Diferente si Esente – Sanatatea genitala feminina
0Diferente si Esente – Sanatatea genitala feminina
Realitatea TV, 15 septembrie, de la ora 10.40.
Invitata: Doamna doctor Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica.
Emisiune sponsorizata de Clinicile Medici’s (www.medicis.ro, Informații: 0356.911, www.facebook.com/ClinicileMedicis/).
Cecilia Caragea: Astazi, la Diferente si Esente, vorbim despre infectiile aparatului genital feminin si mai ales despre virusul HPV. Va invitam sa aflati mai multe despre modul de transmitere a acestora, preventie, simptome si diagnosticare, dar mai ales despre importanta screeningului periodic, care poate salva vieti, despre importanta analizelor periodice obligatorii. Va invitam, asadar, sa aflati mai multe din dialogul pe care l-am avut cu doamna doctor Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica.
Vizitele periodice la medicul ginecolog sunt esentiale, chiar si atunci cand nu ne confruntam cu o simptomatologie anume. Dar, dincolo de acestea, haideti sa aflam care sunt simptomele infectiilor genitale care le determina pe femei sa se prezinte la medic!
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Simptomul care aduce pacienta la un consult pentru o posibila infectie vaginala este pruritul sau disconfortul vaginal si o secretie neplacuta, fie ca aspect, fie ca miros, fie ca o cantitate mult crescuta fata de secretia vaginala obisnuita. Daca amana vizita, exista situatia ideala in care organismul reuseste sa vindece singur aceasta infectie, dar cel mai adesea infectia treneaza, se cronicizeaza si, in timp, poate sa duca la asa-numitele leziuni cervicale sau rana pe col, popular vorbind. Rana pe col netratata, neinvestigata poate sa fie urmata, in timp, nu neaparat necesar, dar poate sa fie urmata de un neoplasm de col uterin.
Una dintre infectiile des intalnite este cea cu Papiloma virus, cu virusul HPV. De ce este atat de grava aceasta infectie?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Se stie ca pana in 90% din cazuri este direct implicat in etiopatogenia neoplasmului sau cancerului de col uterin. Papiloma virus este un virus care se cantoneaza in celulele care acopera suprafata colului uterin si, prin prezenta si multiplicarea lui la acest nivel, duce la disturbari in turnoverul sau regenerarea celulelor colului uterin, disturbarea acestei regenerari, de fapt, reprezentand inceputul unui cancer de col uterin.
Cecilia Caragea: Asadar, celulele respective nu mai pot sa se regenereze asa cum ar trebui…
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Corect! Nu se regenereaza in mod corect, prin faptul ca sunt colonizate cu acest virus.
In ce constau analizele care se fac atunci cand pacienta se confrunta cu o asemenea simptomatologie?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Este bine sa se prezinte la un consult ginecologic. Odata cu consultul se face si o testare banala, simpla si nedureroasa pentru pacienta, si anume recoltarea pentru testul Babes-Papanicolau, care ne arata atat infectiile vaginale, care se trateaza local, cat si posibilele modificari celulare, inca din stadii incipiente. Cancerul nu debuteaza brusc daca aceste teste sunt facute cu o periociditate de unu, doi ani, chiar daca nu avem niciun simptom. Se cheama screening pentru neoplasm de col sau un examen profilactic care ne ajuta sa recunoastem modificarile celulare din stadii incipiente si absolut tratabile chirurgical.
La ce interval ar trebui realizate aceste analize?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Ghidul national pentru screeningul de cancer uterin recomanda, la intervalul de varsta 20 – 65 de ani, un consult la trei ani, in cazul in care rezultatele sunt ideale, fara modificari celulare. Altfel, repet, consultul si testarea se fac de la primele simptome. Si un simptom extrem de alarmant este aparitia sangerarii pe cale vaginala dupa un contact sexual – aceasta este un semn major de alerta.
Si cum se realizeaza, in ce constau aceste analize?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Testul Babes-Papanicolau are doua modalitati de realizare. Este cel clasic, adica este recoltat pe o lama, procesata si analizata de colegul anatomo-patolog la microscop. Si, de cativa ani, avem posibilitatea de a face testul in mediu lichid, care necesita o prelucrare mai amanuntita, iar citirea este facuta automat de catre un aparat. Din punctul de vedere al pacientului, recoltarea se face similar, deci nu il afecteaza cu nimic, doar ca difera gradul de acuratete a celor doua metode de diagnostic, in sensul ca cel in mediu lichid se pare ca are o sensibilitate si specificitate usor crescuta fata de cel clasic. In cazul in care la o citologie obisnuita apar anomalii celulare care ne duc cu gandul la o leziune precanceroasa (pentru ca, repet, cancerul nu debuteaza brusc), sigur, se recomanda a se urmari prin acest test Babes-Papanicolau in mediu lichid.
Si ce se poate face la o depistare precoce a unor asemenea probleme?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Leziunile precoce sunt displazii de gradul 1, 2 si 3, pentru care tratamentul este minim invaziv, cu excizia unei portiuni mai mici sau mai mari din colul uterin, ceea ce duce la pastrarea fertilitatii femeii, deci prezerveaza uterul si viata genitala si, in ceea ce priveste obtinerea unei sarcini, merge inainte… Pentru stadiile finale, tratamentul este chirurgical radical, cu sau fara chimioterapie ulterioara si, evident, o invalidare a vietii de zi cu zi si o sansa de deces mult mai crescuta pentru cazurile terminale.
Dar care sunt cauzele predispozante pentru asemenea probleme?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Inceputul vietii sexuale precoce, parteneri sexuali multipli, statut socio-economic scazut… Persoanele cu imunodepresie (ne referim la bolnavii HIV) au un risc crescut de a face un cancer de col. Nu se constata un determinism genetic al acestei boli, dar exista factori determinanti si, bineinteles, infectiile cu Papiloma virus, care se pare ca este cel mai important factor in determinarea cancerului de col.
Si femeilor care sunt deja la maturitate si si-au inceput viata sexuala?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Daca esti o persoana cu o imunitate crescuta, un om sanatos, poate ca ai sansa sa nu contactezi acel virus. Si, bineinteles, un partener care nu e purtator, pentru ca, din nefericire, barbatii sunt cei purtatori de HPV… Si doar de putina vreme se discuta si vaccinarea baietilor, pentru a face o preventie completa, nu numai a fetelor.
Cecilia Caragea: Asadar, e vorba de imunitatea ta, pana la urma…
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Da, ca in orice boala virala. E posibil ca dumneavoastra sa faceti gripa, iar eu, nu, desi discutam cu acelasi prieten care stranuta, tuseste si isi sufla nasul.
Si daca nu ai simptomele unei asemenea infectii?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Daca este asimptomatic, se depisteaza cu ocazia screeningului periodic, care se recomanda a fi facut si, din fericire, doamnele din ziua de astazi chiar il fac asa cum trebuie! Se constata la acest screening si, daca este doar purtatoare de HPV fara anomalii citologice sau celulare ale colului uterin, ritmul de investigatie sau screeningul, in loc sa fie la doi ani, se recomanda a se face din sase in sase luni. La prima depistare, se recomanda a se face si o colposcopie, care ne ajuta la diagnosticul eventualelor leziuni.
Cecilia Caragea: In ce consta aceasta analiza?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Colposcopia inseamna, de fapt, a vizualiza colul uterin cu ajutorul unui microscop. Este nedureroasa si fara niciun disconfort pentru pacienta. Leziunile suspecte colposcopic insotite de anomalii ale citologiei la examenul Papanicolau impun, mai departe, biopsia. Biopsia deja este o examinare de mare precizie, care, de fapt, pune diagnosticul de leziuni canceroase sau noncanceroase. In cazul in care suntem purtatori de HPV, dar cu citologie normala, cu examen colposcopic normal, consultul periodic se face din sase in sase luni – acesta este singurul disconfort pe care il impune aceasta… a fi purtator de HPV.
Si care ar fi variantele de tratament?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: In cazul displaziilor usoare, tratamentul este local, cu electrocauterizare sau electroexciza cu ansa. La fel, nu presupune decat excizia tesutului cu aspect colposcopic patologic si nu deranjeaza cu nimic viata femeii, viata sexuala, genitala, uterala. In cazurile mai grave, ca metode de diagnostic si posibil terapeutica este conizatia, adica extirparea colului pe cale vaginala. Daca se rezeca in tesut sanatos, din nou, functia menstruala si functia reproductiva pot fi pastrate la femeile respective, doar ca, bineinteles, trebuie monotorizate riguros in anii urmatori.
In final, care ar fi, pe scurt, cateva recomandari pentru sanatatea genitala feminina?
Dr. Mihaela Zahner, medic primar ginecologie-obstetrica: Recomandarile pentru orice doamna activa sexual in privinta comportamentului ginecologic… ne gandim la contacte sexuale protejate, fie de prezervativ, fie cunoscand partenerul sexual, sa incercam sa stim, sa cunoastem cu cine avem contact si ca nu este purtatorul unei boli cu transmitere sexuala… Controlul periodic, evident, este esential o data la doi ani sau atunci cand este nevoie, cand apar simptomele, secretiile, neplacerile, disconfortul, sangerarile anormale… Si bineinteles ca modul de viata sanatos, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si activitatea fizica, neconsumul drogurilor, al tutunului, care, din nou, sunt unii din factorii implicati in patologia multor boli, ne poate duce cu gandul la o sanatate genitala buna a femeii.
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!