Diferente si Esente Reluare – Valorile normale ale glicemiei
0Diferente si Esente Reluare – Valorile normale ale glicemiei
Realitatea TV, 7 octombrie 2017, de la ora 10.40
(Reluarea emisiunii difuzate in premiera in 16 iulie 2017)
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Dulciurile reprezinta o atractie majora pentru noi toti si trebuie sa stim ca glicemia este influentata nu numai de cantitatea de dulciuri pe care o consumam, ci si de calitatea acestora, tot asa cum este influenta de calitatea tuturor alimentelor pe care o consumam. Bineinteles este influentata si de kilogramele in plus, de lipsa de miscare, de stres, de consumul de alcool sau de tutun. Hiperglicemia este extrem de grava, pentru ca in timp poate sa duca la o serie intreaga de grave afectiuni. Este extrem de important se ne mentinem glicemia in limite normale. Cum sa facem aceasta? Vom afla astazi de la domnul doctor Iosif Balint!
Glicemia reprezinta cantitatea glucozei in sange si este esential ca aceasta sa fie in limite normale!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Pentru ca celulele sa poata sa-l foloseasca ca hrana avem nevoie de insulina, de aceea este foarte important sa avem o cantitate adecvata de glucoza in sange si sa avem si o cantitate adecvata de insulina in sange. Degeaba avem un transport de glucoza pana la celule daca nu exista si insulina care sa faca posibila utilizarea de catre celule a glucozei. De aceea, in momentul in care acest sistem sufera, intr-un fel sau altul, atunci deja putem deja sa vorbim de o dereglare si, in foarte multe cazuri, vorbim de o boala foarte raspandita, care vine cu cresterea glicemiei in sange, deoarece din anumite cauze celulele nu pot sa utilizeze glucoza din sange. De fapt, degeaba avem glucoza, nu putem hrani celulele cu acest aliment de baza pentru celulele din organism.
Glicemia se masoara prin analize de sange facute dimineata, pe stomacul gol, iar valorile peste limitele normale ale acesteia sunt foarte periculoase, pentru ca apare riscul unor afectiuni extrem de grave!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Daca apare acest fenomen, putem sa vorbim de diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2. In momentul in care vorbim de tip 1 inseamna ca avem o lipsa de insulina din anumite cauze si din momentul acesta, nu avem insulina, nu avem procesul de utilizare a glucozei de catre celule. Daca vorbim de diabetul zaharat de tip 2, aici stim ca apare, de obicei, la acei pacienti care sunt obezi, sunt supraponderali si care au o viata sedentara.
Organismul nostru este foarte complex si toate procesele se influenteaza reciproc si de aceea trebuie sa fim foarte atenti si la afectiunile conexe pe care le poate atrage dupa sine hiperglicemia!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In momentul in care intervine o dereglare in acest sistem si acest sistem nu mai functioneaza creste si nivelul grasimilor din sange si in momentul acesta nu numai ca avem o glicemie crescuta in sange, dar avem si grasimi crescute in sange, de aceea acele afectiuni ale arterelor care apar, acele arteriopatii obliterante diabetice, care apar in paralel cu aceasta boala, pot fi de foarte multe ori fatale sau fulminante, pot aparea foarte repede si au o evolutie mult mai rapida decat la un pacient care nu sufera de hiperglicemie, deoarece nivelul colesterolului din sange este foarte crescut, se depun foarte repede pe peretele vascular, apar foarte repede placile aterosclerotice si ajunge mult mai repede la o obstructionare totala a unor artere si prin aceasta sa nu avem o circulatie adecvata a membrelor inferioare. De aceea, din pacate, in arteriopatiile diabetice se ajunge mult mai repede chiar la amputari, deoarece sunt in stransa legatura insulina, glicemia si grasimile din sange si din organism si daca acest sistem nu functioneaza cum trebuie atunci creste si glicemia, cresc si aceste grasimi.
Iata de ce aceia care stiu ca se inscriu in aceasta grupa de risc ar trebui sa fie mult mai atenti la toate problemele de circulatie!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Glicemia crescuta vine cu colesterolul crescut si cu trigliceridele crescute in sange. Acest lucru duce, asa cum am povestit, la aparitia rapida, fulminanta a acestor boli de circulatie la membrele inferioare si, de aceea, trebuie sa fim foarte atenti la nivelul glicemiei din sange, mai ales, daca stim ca suntem predispusi sau am avut in istoricul familial parinti, bunici care au suferit de aceasta boala sau suntem hiperponderali, daca avem o viata sedentara, daca mancam foarte mult… Trebuie sa stim ca sunt anumite semne care pot sa ne indice ca am putea suferi de aceasta boala.
Iata care sunt semnele care ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne determine sa mergem rapid la medic pentru un set de analize!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: De exemplu, sunt trei semne care indica aparitia hiperglicemiei:
- Pacientii incep sa consume lichide intr-o cantitate mult mai mare si cu frecventa mult mai mare.
- Cresterea frecventei si volumului urinarilor, pacientii incep sa mearga mult mai des la toaleta si sa elimine urina intr-o cantitate mult mai mare.
- Incep sa consume alimente intr-o cantitate mai mare si mai frecventa. Deci la acesti pacienti la care creste glicemia in sange, primele semne ar fi cresterea consumului de lichide, cresterea consumului de alimente si cresterea volumului de urina si frecventa urinarii. Toate acestea pot fi semne care sa ne indice cresterea hiperglicemiei. In momentul acesta trebuie sa facem mai multe analize, investigatii medicale si deja putem sa luam niste masuri.
Stilul de viata, miscarea, alimentatia sanatoasa, suplimentele nutritive, reducerea, pe cat posibil, a stresului cotidian sunt primele masuri pe care trebuie sa le avem in vedere pentru a ne mentine sanatatea!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In primul rand, trebuie sa ne schimbam modul de viata, sa incepem sa facem miscare, sa ne schimbam alimentatia pe de o parte, pe de alta parte putem sa accesam aceste suplimente alimentare care contin vitamine, minerale si extracte din plante cum ar fi hibiscus, macese, vita de vie, floare de soc, coaja de portocale, mar care au mai multe roluri in aceaste cazuri. Pe de o parte, in foarte multe cazuri ajuta la reducerea glicemiei si nu numai, fiindca la acesti pacienti, glicemia, de foarte multe ori fluctueaza: ori foarte mare, ori foarte mica, iar cu aceste tablete reusim sa micsoram aceasta fluctuatie. Asta inseamna ca incepem sa stabilizam nivelul glicemiei pe de o parte, pe de alta parte curatam arterele din interior si incercam sa redam peretului vascular elasticitatea, protejandu-l de distrugere si sa-i curatam din interior aceste depuneri de grasimi, de colesterol si putem ajunge foarte repede la niste lucruri nedorite, cum ar fi amputarea membrelor inferioare!
Asadar, cei care au ajuns sa se confrunte cu o asemenea afectiune cu atat mai mult ar trebui sa fie atenti la riscul afectiunilor conexe!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Trebuie sa stim ca, de fapt, aceasta boala, hiperglicemia, vine si cu anumite boli colaterale. Vine cu niste afectiuni ce se formeaza din cauza glicemiei crescute din sange si acestea ar fi: arteriopatiile obliterante diabetice despre care vorbeam, aceste probleme de circulatie la membrele inferioare vin cu neuropatiile diabetice, de fapt glicemia influenteaza functionarea acestor nervi, unii nervi devin mai sensibili, apare senzatia de durere, fiindca la un prag mult mai mic de lovitura, pacientul simte o durere mult mai mare, vine cu retinopatiile diabetice, care, din pacate, apar la 85% dintre pacientii cu diabet de tip 1 si pot duce chiar pana la orbire si poate veni cu anumite afectiuni renale, se poate ajunge din cauza hiperglicemiei chiar pana la insuficienta renala. Din pacate, aceste afectiuni vin in paralel cu aceasta boala care este data de hiperglicemia in sange.
Este important sa va faceti periodic analizele de sange, iar rezultatele acestora sa fie in limite normale. Glicemia, de exemplu, trebuie sa fie intre 70 si 100 de miligrame pe decilitru! Daca valorile nu se incadreaza in limitele normale, trebuie sa luati urgent masuri, iar daca ajungeti sa va confruntati cu o serie de afectiuni, trebuie sa fiti cu atat mai atenti la sanatate, pentru ca exista si riscul unor afectiuni conexe. Important este sa aveti grija de voi. Si nu uitati ca preventia este esentiala!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.