Diferente si Esente Reluare – Valorile normale ale colesterolului si trigliceridelor
0Diferente si Esente Reluare – Valorile normale ale colesterolului si trigliceridelor
Realitatea TV, 30 septembrie 2017, de la ora 10.40.
(Reluarea emisiunii difuzate in premiera in 9 iulie 2017).
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Colesterolul si trigliceridele reprezinta substante esentiale pentru sanatatea noastra, dar, din pacate, de multe ori se intampla sa depaseasca limitele normale, ceea ce are consecinte grave pentru sanatatea noastra. Ce putem face pentru a ne mentine colesterolul si trigliceridele in limite normale aflam de la domnul doctor Iosif Balint.
Colesterolul si trigliceridele sunt substante esentiale pentru buna functionare a organismului nostru, dar trebuie mentinute in limite normale.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In momentul in care vorbim de colesterol si trigliceride, vorbim de fapt de niste materiale de baza in constructia celulelor, in constructia tesuturilor. In mod normal, colesterolul si trigliceridele se introduc in organism prin alimentatie, prin consumul de alimente, cum ar fi carnea, grasimile si asa mai departe. Pana aici, toate-s bune si frumoase, problema incepe in momentul in care cantitatea lor creste, cantitatea aceea pe care organismul nu poate sa o foloseasca.
Se recomanda analize periodice pentru urmarirea valorilor colesterolului si trigliceridelor. Pentru ca valorile marite ale acestora pot sa creasca foarte mult riscul bolilor cardiovasculare.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Daca vorbim de colesterol, toata lumea stie ca exista unul „bun” si unul „rau”. Cel rau este LDL-ul, cel bun este HDL-ul. Trebuie sa stim ca nici acel colesterol rau nu este atat de rau, fiindca are un rol esential in organismul nostru. Normal, daca cantitatea din sange creste peste 130 de miligrame pe decilitru, imediat avem un surplus de colesterol, iar acest colesterol care este in surplus in sange se poate depune pe peretele vascular si poate duce la aparitia placilor aterosclerotice. HDL-ul, care este undeva sub 30 sau 40 ml/dl, in mod normal, are functia de a transporta si chiar de a demonta, in anumite cazuri, aceste placi aterosclerotice. De aceea spun unii ca unul e bun, celalalt e rau, fiindca unul se depune si poate forma acele placi aterosclerotice, iar celalalt nu se depune, nu formeaza aceasta placa aterosclerotica si nu avem, de fapt, efecte negative. In mod normal, in total, colesterolul trebuie sa fie undeva sub 200 ml/dl – acestea sunt valorile, sa zicem asa, normale ale colesterolului in sange.
Iata si care sunt riscurile daca valorile acestor analize sunt mult marite!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In momentul in care creste colesterolul, functia negativa, sa zicem asa, sau rolul negativ este depunerea pe vase si aparitia acestor obstacole in interiorul arterelor. Daca vorbim de trigliceride, si acestea fac parte din grupa grasimilor. Au un rol foarte important in organism. In momentul in care nivelul lor creste peste cel normal, sangele incepe sa se ingroase, incepe sa fie uleios, putem sa spunem, e mai gros. Asta inseamna ca transportul sangelui in artere este ingreunat, nu mai este atat de fluid. De aceea este atat de important sa tinem nivelul trigliceridelor undeva la 150 ml/dl, fiindca la aceste valori sangele inca are un transport normal, iar peste aceste valori deja sangele incepe sa fie mai ingrosat.
Valorile colesterolului si trigliceridelor pot sa varieze de la o perioada la alta, in functie de stilul nostru de viata din perioada respectiva, de alimentatia din acele zile. Dar trebuie sa fim atenti la valorile care se stabilizeaza in timp.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Stim foarte bine ca sunt persoane la care trigliceridele cresc chiar pana la 400, 500 ml/dl. Eu personal am avut, la un anumit punct, 480 ml/dl… Dar sunt momente si momente, fiindca, daca avem un week-end, de exemplu, in care am mancat foarte mult gratar, mititei, am fost undeva si am consumat o cantitate mai mare de alimente si n-am facut miscare, daca masuram luni acest nivel, normal ca si colesterolul, si trigliceridele vor fi crescute. Problema este in momentul in care aceste valori persista, deci facem de mai multe ori analizele, repetam aceste analize, iar valorile sunt crescute. De ce? Fiindca, am vazut, unul vine si face un obstacol, celalalt vine si ingroasa sangele, deci avem, pe de o parte, un orificiu mai mic al arterei pe care ar tebui sa impingem o coloana de sange care este mult mai ingrosat si nu mai este atat de fluid. Atunci, aici intervine problema si aici trebuie sa luam masuri ca sa prevenim aceste lucruri. Fiindca stim ca ateroscleroza poate sa duca la infarct miocardic, la accident vascular cerebral, la alte complicatii de circulatie sanguina, care pot periclita atat sanatatea, cat si viata noastra.
Efectele acestor depuneri de pe peretii vaselor de sange pot fi devastatoare…
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Nu putem sa spunem ca exista un loc in care se depun cu predilectie. Normal, exista anumite puncte, fiindca colesterolul, in functie de presiunea sangelui, in functie de diametrul arterelor, in functie de nivelul lui in sange, se poate depune cu predilectie in anumite puncte. Pe noi ne intereseaza acele puncte care pot duce la aparitia unor probleme. De exemplu, stim ca se depune pe carotida. Asta inseamna ca scade foarte mult sau poate sa scada foarte mult irigatia creierului.
Primele masuri pe care trebuie sa le avem in vedere sunt, bineinteles, o alimentatie mai sanatoasa, mai multa miscare, mai putin stres, un control permanent al greutatii, analize medicale periodice, suplimente nutritive…
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Cu ajutorul acestor tablete, nivelul colesterolului si nivelul trigliceridelor scade si putem sa scadem si sa mentinem la niste valori normale. Dar trebuie sa stie telespectatorii ca, pentru a ajuta acest proces, avem nevoie de miscare. Sa facem miscare, sa facem sport, in fiecare zi, cel putin o jumatate de ora, o ora… Daca nu putem sa alergam, macar sa facem o plimbare in parc, oriunde… Esentiala este miscarea. Trebuie sa stim ca lichidele, de fapt, sunt surse de energie, sunt surse de calorii. In mod normal, avem nevoie de 2000 – 2500 de calorii pe zi. Daca facem miscare, atunci necesarul de calorii creste, iar daca creste necesarul de calorii atunci creste si folosirea acestor lipide ale organismului, deci, prin aceasta, folosim acest colesterol si aceste trigliceride, iar prin aceasta le putem mentine la valori normale.
Adevarul este ca mancam mult prea gras, mult mai gras decat parintii si bunicii nostri, care consumau mult mai putina carne si grasimi. Iar incidenta bolilor cardiovasculare este, din pacate, in crestere.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: De obicei se spune ca trigliceridele cresc in momentul in care consumam alimente care sunt preparate, prajite cu ajutorul uleiului. Uleiul este sursa de trigliceride. Colesterolul isi are sursa in primul rand in grasimi animale, in slanina, in carne… De aceea, se spune cateodata ca trigliceridele sunt grasimile oamenilor instariti, care iau masa la restaurant, iar colesterolul este al taranului, al omului de la tara, care consuma foarte multe grasimi, cum ar fi slanina.
Nu uitati ca valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor nu au simptome. Nu simtim nimic special. Cu atat mai important este sa nu neglijam analizele medicale periodice si sa incercam sa ne mentinem aceste valori in limite normale, pentru ca astfel reducem riscul afectiunilor cardiovasculare. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.