Diferente si Esente – Mierea si sanatatea
0Diferente si Esente – Mierea si sanatatea
Realitatea TV, 3 februarie 2018, de la ora 10.40
Invitata: Doamna dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare, presedinta comisiei stiintifice APIMONDIA.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.
Cecilia Caragea: Mierea, cunoscuta inca din Antichitate ca un adevarat izvor de sanatate, inglobeaza atat principiile active ale plantelor din care albinele culeg nectarul, cat si o serie intreaga de substante produse chiar de ele. In functie de florile vizitate, mierea poate sa aiba diferite arome si diferite proprietati, fiind recomandata intr-o serie intreaga de afectiuni. Haideti sa aflam mai multe despre beneficiile mierii pentru sanatate de la doamna doctor Cristina Mateescu!
Mierea monoflora din care albinele culeg nectarul pastreaza din beneficiile pentru sanatate ale plantei respective. Iata cateva exemple!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Mierea de salcam este o excelenta miere de masa, pentru ca, neavand o aroma foarte puternica, poate fi consumata si in cafea si ceai fara sa afecteze gustul. In general, nu sunt oameni care nu beau cafeaua decat cu zahar, pentru ca mierea schimba gustul. Mierea de salcam este o miere neutra din acest punct de vedere, deci pentru masa e foarte buna. Dar nu e lipsita de interes din punct de vedere terapeutic, pentru ca, spre exemplu, este febrifuga, deci stimuleaza scaderea febrei in caz de raceala. De aceea se si recomanda consumul de miere cand esti racit; or, in momentul cand transpiram, sigur ca scade si febra. Exista si alte sortimente de miere, poate ati auzit de mierea de paducel. Se presupune ca mierea de paducel, la fel ca planta, merge foarte bine pe sistemul cardiovascular, pe aritmiile cardiace. Apoi mierea de crucifere, pentru ca e miere de rapita, miere de varza… merge foarte pe sistemul respirator. Mierea de padure sau mierea de mana, cum este cunoscuta, este foarte bogata in elemente minerale si se foloseste ca reechilibrant electrolitic. Dupa ce au existat niste afectiuni digestive severe, cu pierdere multa de lichid, sau febre foarte mari, se recomanda aceasta miere de padure si sigur ca paleta este foarte larga. Au patruns acum la noi si mieri din zona mediteraneana, ca mierea de lavanda, care stim ca merge foarte bine pe sistem nervos, mierea de rozmarin, mierea de eucalipt, care merge pe sistemul respirator… Deci paleta este foarte larga si despre fiecare in parte am putea vorbi foarte mult. Natura ne-a oferit toate aceste leacuri.
Se spune ca mierea are atat un efect sedativ, cat si un efect energizant, ceea ce poate parea uimitor la prima vedere!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Este un paradox! Daca o bem intr-o bautura calda sau cat se poate de calda, este un sedativ exceptional, daca o bem intr-o bautura rece, de exemplu intr-un suc de portocale sau ne facem un suc de lamaie, este un energizant excelent! Este un paradox al acțiunii mierii!
Mierea este recomandata si pentru sustinerea sanatatii ficatului!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: In primul rand, atunci cand este foarte stresat sau mai are si o steatoza, adica un cumul de grasime, are nevoie pentru a se reface (si e un lucru extraordinar ca celula hepatica totusi se reface!), are nevoie de vitamine, are nevoie de proteine si are nevoie de glucide. Pai mierea vine direct cu glucide din abundenta! Si glucide direct asimilabile, respectiv glucoza si fructoza… deci il hraneste direct. Mai are si continutul de vitamine si de minerale! E adevarat ca nu putem spune ca este o sursa de vitamine si de minerale, pentru ca nu sunt concentratii atat de mari, dar, in asociere, de exemplu, cu polenul si cu laptisorul de matca, poate da rezultate foarte, foarte bune in tratamentul acestor tipuri de afectiuni, pentru un ficat obosit, un ficat stresat… Si iata cum ajuta ficatul!
Dar mierea este excelenta si pentru copii!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Mai ajuta cresterea staturo-ponderala la copii, pentru ca mierea este cea care stimuleaza absorbtia de calciu la nivelul sistemului osos, deci ajuta copiii in crestere!
Iar de dulce avem nevoie cu totii si nu ne putem potoli aceasta foame de dulce nici macar atunci cand vrem sa slabim. Dar mierea poate fi solutia ideala. Iata de ce!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Exista acea foame dupa dulce! O cura de slabire presupune si o scadere a glicemiei, deci apare automat foamea de dulce. Atunci vom dori sa mancam dulce. Daca mancam miere in acel nivel de pana la 40 de grame, deci 2 linguri de miere pe zi, ne asiguram tot ce ne trebuie organismului pentru buna functionare. Si mierea o putem consuma cum? Stoarcem o lamaie intreaga intr-un pahar cu apa si punem o lingurita doua de miere si il bem pe stomacul gol. Daca vrem sa o facem si in apa calduta, e cu atat mai bine, pentru ca ne ia foamea. Deci am consumat dulcele de care avem nevoie, ficatul ni l-am hranit. Putem sa facem si un amestec foarte dragalas, tot asa: de pus in apa fierbinte o lingurita de praf de scortisoara sau chiar scoarta, asa cum se gaseste, la care mai punem 1-2 lingurite de miere si bem aceasta bautura, care este extraordinara, de asemenea, pentru pastrarea greutatii, pentru inlaturarea senzatiei de foame… plus ca are efect de scadere a glicemiei. Actiunea scortisoarei este hipoglicemianta. Iata un alt beneficiu. Apoi, consumul de doua linguri de miere, seara la culcare, ofera de lucru ficatului, care incepe sa arda grasimile ce se gasesc la nivel hepatic, ne asigura un somn linistit si pornim ziua urmatoare cu alte forte.
Dar ce miere sa alegem? Multi considera, gresit, ca mierea cristalizata nu ar fi buna!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Exista un fals mit al mierii care se strica ori este stricata sau alterata, ori este stricata cu sirop de zahar! Vezi Doamne, apicultorul i-a dat albinei sa manance sirop de zahar si atunci mierea cristalizeaza. Fals! Mierea naturala cristalizeaza. Este chiar un indiciu al faptului ca mierea respectiva este curata. Pentru ca este vorba, si aici, de un fenomen fizic: mierea are in compozitia ei glucoza si fructoza. Glucoza este zahar simplu, direct asimilabil, dar care a o tendinta foarte mare de a iesi din sistem, de a cristaliza. Ceea ce se intampla si ceea ce observam noi intr-un borcan cu miere in care se asaza straturi (sau, uneori, in intreaga masa se produce cristalizarea) este tocmai iesirea din sistem a acestor molecule de glucoza, care sunt cristale albe la culoare. Exista, de altfel, cu cat concentratia de glucoza este mai mare in miere – si ea poate ajunge pana la 40%, este cazul, la noi in tara, al mierii de rapita. Daca o sa vedeti cand este produsa proaspata, superba, aurie, chihlimbarie, dar in cateva zile la temperatura ambientala se transforma intr-o masa onctuoasa, alba, superba, tartinabila, minunata. Sunt si alte sortimente care, la fel, au un timp de cristalizare in functie de concentratia de glucoza. Pentru ca, pana la urma, raportul glucoza/fructoza determina acest fenomen natural de cristalizare, ca sa intram in chimia intima a mierii. O miere care cristalizeaza mai greu, daca nu aproape deloc, este mierea de salcam, la noi in tara, pentru ca concentratia de fructoza este foarte ridicata in mierea de salcam. Raportul depaseste chiar 1,3 in favoarea fructozei, deci timpul perioadei lichide a mierii este mult mai mare. Sigur ca, daca exista si urme ca albina mai merge pe la pomii fructiferi, mai trece si pe la rapita, chiar daca se vinde sub forma de miere de salcam, putem avea surpriza ca, intr-un anumit an, sa mai vedem si mici urme de cristalizare.
Mierea cristalizeaza, asadar, mai repede sau mai incet, in functie de raportul dintre fructoza si glucoza, dar depinde si de temperatura la care este pastrata!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Cristalizarea se produce si in functie de temperatura! Sa stiti ca, de exemplu, temperatura critica pentru aparitia cristalizarii la miere cand o punem la camara e, asa, cam pe la 14 grade Celsius.
Dar unii chiar prefera mierea cristalizata!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Pana la urma, chiar as putea spune ca mierea cristalizata reprezinta chiar o optiune de consum pentru anumite tari. Este vorba de tarile nordice, care, in cea mai mare parte, nici nu importa decat pasta, crema de miere, pentru ca, bineinteles, oferita in alimentatie copiilor… e mult mai usor decat sa ne umplem pana la urechi sau pe hainute. Pentru ca se pune pe tartine exact cum se pune un produs, o crema de cacao (ca sa nu dau denumirea cormeciala) sau cum se pune un gem.
Mierea este, asadar, un dulce natural si sanatos, pe care, in mod firesc, il consumam in cantitati limitate!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Senzatia de satietate pe care ne-o da… tocmai asta o face utila si in anumite cure de slabire, pentru ca ne opreste din senzatia de… craving pentru dulce, deci dorinta de a manca cat mai mult dulce. Mierea este de doua ori mai dulce decat zaharul, ca atare, cantitatea de zahar pe care o mancam va fi la jumatatea concentratiei de zahar sau cantitatii de zahar pe care o mancam.
Important este, insa, sa alegem miere cu buletinele de analiza la zi, care respecta normele sigurantei alimentare!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: In momentul in care o miere iese pe piata, ea nu merge fara un buletin de analiza. Acel buletin de analiza specifica absolut toti parametrii care inseamna calitate si siguranta din punct de vedere alimentar, altfel nu are ce sa caute. Vorbesc de mierea procesata si pe care o gasim pe rafturile magazinelor!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA.