directe referitoare la vizita Papei in Romania).
Invitata: Doamna inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu.
Emisiune sustinuta de Herbaris (www.herbaris.ro, www.facebook.com/Herbaris, 032.368.214, 0732.368.214, 0723.680 581).
Cecilia Caragea: Multi dintre noi nu constientizeaza, din pacate, ca majoritatea produselor de curatare si de ingrijire pe care le folosim nu doar ca polueaza, ci ne pot afecta si sanatatea, mai ales in cazul celor sensibili sau care se confrunta cu diverse afectiuni. Intelegand toate acestea, ajungem sa redescoperim solutiile naturale, ingredientele naturale, care ne pot ajuta nu doar pentru curatare, ci si pentru protectie si chiar pentru regenerare, daca este sa vorbim de produsele de ingrijire personala…
Pe vremuri, sapunul era singura solutie pentru curatarea corpului, dar si a hainelor si a casei. Era folosit inca din Antichitate, de greci si de romani, iar, mai apoi, galii si teutonii preparau si ei diverse retete de sapun natural – acesta avand capacitatea de a dizolva murdaria in apa, nu numai de pe piele, ci si de pe alte suprafete, si de a scoate petele de pe haine.
Inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu: Dupa o suta de ani, ne intoarcem inapoi la sapunul natural, deoarece alternativele sintetice s-au dovedit a fi, in timp, toxice. Toxicitatea inseamna orice ingredient chimic care poate agresa organismele sau microorganismele.
De-a lungul timpului, si mai ales in ultima suta de ani, s-au cautat alternative sintetice, petrochimice, iar astazi folosim o multitudine de produse de ingrijire, de deteregenti, de solutii de curatare! Astazi, ne aflam in cautarea unor solutii mai prietenoase, atat cu mediul, cat si cu corpul nostru, mai ales ca, in cazul persoanelor sensibile, unele dintre aceste produse sunt prea agresive sau, oricum, mai putin bine tolerate! Asa am ajuns sa redescoperim sapunurile cu ingrediente naturale, care ne ingrijesc si pielea, si tenul!
Inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu: Sapunurile naturale sunt alternativa pentru mamicile cu copii si pentru cei cu piele sensibila, pentru ca au in compozitie uleiuri vegetale saponificate. In toate aceste sapunuri naturale se pun plante medicinale – galbenele, cimbrisor, lavanda, salvie, musetel, busuioc… Traditional, sapunul se facea cu pelin. Si ne amintim cum bunicile noastre curatau casa cu maturici din pelin, iar dupa aceea le puneau la usa pentru a nu mai exista in casa boli… Noi redescoperim traditia, acum, ca o alternativa sanatoasa!
Astazi, insa, obisnuim sa folosim si geluri de dus si, pentru ingrijirea parului, bineinteles, sampoane. Dar si acestea pot fi… reinventate!
Inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu: Sampoanele, sapunurile si gelurile de dus naturale se pot face tot din baza de sapun solid, cu adaosuri de substante nutritive, uleiuri naturale, tincturi si uleiuri esentiale.
In aceste produse de ingrijire personala se utilizeaza si ingrediente apicole, de remarcat fiind propolisul, care este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii, ceea ce face ca acesta sa fie utilizat cu succes in sapunuri, geluri de dus, sampoane si balsamuri pentru par, pentru ca va contribui la calmarea pielii capului si va contribui la o buna regenerare! In plus, in prezent, in Japonia se realizeaza studii pentru a vedea ajutorul pe care propolisul poate sa-l confere celor care se confrunta cu caderea parului.
Inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu: Propolisul este un antiinflamator si un antimicrobian foarte bun. Atunci, el face foarte bine scalpului si regenereaza foliculii de par. In plus, el este un conservant natural si, atunci, nu se vor adauga conservanti atat de puternici daca avem si propolisul…
De regula, este suficienta folosirea unui sampon pentru a avea un par curat, frumos si stralucitor, dar pentru un par mai rebel se recomanda si utilizarea unui balsam. Exista si balsamuri fara clatire, care se aplica pe parul umed, proaspat spalat si tamponat putin cu prosopul, fara a mai fi necesara apoi clatirea parului, balsamul lasand parul cu un aspect placut, usor de coafat.
Inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu: In general, sampoanele naturale sunt suficiente, dar, cand avem un par rebel, este recomandat si balsamul fara clatire. Balsamul fara clatire are in compozitie argila alba si arnica. Argila alba ajuta la purificarea scalpului si la hidratare, iar arnica da stralucire parului si il modeleaza usor.
Dar si pentru produsele de curatate si ingrijire a casei exista solutii cu ingrediente naturale!
Inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu: Exista alternative naturale mai putin agresive si pentru detergentii de haine, de vase, pentru bai si pardoseli, pentru ceea ce inseamna curatenie intr-o casa… Pe langa baza de sapun, se mai adauga in detergentii naturali si uleiuri esentiale dezinfectante, precum lavanda, menta, busuiocul, salvia…
Descoperind, astfel, un nou mod de curatare cu ajutorul detergentilor naturali lichizi si a produselor ecologice de curatare, naturale, hipoalergenice si biodegradabile, produse de curatare de la cele pentru vase, rufe sau baie, pana la solutii de spalat pe jos, de curatat pardoseli, in care se regasesc uleiurile esentiale de lamaie, salvie, menta sau lavanda (pentru proprietatile lor antimicrobiene), putem avea grija de noi si de mediu cu reponsabilitate! Pentru aceasta, trebuie sa citim mai cu atentie decat o facem de obicei etichetele produselor si listele de ingrediente ale acestora. Dar vom reusi, astfel, sa… ne ingrijim cu grija!
Inginer chimist Filofteia Grosu, cercetator chimie si mediu: Oamenii ar trebui sa constientizeze ca, alegand produse cu ingrediente naturale au grija de sanatatea lor si de mediu!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!
Emisiune sustinuta de Herbaris.