Diferente si Esente – Remedii naturale pentru reglarea tensiunii
0Diferente si Esente – Remedii naturale pentru reglarea tensiunii
Realitatea TV, 13 mai 2017, de la ora 10.40
Invitat: Domnul doctor Calin Girlea, medic specialist
Emisiune sustinuta de Dacia Plant.
Cecilia Caragea: Tensiunea arteriala crescuta si poate mai ales fluctuatiile acesteia reprezinta factori extremi de gravi pentru sanatatea noastra si chiar pentru viata noastra, deoarece pot conduce rapid la o degradare rapida a intregului organism. Insa, atat preventiv, cat si in cazul in care s-au instalat deja modificari de tensiune sau de puls, remediile naturale ne pot fi deosebit de utile. Haideti sa aflam impreuna cum ne pot ajuta remediile fitoterapeutice traditionale romanesti!
Cei care incep sa aiba probleme cu tensiunea trebuie sa ia masuri cat mai din timp. Urmarirea periodica a valorilor tensiunii arteriale si controalele medicale periodice sunt absolut necesare. Iar mai ales in primele faze nu trebuie neglijate remediile naturale, care sunt mai blande si pot fi de mare ajutor.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Este necesar sa luam la inceput suplimente din plante si, sigur, ulterior, daca e necesar, medicamente, desi aceste suplimente sunt foarte eficiente si cu astfel de plante s-au tratat oamenii de mii de ani…
Asa cum stim deja, stresul este marele nostru dusman, acesta fiind un factor agravant si in cazul acestei afectiuni atat de periculoase.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Stresul este un factor important, pentru ca in momentul stresului apar contractari ale musculaturii, ale muschilor netezi de la nivelul arterelor, iar aceste contractii duc la cresterea presiunii sangelui in vasele de sange. In timp, daca se cronicizeaza, se ajunge la boala hipertensiune arteriala. Un alt factor foarte important si pe care il neglijeaza multi este deshidratarea, lipsa de apa. Daca celulele nu au suficienta apa pentru a-si realiza procesle metabolice, atunci se secreta anumiti hormoni care fac ca presiunea sangelui sa creasca, pentru ca sangele si apa sa ajunga pana la cele mai indepartate celule.
In mod curent, celor care au probleme cu tensiunea li se recomanda diuretice pentru eliminarea surplusului de lichide. Dar lucrurile sunt ceva mai complicate. Mecanismele de functionare a corpului nostru sunt subtile si delicate. Medicii recomanda mare grija, pentru a nu ajunge la deshidratare, care este, de asemenea, periculoasa.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Ar trebui, pentru scaderea tensiunii dintr-un sistem de vase, sa eliminam din lichid, ca sa avem o presiune mai scazuta. Dar, vedeti, organismul uman este mult mai complex si reactioneaza. Adica scadem presiunea lichidului eliminand lichid, dar si organismul reactioneaza secretand niste hormoni care sa creasca presiunea, ca sa ajunga apa unde trebuie. Atunci, se creeaza un cerc vicios si sunt situatii in care diureticele nu sunt suficiente. Ele au necesitatea lor, dar nu sunt suficiente si atunci se lucreaza cu alte mecanisme.
Iata cateva recomandari pentru mentinerea tensiunii la un nivel optim!
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Sa ne hidratam, sa bem apa suficienta, cum se recomanda, cel putin doi litri pe zi, dar eu recomand sa consumam ceaiuri, mai ales daca avem probleme cu hipertensiunea. Sa consumam multe ceaiuri din plante, care sunt bune pentru inima si pentru scaderea tensiunii arteriale.
Plantele medicinale folosite in mod traditional pentru reglarea tensiunii se regasesc si astazi printre remediile recomandate.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Cele mai cunoscute sunt paducelul – flori sau fructe sau frunze… Aceasta planta are anumite substante care au rolul atat de a intari inima (paducelul e cunoscut din antichitate ca avand acest rol de intarire a muschiului inimii, de crestere a contractiei, a tonusului inimii), cat si efecte hipotensoare.
Talpa gastei este o planta utilizata, de asemenea, inca din antichitate in cazul hipertensiunii.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Aceasta planta are si efecte asupra sistemului nervos, de relaxare si de creare a unei stari de bine, pentru ca sistemul nervos si sistemul cardiovascular sunt in stransa legatura. S-au facut si studii in aceasta directie cu rolul acestei plante, talpa gastei, in scaderea tensiunii arteriale, deci efect hipotensor.
Iata si alte plante utilizate in aceste remedii terapeutice!
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Socul, care elimina excesul de apa, captalanul, de asemenea o planta care e folosita pentru foarte multe afectiuni si care de asemenea are acest rol de a elimina excesul de apa – in boala picioarelor grele, elimina edemele… Mai exista hibiscusul, care, pe langa rolul diuretic, are si rolul hipotensor prin alte mecanisme decat acesta. Usturoiul este o planta care actioneaza asupra colesterolului si elimina excesul de grasimi care se depun pe peretii arterelor; de asemenea, usturoiul face ca sangele sa se fluidifice si circulatia sa fie mult mai buna – astfel, lichidul, sangele si apa, ajunge pana la celulele care au nevoie de aceste lichide si, astfel, nu se mai secreta acei hormoni care cresc presiunea si maresc tensiunea arteriala.
Coada calului, valeriana si vascul actioneaza si ele, prin diferite mecanisme, pentru reglarea tensiunii.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Coada calului este diuretica, dar are si alte efecte in metabolismul cardiovascular. Valeriana ne relaxeaza si ne face sa fim mai… musculatura sa nu fie tensionata, deci nici musculatura vaselor de sange, musculatura neteda. Prin aceasta relaxare se creeaza spatiu mai mare in vasele de sange, astfel incat tensiunea sa scada. De asemenea, vascul, care este o planta cunoscuta din antichitate, folosita pentru problemele cardiace, caci intareste musculatura inimii, si care, de asemenea, este o planta care are efecte hipotensoare… O planta folosita de catre druizi, cunoscuta ca avand efecte magice, dar, sigur, si terapeutice.
Astazi, aceste remedii naturale se gasesc sub forma de comprimate si sub forma de tincturi.
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Comprimatele sunt mai usor de luat – putem sa le inghtim si daca suntem la stop, in masina, sau daca avem putina apa la indemana! Dar tincturile sunt mai eficiente, pentru ca sunt mai usor de asimilat si ajung mai rapid in sange si isi fac treaba mult mai repede. Sigur, aici exista contraindicatiile la alcool – cei care nu au voie sa consume alcool e bine sa nu utilizeze tincturi.
Remediile din plante medicinale le pot fi, asadar, utile celor care au probleme cu tensiunea arteriala!
Dr. Calin Girlea, medic specialist: Aceste produse din plante au rol de armonizare. Daca iau deja medicamente alopate, ei pot sa inceapa si un tratament din acesta cu plante, cu extracte din plante. Si, dupa aceea, masurandu-si tensiunea (pentru ca bolnavii de hipertensiune au, in general, aparat de masurare a tensiunii), pot sa scada dozele de medicament alopat si, la un moment dat, daca e necesar si cu acordul medicului care ii trateaza, sa adapteze tratamentul, astfel incat, daca nu mai e necesar sa ia medicamente alopate, sa treaca pe aceasta medicatie. Pentru ca, in general, acele medicamente alopate au si unele efecte adverse pe care nu le putem neglija si care sunt trecute pe prospect, deci ele exista…
Nu uitati, asadar, de ajutorul remediilor fitoterapeutice, de ajutorul remediilor traditionale. Dar, inainte de toate, nu uitati de importanta unui stil de viata sanatos!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Dacia Plant.