Diferente si Esente – Noi tehnologii in operatia de miopie
0Diferente si Esente – Noi tehnologii in operatia de miopie
Realitatea Plus, 27 martie 2022, de la ora 9.40
Invitati: dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog, si dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog
Emisiune realizata cu sprijinul Clinicii Oculus (www.clinicaoculus.ro, www.facebook.com/clinicaoculusbucuresti, 021.9628, 021.317.80.70, strada Pechea nr. 11A, sector 1, Bucuresti).
Cecilia Caragea: Daca, pe vremuri, singura solutie pentru cei care se confruntau cu miopia era purtarea ochelarilor, astazi, exista operatii laser care ii pot scapa de ochelari. Ce presupune operatia cu laser pentru miopie, cui se recomanda si ce precautii trebuie avute in vedere aflam de la specialistii invitati la Diferente si Esente!
Inainte de toate, haideti sa aflam ce este miopia, de la doctor Cristian Moraru, medic primar oftalmolog!
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Este un defect, un viciu de refractie, este incadrata la capitolul care se numeste „vicii de refractie”. Ce inseamna vicii de refractie? Ochiul e normal, dar imaginile care se formeaza nu se formeaza acolo unde trebuie. In miopie ce se intampla? De obicei, ochiul este mai lung, axul ochiului este mai lung decat media, iar imaginea, in loc sa se formeze in zona perfect centrala, care da cea mai buna calitate a vederii, se formeaza inaintea retinei.
Daca, pe vremuri, solutia consta in ochelari cu dioptrii negative, astazi, persoanele cu miopie pot scapa de ochelari cu ajutorul unei operatii cu laser.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Dupa 1990, s-a inventat un laser. Ce facea laserul acesta? Se numea laser excimer, avea o anumita dimensiune a particulelor laser si era un laser rece, adica nu producea caldura. Practic, s-a pus pe miopie. In miopie, axul fiind mai lung, ochiul fiind mai lung, teoretic, din mai lung poti sa faci mai scurt. Adica, daca slefuiesti intr-o parte, faci axul mai scurt. Si cu asta s-a inceput. Acest laser excimer s-a dezvoltat dupa 1995 si a luat o amploare deosebita, pentru ca rezultatele erau foarte bune. Adica laserul emitea unde de laser care, practic, slefuiau, asa, ca un polizor, corneea, dupa niste algoritmi. Adica: ai miopie de 3 dioptrii, trebuie sa slefuim atat. Pentru fiecare dioptrie, se slefuiesc, in general, 12-14 microni. Se subtiaza… Acum au mai evoluat algoritmii, pentru ca ideea este sa obtinem un rezultat cat mai bun cu o subtiere cat mai redusa a corneei. Dar, daca aceasta slefuire are loc in interiorul corneei, deci nu pe suprafata ei, cum ajungem in interior? Si, atunci, s-a inventat sa se decupeze prima parte a corneei. La inceput, cu un aparat mecanic, se chema microkeratom. Se taia, efectiv, electric, mecanic, o felie, un capacel foarte subtire. La inceput, nu era asa subtire, era cam de 160 de microni. Se dadea capacelul la o parte, se punea laser, apoi se punea capacelul la loc. Asta se numeste Lasik. Si Lasik-ul a persistat, adica s-a dezvoltat. Apoi s-a trecut la efectuarea acestui capacel nu cu lama, nu cu acea lama speciala, ci cu un laser. Acesta s-a inventat cam in anul 2000 si se numeste femtolaser. La ora actuala, a aparut al treilea tip de evolutie, se numeste FemtoLasik. Capacelul se face cu laser FemtoLasik, se ridica acest capacel (avem si noi aici, o sa va arat) si se pune al doilea laser, excimer laser, care slefuieste, apoi se pune capacelul la loc. La ora actuala, este cel mai frecvent tip de operatie.
Dar caror pacienti li se recomanda o asemenea operatie cu laser? Toti pacientii cu miopie ar putea recurge la o asemenea interventie sau exista anumite limitari?
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Laserul, in mod normal, are rezultate bune constante intre miopia de 0,5 si, din experienta noastra, putem merge pana la minus 6, minus 7 dioptrii. Dar aceasta este in functie de… cum am spus, laserul subtiaza corneea, deci un parametru important este grosimea corneei – nu toata lumea are corneea la fel de groasa. Si, daca corneea este suficient de groasa, putem merge cu plafonul de corectare a miopiei chiar pana la 6, 7. Calculam. Daca avem o miopie intre minus 1 si minus 6, 7, ne gandim la laser, la corectia cu laser. Varsta: daca vine un copil de 15-16 ani, pe langa numarul de dioptrii, ne intereseaza, din istoricul parintilor, de obicei, daca miopia pare ca s-a oprit sau nu. Pentru ca laserul sau orice interventie pentru chirurgie refractiva corecteaza miopia care este atunci. Multi parinti si multi pacienti cred ca, daca fac laser, nu le mai creste miopia. Nu e adevarat! Laserul poate sa corecteze miopia care este atunci.
Dar ce se poate face pentru pacientii miopi carora nu li se recomanda acest gen de operatie ?
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: In cazurile in care nu putem aplica laserul, in care criteriile de varsta, de numar mare de dioptrii, de grosime a corneei nu corespund (sunt cazuri din acestea), se poate incerca, se face (noi facem de ani, de zeci de ani)… se pun lentile intraoculare, adica peste lentila ochiului, peste cristalin, cu efect de lupa, de lupa negativa. Sunt niste lentile speciale. In lume sunt doua tipuri de lentile care se folosesc. Unele se pun in fata pupilei. Sunt ca niste ochelari bagati in ochi. Tot pe baza unor masuratori, a unor algoritmi, tabele, calculam si punem… Dar, la fel, aceste solutii sunt pentru miopia care este atunci. Sunt si oameni trecuti de 40, 45 de ani, care, pe fond de miopie, au purtat ochelari toata viata si s-au gandit sa nu mai poarte. Pentru acesti pacienti trecuti de 40, 45, chiar 50 de ani, cea mai buna metoda de a schimba dioptriile este cu schimbarea cristalinului. De ce? Pentru ca, daca ei vin dupa 40, 45 de ani, pe un fond de miopie… miopii sunt predispusi, dupa o anumita varsta, sa faca cataracta. Cam orice miop, daca are si o miopie mai mare, de 6, 7, 8, 10, este predispus sa faca mai repede cataracta decat un pacient fara dioptrii. Si, atunci, daca ii facem laser si punem implant din acela, iar dupa 2 ani face cataracta, trebuie o alta operatie.
Asadar, exista categorii ample de pacientii cu miopie care pot scapa, astfel, de ochelari. Totusi, sunt necesare o serie de precautii. Se realizeaza o serie de masuratori si de analize specifice, despre care aflam mai multe de la doctor Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.
Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: Metoda cu laser se adreseaza celor care au miopie mica si medie, dar care au si niste masuratori specifice ale ochiului, in primul rand grosimea corneei suficent de mare incat sa ne permita sa operam cu laserul. De ce spun asta? Pentru ca, prin metoda cu laser, noi actionam asupra corneei, sticla aceasta din fata ochiului care are o anumita grosime. Prin laser… laserul o slefuieste, o subtiaza, astfel incat, in urma tratamentului laser, ea ramane mai subtire. Daca pacientul din start vine la noi cu o cornee sub 500 de microni, sa spunem asa, generic, nu prea i-am recomanda metoda cu laser, mai ales daca are dioptrii mari, pentru ca urmeaza ca, prin laser, sa subtiem si mai mult. Si poate sa fie periculos pentru viitorul acestei cornei, deci pentru viitorul ochilor pacientului, respectiv corneea sa devina prea subtire, prea slabita si, in timp, sa inceapa sa se deformeze si sa duca la complicatii serioase. Pentru cei carora nu le este recomandata metoda laser recomandam implantarea de lentila refractiva. Ce este aceasta? Este o lentila foarte mica, care poate sa fie pe minus, in cazul miopiei, sau pe plus, in cazul pacientilor cu hipermetropie, inclusiv cu cilindru pentru cei care au astigmatism. Si acea lentiluta (este ca o lentila de ochelari, dar mult mai mica) se introduce in ochi printr-o operatie de scurta durata. Si se aseaza fie pe culoarea ochiului, pe iris, in fata pupilei, fie in spatele irisului, pe cristalinul natural al pacientului.
Ce presupune, concret, operatia in urma careia persoanele cu miopie nu vor mai avea nevoie de ochelari? Si cat de predictibila si de sigura este o asemenea interventie?
Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: Tehnica cu laser se realizeaza cu anestezie locala, doar cu picaturi. Si facem ambii ochi in aceeasi zi. Pacientul pleaca acasa fara pansament. Este o operatie fara sangerare, fara probleme deosebite, fara riscuri deosebite. Pacientul trebuie sa stea cuminte la un aparat, acesta este laserul cu excimer. Dar se poate face prima parte a operatiei cu femtolaser, dupa care, partea a doua, cu laserul excimer. In total, operatia dureaza cam 10-12 minute. Inainte de operatie sunt niste timpi pregatitori, care mai aduna, poate, inca o jumatate de ora de asteptare. De asemenea, dupa operatie mai tinem pacientul inca o ora in salonul postoperator, astfel incat, inainte de a pleca acasa, sa-i facem un control, ca sa vedem ca totul este in regula. Pacientul pleaca fara pansament, ii recomandam sa-si ia, poate, niste ochelari de soare si, bineinteles, un insotitor. Cand pleaca de la noi, nu poate sa conduca el masina, va trebui dus acasa insotit. Si-i spunem sa stea foarte cuminte. In ziua aceea, e foarte important sa nu se frece la ochi, sa nu se uite la televizor, la calculator, sa nu stea la povesti cu prietenii despre cum a fost operatia, sa pastreze toate acestea pentru a doua zi. Pentru ca in prima zi e foarte important… chiar le spunem sa stea in pat, sa doarma sau sa asculte muzica… E foarte important ca ochii sa fie extrem de relaxati in prima zi dupa operatie. A doua zi dimineata, vin la control. Noi le testam vederea… Si deja din prima zi sunt foarte incantati, pentru ca vad deja foarte bine. Inclusiv la optotipuri, deci la masuratorile standardizate pentru acuitate vizuala, vad foarte bine. O sa aiba un tratament cu picaturi, pe care o sa le puna cam o luna, o luna si jumatate… Le explicam ca in perioada aceasta trebuie sa aiba grija sa nu stea prea mult in praf, sa nu faca eforturi fizice foarte mari, sa nu duca mana murdara la ochi… niste lucruri din acestea de baza, nu ceva deosebit. Dar ei pot sa mearga la serviciu, sa-si inceapa activitatea profesionala si sociala normala dupa cateva zile. Tehnica Lasik este cea mai cunoscuta in intreaga lume si are proba timpului. S-au facut milioane de interventii Lasik in lume. Si noi mergem foarte mult pe ea, este tehnica noastra preferata in miopiile mici si medii, pentru ca are proba timpului, nu doar din experienta noastra, ci si din experienta intregii comunitati de oftalmologi de chirurgie refractiva din lume. Este metoda cea mai folosita si cu cele mai bune rezultate pe termen lung, deci are proba timpului.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va invitam sa accesati canalele online ale emisiunii noastre. Va multumim si va dorim multa sanatate!