Diferente si Esente – Mierea romaneasca de mana
0Diferente si Esente – Mierea romaneasca de mana
Invitati: doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA, si domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro,
www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Din pacate, multa lume nu stie ce este mierea romaneasca de mana, mierea romaneasca de padure. Va invitam astazi sa aflam impreuna ce este mierea de mana, prin ce se diferentiaza de alte sortimente de miere, de ce este atat de apreciata, la export mai ales, cand si cui este recomandata si de ce ar trebui sa ne mandrim cu un asemenea produs romanesc!
Mierea de mana este singura miere neflorala, pentru ca albinele o produc nu din nectarul florilor, ci din anumite secretii dulci de pe frunzele copacilor. Este o miere speciala, mult mai bogata in vitamine si in minerale decat alte sortimente de miere. Haideti sa aflam impreuna, concret, cum ne poate ajuta mierea de mana sanatatea!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mierea de mana are ca origine copacii, in special coniferele – brazii, molizii… De ce este mai buna decat alte tipuri de miere? Pentru ca este mult mai bogata in polifenoli. Polifenolii sunt acei pigmenti vegetali, se mai numesc si bioflavonoide, care coloreaza fructele si legumele. Morcovul este portocaliu pentru a are un anumit tip de flavonoid acolo care da acest tip de culoare. Deci mierea de mana este bogata in polifenoli si, daca ne uitam la ce anume fac util pentru noi polifenolii, este o lista foarte, foarte lunga de efecte utile. Sunt antibacterieni, antivirali, antiparazitari, antimicotici, cu efect chiar si antitumoral… Blocheaza virusii, de exemplu, pentru ca invelesc virusii intr-un fel de camasa de bioflavonoide si, atunci, virusii nu mai pot sa patrunda in celule sau, chiar daca au reusit sa patrunda, nu mai pot sa iasa din celule, sunt blocati acolo. Deci polifenolii sunt extrem de utili. Pe de alta parte, polifenolii, pe langa efectul acesta direct antiviral, antibacterian si asa mai departe, ajuta si la functionarea generala a intregului organism, pentru ca sunt foarte puternici antioxidanti.
Se stie, insa, ca mierea de mana are si un continut bogat in minerale, care se remarca printr-o inalta biodisponibilitate, adica sunt usor de asimilat de organismul nostru. Cum ne ajuta acestea, impreuna cu antioxidantii, in mentinerea sanatatii si in intarirea imunitatii?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mineralele sunt si ele, la fel, foarte utile sistemului imunitar, pentru ca, pe baza mineralelor, acele leucocite, acei „soldati” de aparare a celulelor pot sa-si produca „armele” de care au nevoie pentru a functiona, atat pentru secretia de anticorpi, dar mai ales pentru acele fenomene de fagocitoza, adica de inghitire directa a inamicului, a virusului, a bacteriei si asa mai departe… Si e nevoie de antioxidanti, e nevoie de polifenoli, pentru ca, asa, ca sa intram intr-un mic detaliu de functionare, leucocitele, in momentul in care inghit o bacterie sau un virus, o distrug in interior cu radicali liberi. Or, acesti radicali liberi, daca scapa in exterior si scapa de sub control, pot sa intre in cascada si sa accentueze inflamatia. Or, daca exista suficienti antioxidanti, inclusiv vitamina C, in mediul inconjurator al celulelor si suficienti polifenoli, vitamina E, la fel, acesti antioxidanti tin sub control radicalii liberi si atunci leucocitele pot sa-si faca treaba lor de a distruge aceste microorganisme daunatoare.
Asadar, antioxidantii au rolul de a tine sub control radicalii liberi. Dar, concret, cum actioneaza acestia impotriva radicalilor liberi? Cum ii neutralizeaza?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Cu totii am auzit de radicalii liberi si imaginea generala a radicalilor liberi este ca sunt daunatori, dar sa ne gandim… daca intrebam orice specialist in functionarea celulelor, ne va spune ca la nivelul fiecarei celule, la nivelul mitocondriilor, unde se produce respiratia celulara, acolo se creeaza radicali liberi. Practic, mitocondriile sunt, daca vreti, un fel de uzine nucleare, unde se creeaza foarte multa energie, dar se produc si acesti radicali liberi. Daca in celula sunt suficienti antioxidanti, adica acele molecule care blocheaza radicalii liberi prin donare de electroni, daca sunt suficienti antioxidanti in celula sau in afara celulei, atunci radicalii liberi sunt blocati. Deci, la modul general, radicalii liberi sunt daunatori, pot sa fie daunatori, pentru ca declanseaza o serie intreaga de mecanisme negative. Dar radicalii liberi pot fi vazuti si ca un fel de gloante microscopice. Sa ne gandim ca armata, politia folosesc arme, inclusiv cu gloante. Deci, ca sa ucid pe cineva care este un daunator, un terorist, cineva care este foarte periculos, pot folosi aceste gloante. Dar gloantele trebuie tinute sub control, deci nu trebuie sa fie o rafala care omoara si civilii si omoara pe toata lumea… Trebuie sa fie foarte tintit. Leucocitele, in interiorul lor, au posibilitatea sa produca, la modul intentionat, radicali liberi, adica aceste gloante microscopice si, in momentul in care ele inghit o bacterie sau un virus sau o ciuperca microscopica sau ataca un parazit, atunci ele singure declanseaza acesti radicali liberi. Este ca si cum, de exemplu, in momentul in care inghitim un aliment, sucurile digestive vin cu acizi si incep digerarea acelui aliment. Ideea este ca fiecare leucocita in parte, asa cum este fiecare militar in parte care foloseste armele, trebuie sa le aiba foarte, foarte bine sub control, pentru ca, daca nu le are sub control, poate sa faca mai mult rau decat bine. Leucocitele reusesc sa tina sub control acesti radicali liberi inclusiv prin faptul ca au in interiorul lor suficienti antioxidanti. Daca au suficienti antioxidanti, ii folosesc imediat la blocarea radicalilor liberi. O alta comparatie poate sa fie aceea cu un fel de foc microscopic: daca am focul acesta, pot sa ard bacteria patogena sau virusul, dar acest foc trebuie sa-l sting imediat, trebuie sa vin cu ceva care sa-l inhibe, sa-l blocheze. Si aici ajuta foarte mult antioxidantii.
Asadar, oganismul nostru are o inteligenta extraordinara, o functionare care nu inceteaza sa ne uimeasca! Dar, pentru a functiona bine, asa cum trebuie, are nevoie de mai multe elemente. Iar o alimentatie adecvata, sanatoasa este absolut necesara pentru aceasta. Si stim ca apicolele trebuie sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Dar de ce anume? Si, pentru ca tot ne-am propus sa vorbim in special de mierea de mana, de ce ar trebui sa alegem acest produs apicol?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Pentru ca mierea de mana are polifenoli si minerale mai multe decat mierea obisnuita, care ajuta indirect si direct functionarea acestor leucocite, inclusiv in lupta contra microorganismelor patogene. Mierea de mana, datorita acestei compozitii diferite, mai bogata in polifenoli si minerale, este mai antioxidanta decat mierea obisnuita, este mai buna antiinflamatorie, pentru ca la inflamatie intotdeauna exista radicali liberi – este un complex de lucruri acolo care cresc caldura interioara, sa spunem asa… Si este si antibacteriala, antivirala, antimicrobiana, antiparazitara, antimicotica.
Concret, cum si cand anume ar trebui sa consumam mierea de mana, mierea de padure?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: La modul concret, mierea de mana este bine sa o folosim, desigur, in sezoanele reci, cand suntem mai expusi la aceste microorganisme patogene – virusi, bacterii si asa mai departe… Cum anume sa o luam? Ca pe orice fel de miere, trebuie sa o luam nu prin incalzire, deci nu o punem in ceaiul fierbinte sau in cafeaua fierbinte, ci trebuie luata la temperatura corpului sau un pic mai jos. Si se poate lua in apa, in ceai caldut, se poate lua si direct. Formele de administrare… daca am nevoie la modul general, pentru partea de imunitate, pot sa o inghit direct, sa o tin cat mai mult sub limba si dupa aceea sa o inghit. Dar, daca am o problema de tip coronavirus sau o alta afectare a aparatului respirator (poate sa fie o bronsita, poate sa fie din alte cauze, poate sa fie un astm bronsic sau o sinuzita), atunci e foarte bine sa iau mierea de mana prin inhalatie sau prin aparatele de nebulizare.
Pentru a ne putea mentine sanatatea si a ajuta procesele de vindecare atunci cand ne confruntam cu vreo afectiune, este bine sa ne stim si punctele slabe, sensibilitatile specifice, care este „calcaiul lui Ahile” in cazul nostru, ca sa spunem asa…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Trebuie sa avem un diagnostic al tuturor slabiciunilor organismului si sa vedem ce organe, ce functii din interiorul corpului nostru sunt mai slabite… Deci aici trebuie sa mergem la specialisti, in functie de caz – la boala cardiovasculara, trebuie sa mergem la cardiolog, la o boala renala, mergem la nefrolog… Deci avem diagnosticul de la toti acesti specialisti, urmam sfaturile lor, cu tot ce este mai bun din sfaturile pe care ni le dau, si, pe langa aceste sfaturi, este foarte bine sa mergem si la medici specialisti in nutritie (pentru ca fara o hrana adecvata nu merge absolut deloc, nu avem cum sa fim sanatosi fara o hrana adecvata) si sa mergem si la specialisti in apiterapie, fitoterapie, aromaterapie, la medici care practica acupunctura, care pot sa regleze foarte bine functionarea corpului uman, la homeopati si la psihoterapeuti… Mai ales acum, in perioada aceasta, sa ascultam sfaturile psihoterapeutilor – e mai greu cu deplasarea, dar putem sa vorbim cu ei inclusiv la telefon sau pe Skype, atunci cand este nevoie.
Unde pot fi gasiti medicii apiterapeuti?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Din fericire, avem in tara peste 500 de medici care sunt specializati in apiterapie, fitoterapie, aromaterapie. Ei sunt, la baza, medici de familie, dar multi dintre ei sunt si specialisti pe alte domenii medicale. Ii avem in toata tara, se poate intreba la Directiile Sanitare, la Colegiile Medicilor unde este cel mai apropiat medic, se pot gasi si pe internet. Acesti medici este foarte bine sa fie contactati, pentru ca ei pot sa stabileasca un protocol de tratament bine individualizat, in functie de problemele fiecarei persoane in parte.
Iar produsele apicole pe care ni le recomanda medicii apiterapeuti pot fi gasite atat in marile retele de magazine, cat si in magazinele mai mici, axate pe remedii naturale, atat in magazinele traditionale, cat si in magazinele online. Dar, mai ales in privinta mierii, stim ca in general consumatorii evita mierea cristalizata – pe nedrept, pentru ca acesta este un proces natural, mierea cristalizand mai incet sau mai repede in functie de sortiment. Mierea de mana cristalizeaza?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Cristalizeaza si mierea de mana, dar dupa un timp mult mai indelungat, poate dupa un an, poate dupa doi… Si, atunci cand cristalizeaza, pur si simplu se transforma: ea nu mai este neagra, se deschide la culoare, devenind maronie! Chiar si noi am urmarit in laborator acest studiu si am constatat ca aceeasi miere in starea ei fluida era neagra opaca, iar in momentul in care a cristalizat, dupa aproape doi ani, a avut o culoare maronie spre crem. Sigur, se pot face studii pentru a vedea de ce cristalele se deschid la culoare. Dar acest lucru este valabil si la mierea de rapita: atunci cand ea este fluida, are o culoare galbena-aurie, iar atunci cand cristalizeaza este alba, aproape ca spuma laptelui, aproape ca untul. De aceea, in toate magazinele din strainatate se gaseste o miere crema alba, dar, daca am fi curiosi sa o aducem la starea ei fluida, prin incalzire pana la 45 de grade Celsius, am constata ca este o miere galbena, aurie, similara chiar cu o miere de floarea-soarelui. Dar nu se recomanda incalzirea mierii dupa ce a cristalizat, sub nicio forma! Este mult mai bine sa o consumam ca atare, deoarece, prin incalziri repetate, chiar si la 45 de grade, mierea incepe sa-si piarda din proprietatile ei enzimatice. Cu cat repetam mai rar acest proces de incalzire a mierii, cu atat pastram mai intacte proprietatile mierii din starea ei naturala. De aceea, li se si recomanda apicultorilor ca, atunci cand doresc sa-si mute mierea din bidoane in borcane, sa o faca cat timp ea este fluida, chiar daca, dupa aceea, cristalizeaza in borcan – acest lucru nu ar trebui sa-i impiedice pe consumatori de a o cumpara. Cristalizarea arata ca este o miere naturala, chiar daca nu se intampla in toata masa mierii. De multe ori, mierea de tei este cea care nu cristalizeaza uniform. Mierea de salcam nici nu cristalizeaza, decat dupa o perioada foarte lunga si niciodata nu devine dura, ci mai mult laptoasa, prin cristalizare. Fenomenul acesta de cristalizare se intampla diferit la fiecare sortiment de miere, in functie de continutul de fructoza si glucoza. Dar nu trebuie sa ne ferim de mierea cristalizata si nici sa nu o incalzim de dragul de a o avea fluida…
Asadar, mierea, chiar daca este cristalizata, este buna. Asa stau lucrurile si in privinta mierii de mana, care este o miere atat de deosebita si care, din fericire, se produce la noi, in Romania, spre diferenta de alte tari. Iar noi ar trebui sa tinem cont de acest lucru, de faptul ca productia mierii de mana ne poate diferentia de tarile din jur. Acesta este un aspect care ne poate ajuta chiar si in privinta constructiei brandului nostru de tara. Ar trebui, asadar, sa punem accentul pe sortimentele deosebite de miere, pe care, din fericire, putem sa le producem, datorita conditiilor naturale de care dispunem!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: De multe ori, promovarea doar a unor sortimente unde avem productie mare nu reuseste sa ne scoata in evidenta fata de competitorii nostri. La fel le recomandam si apicultorilor: chiar daca poate o productie micuta, de miere de cimbrisor, de miere de coriandru, de miere de menta, o vand mai greu, este important sa educe consumatorul cu diferentele de sortimente de miere, cumparatorul sa guste toate sortimentele de miere inainte sa aleaga… Si apicultorii sa invete care sunt beneficiile fiecarui sortiment de miere, ca si-o poata promova mai bine singuri.
Asadar, mierea de mana este unul din sortimentele de miere prin care am putea sa ne facem cunoscuti in lume, asa cum si alte tari sau regiuni au ajuns sa fie cunoscute si apreciate pentru o serie de produse specifice.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: In jurul nostru, celelalte tari au reusit, fiecare, sa-si scoata in fata un sortiment mai deosebit. In Polonia se consuma foarte multa miere de hrisca, pe care noi nu o prea cunoastem, nici nu se produce la noi, decat in cantitati foarte mici. Grecii isi promoveaza de multi ani mierea de cimbrisor, care se produce si in Romania si care este o miere florala foarte aromata si cu multe proprietati benefice pentru sistemul digestiv. Insa de mierea de zmeura este o miere foarte apreciata de francezi, care au avut o astfel de productie, iar in prezent nu o mai au. Vorbim de zmeuris salbatic, care tot in zona montana se produce. Putine tari pot sa se mandreasca inca cu o productie micuta de miere de zmeura sau de miere de menta… Noi, romanii, avem o diversitate apicola deosebita si de foarte multe ori cursurile de degustare de miere care s-au tinut in Romania au fost foarte apreciate de straini, fiindca au constatat ca in Romania sunt foarte multe sortimente de miere care nu mai exista in Europa.
Am putea sa incercam sa facem si noi din mierea de mana un produs cunoscut, apreciat si cerut, asa cum au facut francezii, de exemplu, cu mierea de lavanda. Dar francezii sustin culturile de lavanda din Provence si produsele derivate, precum uleiurile esentiale, cosmeticele, parfumurile, mierea de lavanda… La noi cum stau lucrurile in privinta mierii de mana?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Din pacate, in ultimii ani, defrisarile padurilor submontane au luat amploare, iar acest lucru a fost sesizat si de apicultorii care fac pastoral si care s-au plans ca productia de miere de mana nu mai este atat de mare ca in anii trecuti. Dar avem nevoie si de plante melifere, iar noi am incercat, in ultimii ani, sa promovam, prin diferite actiuni, plantarea de astfel de plante melifere, dar si pastrarea arealului forestier al Romaniei.
Dar cum percep consumatorii acest produs atat de deosebit?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Ceea ce trebuie mentionat este faptul ca mierea de mana este o miere bruna, o miere inchisa la culoare, aproape neagra, in functie de zona din care este recoltata, si opaca, cu un gust aspru, puternic, care nu place la toata lumea. Cred ca nu este preferata copiilor, fiindca mierea de salcam are un gust suav si este transparenta si este limpede, asa cum ne imaginam noi mierea, dar toate mierile inchise la culoare trebuie sa stim ca au un continut mult mai bogat de antioxidanti. Mierea de mana are un rol antioxidant, ceea ce o face sa fie in topul preferintelor medicilor apiterapeuti, in toate retetele pentru intarirea sistemului imunitar, dar si pentru retete personalizate pentru diferite afectiuni, tocmai fiindca mierea de mana este cea mai bogata in antioxidanti. Si toate mierile mai inchise la culoare tind sa aiba o concentratie mai mare de antioxidanti. Asta este bine de stiut, pentru ca lumea, de multe ori, se fereste de mierile inchise la culoare, mai ales daca li se pare ca gustul este usor de ars, ceea ce este perfect normal la mierea de mana.
Merita, asadar, sa descoperiti, sa testati, sa gustati mierea romaneasca de mana! Este un produs apicol cu care s-ar putea sa nu fiti obisnuiti, dar are savori nebanuite si extraordinare beneficii pentru sanatate! In plus, e un produs romanesc. Si merita sa sustineti produsele romanesti, pentru ca astfel sustineti economia nationala. Multa sanatate si alegeti romaneste!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).