Diferente si Esente – Situatii speciale in ortodontie
0Diferente si Esente – Situatii speciale in ortodontie
Realitatea Plus, 29 decembrie 2019, de la ora 10.40.
Invitati: prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie.
Emisiune sustinuta de Clinica Prof. Dr. Barbu (www.clinicadrbarbu.ro, 0758 818 333, 0751 012 383).
Cecilia Caragea: Uneori, in cadrul tratamentelor ortodontice se poate recomanda extractia maselelor de minte (popular spus) sau a altor dinti, pentru ca dintii ramasi sa poata fi aliniati corect si frumos pe arcada. In plus, pacientii adulti pot fi ingrijorati de durata lunga a tratamentelor ortodontice, dar astazi exista proceduri speciale conform carora durata unui tratament ortodontic poate fi mult scurtata. Despre toate aceste situatii speciale in ortodontie vorbim astazi la Diferente si Esente!
Exista situatii in care copiilor sau adolescentilor care au probleme ortodontice li se recomanda extractia unuia sau mai multor dinti, pentru ca dintii ramasi sa poate fi aliniati corect si frumosi pe arcada.
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: De obicei, la extractiile dintilor definitivi, care li se fac copiilor si celor care sunt in crestere, spatiile se inchid, nu se pastreaza spatii. Se pastreaza spatii pentru implant atunci cand copiilor le lipseste un dinte definitiv (se numeste anodontie) – mugurele nu s-a format. Si, atunci, medicul ortodont decide daca se pastreaza spatiul, pentru ca pacientul sa-si faca un implant dupa varsta de 20 de ani, sau se va inchide spatiul respectiv. Depinde de la caz la caz. Dar, in general, la extractiile care se fac in scop ortodontic, spatiile care raman in urma extractiilor dintilor definitivi in scop ortodontic se inchid.
Dar in ce situatii se recomanda pastrarea spatiului gol, in care nu exista dinte?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Se ia decizia de a se lasa un spatiu pentru a se insera un implant dupa ce se termina cresterea, dupa varsta de 20 de ani, in cazul in care este un dinte care lipseste pe zona frontala si, daca inchizi spatiul respectiv, din punct de vedere estetic nu ar fi in regula pentru pacient.
Sunt dese aceste situatii in care, efectiv, nu exista mugurii unor dinti?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: In ultimii ani, sunt cazuri mai frecvente decat erau, sa spunem, in urma cu 20 – 30 de ani. Procentual, as putea sa spun cu 20%… Este o anomalie de formare a mugurilor. Mugurii dentari se formeaza intrauterin. Pot fi mai multi factori. Exista o evolutie filogenetica de micsorare a numarului de dinti, pentru ca alimentatia noastra se rafineaza din ce in ce mai mult, dintii sunt din ce in ce mai putin folositi pentru a mesteca alimente dure. Si, pe masura ce se rafineaza alimentatia, exista aceasta tendinta de a se micsora numarul mugurilor dentari.
Stim ca de multe ori lipsesc maselele de minte, popular spus, adica lipsesc mugurii molarilor de minte. De ce anume?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Molarii de minte, intr-adevar, au inceput sa dispara, din ce in ce mai mult… Vad tineri care mai au un mugure, doi muguri in loc de patru… sau chiar deloc. Ceea ce are o explicatie logica, pentru ca acum milioane de ani masticatia se facea preponderent posterior. Acum nu mai avem aceasta masticatie, pentru ca avem altfel de alimentatie si am inceput sa avem o masticatie care se face mai mult anterior, pe dintii anteriori.
Stim ca maselele de minte genereaza si foarte multe probleme, de la dureri la inghesuirea dintilor anteriori.
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: In principiu, in Europa, acum se scot inaintea eruptiei, inainte sa erupa pe arcada. In jurul varstei de 16 ani, se scot mugurii, indiferent ca au tratamente ortodontice sau nu molarii de minte…
De ce?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Pentru ca pot cauza multe probleme. In momentul eruptiei, de obicei nu au spatiu suficient, pentru ca nici oasele maxilare nu se mai dezvolta atat de mult. Exista un deficit de spatiu, iar ele, in momentul in care au puseul de eruptie, la 16 – 17 ani, modifica pozitia celorlalti dinti care deja sunt pe arcada. Atunci, pentru a preintampina aceasta problema, se fac extractii ale mugurilor in jurul varstei de 16 ani. Se inlatura aceasta problema de a cauza inghesuirea lor. Sunt multi pacienti cu dintii perfect aliniati, pe care i-au avut aliniati in rapoarte corecte, iar in momentul in care au erupt molarii de minte au dereglat totul.
Este recomandata, asadar, deseori extractia acestor molari de minte?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Medicul ortodont de obicei recomanda extractia. La tratamentele copiilor si adolescentilor, recomanda extractia molarilor de minte inaintea eruptiei lor, in jurul varstei de 16 – 17 ani, pentru a preintampina orice problema care poate aparea in urma eruptiei lor si pentru a pastra rapoartele si dintii aliniati asa cum au fost obtinuti in urma tratamentului ortodontic.
Asadar, obtinerea unui zambet frumos si sanatos poate presupune, uneori, nu doar purtarea unui aparat dentar, ci chiar si extractia unor dinti – uneori, a maselelor de minte, dar si a altor dinti, pentru ca dintii ramasi sa se alinieze frumos pe arcada. Sunt recomandarile specialistilor, de care pacientii nu au de ce sa se teama. Tot asa cum nu au de ce sa se mai ingrijoreze ca durata unui tratament ortodontic este mult prea lunga. Nici macar la varsta adulta, pentru ca astazi exista noi tehnici care accelereaza aceste tratamente.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Nu conteaza varsta. La orice varsta, si la 60, si la 70 de ani, daca vrei sa muti niste dinti poti sa muti niste dinti. Mai ales ca acum noi folosim o tehnica (dezvoltata de multi ani, de aproape 20 de ani, care, culmea, este destul de necunoscuta) prin care acceleram miscarea dintilor. Adica, in loc sa stau cu aparatul 2 ani, cu aceasta tehnica, cu aceasta ortodontie accelerata se rezolva cam intr-un sfert din acest timp. Este o interventie chirurgicala simpla, foarte simpla, nedaunatoare pentru os, pentru nimic… Dintii se muta… nu mai mutam dintii prin os, ci mutam dintii cu os cu tot, cu blocul de os pleaca dintr-o parte in alta. Se misca foarte rapid si nu sunt afectati dintii, pentru ca, miscandu-se cu tot cu os, nu risc sa scot dintele din os daca am forte ortodontice prea mari. Este o tehnica foarte interesanta, noua, este dezvoltata de doi frati din America, de la Mayo Clinic. Este o tehnica foarte utila si o folosim la pacienti de 40 – 50 de ani, care in 7 – 8 luni termina cu aparatul ortodontic. Nu e dureroasa… Pacientul o sa fie un pic umflat, dupa aceea, ca dupa o extractie de molar de minte. Facem o extractie de molar de minte si se umfla ca dupa aceasta interventie. Dar de durut nu doare nimic, pentru ca interventia presupune sectionarea partiala si superficiala a osului… ca niste santuri, de fapt. Zgariem osul si facem niste sansuri in os, cu ultrasunete, cu un aparat cu piezzo-chirurgie, cu ultrasunete, care nu afecteaza absolut deloc osul, nu-l necrozeaza… Astfel, mobilizam si producem acolo o reactie inflamatorie, care, odata cu miscarea dintilor, muta dintele cu tot cu blocul osos care il inconjoara.
Concret, cum se desfasoara aceasta interventie de ortodontie accelerata?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Pacientul vine la cabinet. Are aparatul pus. Ridicam gingia, trebuie sa sectionam rapid, cu piezzo-chirurgia, cu ultrasunetele, trebuie sa sectionam osul si, dupa ce sectionam osul, miscarea dintelui merge mai departe. Si mult mai rapid!
Cu cat timp se scurteaza astfel tratamentul ortodontic?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Se scurteaza cam cu trei sferturi din timp, deci ramanem cam cu un sfert din timpul de tratament. In loc de 2 ani, putem sa terminam tratamentul in 6 – 7 – 8 luni maximum…
Cui se aplica cu precadere aceasta procedura?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: De obicei, la adulti. La copii nu e nevoie. La copii, totul e mult mai rapid. Daca vin copiii devreme, atunci nu este nevoie – se misca la ei… totul este mult mai maleabil. Dar, la adulti, ca sa nu stam 2 ani… si daca vrem sa facem un tratament corect, iar pacientul nu are rabdare sa stea, putem sa acceleram ortodontia. Asa se si numeste: ortodontie accelerata.
Asadar, nu doar ca si adultii pot beneficia de tratamente ortodontice, dar, astazi, cu noile tehnici si proceduri, durata acestora poate fi mult scurtata, astfel incat pacientii pot avea zambetul dorit mult mai repede. Totul este, insa, sa va informati si sa aveti grija de zambetul vostru!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!
Emisiune sustinuta de Clinica Prof. Dr. Barbu.