Diferente si Esente – Remedii ayurvedice impotriva caderii parului
0Diferente si Esente – Remedii ayurvedice impotriva caderii parului
Realitatea TV, 18 decembrie 2016, de la ora 17.40
Invitat: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.
Cecilia Caragea: Dintotdeauna, in orice cultura si in orice civilizatie, un par bogat, frumos si sanatos a fost valorizat. Era vazut ca un semn al puterii, al fortei, al vitalitatii. In basme, personaje precum zanele si fetii-frumosi au intotdeauna parul lung, frumos, bogat. La fel, regii, reginele si printesele. Iar cei carora nu le crestea parul erau vazuti ca pietre de incercare, precum Spanul din poveste. Iar taierea parului insemna pierderea energiei vitale – ne amintim doar de Samson si Dalila… Cei care sufereau de caderea parului simteau, pur si simplu, cum isi pierd energia si vigoarea. Tocmai de aceea, remediile impotriva caderii parului au fost intotdeauna la mare cautare. Haideti sa aflam impreuna care sunt recomandarile fitoterapiei indiene, medicinei ayurvedice impotriva caderii parului!
Trebuie sa stim ca parul se regenereaza, ca este normal sa pierdem zilnic cateva zeci de fire de par, dar nu este nicio problema atat timp cat ele sunt inlocuite cu unele noi. Problemele apar in momentul in care ritmul de inlocuire a firelor noi de par nu mai este suficient de sustinut, cand firele noi nu mai reusesc sa le inlocuiasca pe cele care cad.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Atata vreme cat foliculii nostri pilosi sunt activi si bine hraniti, ei se regenereaza in permanenta si cresc in permanenta fire noi de par. In momentul in care aceasta cadere de par depaseste capacitatea de regenerare a corpului, intr-adevar, putem spune ca ne confruntam cu probleme. Motivele pentru care parul cade sunt foarte multe si inca sunt multe necunoscute… Pot sa existe dezechilibre hormonale, pot sa existe anumite deficiente de minerale, de vitamine. De exemplu, in cazurile severe de anemie, parul cade foarte tare…
Pe langa sampoanele impotriva caderii parului, pe care este indicat sa le folosim in aceasta situatie, trebuie sa ne ajutam corpul si din interior.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Pe langa modalitatile exterioare cu care noi rezolvam aceasta problema, este bine sa realizam si investigatii asupra starii noastre de sanatate, asupra nivelului hormonilor, asupra concentratiei de minerale si vitamine… Sa vedem alimentatia, sa vedem nivelul de stres, pentru ca stresul este, de asemenea, un factor foarte important care poate sa duca la caderea parului. Radiatiile… persoanele care lucreaza in medii cu foarte multe calculatoare, telefoane, monitoare si fel de fel de alte surse de radiatii electromagnetice care genereaza foarte multi radicali liberi, care ataca acest folicul pilos, care este foarte sensibil la efectul radiatiilor…
Odata cu inaintarea in varsta, este normal ca parul nostru sa fie mai slab, mai friabil, mai subtire si are nevoie de o ingrijire speciala pentru a-si pastra un aspect frumos.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Trebuie sa fim constienti ca, odata cu inaintarea in varsta, in momentul in care transformarile noastre, procesele noastre metabolice se reduc, catabolismul este mai intens decat anabolismul, adica producerea de celule noi, capacitatea de regenerare a corpului… putem sa ne confruntam cu genul acesta de probleme – caderea parului… el devine mai uscat, mai friabil… De asemenea, femeile in preajma menopauzei sunt putin mai predispuse, din cauza dezechilibrului hormonal care insoteste perioada respectiva, la genul acesta de probleme legate de sanatatea parului.
Cosmeticele naturale din plante ne pot fi de mare ajutor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Bineinteles ca este important ca noi sa folosim, pentru intretinerea parului, cosmetice cat mai naturale cu putinta… Sau care sa aiba in compozitie principii active din plante care sa ne ajute sa mentinem pH-ul optim al parului, astfel incat secretia de sebum sa fie mentinuta la valori normale, pentru ca ea are un efect protector atat asupra pielii capului, cat si asupra parului.
Sampoanele cu ingrediente naturale recomandate impotriva caderii parului si impotriva matretii contin Aloe vera, fenicul, Neem, nuci de sapun… Aceste asa-numite nuci de sapun sunt, de fapt, fructele unui arbore care, datorita efectelor lor tensioactive, ne pot curata delicat pielea.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Planta Sapindus trifoliatus are niste fructe care se numesc nuci de sapun, tocmai datorita proprietatilor tensioactive pe care aceste fructe le au, ma rog, principiile active din aceste fructe le au… In felul acesta, curatarea la nivelul parului si pielii capului se face mult mai bland. Contin principii tensioactive. Aceste nuci de sapun pot fi folosite inclusiv pentru spalarea hainelor, dar o cantitate mica amestecata cu alte principii, cum ar fi, de exemplu, extractul de fenicul, extractul de Neem, extractul de aloe, completeaza aceste proprietati. In felul acesta, pielea capului beneficiaza de o spalare blanda, care respecta pH-ul natural al pielii capului, care este preponderent acid, avand in vedere ca trebuie sa existe aceasta bariera acida protectoare la nivelul pielii. Are efect de stimulare a circulatiei acest sampon, are efect antibacterian, antifungic, calmeaza iritatiile care exista la nivelul pielii capului care este predispusa la matreata si, in felul acesta, previne si caderea excesiva a parului, care poate sa apara in aceste situatii.
Iata insa ce putem face daca avem un par mult prea uscat si care se rupe usor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Daca, dimpotriva, ne confruntam cu un par foarte uscat, fie din cauza coafarii prea dese sau a folosirii uscatorului de par, fie din cauza razelor de soare, vara (stim ca, in momentul in care mergem, vara, la soare, parul nostru se usuca mai tare), fie din diverse alte motive, avem un par mult mai uscat, este bine ca acest par sa beneficieze de un tratament special. Si, atunci, samponul cu care noi vom intretine acest par trebuie sa contina extract de Amla, care este o planta puternic vitaminizanta si mineralizanta si care are un efect de hranire intensa a foliculului firului de par. De asemenea, ea hidrateaza foarte bine pielea capului. De asemenea, Acacia concina sau Shikakai este o planta care asigura o curatare foarte blanda, fara sa modifice pH-ul acid al pielii capului…
Pe langa produsele de ingrijire a parului naturale, produse cu plante din fitoterapia indiana, putem sa apelam si la un colorant natural al parului, binecunoscut in India, unde este utilizat nu numai pentru colorarea parului, ci si pentru realizarea unor tatuaje. Este vorba de celebra Henna, care ii confera parului placute nuante de roscat.
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Extractul de Henna (Lawsonia inermis) este cel care poate sa coloreze parul intr-o culoare stralucitoare roscata, a carei nuanta poate sa difere in functie de lichidul cu care preparam aceasta pudra… Aceasta pudra, care contine Henna si celelalte plante pe care le-am amintit si care nu contine absolut nimic chimic in ea care sa atace firul de par, se lasa la infuzat sau in apa calduta simpla sau in ceai negru concentrat sau in cafea mai concentrata. Dupa cateva ore de infuzare, se aplica pe pielea capului, pentru un efect nutritiv mai intens. Bineinteles, pentru un efect mai intens, putem sa amestecam aceasta crema cu ulei sau cu galbenus de ou. Ea se aplica pe par, se lasa cateva ore si apoi se clateste, se indeparteaza aceasta pasta, iar parul ramane colorat intr-o nuanta roscata foarte placuta, nuanta mai inchisa sau mai deschisa, in functie de lichidul cu care am preparat pasta.
Conform principiilor ayurvedice, pentru frumusetea noastra exterioara trebuie sa ne ajutam corpul si din interior. La fel si in cazul parului. De aceea, este important aportul de vitamine si de minerale din surse naturale, eventual din suplimente alimentare care se remarca prin biodisponibilitate. Iata cum recomandarile moderne se intalnesc, de fapt, cu traditia milenara!
Dr. Carla Fabian, medic specialist: Una dintre cauzele caderii parului poate sa fie anemia. Din acest motiv, in momentul in care ne confruntam cu stari de oboseala accentuata, cu scaderea apetitului, cu insomnii si cu stare de oboseala pe care nu o putem explica, de asemenea insotita de caderea parului, putem sa ne gandim la o anemie, mai ales in conditiile in care suntem si foarte mult expusi la un mediu cu radiatii. In aceasta situatie, putem sa folosim un supliment pe baza de plante care sa suplimenteze aportul de vitamine, in special vitamina C, si aportul de fier. Aceasta combinatie de fier cu vitamina C face ca fierul sa se absoarba mult mai bine si noi sa corectam aceasta deficienta de fier mult mai repede.
Acestea au fost doar cateva dintre recomandarile din fitoterapia indiana ayurvedica pentru un par frumos si sanatos. Asadar, daca va doriti un par frumos, bogat si stralucitor, nu uitati ca trebuie sa va ingrijiti corpul si din interior! Va dorim sanatate, frumusete, armonie!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda, acorda consultatii in cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu Nr. 35, Bucuresti. Pentru programari, puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46.
Emisiune sustinuta de Star International Med, compania producatoare a brandului de remedii naturale ayurvedice Ayurmed.