Diferente si Esente – Remedii naturale pentru raceala si gripa
0Diferente si Esente – Remedii naturale pentru raceala si gripa
Invitat: domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Chiar si atunci cand ne confruntam cu o banala raceala vrem sa scapam de ea cat mai repede, vrem sa ne facem bine cat mai repede. Asa ca vrem sa aflam astazi care sunt cele mai bune retete apiterapeutice care grabesc procesele de vindecare. Am stat de vorba cu domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie, pentru a afla care sunt cele mai bune remedii naturale apiterapeutice care ne ajuta sa ne facem bine cat mai repede.
Dupa ce am fost raciti sau gripati, dupa ce ne-am confruntat cu tusea, cu febra si nasul infundat, atunci cand incepem sa ne insanatosim trebuie sa fim foarte atenti ca nu cumva boala sa ne intoarca… asa cum se spune popular. Trebuie sa fim atenti si in timpul procesului de vindecare si sa ne ajutam organismul si in continuare. Dar haideti sa vedem cand anume stim ca incepe procesul de vindecare!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Reducerea simptomelor pe care le avem la inceput, o liniste interioara un pic mai buna si… dupa aceea simtim ca ne creste usor, usor energia. Chiar daca putem sa fim un pic obositi de la trecerea prin gripa, prin raceala, prin aceasta situatie. Iar la modul general simptomele s-au redus, respiram mai usor, ne simtim mai bine si apare usor, usor cresterea poftei de mancare.
De ce creste pofta de mancare atunci cand incepem sa ne facem bine?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Creste pofta de mancare atunci cand ne simtim mai bine pentru ca organismul a reusit sa distruga o mare parte din aceste microorganisme patogene. Dupa ce le-a distrus, energia care a folosit-o pentru distrugere, acum nu mai este necesara acolo si se poate redirectiona in corp. Si atunci se foloseste inclusiv pentru digestie. Ficatul s-a linistit si el si poate sa primeasca nutrienti din nou de la tubul digestiv si atunci, normal pofta de mancare creste usor, usor. Putem creste pofta de mancare daca adaugam in alimentatie usor, usor lichide care sunt acrisoare, cum este, de exemplu, lamaia care este foarte buna. Si fructele, legumele care sunt mai acrisoare. Mierea de albine este si ea acrisoara si ajuta si ea la cresterea poftei de mancare, inclusiv polenul de albine.
Dar cam in cat timp putem spera sa ne vindecam de o raceala, respectiv de o gripa si cat timp ar trebui sa recurgem la remediile apicole care ne pot ajuta?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Avand in vedere faptul ca fiecare persoana este complet diferita si reactioneaza diferit: sunt oameni care se vindeca foarte repede de o raceala, de o gripa si alti oameni care necesita un timp mai lung. Tratamentele trebuiesc facute non-stop pana cand dispare boala. Deci nu trebuie facute pauze intre ele, nu luam doar trei zile pe saptamana sau in alte zile din saptamana, se ia non-stop pana cand dispar simptomele si inca doua, trei saptamani pentru consolidare. Din produsele apicole de care spuneam cu efect antiviral, antimicrobian si asa mai departe, e bine de mentionat, pe langa miere si propolis, care actioneaza la modul direct, sunt foarte bune si laptisorul de matca (sunt si studii care arata ca laptisorul de matca este si antibacterian si antiviral cu spectru larg), polenul de albine (care trebuie luat si el 5, 6, 8, 10 lingurite pe zi), polenul crud de albine merge foarte bine, pastura se mai poate lua, cei care au acces la apilarnil (la fel este un foarte bun hranitor). Deci e bine sa am din toate. Si, chiar asa cum se intampla la apicultori, este util si veninul de albine. Apicultorii sunt mai protejati de toate aceste lucruri, inclusiv pentru ca primesc intepaturi de albine. Deci veninul de albina, apitoxina, este cu efect direct antiviral si sunt numeroase studii care arata ca este antiviral. Si, in acelasi timp, stimuleaza imunitatea. Deci, practic, ar trebui sa devenim prietenii apicultorilor, sa tinem legatura cu ei foarte strans, sa fim clientii magazinelor de tip plafar si sa luam din toate aceste produse cate putin. La inceput le luam in cantitate mica, sa testam toleranta sau alergia – pentru ca sunt persoane care sunt alergice la propolis sau la polen, iar daca nu suntem alergici putem creste usor, usor doza pana cand ajungem la blocarea simptomelor.
Cum putem, insa, scurta timpul in care ne confruntam cu o raceala sau cu o gripa? Cum putem grabi vindecarea?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Stim, cu totii am auzit ca sunt persoane care atunci cand fac o raceala sau gripa o fac foarte intens. Daca fac febra foarte mare, durata vindecarii este, in general, mai scurta. Deci te tine o gripa 4, 5, 6, 7 zile daca este o febra intensa sau sunt simptome intense. Daca nu apare febra, inseamna ca sistemul imunitar este mai slabit si atunci gripa aceea se poate duce spre doua, trei saptamani – cum se intampla in unele cazuri de coronavirus. Daca se fac toate aceste metode simultan de care v-am spus (toate trebuiesc facute in fiecare zi), atunci durata gripei se scurteaza foarte mult. Deci trebuie sa fie maxim 4, 5, 6 zile, poate sa fie chiar mai scurt, de 3-4 zile, daca se apeleaza la toate intensiv. Deci nu trebuie luate pe bucati – nu trebuie sa iau numai miere, sau sa iau numai propolis, sau sa iau numai uleiul volatil, sau numai sa stau in pat – ci trebuie sa le aplic pe toate exact cum am spus (si cu caldura, si cu ceaiurile si cu tot). Si atunci, fiind o actiune sinergica, intensiva, vindecarea este mai rapida.
Asadar, remediile naturale si apicolele de calitate ne pot ajuta in cazul racelilor si gripelor. Asa cum stim, ele ne intaresc de fapt imunitatea. Ne pot ajuta si in lupta cu coronavirusul?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Daca ne uitam la statistici, persoanele care decedeaza, care au complicatii foarte mari din cauza coronavirusului, in 50-60% din cazuri sunt oameni foarte in varsta – peste 70-75 de ani. Pe de alta parte, nu numai ca sunt in varsta, dar au si alte boli asociate care sunt mai mult sau mai putin grave. Deci, daca au diabet, trebuie sa tratezi separat diabetul (exista foarte multe remedii in apifitoterapie care se pot folosi), daca are o boala cardio-vasculara, trebuie sa ii tratezi boala cardio-vasculara, trebuie sa ii tratezi hipertensiunea si asa mai departe. Ideea este ca trebuie sa merg multi-tintit, multi-factorial, sa merg pe toate directiile si nu local, doar pe un anumit lucru, pe un anumit remediu care ni se recomanda. Este foarte bun, de exemplu, vaccinul daca-l fac inainte sa apara boala, dar nu trebuie sa ma limitez la vaccin.
Prin urmare, imunitatea organismului nostru este esentiala. Si tratamentele adecvate propuse de medicina alopata pot fi completate cu remediile apifitoterapeutice, care nu doar ca ne pot intari imunitatea, ci ne pot ajuta si accelera procesele de vindecare. Organismul nostru este un tot, un intreg si, pana la urma, si medicina la fel. Ne ajuta atat medicina alopata, cat si medicina complementara. Important este sa apelam la sfaturile specialistilor, la sfaturile medicilor. Trebuie sa stim ca apifitoterapia este o specialitate medicala si ca recomandarile pertinente ni le pot face cei care au aceasta specialitate. Pentru ca toate aceste remedii din plante medicinale si din produse ale stupului sunt studiate de foarte mult timp. Au validarea traditiei, dar astazi sunt studiate de medici si de cercetatori in laboratoare de prestigiu. Si acestia pot veni cu noi descoperiri si cu noi recomandari pertinente, care ne pot fi de mare ajutor. Multa sanatate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de Facebook. Bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube. Va multumim pentru comentarii, pentru vizionari, pentru distribuiri. Va multumim tare mult ca sunteti alaturi de noi, ca sunteti alaturi de proiectul editorial Diferente si Esente. Asa cum stiti, Diferente si Esente este un proiect editorial al departamentului de continut al agentiei ARENA Communications. Altfel spus, este un proiect editorial ARENA Content Communications. Pe scurt, ACC. Asadar, Diferente si Esente impreuna cu alte proiecte editoriale ale noastre le gasiti pe www.accmediachannel.ro, pe pagina de Facebook si pe canalul de YouTube asociat. Pe mine ma gasiti pe propriile mele canale online. Va multumim si va dorim multa sanatate!
Emisiune sponsorizata de APIDAVA (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, telefon: 0258.711.428).