Diferente si Esente – Reabilitarea orala rapida
0Diferente si Esente – Reabilitarea orala rapida
Realitatea TV, 20 octombrie 2019, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Excellence.
(www.dentalexcellence.ro, www.facebook.com/ClinicileDentalExcellence, 0727.77.35.50).
Cecilia Caragea: Pacientii care si-au pierdut complet dintii si vor sa renunte la clasica proteza dentara si nu sunt multumiti nici de acele structuri mobilizabile pe implanturi pot apela, astazi, la solutii de reabilitare orala care le confera dinti ficsi. In ce anume constau acestea aflam astazi la Diferente si Esente!
Solutiile de reabilitare orala rapida se adreseaza pacientilor care si-au pierdut complet sau aproape complet dintii. Haideti, insa, sa aflam in ce conditii acestia pot recurge la noile solutii rapide de reabilitare orala!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Pacientii care au nevoie de sistemul de reabilitare orala rapida sunt pacienti care sunt edentati total si sunt purtatori de proteze acrilice sau pacienti care mai au un numar de dinti, dar acestia sunt afectati iremediabil de carie sau boala parodontala generalizata. Conditia pentru a realiza acest sistem este aceea ca pacientul sa mai prezinte un volum osos suficient cat sa se poata insera implanturile necesare.
Asadar, este vorba de volumul osos, stiut fiind faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, are loc si o resorbtie osoasa, mai ales in zonele laterale, in zona molarilor, a maselelor, popular spus.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Atat in cazul maxilarului, cat si al mandibulei, atrofia in zona posterioara este accentuata, el ramanand mai ales in zonele frontale.
Dar, pentru o buna masticatie, trebuie sa avem dinti tocmai in aceste zone laterale. Iar cand ne-am pierdut dintii avem nevoie de implanturi. Haideti sa aflam care este specificul implanturilor care se insereaza in aceste zone, in cadrul interventiilor de reabilitare orala rapida.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Interventia consta in inserarea unui numar de 4 sau 6 implanturi la maxilar, care are o densitate redusa, si de 4 implanturi la mandibula.
In plus, implanturile din zone laterale sunt inserate inclinat. Iata de ce!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Cele 2 implanturi distale, atat la maxilar, cat si la mandibula, sunt inserate inclinat, pentru a evita formatiunile anatomice din zonele respective si pentru a asigura o stabilitate cat mai buna a lucrarii. Intre aceste doua implanturi inclinate se insereaza 2 sau 4 implanturi, in functie de maxilarul la care ne gasim, in pozitie verticala. Pozitia aceasta a implanturilor ne ajuta sa evitam operatii complicate de aditie osoasa, adica varianta clasica de inserare a implanturilor, in care in zonele posterioare, din cauza atrofiei accentuate a osului, era nevoie de operatie de aditie de os, iar la 6 luni se inserau implanturile, termenul de finalizare a lucrarii fiind undeva la aproximativ 12 luni. Cu ajutorul acestui sistem de reabilitare rapida, implanturile sunt inserate intr-o sedinta care dureaza aproximativ 2 ore, iar in 24 de ore se ataseaza lucrarea fixa provizorie. Aceasta lucrare provizorie este o lucrare din acrilat, care are 10 dinti, in aceasta etapa fiind interzise extensiile distale fata de ultimul implant. Este o lucrare care reface zona estetica a pacientului si, partial, functia masticatorie.
Asadar, dupa interventie, in doar 24 de ore, pacientul beneficiaza de o lucrare fixa provizorie. De aceea se spune ca acest gen de interventie iti confera dinti ficsi intr-o zi!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: In 24 de ore de la inserarea implanturilor, se ataseaza o lucrare fixa provizorie. Aceasta lucrare este o lucrare din acrilat, care are 10 dinti. Lucrarea acopera zona estetica, adica putem sa ne reluam activitatea – sa zambim, sa vorbim… si reface partial functia masticatorie, pacientul, in perioada de vindecare, putand sa manance doar alimente cu consistenta redusa. Pe langa rolul estetic, lucrarea provizorie are rolul de a rigidiza implanturile in timpul perioadei de vindecare, astfel incat, la 6 luni de la interventie, lucrarea definitiva, care este facuta din materiale foarte rezistente, sa poata fi facuta cu un numar mult mai mare de dinti, respectiv 12 – 14 dinti.
Si cum se intretine aceasta lucrare definitiva?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Lucrarea definitiva, care este fixata prin insurubare, ne permite ca o data pe an sa o indepartam cu usurinta si sa ii facem o igienizare in cabinetul stomatologic, odata cu controlul la nivelul gingiei si al implanturilor.
Care sunt avantajele acestei solutii de reabilitare orala rapida?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Beneficiile acestui sistem sunt acelea ca se evita aditiile osoase mari, iar pacientii care vin cu proteza sau cu dintii total afectati pleaca in 24 de ore cu implanturile si dantura fixa. Asadar, dupa aceasta sedinta de inserare a implanturilor, pacientul pleaca cu o lucrare fixa provizorie, care dupa 6 luni se schimba cu o lucrare definitiva.
De ce aleg pacientii o asemenea varianta de reabilitare orala?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Este o diferenta foarte mare intre starea pe care o au oamenii atunci cand se prezinta la primul consult… ei si-au pierdut increderea in ei insisi, pentru ca cei care au proteza… lucrarea aceea se misca si sunt foarte stresati ca sunt in public si trebuie sa manance sau… simt toate acele micromiscari pe care le face lucrarea respectiva… Sau cealalta situatie, in care mai au un numar de dinti, mai multi sau mai putini, dar sunt inestetici, sunt foarte afectati de boala parodontala, sunt afectati de carii… Iar starea pacientilor este total diferita dupa sedinta aceea dupa care pleaca cu lucrarea provizorie. Desi este o lucrare provizorie de acrilat, care este facuta in stilul caracteristic al acestui sistem, dar este total diferita fata de situatia in care ei au venit. Primul impact este acela ca dintii lor nu se mai misca si ca sunt aliniati, ca sunt curati si ca pot sa zambeasca cu incredere… Oamenii sunt diferiti, adica zambesc… au o alta atitudine, sa zic…
Asadar, fata de clasicele proteze dentare, pe care multi pacienti le considera confortabile si cu care se simt nesiguri, varianta de reabilitare care iti confera dinti ficsi intr-o zi poate sa fie o varianta de luat in calcul.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Pacientii purtatori de proteza… eu cred ca nu sunt deranjati foarte tare de faptul ca in fiecare seara trebuie sa scoata lucrarea ca sa o igienizeze, ci de faptul ca nu pot manca si ca se misca foarte tare, mai ales la alimente cu consistenta crescuta. Si nu sunt confortabili, atunci cand sunt in preajma altor oameni, sa simta acele miscari ale lucrarii. Si sesizez o mare schimbare de atitudine la pacientii care trec de la proteza la lucrare fixa!
In plus, aceste interventii se desfasoara rapid! Si, chiar daca exista un oarecare disconfort imediat dupa acestea, pacientii isi pot relua activitatile curente foarte repede dupa operatia stomatologica!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Este foarte important ca aceasta procedura se desfasoara intr-un interval foarte scurt, lucru care ii avantajeaza pe pacientii care sunt in activitate, care se pot programa, de exemplu, intr-o vineri, iar luni isi pot relua serviciul cu o dantura fixa!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!