Diferente si Esente – Noile tehnologii in implantologia dentara
0Diferente si Esente – Noile tehnologii in implantologia dentara
Realitatea TV, 10 martie 2018, de la ora 10.40.
Invitati: Doamna dr. Laura Ferent, medic dentist, domnul dr. Corrado Cazacu, medic dentist, si domnul dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: De foarte multe ori, implantul dentar este solutia recomandata, dar care sunt riscurile unei asemenea proceduri de implantologie si cat de utile sunt noile tehnologii in cresterea sigurantei implantului dentar si in reducerea durerii? Haideti sa aflam impreuna de la specialistii invitati astazi la Diferente si Esente!
Inainte de toate, haideti sa aflam in ce situatii sunt recomandate implanturile dentare!
Dr. Laura Ferent, medic dentist: Fie unii dinti nu s-au format, asta in cazul anodontiilor, fie au fost pierduti de-a lungul timpului, prin traumatisme, prin extractii dentare, prin boala parodontala chiar… si acestea sunt cele mai frecvente situatii in care pacientii pot apela la implanturile dentare!
Probabil stim cu totii ca, atunci cand pierdem un dinte, implantul este solutia recomandata, dar exista si situatii in care un dinte poate, pur si simplu, sa lipseasca, efectiv sa nu avem mugurele acelui dinte!
Dr. Laura Ferent, medic dentist: Parodontia reprezinta situatia in care, de la inceput, mugurii anumitor dinti nu se formeaza si exista dinti cu o predispozitie mai mare de a nu se forma, si anume incisivii laterali superiori, premolarii – sunt cele mai frecvente cazuri de anodontie. Am avut cazuri de genul acesta, cand persoanele erau copii. Si le-am recomandat mai intai tratament ortodontic pentru mentinerea sau recrearea spatiului respectiv, aferent dintilor care lipseau, urmand ca, la incheierea perioadei de crestere, le-am recomadant sa-si insereze un implant dentar.
Iata si cand e recomandat sa apelam la un implant dentar!
Dr. Laura Ferent, medic dentist: La implant putem apela in cazul copiilor sau persoanelor in crestere imediat dupa ce se inceteaza cresterea maxilarelor, iar, in cazul extractiilor, cel mai bine este sa inseram un implant cat mai repede, adica dupa ce osul s-a vindecat post extractie. Asta ar insemna undeva in jur de 2-3 luni, pentru a preveni migrarea dintilor vecini si a dintilor opusi catre spatiul ramas in urma extractiei.
Insa aceasta interventie este astazi una de maxima siguranta, iar acest lucru se datoreaza si noilor tehnologii din domeniu!
Dr. Corrado Cazacu, medic dentist: Computerul tomograf este o metoda imagistica moderna cu ajutorul caruia putem sa masuram exact inaltimea si latimea osului si sa simulam cumva viitoarea pozitie a implantului in os. Spre deosebire de computerul tomograf folosit de medicina generala, cel folosit in stomatologie are o doza de radiatie de 10 ori mai mica si este foarte util in etapa de planificare a interventiei, pentru ca ne ajuta sa vedem viitorul raport al implantului cu anumite structuri anatomice, cum ar fi nervii, care sunt repsonsabili de sensibilitatea dintilor inferiori si a buzei inferioare si care, cu siguranta, trebuie menajati si sa fie implantul la distanta. La fel putem analiza atunci cand vorbim de implanturi in zona laterala maxilara, vorbim si de sinusul maxilar, care trebuie luat in consideratie, si sa vedem distanta, care este oferta osoasa in acea zona si daca trebuie sau nu sa facem si intervetia de sinus lift, adica de ridicare a membranei sinusale. Deci este o metoda care ne ajuta sa planificam foarte bine anumite detalii, ca sa nu ne trezim cu surprize in momentul operatiei.
Computerul tomograf ofera indicatii si despre densitatea osoasa, ceea ce este de mare ajutor pentru medici in alegerea implantului adecvat!
Dr. Corrado Cazacu, medic dentist: La fel, ne poate ajuta sa masuram si densitatea osoasa, pentru ca, in functie de ce gasim pe computerul tomograf, avem si diferite protocoale operatorii. Exista o clasificare a densitatii osoase, pe care o putem vedea pe computerul tomograf, de la 1 la 4. Si, cu cat creste numarul, cu atat osul este mai moale. Cu cat osul este mai moale, cu atat si prepararea va fi mai redusa, pentru ca, atunci cand implantul intra prin comprimare in os, sa aiba o stabilitate mai buna in osul acela mai moale.
De multe ori, in prealabil este necesara o aditie osoasa si, in plus, tehnologia factorilor de crestere este recomandata pentru succesul interventiei si pentru o vindecare mai rapida!
Dr. Corrado Cazacu, medic dentist: Consta in recoltarea unei cantitati minime de sange de la pacient, care, ulterior, se centrifugheaza si se ia plasma, dupa centrifugare, iar din plasma se obtin acei factori de crestere care ne ajuta sa vindecam orice rana in organism. Noi, concentrandu-i, ii punem atat pe suprafata implantului, cat si pe zona operata, ca sa grabeasca, ulterior, de sapte ori vindecarea zonei operate, cat si sa sporeasca integrarea implantului. Inainte de insertia implantului, acesta se lasa sa se roteasca si, prin rotatie, picuram acei factori de crestere pe suprafata implantului. Stim ca suprafata implantului este rugoasa si are anumite porozitati. Ei bine, acesti factori de crestere intra in acele porozitati si, ulterior, la insertia implantului, contactul intre os si implant va fi cumva menajat de acei factori de crestere, care vor spori si ne vor duce catre o vindecare si osteointegrare mai buna.
Toate aceste tehnologii, care se dezvolta pe zi ce trece, ajuta la siguranta interventiilor de implantologie dentara!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Este in dezvoltare continua tehnologia care ne ajuta sa ne pregatim cazul pentru a pune un implant dentar. Atunci cand avem pacienti unde vedem radiografia simpla, panoramica, care este in doua dimensiuni, adica acolo vedem dimensiunea verticala, inaltimea… Vedem pe inaltime cam cat os este acolo unde am putea sa punem un implant dentar… Iar daca vrem sa avem o imagine completa si chiar sa simulam inserarea implantului dentar, aici avem nevoie de imagistica tridimensionala. Cu ajutorul computerului tomograf, putem sa vedem intr-un timp foarte, foarte scurt si cu o cantitate minima de radiatii cum arata tridimensional pacientul nostru, astfel incat putem sa planificam ce dimensiuni sa aiba implantul, putem sa planificam daca avem nevoie de o interventie asupra sinusului maxilar sau daca trebuie sa folosim implanturi scurte sau daca trebuie sa folosim implanturi neconventionale, cum sunt implanturile zigomatice, care nu se prind de acest os, ci se prind de oasele zigomatice. Deci toate aceste lucruri ne ajuta pe noi sa ne pregatim mult mai bine ce sa pregatim in timpul interventiei chirurgicale, astfel incat sa oferim pacientului o experienta excelenhttps://cliniciledrleahu.ro/ta si sa ii oferim dinti ficsi.
Iata si care sunt pasii de urmat atunci cand vi s-a recomandat un implant dentar!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Pacientul, chiar de la prima consultatie, trece intai pe la radiologie, unde pornim cu o radiografie simpla, in doua dimensiuni, panoramica, care dureaza noua secunde si este suta la suta digitala. O vedem direct pe calculator, unde putem sa facem toate masuratorile de care avem nevoie. Apoi facem si consultatia propriu-zisa. Dupa ce vedem si in cavitatea orala, vedem daca lipsesc niste informatii la radiografia simpla, atunci luam decizia daca sa mergem catre computerul tomograf. Iarasi vedem informatia imediat pe calculator si dureaza undeva intre cinci si zece minute sa ne facem toate masuratorile si toate simularile pe computerul tomograf. Si, chiar imediat dupa acest computer tomograf, daca alege pacientul, putem sa mergem sa-i inseram implanturile. Deci este o interventie atat de simpla tocmai pentru ca avem aceste informatii in format digital si cu o cantitate foarte mica de radiatii, ceea ce inseamna o siguranta maxima pentru pacient.
Pentru un succes pe termen lung, se recomanda, insa, in prealabil, asa cum spuneam, si aditia osoasa!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Se mai intampla de foarte multe ori ca implantul sa cedeze tocmai pentru ca nu a existat suficicient os in jurul implantului. Este o procedura care se cheama augumentare osoasa, ca si cum mai punem niste os peste osul pacientului in jurul implantului pe care tocmai l-am inserat. Pentru ca trebuie sa intelegem un aspect: acel implant dentar nu-l punem acum si vedem, da, este inconjurat de os, are o pelicula de os cam de un milimetru… Acel os de un milimentru, intr-un interval de un an, de doi ani, de cinci ani, o sa dispara de acolo si, daca dispare osul din jurul implantului, pentru ca a fost mult prea subtire de la inceput, atunci cu siguranta ca o sa avem un esec. Tocmai de aceea, pentru orice pacient care are nevoie de implant dentar, pornim de la a inlocui un singur dinte. Tot timpul nu trebuie sa ne multumim cu cantitatea de os disponibila de la inceput, pentru ca acolo intotdeauna este defect osos. In momentul in care am indepartat dintele, deja acolo avem un defect osos. Tocmai de aceea trebuie, de fiecare data cand punem implanturi dentare, sa facem augumentare osoasa. Si aici a inceput deja o mica dezbatere, pentru ca, desigur, aceasta augumentare osoasa vine si cu un cost suplimentar pentru pacient… Dar, din nou, cand punem costul in perspectiva, adica ce este mai bine: sa pun un implant dentar, sa am un defect osos si peste trei, patru, cinci ani sa trebuiasca sa intervin din nou si sa fac atunci augumentare osoasa, sa scot implantul ala, sa mai astept inca sase luni fara dinte, dupa care sa pun implantul dentar, dupa aia mai astept? Eu cred ca este mult mai bine sa pregatim interventia si sa facem toti pasii pe care ii cunoastem astazi, astfel incat pacientul acela sa ramana cu acel implant dentar si cu dintele de pe implantul dentar, pentru ca asta e cel mai important, sa ramana cu acel dinte pentru tot restul vietii!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.