Diferente si Esente – Sanatatea orala si sanatatea generala
0Diferente si Esente – Sanatatea orala si sanatatea generala
Realitatea TV, 8 iunie 2019, de la ora 10.40.
Invitati: Domnul dr. Ionut Leahu, medic implantolog, si dr. Flavia Fugel, medic dentist.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Ne gandim, gresit, de multe ori, ca putem amana rezolvarea unor probleme stomatologice fara sa constientizam ca sanatatea orala ne influenteaza sanatatea generala a organismului nostru! Pentru a intelege toate aceste aspecte esentiale pentru o viata sanatoasa, va invitam la o noua editie a emisiunii noastre Diferente si Esente!
Inainte de toate, trebuie sa intelegem ca igiena orala este extrem de importanta pentru sanatatea orala si pentru sanatatea generala!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: Este foarte important sa avem o igiena, pentru ca aceasta ne va conduce spre o sanatate a cavitatii orale. Aceasta sanatate a cavitatii orale si o buna functionalitate la nivelul cavitatii orale ne va ajuta spre un proces de digestie foarte bun, foarte eficient, incat sa putem prelua foarte bine nutrientii din alimentele consumate. Or, masticatia incepe la nivelul cavitatii orale. O alimentatie eficienta incepe prin insalivarea acestui bol alimentar al alimentelor. O buna masticatie va conduce spre o buna pregatire a alimentelor, pentru a fi preluate la nivelul intestinului si al stomacului, pentru a transforma acesti nutrienti in energie, in energie de care avem nevoie pentru a functiona sanatos.
Daca avem infectii netratate si de care uneori nici nu stim, acestea pot avea efecte grave, de care, din pacate, nu suntem constienti!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: Infectiile prezente in cavitatea orala ne vor ingreuna acest proces de masticatie si ne vor da probleme stomacului prin simplul fapt ca nu vom saliva destul aceste alimente. Vom avea o masticatie ingreunata, chiar o masticatie ineficienta, ceea ce va duce la un bol alimentar insuficient pregatit pentru a fi preluat la nivelul stomacului. De infectiile prezente in cavitatea orala, prin simplul fapt ca sunt cantonate atat la nivelul dintilor, dar pot trece de dinti si ajung la nivelul oaselor maxilare, pot forma anumite granuloame, tesuturi de granulatie… Adica infectiile acestea pot sa se dezvolte foarte mult la nivelul osului, provocand chiar si anumite chisturi. Acestea vor ingreuna organismul in buna lui functionalitate prin faptul ca va fi o infectie prezenta in organism. Aceasta infectie va creste la nivelul bacteriilor prezente in mod natural in organismul nostru, va duce la aparitia durerilor si a deformarilor faciale.
In plus, lucrurile sunt legate intre ele! Organismul nostru este un intreg si, atunci, in mod firesc, infectiile din cavitatea orala pot agrava anumite alte probleme de sanatate pe care le avem!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: Anumite infectii prezente la nivelul cavitatii orale pot ingreuna rezolvarea unor probleme deja prezente la nivelul organismului unui pacient. De exemplu, infectii la nivelul inimii, asa-numitele endocardite sau pleurite, anumite probleme deja prezente la nivelul organismului care vor fi crescute datorita problemelor de la nivelul cavitatii orale. Tot prin aceasta crestere a bacteriilor prezente la nivelul sangelui.
Mai ales diabeticii trebuie sa fie foarte atenti in acest sens!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: Pacientii diabetici, de exemplu, pacientii imunocompromisi vor rezista si se vor insanatosi mai greu la nivelul unei afectiuni la nivelul cavitatii orale, si anume in cazul unei infectii, pentru ca ei au apararea deja compromisa a organismului. Ei este posibil sa aiba deja anumite infectii la nivelul organismului, iar o infectie prezenta si in sfera cavitatii orale va exacerba aceste infectii la nivelul organismului intreg.
De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa fie foarte atente la problemele stomatologice, recomandarea ferma fiind aceea ca femeile trebuie sa isi rezolve problemele stomatologice inainte de a-si propune sa ramana insarcinate!
Dr. Flavia Fugel, medic dentist: In cazul pacientelor insarcinate, infectiile dentare pot provoca foarte mari neplaceri datorita faptului ca nu putem trata aceste paciente decat intr-o anumita perioada a sarcinii, si anume in al doilea trimestru de sarcina. In primul trimestru de sarcina, o infectie va fi tratata cu analgezice, recomandate de medicul obstetrician cu care lucreaza pacienta respectiva, la fel si in ultimul trimestru de sarcina. Acestea ne ingreuneaza tratamentul din imposibilitatea noastra de a administra anumite anestezice locale pentru a facilita tratamentul in cazul infectiilor. De aceea, recomandam pacientelor care se pregatesc sa devina mame sa faca un control stomatologic, pentru a preintampina aceste infectii dentare inainte de a intra in perioada de graviditate. Preventia este foarte importanta in cazul pacientilor diabetici, controalele periodice, tocmai pentru a contracara efectele unei infectii prin prevenirea unei carii, implicit a unei probleme la nivelul pulpei dentare a nervului si a unei infectii care in viitor va ajunge la nivelul osului.
De fapt, toti pacientii trebuie sa urmareasca rezolvarea la timp a tuturor problemelor stomatologice si sa mearga la controalele periodice pentru ca infectiile de care nu stim si care nu dor, dar pe care s-ar putea sa le avem, sunt foarte periculoase!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Infectiile dentare fiind tinute sub control de imunitatea proprie a organismului, de multe ori nu dor si nu se umfla. Si atunci sunt foarte multi pacienti care nu vin la un control stomatologic, nu isi fac o radiografie panoramica digitala ani de zile si spun intotdeauna: „Ma simt foarte bine!“ si cand facem o radiografie dentara vedem ca exista deja gauri in os, adica exista deja zone unde infectia a mancat din osul pacientului. Vorbim de o infectie care exista acolo de ani de zile si care mai are un pas pana sa provoace ceva foarte grav. Lucrurile pot sa evolueze si nu este acesta un factor, ca eu ma simt bine… Pentru ca am intalnit pacienti care erau pe punctul sa isi piarda toti dintii si, de fapt, singura solutie acolo era sa inlocuim toti dintii cu implanturi dentare, dar pacientul se simtea bine, pacientul nu avea dureri, pacientul putea sa manance normal. Ne putem obisnui cu foarte multe lucruri si lucrurile pot sa evolueze pana cand ramane unica solutie sa indepartam toti dintii. Tocmai de aceea este extrem de importanta preventia, adica sa venim la consultatii la fiecare sase luni, sa ne facem o radiografie dentara. Intotdeauna cand noi avem prima interactiune cu pacientul, intrebam nu doar de sanatatea dentara, il intrebam de sanatatea intregului corp si trimitem, de multe ori pacientul la analize uzuale de sange pentru ca vrem intotdeauna sa intelegem cum se leaga problemele intre ele si sa putem sa tratam pacientul intreg, nu doar dintii.
In plus, cum speranta de viata a crescut in ultimele decenii, si calitatea vietii ar trebui sa creasca, ceea ce inseamna sa te poti bucura de o dantura sanatoasa si functionala si la varste inaintate!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: In ultimii 20 de ani, medicina a evoluat atat de mult incat oamenii din ziua de astazi traiesc mai mult si calitatea vietii este mai importanta pentru oamenii care traiesc mai mult. Ce se intampla cu dintii? Dintii, la un moment dat, cedeaza chiar daca ii ingrijim bine, chiar daca beneficiem de cea mai buna ingrijire orala, statistica spune ca, odata ce trecem de varsta de 65 de ani, exista un risc ca 30% dintre noi sa nu mai avem niciun dinte in gura si trebuie sa ne gandim in felul urmator: stim ca media de viata la nivel european este in jur de 83 de ani. Mai avem aproape 20 de ani in care sa traim fara niciun dinte in gura. Tocmai de aceea, pana acum 20 de ani metoda de a inlocui dintii era proteza dentara. Vedem ca chiar daca lucrurile au evoluat fantastic, chiar daca avem solutii cu implant dentar si sa punem dintii in 24 de ore, sunt in continuare in primul rand medici stomatologi care recomanda proteza dentara in detrimentul unor dinti ficsi si cunosc zilnic pacienti, in special doamne care, pana in 50 de ani au ramas fara dinti si care primesc ca singura optiune proteza dentara. Si ce se intamapla? In primul rand, se instaleaza depresia pentru ca, in momentul in care nu mai ai dint ficsi in gura, nu mai poti sa functionezi normal si asta este o chestie care te afecteaza, in primul rand, la nivel psihic. Am cunoscut paciente care erau intr-o depresie atat de avansata incat abia mai comunicau. Cand am vazut prima data la consultatie pacienta, eu vorbeam, ii explicam ce urma sa se intamaple, ce putem sa facem si ea reusea sa rosteasca cinci cuvinte. Deci, este atat de grava aceasta afectare a psihicului prin lipsa dintilor. Cand vorbim de probleme digestive, de probleme cardiace pe care putem sa le avem, de toate problemele pe care stim ca le putem avea din cauza infectiilor dentare sau din cauza canu putem sa masticam cum trebuie, sa mestecam mancarea corect, dar cea mai grava problema din punctul meu de vedere este problema psihica pe care putem sa o avem prin acest disconfort creat de lipsa dintilor.
Refacerea danturii inseamna, bineinteles, sanatate, dar te ajuta si sa te simti mai bine! Sa fii mai increzator, mai optimist!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Sunt mult mai vesele, zambesc, vorbesc si se vede, inclusiv, la modul in care se imbraca. Adica se schimba cu totul si cu totul starea de spirit si cea mai fantastica chestie a fost cand am vazut aceeasi pacienta la trei ani de zile, in care nu am mai recunoscut-o si chiar pacienta a zis: „Domnul doctor, nu ma mai recunoasteti? Sunt eu! M-ati operat!“ Nu mi-am dat seama ca vorbeam cu aceeasi persoana, atat de dramatica este schimbarea! Si tocmai aceasta componenta psihica, care este atat de importanta in viata omului, ea prelungeste viata. Adica stim clar ca, daca ai dinti ficsi in gura, nu doar ca ai o viata mai buna, ai o viata mai lunga!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.