Diferente si Esente – Proceduri si terapii nechirurgicale pentru durerile de spate
0Diferente si Esente – Proceduri si terapii nechirurgicale pentru durerile de spate
Realitatea TV, 25 mai 2019, de la ora 10.40.
Invitat: Domnul doctor Mihai Pascu, medic specialist in medicina generala.
Emisiune sustinuta de LITherapy (LITherapy | Tratare dureri de spate | www.litherapy.ro | www.facebook.com/LITherapy | 0724.434.998).
Cecilia Caragea: Majoritatea dintre noi se confrunta cu dureri de spate, asa ca astazi, la Diferente si Esente, ne-am gandit sa vorbim despre cateva terapii nechirurgicale pentru durerile de spate. Vorbim despre decompresia vertebraa la cald cu infrarosu si despre terapia Yumeiho.
Inainte de toate, haideti sa aflam de ce majoritatea dintre noi se confrunta cu dureri de spate!
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Durerile de spate pot sa apara intr-o maniera insidioasa, cronica in momentul in care persoana respectiva are atitudini, pozitii vicioase pe care le mentine multa vreme. In momentul acela, apar niste contracturi cronice la nivelul musculaturii paravertebrale, eventual apar modificari de fascii, inflamatii ale acestor fascii, care intr-o prima faza se manifesta sub forma durerii, iar in timp, daca nu se tine cont de aceste manifestari, aceste semnale ale corpului, usor-usor, se pot somatiza, generand scolioza, generand modificari care tulbura, de fapt, postura.
Care ar fi primele recomandari?
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Recomandarile, intr-o prima faza, sunt sa avem grija de postura noastra, pentru ca o postura corecta nu permite instalarea acestor tulburari, care in final se manifesta si sub forma de durere, si sub forma unor posturi vicioase, bineinteles. Dar, din pacate, omul modern este pus in situatia de a sta foarte mult timp in anumite pozitii, spre exemplu la birou, cu ochii in calculator. In momentul in care, mental, esti foarte atent, focusat la ceea ce lucrezi, din momentul respectiv fenomenul de autocontrol nu se mai manifesta si toata musculatura posturala incepe sa se contracte peste normal. Daca aceasta situatie se mentine multe ore fara ca persoana sa aiba mici pauze, care sa reseteze situatia si, in felul acesta, practic, sa nu se permanentizeze sau sa se cronicizeze aceasta situatie, lucrurile devin din ce in ce mai greu de tolerat. Daca lucrurile scapa de sub control, simptomatologia se agraveaza, in momentul respectiv se impune, totusi, sa ia legatura cu un specialist, cu un terapeut, ca sa primeasca o terapie adecvata problemei pe care o acuza. Maniera graduala de abordare a problemei, in functie si de gravitatea ei, este, bineinteles, intr-o prima faza, automanagementul, dupa care terapiile non-chirurgicale, dupa care, eventual, terapii medicamentoase si, in ultima instanta, terapii chirurgicale… Pentru ca exista tulburari de postura sau tulburari musculo-scheletale atat de grave, incat ele nu mai suporta o reversibilitate, gradul de somatizare este atat de mare, incat reversibilitatea somatizarii este mica sau deloc.
De obicei, se recurge la o decompresie vertebrala prin elongatii.
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Elongatiile se bazeaza pe aplicarea unor forte longitudinale in anumite segmente sau pe toata lungimea coloanei vertebrale, in ideea in care sa se faca aceasta decompresie a discurilor. Se cauta intotdeauna solutii de imbunatatire a terapiilor non-invazive – in cazul de fata, a acestor decompresii discale. Si exista niste dispozitive care fac o decompresie a discului fara ca sa se exercite aceasta forta longitudinala in lungul coloanei vertebrale si care se bazeaza pe… Este ca un fel de hamac, care are dedesubt niste role facute dintr-un material compozit, care pot fi incalzite si circula pe spatele pacientului, pe zona paravertebrala (nu in zona spinelor posterioare ale vertebrelor, ci pe zona musculara paravertebrala), in ideea in care, odata, intr-o prima faza, relaxeaza musculatura, toate tesuturile moi, pentru ca ele, calde fiind, emit un tip de infrarosu, cu o anumita lungime de unda, un infrarosu cu lungime de unda mare, care are o penetrare mult mai mare in tesut decat o lampa cu infrarosu normala… In egala masura, aceste role se opresc in diverse puncte strategice ale coloanei vertebrale, in asa fel incat, practic, obtin distensia discala in jurul articulatiilor intervertebrale, care sunt situate posterior. Practic, sunt niste arcuiri regionale ale coloanei, in asa fel incat tesuturile peridiscale sa fie obligate, sub caldura si sub aceasta microelongatie, sa cedeze, in asa fel incat discul sa isi recapete forma initiala, dimensiunea initiala…
Spuneati ca este o procedura complexa…
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Pe langa faptul ca il incalzeste, ii accelereaza metabolismul, faciliteaza imbunatatirea circulatiei locale… Chestiunile acestea, toate, duc la imbunatatirea statusului local. Statusul local atat biologic, cat si mecanic. De fapt, asta este scopul.
Prin ce se diferentiaza, pe scurt, aceasta procedura, fata de elongatia clasica?
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Diferenta fata de elongatia clasica este tocmai aceasta abordare atat globala, cat si regionala. Deci, indreptandu-te asupra aspectelor strict locale si imbunatatind, cu ajutorul undelor infrarosii, cu ajutorul caldurii, practic, imbunatatind comportamentul tesutului moale din jurul vertebrelor, adica ligamente, fascii, muschi, te astepti – si chiar asa se intampla! – ca tot ansamblul sa raspunda mai bine la manevrele mecanice, care, daca ar fi facute fara aceasta pregatire prealabila sau fara acest context… Sigur ca tesutul este mult mai putin compliant daca actionezi asupra lui pur mecanic, fara sa-i faci o incalzire, o pregatire, o inmuiere, sa spunem, a fasciilor si a elementelor rigide… Deci aceasta ar fi diferenta pe care o aduce aceasta terapie fata de o elongatie clasica.
Procedurile manuale sunt complementare acestor terapii mecanice, care se realizeaza cu diferite aparate. Printre aceste proceduri manuale se numara si terapia Yumeiho, o terapie care provine de la vechile tehnici asiatice de recuperare.
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Persoana care a creat, a asamblat aceasta terapie manuala era un japonez care a avut acces la unele manuscrise din perioada taoista a Chinei in care erau descrise aceste manevre de recuperare pe care le faceau calugarii buddhisti pentru a-si mentine forma fizica sau pentru a-i ajuta pe cei care erau in suferinta din localitatile invecinate. Deci erau ca un fel de spital regional de recuperare… Aceasta terapie este o terapie holistica, deci se adreseaza intregului corp. Pentru ca postura nu este legata de un anumit segment, chiar daca un anumit segment… O asezare gresita a talpilor pe sol genereaza tulburari pana la nivelul coloanei cervicale. Deci este o chestiune care s-a dovedit. Exista o stiinta care se numeste posturologie si care are la baza toata documentatia si argumentatia stiintifica pentru asta. Iar Yumeiho are in background aceasta posturologie ca explicatie a ceea ce se intampla intr-o sedinta de Yumeiho. Ea se bazeaza pe circa o suta sau peste o suta de proceduri, care se adreseaza intregului corp, tuturor regiunilor corpului, in general aparatului locomotor.
In ce consta, mai exact, aceasta terapie?
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Este o terapie manuala, care se face cu un terapeut care este pregatit in sensul acesta si se bazeaza pe mobilizari pasive. Adica: pacientul vine, intr-o tinuta lejera, se aseaza pe o saltea speciala (pentru ca se lucreaza la sol, tocmai datorita faptului ca vine din Asia, iar acolo exista aceasta cultura a statului pe saltea, pe tatami), iar terapeutul aplica aceste manevre specifice, care constau in anumite tehnici de procesare a tesutului moale, un tip de presopunctura, un anumit tip de masaj… dupa anumite secvente. Deci ea este standardizata, este foarte bine pusa la punct, dar, sigur ca da, terapeutul poate sa aprecieze, in functie de necesitatile pacientului, care dintre manevre se impun a se face si in ce ordine si unde trebuie insistat, tocmai pentru a corecta problemele pe care le are pacientul.
Insa, dincolo de toate acestea, conduita pacientului este esentiala!
Dr. Mihai Pascu, medic specialist medicina generala: Cel mai bun medic al fiecarui pacient este pacientul insusi. Terapeutul este un ghid. El, practic, sesizeaza, privind din exterior… pentru ca, de fiecare data, cand fiecare om se autoanalizeaza, o data, lipsa de experienta si, a doua oara, subiectivismul il fac sa traga concluzii cateodata partiale sau chiar gresite… Dar ghidul, (in cazul de fata, terapeutul), sesizand lucrurile intr-o maniera obiectiva profesionista si din exterior, poate sa ajute cu sfaturi. In afara faptului ca aplica o terapie, el trebuie sa ii dea o undita, nu doar sa-i vanda peste… Sa-l invete ce sa faca, cum sa procedeze, cum sa-si modifice comportamentul de zi cu zi – comportamentul postural, comportamentul mental – in asa fel incat sa se pastreze cat mai echilibrat. O fiinta echilibrata fizic si mental este o fiinta care face fata cu brio oricaror situatii de viata!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de LITherapy.