Diferente si Esente – Perfectionarea continua in stomatologie
0Diferente si Esente – Perfectionarea continua in stomatologie
Invitat: prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sustinuta de Clinica Prof. Dr. Barbu (www.clinicadrbarbu.ro, 0758 818 333, 0751 012 383).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Trecem cu totii printr-o perioada complicata, de izolare, caracterizata de multiple pericole, mai ales daca nu ne-am rezolvat problemele de sanatate anterior sau daca, din nefericire, am suferit un accident. Asa stau lucrurile si in domeniul stomatologiei, unde, pentru aceasta perioada, autoritatile au restrans serviciile disponibile strict la urgente. Iar, in aceasta perioada, daca trebuie sa apelam la servicii stomatologice, cu atat mai mult ne dorim sa fim in siguranta, sa stim ca lucrurile se desfasoara conform tuturor normelor, pentru a evita orice fel de contaminare. Noi ne-am propus sa stam de vorba cu prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, pentru a afla care sunt cerintele de pregatire ale personalului medical, care sunt normele stricte necesare sigurantei noastre. Asa ca va invitam la o noua editie Diferente si Esente, in care vorbim despre pregatirea medicilor si asistentelor din domeniul stomatologiei.
Asa cum stim, pentru a ajunge specialist intr-un anume domeniu este nevoie de ani si ani de studiu. Pentru a ajunge specialisti, medicii trebuie sa urmeze rezidentiatul. Dar asta nu este tot: invatarea continua. Haideti, insa, sa aflam ce presupune aceasta!
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: E bine sa facem rezidentiatul, care ne ofera o specializare si ajungem sa avem o specializare pe un anumit domeniu – ca vreau pe chirurgie dento-alveolara, ca vreau pe parodontologie, protetica, ortodontie… Sunt multe specializari. Si, atunci, fac o specializare de trei ani, dupa care ar trebui sa efectuez doar acele manopere. Si, daca fac o serie mai restransa de manopere, pe acele manopere pot sa avansez foarte mult si sa fiu foarte performant. In afara de asta, exista si multe alte cursuri de pregatire. Noi avem nevoie, in medicina si in medicina dentara, avem nevoie de pregatire medicala continua. Sunt cursuri organizate de diverse asociatii, de Colegiul Medicilor, de exemplu, de universitati, de facultatea de stomatologie, cum avem noi – avem cursuri potuniversitare, avem master… In principiu, trebuie ca fiecare medic sa urmeze, in fiecare an, cateva cursuri din acestea de specializare. Acum, ca sunt de ordin general sau sunt specifice pe anumite domenii pe care doctorul le practica in cabinet… orice ar fi, e bine sa mearga, pentru ca orice expunere catre un lector care tine un curs este macar un lucru de invatat, este un lucru important pe care, daca l-ai invatat, poti sa-l aplici pacientului din cabinetul tau.
Si asistentele din domeniul stomatologiei au si ele nevoie de o pregatire continua? De ce anume?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: O data ca trebuie sa-si mentina pregatirea cu care au venit din scoala, ca e facultate de 4 ani sau scoala de asistente postliceala de 3 ani. Ele trebuie sa stie in continuare sa prinda o vena, sa stie ce sa faca, si ele, ca manopera, imediat, in stare de urgenta, odata cu doctorul. Doctorii trebuie sa mearga si ei la cursurile acestea de urgente medicale, ca sa fie pregatiti pentru diverse urgente care pot sa apara in cabinet. Exista foarte multe cursuri, foarte multe specializari pe care putem sa le facem si in tara, dar si in strainatate.
Perfectionarea continua este reglementata, adica medicii si asistentele din stomatologie, ca si din celelalte domenii medicale, trebuie sa aiba in fiecare an, obligatoriu, un numar de puncte profesionale, care se acorda in urma unor activitati de invatare, de perfectionare, de crestere a competentelor.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Exista o obligativitate, din partea Colegiului Medicilor, sa avem 40 de puncte pe an. Asta inseamna ca trebuie sa participam la cel putin doua, trei manifestari – congrese internationale, congrese nationale, simpozioane, cursuri, care sunt, bineinteles, acreditate de Colegiu si sunt tinute de lectori care sunt recunoscuti de Colegiu ca lectori care pot sa aduca un beneficiu celor care sunt la curs. Si asistentele trebuie sa mearga la cursuri. Eu fac, de exemplu, tin cursuri cu asistentele pentru partea de gesticulatie intraoperatorie, pentru partea de circuit al instrumentarului din autoclav catre cabinet si inapoi, ce trebuie sa faca asistentele in cursul interventiei, cum isi ajuta doctorul in asa fel incat sa evite, obligatoriu, orice contact cu suprafete nesterile, cu instrumente nesterile… Sa iasa din obisnuinta aceea, in care am un tic… in care, pur si simplu, cu manusile sterile imi aranjez ochelarii, imi aranjez masca, imi aranjez parul… de fapt, nu-mi dau seama ca m-am desterilizat si pot, dupa aceea, sa-mi infectez pacientul, mai departe. In timp, uitam ce am facut, cu ce am plecat din scoala. Ce am invatat in scoala trebuie mentinut, deprinderile trebuie mentinute. Trebuie sa folosim gesticulatia intraoperatorie corecta, in asa fel incat sa nu periclitam sterilizarea si sa mentinem in continuare sterila zona operatiei.
Dar cine tine, de regula, aceste cursuri de perfectionare?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: In principiu, foarte multe lume tine cursuri, dar aceste cursuri pot sa fie recunoscute sau sa nu fie recunoscute de Colegiul Medicilor. In principiu, cei care au voie sa tina cursuri sunt medici acreditati de Colegiul Medicilor. Multa lume tine cursuri, dar intrebarea este: acele cursuri pe care le tinem sunt pur si simplu opinia mea verbala, opinia mea scrisa, ca am scris o carte, sau faptul ca am publicat niste articole in niste reviste de specialitate din strainatate, reviste de prestigiu? De fapt, in acele articole este recunoscuta munca din cabinet, munca pe care am facut-o in cabinet, cercetarea pe are am facut-o pe diverse domenii. De fapt, acela este cel mai important lucru prin care poti sa arati cuiva ca poate cineva ca invete ceva de la tine. Exista o lista de lectori acreditati de Colegiul Medicilor, o lista care se actualizeaza in fiecare an, si doar acei lectori pot sa ofere puncte, doar la acele cursuri doctorii, cursantii care participa la ele pot sa primeasca pe diploma de curs puncte de educatie medicala continua. Altfel, sunt doar niste cursuri de informare, pur si simplu, nu sunt niste cursuri care sa ajute si sa-i mentina doctorului dreptul de libera practica.
Cum sunt selectati medicii care pot tine cursuri?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Acei medici sunt alesi de Colegiul Medicilor in primul rand prin faptul ca sunt cadre didactice universitare, deci sunt la facultate, asta inseamna ca trebuie sa se documenteze tot timpul, sa participe la proiecte de cercetare, sa scrie, sa publice articole in reviste stiintifice de specialitate, cu factori de impact… Si, atunci, daca ai un curriculum vitae care corespunde cerintelor Colegiului Medicilor, poti sa fii lector acreditat si poti sa tii un curs care sa aiba un impact favorabil asupra participantilor, ca sunt asistente sau doctori.
Exista insa si cursuri acreditate din alte tari pe care le pot urma medicii din Romania, daca doresc?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Sunt si in strainatate cursuri si congrese care ofera puncte de educatie continua, dar, in functie de cine le-a organizat, ele sunt recunoscute sau nu de Colegiul Medicilor. Nu toate sunt recunoscute.
Dar cum se specializeaza si cum evolueaza cei care tin cursuri, pentru ca si ei trebuie sa invete permanent?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Lectorii, ca sa invete mai departe, trebuie sa se specializeze. In primul rand, trebuie sa participe la proiecte de cercetare, sa faca studii, sa faca cercetare, cum facem si noi, cum fac si eu, sa publice cat mai multe articole… Si, prin aceste articole pe care le publica si prin faptul ca sunt invitati la diverse congrese si prezinta la acele congrese, intra in contact cu diversi profesori, incep colaborari cu diverse facultati, pe anumite domenii si pe anumite arii de cercetare. Incet-incet, ei pot sa progreseze tot mai mult.
Si dumneavoastra ati participat la cursuri in strainatate. In ce tari ati sustinut cursuri?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Am fost invitat in multe tari sa tin cursuri, sa particip la congrese: in Coreea de Sud, in Singapore, in Malaezia, am fost in India de multe ori, am fost in Israel (Israelul este recunoscut ca un varf al cercetarii in lume si al stomatologiei si al implantologiei, este recunoscut de toata lumea).
Dar stim ca exista si firme care produc si diferite materiale, instrumente si tehnologii pentru domeniul stomatologiei. Si acestea sustin, la randul lor, cursuri, ceea ce este normal, deoarece cadrele medicale trebuie sa invete sa utilizeze corespunzator toate acele materiale, instrumente, tehnologii. In aceasta privinta cum functioneaza lucrurile?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Exista firme, multiple firme care produc os pe care il folosim la aditiile de os, membrane, implanturi, instrumentar, care organizeaza cursuri. Si diverse aparate cu ultrasunete, de exemplu, care sunt minim invazive, au un efect minim invaziv si putem sa facem operatii mai simple si mai curate si mai usor de suportat de pacient… Aceste firme organizeaza, ele, niste cursuri. Pot sa fie de doua, trei zile, se pot intinde pe mai multe module… In principiu, aceste cursuri sunt tintite pe promovarea si pe intelegerea modului in care functioneaza acel material, acel instrument, pentru promovarea acelor materiale, acelor instrumente. Dar bineinteles ca exista si instrumentar special, pe care trebuie sa-l folosim si pe care, daca il folosim, avem o rata mai mare de succes, pentru ca putem sa facem anumite manopere. De exemplu, avem o perforatie in sinus si putem sa suturam in zona sinusului cu anumite instrumente – sunt instrumente de microchirurgie si aceste instrumente nu pot fi gasite… Adica le fac foarte multe firme, dar numai anumite firme le fac cum trebuie, le fac corect. De multe ori, in loc sa te ajute, de pot incurca.
Este, asadar, un domeniu in care succesul depinde de un ansamblu de factori.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Pentru succesul unei operatii in implantologie, de aditie de os, de exemplu, de sinus lift, ai nevoie, o data, cum am vorbit, de cursuri de pregatire, de specializare, de un rezidentiat in care te-ai specializat in chirurgie orala, apoi ai nevoie de ajutorul care sa stie cum sa puna in scena toata interventia, cum lucreaza cu gesticulatia intraoperatorie, sa fie totul steril, sa mentina sterilizarea completa a zonei in care intervenim. Si foarte important este si instrumentarul, pentru ca el ne poate ajuta sau ne poate incurca. Exista instrumente de 80 de lei si exista instrumente de 2000 de lei. Acele instrumente de 2000 de lei te pot tine 10 ani, acel instrument de 80 de lei te tine doua, trei saptamani… Asa ca si instrumentarul este foarte important, pentru ca sunt cazuri, in timpul interventiei, care survin sub forma de complicatie a acelei interventii si, daca nu ai instrumentarul necesar ca sa poti sa rezolvi complicatia, nu poti sa termini interventia si trebuie sa inchizi si sa trimiti pacientul la cineva care se pricepe. Impreuna cu o firma din Germania, am facut o trusa de instrumente care e recomandata doctorilor incepatori si numai, daca vor sa o foloseasca… Sunt instrumente special concepute, care pot sa-i ajute in diverse situatii, ca sunt mai simple, ca sunt mai complicate… Niste instrumente speciale, care sunt flexibile, pentru aditiile de os in sinus. Impreuna cu profesorul meu si prietenul meu din Israel, Adi Lorean, am conceput doua instrumente flexibile care se adapteaza tuturor pacientilor, sunt niste instrumente pe care putem sa le modelam noi, in functie de anatomia fiecarui pacient. Adica noi, cumva… nu conteaza cum este pacientul, noi putem sa modelam aceste instrumente, pentru ca au un material flexibil. Metal flexibil, special gandit pentru interventiile de sinus lift.
Asadar, medicii cu experienta participa si la realizarea instrumentelor necesare in domeniul stomatologic.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Instrumentele chirurgicale folosite de noi in operatii, initial, au fost concepute de niste tehnicieni, dupa care firmele au inceput sa colaboreze cu practicieni, cei care au nevoie si se intalnesc foarte des cu situatii neprevazute in timpul interventiei… si care nu aveau cum sa rezolve complicatia. Si, atunci, firmele au inceput, in ultima vreme, cu cei care au experienta foarte mare in activitatea clinica si sa conceapa instrumente, asa cum am facut noi, cum am conceput noi aceste instrumente pentru sinus lift, pe care noi le folosim foarte mult, ne ajuta in orice situatie, ne salveaza de orice complicatie. Bineinteles ca nu sunt niste instrumente ieftine, dar, pe de alta parte, nu putem sa spunem ca exista o interventie pe care nu putem sa o terminam pentru ca nu am avut instrumentarul necesar.
Apropo de succesul unei interventii: care sunt factorii care aduc succesul in implantologie?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Criteriile succesului in implantologie au la baza o pregatire teoretica foarte buna, o pregatire practica din punctul de vedere al specializarii, ma refer la specializarea in chirurgie orala, avem nevoie de materialele necesare, avem nevoie de ajutoarele foarte bune, instrumentarul foarte bun, pregatire medicala continua si specializari pe anumite domenii (in tara, dar se poate si in strainatate, ca si acolo sunt locuri foarte bune unde putem sa invatam). In principiu, toate acestea, adunate, ne duc catre o rata de succes foarte mare a interventiilor chirurgicale.
Asadar, succesul presupune o serie ampla de factori, dar invatarea continua, perfectionarea continua, dorinta si vointa de a evolua, de a fi zi de zi mai bun in profesia aleasa sunt esentiale!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Diferente si Esente este, asa cum stiti, un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, si Diferente si Esente si alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube ACC Media Channel. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sustinuta de Clinica Prof. Dr. Barbu (www.clinicadrbarbu.ro, 0758 818 333, 0751 012 383).