Diferente si Esente – Mierea romaneasca de tei
0Diferente si Esente – Mierea romaneasca de tei
Realitatea Plus, 5 ianuarie 2020, de la ora 10.40.
Invitati: domnul Victor Mates, fondator APIDAVA, si doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Cecilia Caragea: Romania este recunoscuta peste tot in lume pentru sortimentele de miere pe care le produce, insa in privinta productiei de miere de tei trebuie sa recunoastem ca avem avantajul de a beneficia de paduri masive de tei, ceea ce ne diferentiaza de celelalte, tari, de tarile din jur. Merita, asadar, sa vorbim despre acest sortiment de miere romaneasca, mierea de tei, care a ajuns sa fie recunoscuta peste tot in lume. Si, savurand o cana de ceai cu miere de tei, sa meditam la valorile noastre traditionale!
Inainte de toate, haideti sa aflam in ce masura mierea de tei este apreciata de consumatorii romani!
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Mierea de tei este cunoscuta de consumatorii romani si este foarte apreciata. Pot spune ca in sezonul de iarna este chiar mai apreciata decat mierea de salcam. Probabil si datorita faptului ca, in general, in Romania se consuma ceai de tei. Chiar si mama mea culegea flori de tei, ne trimitea sa culegem si noi, fetele, flori, sa le uscam, ca sa avem tot timpul, iarna, ceai proaspat de tei, din flori uscate, pentru ca era binecunoscut beneficiul principal – linistirea, calmarea sistemului nervos. Si, atunci, seara, inainte de culcare, un ceai de tei cu miere de tei, care nu face decat sa preia din proprietatile plantei… aceste beneficii de relaxare, de linistire erau foarte potrivite pentru noi, copiii, care eram agitati peste zi, iar seara partea de culcare se prelungea anormal de mult…
Dar in privinta productiei de miere de tei cum se plaseaza tara noastra?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Putem spune ca Romania beneficiaza de cele mai mari paduri de tei din Europa de Est si Centrala. Astfel, si productia de miere de tei este una din cele mai mari din Europa. Din punctul de vedere al calitatii, ca procent de tei care se regaseste in miere, ea are un procent foarte ridicat, iar acest lucru da si proprietatile mierii de tei. Si aroma – este cea mai aromata miere. Foarte multa lume nu o cunoaste, fiindca nu a gustat-o, dar in momentul in care gusti mierea de tei, mierea poliflora si mierea de salcam, chiar si legat la ochi, poti spune cu siguranta care este mierea de tei, chiar si daca esti necunoscator! Fiindca este cea mai „plina”, cea mai aromata dintre toate sortimentele de miere romanesti. Si, cu siguranta, aceasta o face, de multe ori, vedeta si printre straini. O apreciaza foarte mult nemtii si tarile nordice, tocmai fiindca este o miere aromata si plina, cum o numesc ei. Exista si degustatori de miere (nu doar de vinuri), care apreciaza acest buchet floral intens.
Asadar, Romania se bucura de paduri masive de tei si, prin urmare, de o productie semnificativa de miere de tei, care este extrem de apreciata la export, dar pe care o consumam si noi cu placere, cunoscand in mod traditional beneficiile acesteia.
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Noi, romanii, in general o consumam in ceai, dar ea este recomandata de medicii apiterapeuti si in cocktailurile apicole – miere cu propolis, miere cu polen… Si pentru imunitate, pentru intarirea sistemului imunitar. Din punctul de vedere al productiei, mierea de tei este pe locul al doilea, cantitativ, dupa mierea poliflora. Din punctul acesta de vedere, suntem norocosi si consideram ca resursele naturale ale Romaniei sunt suficient de bogate incat romanii sa fie incurajati sa consume miere de tei, fiindca de multe ori mierea de salcam nu se produce – sunt ani in care, din cauza conditiilor meteorologice, nu se produce miere de salcam decat in cantitati foarte mici. Dar mierea de tei se produce aproape in fieare an. Pentru productia de miere de tei, albina culege atat polen, cat si nectar din florile de tei, perioada de inflorire fiind in iunie. Si albina culege preponderent doar din aceasta floare, fiind o floare melifera, foarte aromata, care o atrage. Iar apicultorii trebuie sa-si deplaseze albinele, stupina in zone in care exista masive de tei, cum este zona Tulcea, zona Vaslui, in general Moldova… Deci aceasta este zona in care sunt masive mari de tei. Dar sunt si in alte zone ale tarii. Apicultorii trebuie sa faca pastoral si sa mearga cu albinele, in perioada respectiva, in cele trei saptamani de inflorire a teiului, ca sa poata sa obtina o miere de calitate.
Prin urmare, pentru productia mierii de tei, eforturile apicultorilor sunt semnificative. Cum se raporteaza, insa, consumatorii la acest sortiment de miere comparativ cu altele?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Mierea de tei este mai ieftina decat mierea de salcam, desi apicultorul depune acelasi efort financiar pentru a o produce, pentru a deplasa stupina in zona de tei. Iar, ca proprietati si beneficii, mierea de tei putem spune ca are efecte deosebite si ar putea fi chiar mai scumpa si mai apreciata decat mierea de salcam. Va dau un exemplu concret: in Polonia! In Polonia, mierea de tei este mai apreciata decat cea de salcam.
Asadar, si cei care aleg de regula mierea de salcam merita sa testeze si mierea de tei, si alt sortimente de miere romanesti, pentru ca fiecare dintre acestea vine cu alte arome, dar si cu alte proprietati benefice, cu alte vitamine, minerale, enzime…
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Si cei care sunt obisnuiti cu mierea de salcam ar trebui sa incerce si mierea de tei, si alte sortimente romanesti, cum sunt mierea de coriandru, mierea de zmeura, mierea de mana de padure, pentru ca nu doar ca au parte de arome deosebite, dar si valoarea enzimatica, aportul de vitamine si saruri minerale sunt diferite in fiecare sortiment de miere.
Dar cum percep strainii mierea romaneasca de tei?
Alina Mates-Ochis, director de marketing APIDAVA: Putem spune ca mierea de tei romaneasca are atat de multe beneficii pentru sanatate… Chiar si clientii din Japonia, care de 15 ani preferau doar mierea de salcam, pentru ca era o miere mai fina, mai putin aromata, au dorit, in ultimii 2 ani, sa testeze si alte sortimente de miere din Romania. Si au ales mierea de tei, prin prisma proprietatilor pe care le are mierea de tei, pe care le are planta tei, proprietati pe care le-a fost mai usor sa le explice si japonezilor. Au explicat proprietatile plantei tei si ale mierii de tei. Cred ca si noi, romanii, ar trebui sa apreciem beneficiile acestei plante si, normal, si ale mierii de tei!
Productia romaneasca de miere de tei este, asadar, semnificativa. In plus, este o miere apreciata pentru calitatile sale. In unele tari, precum cele nordice, aceasta se consumain mod traditional. In altele, precum Japonia, aceasta abia acum incepe sa fie cunoscuta.
Victor Mates, fondator APIDAVA: Daca ne referim la productia mierii de tei, unde Romania ocupa un loc fruntas, fiindca avem masive de paduri de tei cum nu au multe tari, poate suntem unici in lume, avem posibilitatea sa producem o cantitate insemnata. E adevarat ca productia de miere de tei intampina dificultati in sezonul recoltarii din cauza mortalitatii ridicate a albinelor, a albinei culegatoare. Dar beneficiile mierii de tei sunt cunoscute pentru toata lumea, atat pentru alimentatia copiilor, cat si a adultilor, fiindca da un ton linistit pentru cei care consuma, iar in perioada rece, in sezonul de iarna, se recomanda consumul indeosebi al mierii de tei, atat direct, cat si in diverse suplimente sau in diverse amestecuri.
Care este ponderea mierii de tei in productia de miere din Romania?
Victor Mates, fondator APIDAVA: Productia mierii in Romania se axeaza pe cateva sortimente importante. Poate ca pe primul loc este mierea poliflora, in care este inclusa si mierea de floarea-soarelui, dar pe locurile urmatoare sunt mierea de tei si mierea de salcam. Daca mierea de salcam ocupa locul principal la export, mierea de tei ocupa locul principal in consumul zilnic de miere al consumatorilor din Romania. Mierea de tei este apreciata, deoarece consumatorul roman are un respect fata de floarea de tei, foarte aromata, foarte placuta, o foloseste in ceaiurile de linistire, ceaiurile calmante. Astfel, si mierea de tei isi gaseste rolul si locul in consumul zilnic al romanilor.
Merita, asadar, sa ne madrim cu un asemenea produs traditional romanesc, mierea de tei, cunoscuta din tarile nordice pana in Japonia, si, bineinteles, sa-l includem in alimentatia noastra, pe care ne-o dorim cat mai sanatoasa!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!
Emisiune sustinuta de APIDAVA.