Diferente si Esente – Problemele stomatologice in cazul copiilor
0Diferente si Esente – Problemele stomatologice in cazul copiilor
Realitatea TV, 4 februarie 2018, de la ora 10.40.
Invitati: doamna dr. Iris Dan, medic dentist pedodont, doamna dr. Eliza Stan, medic dentist pedodont, si domnul dr. Ionut Leahu, medic dentist.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Fiecare varsta are problemele ei stomatologice specifice! In copilarie, de exemplu, trebuie sa fim foarte atenti la dintii de lapte, pentru ca acestia influenteaza dintii definitivi. Mentalitatea ca dintii de lapte nu conteaza, ca oricum se schimba, este foarte daunatoare. In plus, trebuie sa-i invatam pe copiii nostri sa nu se teama de dentist, ca vizita la medicul stomatolog nu doare si, daca e cazul, exista inhalosedarea constienta. Despre toate acestea vorbim astazi cu specialistii invitati la Diferente si Esente!
Multi se intreaba cand ar trebui sa isi duca pentru prima data copiii la dentist. Iata raspunsul medicilor stomatologi si iata cum ar trebui sa le formeze deprinderi sanatoase in aceasta privinta!
Dr. Eliza Stan, medic dentist pedodont: In primul rand, inca de la aparitia primilor dintisori, parintii il pot aduce pe cel mic la stomatolog. Este foarte bine sa il obisnuiasca inca de acasa cu periajul dentar, cu un periaj corect. Seara, inainte de culcare, parintii se duc la baie sa perieze dintii si il pot lua si pe cel mic sa vada ce se intampla si, in felul acesta, cel mic se obisnuieste cu periajul dentar. Cand mai creste putin, copilului i se poate explica: „Uite, mergem la stomatolog sa iti faca un control, o consultatie…“ El trebuie sa stie dinainte ce se intampla. Copilul, ca si adultul, daca nu stie ce se intampla… intervine frica.
Prima vizita la stomatolog trebuie, asadar, sa aiba loc atunci cand apar primii dinti de lapte!
Dr. Eliza Stan, medic dentist pedodont: Ea este bine sa fie facuta inca de la 6 luni. De obicei, la 6 luni apar primii dintisori – daca apar mai devreme, venim mai devreme! Totul se intampla doar pentru adaptarea cu cabinetul, cu atmosfera din cabinet, cu medicul stomatolog, cu asistenta… Pentru ca, de-a lungul vietii, din pacate, pana la urma tot o sa avem nevoie de medicul stomatolog; daca nu pentru probleme, macar pentru o igienizare. Prima consultatie este doar ca sa ne imprietenim cu copilul! Ii explicam ce urmeaza sa facem, ii aratam instrumentarul, ii aratam aspiratorul… Bineinteles, pentru fiecare in parte exista niste denumiri speciale: aspiratorul, de exemplu, este elefantel, arata asa ca o trompita de elefant, avem avion, tractoras, diverse trucuri sa ii atragem. Le putem pune desene animate, vorbim cu ei, le aratam tot ce se intampla si le explicam, le zicem ca, daca au vreo intrebare, sa nu sfiasca, sa ne puna orice intrebare, facem si un periaj… La periaj, copilul vede ca nu se intampla nimic; daca ne spune ca il doare, ii spunem: „Ridica mana!“ Daca ridica mana, noi ne oprim instantaneu. In felul asta, copilul prinde incredere in noi
De multe ori insa, din pacate, lucrurile decurg cu totul altfel si copilul ajunge la dentist cand deja are dureri!
Dr. Eliza Stan, medic dentist pedodont: Daca este vorba de o urgenta, ar fi bine sa nu se ajunga la stomatolog la prima sedinta in urgenta, dar, daca, totusi, este o urgenta, incercam sa vorbim cu pacientul, vedem daca vrea sa coopereze cu noi – daca nu vrea sa coopereze, este speriat, este prea mic, se poate face inhalosedare. Inhalosedarea este o metoda de sedare constienta, deci pacientul ramane constient pe tot parcursul sedarii. Practic, este o mascuta care se pune la nivelul nasului. Un amestec de oxigen si protoxid de azot, protoxidul de azot se mai numeste si funny gas, gaz ilariant. Se numeste asa pentru ca pacientul capata o stare de relaxare, euforie, sunt multi copilasi care incep sa cante… Se relaxeaza si devin mult mai cooperanti.
Iata, concret, cum se desfasoara aceasta procedura de inhalosedare!
Dr. Eliza Stan, medic dentist pedodont: Pe tot parcursul tratamentului, o data la trei minute, medicul mareste concentratia de protoxid de azot. De aceea, este nevoie de cel putin 9 minute ca pacinetul sa inceapa sa simta starea de relaxare. Dupa cele 9 minute, poate sa deschida gura, va fi mult mai cooperant si ne putem apuca de tratament. La sfarsit, dupa ce am terminat tratamentul, pacientul primeste o doza de oxigen 100% si, la 3 minute dupa ce a inhalat numai oxigen si a dat afara protoxidul de azot, se termina si inhalosedarea, si terapia. Nu sunt efecte secundare adverse. Pacientul se simte la fel a inainte si isi poate relua activitatile in mod normal.
Sa nu uitam ca ignorarea problemelor stomatologice atrage dupa sine alte probleme de sanatate!
Dr. Eliza Stan, medic dentist pedodont: In cazul in care parintele nu are grija de dintisorii copilului, pot aparea numeroase complicatii. Prima complicatie si cea mai des intalnita este caria dentara, dar, din pacate, o carie netratata niciodata nu sta pe loc. Inainteaza, ajunge pana la radacina, se face infectie, infectia, mai departe, pe langa episoadele febrile, de febra destul de mare, poate ajunge si mai sus, la nivelul sinusurilor. De asemenea, infectiile orale netratate pot duce la o stare generala alterata! Copilul nu mai poate manca, daca nu mai poate manca, nu se mai poate juca, nu mai are energie, nu mai are vitalitate, are o stare generala proasta.
Toate acestea pot fi evitate daca respectam vizitele periodice la medicul dentist!
Dr. Iris Dan, medic dentist pedodont: Un control periodic trebuie efectuat o data la 6 luni, atat timp cat nu exista alte probleme majore.
Si, in plus, multi copii au tot felul de obiceiuri care le pericliteaza sanatatea orala!
Dr. Iris Dan, medic dentist pedodont: Una dintre practicile incorecte este aceea ca copilul foloseste biberonul pe tot parcursul noptii cu lichide indulcite sau lapte, ceea ce poate duce la aparitia cariilor de biberon. O alta practica incorecta este aceea ca foloseste biberonul si suzeta dupa varsta de doi ani. De asemenea, suge degetul, rontaie creionul, suge buza!
Pot exista, insa, si o serie de probleme mostenite!
Dr. Iris Dan, medic dentist pedodont: Putem sa vorbim despre diastema, ceea ce inseamna strungareata – spatiul dintre dintisorii din fata, anodontia sau, mai bine spus, lipsa formarii mugurelui unui dinte definitiv si cresterea excesiva a mandibulei.
Pentru toate acestea exista solutii, insa doar daca se stabileste o buna colaborare cu medicul dentist, ca acesta sa poata urmari evolutia micilor pacienti!
Dr. Iris Dan, medic dentist pedodont: Mai intalnim si tartru specific copiilor, si traumatisme, bineinteles, care pot sa apara odata ce copilul invata sa mearga. Tartrul specific copiilor este cauzat de o bacterie care dispare undeva dupa adolescenta si, in acest timp, este necesar sa realizam un periaj profesional pentru a-l indeparta.
Sa nu uitam nici faptul ca experientele neplacute din cabinetul medicului stomatolog din copilarie duc la acea frica de dentist care numai bine nu ne face. De aceea, copiii trebuie dusi la dentist cand inca nu au nicio durere, la controalele periodice!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist: De obicei, un copil traumatizat de un dentist la momentul respectiv devine adultul cu foarte mari probleme dentare si am cunoscut adulti de 30-40 de ani care imi spuneau foarte clar: „Eu nu am mai mers la dentist de la 12 ani, cand uite ce mi s-a intamplat!“ Si, din pacate, pentru ca nu a mers la dentist o perioada atat de lunga, a adunat foarte, foarte multe probleme dentare. Dar in ziua de astazi avem solutii pentru ambele situatii. Avem situatia in care parintele este foarte constiincios si bine educat si isi aduce copilul la dentist fara sa aiba copilul vreo problema si atunci se poate crea o relatie de prietenie intre specialistul in tratarea problemelor la copii si pacient. Sau mai vin si in situatia de urgenta, cand copilul a fost scapat de sub control, nu a fost dus la dentist la timp si face o infectie, se umfla, are dureri. In situatia aceasta, daca copilul vine in dureri, exista solutii cum este inhalosedarea, care il linisteste pe copil. Copilul fiind mai relaxat, se poate face anestezia locala fara probleme si se poate indeparta durerea. Desigur, este in continuare o experienta destul de neplacuta atunci cand vii deja cu dureri foarte mari. Este experienta aceasta a copilului care are dureri de dinti de cateva zile, de cele mai multe ori. Tocmai de aceea, sfatul meu pentru toti parintii este sa-si aduca copiii la medicul dentist cand nu are nicio problema si s-o ia ca pe o joaca: „Uite, astazi nu mergem la joaca in parc, mergem la joaca la medicul dentist!“
Nu uitati: sa previi e mai usor! Asadar, pentru un zambet sanatos si frumos, invatati-va copiii deprinderile sanatoase si sa respecte vizitele regulate la dentist!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.